Ολυμπιακός: Η ιδιαίτερη περίπτωση ενός αυθεντικού στράικερ. Δεν είναι Ελ Αραμπί, Μπακαμπού ή Τζιμπούρ. Είναι ο Ελ Κααμπί!

Ολυμπιακός: Η ιδιαίτερη περίπτωση ενός αυθεντικού στράικερ. Δεν είναι Ελ Αραμπί, Μπακαμπού ή Τζιμπούρ. Είναι ο Ελ Κααμπί!

Ολυμπιακός: Η ιδιαίτερη περίπτωση ενός αυθεντικού στράικερ. Δεν είναι Ελ Αραμπί, Μπακαμπού ή Τζιμπούρ. Είναι ο Ελ Κααμπί!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα για τον πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού.

Πολλοί γκολτζήδες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό-από τον Μιραλάς έως τον Μπακαμπού κι από τον Τζιμπούρ και τον Μήτρογλου έως τον Μπακαμπού. Ο Ελ Κααμπί, όμως, είναι μία πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση σέντερ φορ.

Ο Άραβας δεν έχει ντρίμπλα, δεν έχει καλό κοντρόλ και δεν είναι το δυνατό του σημείο να πλασάρει όταν βρίσκεται φάτσα απέναντι από τον αντίπαλο γκολκίπερ! Έχει, όμως, το μεγάλο προσόν που πρέπει να έχει ο στράικερ: το μυρίζεται το γκολ και το κάνει το γκολ. Και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει να πιέζει την αντίπαλη άμυνα και να είναι ένας μαχητής γενικά μέσα στο παιχνίδι, εξελίσσεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο σχεδόν για κάθε ομάδα στην οποία έχει παίξει.

Πριν συνεχίσω, κοιτώντας το βιογραφικό του Ελ Κααμπί, μπορούμε να καταγράψουμε 58 γκολ τα 2,5 προηγούμενα χρόνια του πριν έρθει στον Ολυμπιακό, από το Δεκέμβριο του 2020 έως το Μάιο του 2023. Άρα, μέσο όρο 24 ανά σεζόν! Και το σημειώνω αυτό, για να αναδείξω ότι δεν προέκυψε ξαφνικά φέτος σκόρερ ο Μαροκινός, όμως έχει διάρκεια. Το δε μεγάλο του προσόν είναι οι κινήσεις τις οποίες κάνει στην αντίπαλη περιοχή-σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το μισό γκολ του Ελ Κααμπί δεν είναι το καλό τελείωμα, αλλά η καλή κίνηση, το πως ξεμαρκάρεται από τους στόπερ, πώς βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, αλλά και το πώς καιροφυλακτεί για το λάθος του γκολκίπερ η, του αμυντικού. Και, παράλληλα, παρότι όχι ψηλός, είναι αρκετά καλός κεφαλοσφαιριστής, παίρνοντας καλές θέσεις στις σέντρες από τα πλάγια.

Δεν είναι ο επιθετικός που θα αρέσει ο Ελ Κααμπί, δεν έχει την πληθωρικότητα του Ελ Αραμπί στα καλά του, που έκανε ένα Καραϊσκάκη να φωνάζει το όνομα του. Ενίοτε, είναι έως και…εκνευριστικός! Ακόμη και κόντρα στον Βόλο την Κυριακή, σε ένα εύκολο 3-0 με τον αντίπαλο με παίκτη λιγότερο, υπήρχαν στιγμές που σε…τρέλαινε. Με κορυφαία όταν βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια από μία απόκρουση του γκολκίπερ κι ενώ ήταν μόνος απέναντι του, έκανε ένα τόσο κακό κοντρόλ, που ούτε ο…στόπερ Ουσεϊνού Μπα θα έκανε, ενώ σε μία άλλη περίπτωση πήγε να σουτάρει και ήταν σαν να έδιωξε αμυντικός (!), αφού έστειλε την μπάλα προς τα πίσω…

Σε ένα παιχνίδι στο οποίο έκανε δύο γκολ, το ένα με το…σώμα και το άλλο με πέναλτι, ο Ελ Κααμπί θα μπορούσε να είχε ήδη βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, που λέει ο λόγος! Εκτός από τα δύο γκολ που έχασε με αδέξιο τρόπο, τον έβγαλε ο Ποντένσε δύο φορές σε θέση βολής, ωστόσο και τις δύο τον νίκησε ο τερματοφύλακας του Βόλου με τα πόδια, με τις εκτελέσεις να μην ήταν νομίζω και οι καλύτερες-όπως από παρόμοια θέση δεν ήταν η καλύτερη και του Μασούρα, που κι αυτός νικήθηκε από ένα τερματοφύλακα, που έγινε ήρωας γιατί οι παίκτες του Ολυμπιακού επί 90 λεπτά έστελναν την μπάλα πάνω του, με τα μέτρια έως κακά τελειώματα τους.

Ελ Καμπί

Τέλος πάντων, το καλό είναι ότι ο Ελ Κααμπί είναι καλά ψυχολογικά κι αυτό φαίνεται από κάποιες κινήσεις του μέσα στο παιχνίδι. όταν για παράδειγμα τον βλέπεις να αλλάζει ωραία το παιχνίδι η, να στρώνει την μπάλα με το στήθος, καταλαβαίνεις ότι αυτά τα πράγματα που δεν είναι στο πάνω μέρος από το ρεπερτόριο του, έρχονται ακριβώς γιατί έχει πάρει ηθικό σκοράροντας σε εφτά συνεχόμενα παιχνίδια, με κάθε τρόπο.

Τρία από αυτά τα γκολ είναι από πέναλτι και τα έχει βάλει στα τρία τελευταία παιχνίδια-και μην υποτιμάμε τις εκτελέσεις πέναλτι, ειδικά όταν πρόκειται για πέναλτι που τα έχει κτυπήσει κάποιος σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 10 ημέρες. Αυτό που νομίζω ότι μας έδειξε ο Ελ Κααμπί σε αυτές τις εκτελέσεις του, είναι ότι μάλλον πρόκειται για ξύπνιο παιδί. Θυμηθείτε: με τη Φέρεντσβαρος σούταρε στην δεξιά γωνία του γκολκίπερ χαμηλά, με τον Αστέρα στην αριστερή γωνία χαμηλά και με τον Βόλο στην αριστερή γωνία ψηλά! Δηλαδή, τον βλέπεις αλλάζει συνεχώς γωνίες, αλλά και τρόπο εκτέλεσης, δυσκολεύοντας τον γκολκίπερ να μαντέψει.

Παρεμπιπτόντως, θα προτιμούσα να άφηνε την εκτέλεση του πέναλτι στον Ποντένσε, στον αγώνα με τον Βόλο, από την στιγμή κατά την οποία φάνηκε κι από την τηλεοπτική μετάδοση ότι του το ζήτησε ο Πορτογάλος, ο οποίος και το είχε κερδίσει-όπως είχε κερδίσει και το πέναλτι με τον Αστέρα. Θα ήταν καλύτερο να το άφηνε στον «κοντό» γιατί ναι μεν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, όμως έχει γκίνια στο σκοράρισμα. Και καλό θα του έκανε του Πορτογάλου να επέστρεφε στα γκολ, έστω μέσα από τη διαδικασία ενός πέναλτι. Ο Ποντένσε δεν έχει εκτελέσει ποτέ πέναλτι σε επίσημο παιχνίδι! Ο δε Ελ Κααμπί στα 21 πέναλτι στην καριέρα του έχει 15 εύστοχα (τα πέντε στον Ολυμπιακό) και έξι άστοχα.

Ελ Καμπί 2

Κάτι ακόμη: φτάνοντας μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν τα 22 γκολ ο Ελ Κααμπί, παρότι έλειπε ένα μήνα στο Κόπα Άφρικα, απέχει μόλις ένα γκολ από τα 23 με τα οποία είχε κλείσει ο Ελ Αραμπί τη σεζόν 2021-22! Μακάρι να συνεχίσει έτσι, με τη ρέντα και τη φόρμα του και να μην επηρεαστεί ούτε από το ραμαζάνι που ξεκινάει την Κυριακή, ούτε από τίποτα!

Άσχετο:

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είναι μακράν οι δύο ομάδες του πρωταθλήματος, στην κανονική διάρκεια του, με βάση τόσο τις τελικές που κάνει και που δέχεται κάθε ομάδα, όσο και τα Xgoals που έχει και που δέχεται κάθε ομάδα.

Στις τελικές η ΑΕΚ έχει διαφορά +9,34 (έχει η ίδια 15,67 ανά ματς και δέχεται 6,33 ανά ματς) κι ο Ολυμπιακός +7,49 (έχει 15,11 και τρώει 7,62). Ο ΠΑΟ έχει +4,59 (13,24 έναντι 8.65) κι ο ΠΑΟΚ μόλις +3,93 (12,82-8,89).

Στα Xgoals η ΑΕΚ έχει διαφορά +1,26 (έχει υπέρ 2,1 ανά ματς και εις βάρος 0,84) κι ο Ολυμπιακός +1,09 (υπέρ 2,01 και εις βάρος 0,92). Ο ΠΑΟ έχει 0,94 (υπέρ 1,91 και εις βάρος 0,97) κι ο ΠΑΟΚ πάλι είναι τελευταίος από τους τέσσερις πρώτους με 0,75 (υπέρ 1,77 και εις βάρος 1,02).

Στο ποδόσφαιρο, όμως, μετράει να πάει η μπάλα στα δίκτυα η, να μην πάει κι ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη διαφορά στα γκολ, +45 (66-21), ενώ οι άλλοι τρεις είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο: ο ΠΑΟ +38 (60-22), ο Ολυμπιακός +37 (59-22) και η ΑΕΚ +35 (60-25). Φυσικά το Ολυμπιακός-ΠΑΟ το μετράω ως 1-1 αφού αυτό ήταν το σκορ στο γήπεδο κι όχι 0-3 που έγινε στα χαρτιά.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Σκεφτόμουν πόσο πραγματικά γκαντέμης ήταν αυτός ο Καρβαλιάλ στον Ολυμπιακό! Κατ΄αρχάς ο άνθρωπος έμεινε δύο μήνες στην Ελλάδα και δεν έπαιξε ούτε μία φορά με κόσμο στο Καραϊσκάκη!!! Κατά δεύτερον, στις οκτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος που ήταν στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», η ομάδα τις έξι τις έπαιξε εκτός έδρας!!! Και δεν είναι απλό πράγμα μία ομάδα να παίζει συνεχώς εκτός έδρας, να έχει μετακινήσεις μέσα στο χειμώνα κλπ. Άσε που δεν είχε τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, τον Ελ Κααμπί, στον ένα από τους δύο μήνες του στην ομάδα…

Αλλά πάνω απ΄ όλα νομίζω ότι ο Καρβαλιάλ δεν είχε την αύρα που χρειάζεται ένας προπονητής στον Ολυμπιακό, με όλη αυτή την πίεση. Η φιγούρα που θυμάμαι από τον Πορτογάλο είναι να φυσάει και να ξεφυσάει στον πάγκο, όταν δεν πήγαινε καλά το παιχνίδι. Ο Μαρτίνεθ φώναζε συνεχώς, ενίοτε και «σαν τρελός» κι ο Καρβαλιάλ ξεφυσούσε από ανησυχία κι αγωνία. Κι ίσως δεν ήταν τυχαίο που και τις δύο άλλες φορές που δούλεψε σε μεγάλα κλαμπ, που κάνουν πρωταθλητισμό, στην Σπόρτινγκ και στην Μπεσίκτας, δεν πέτυχε και δεν έμεινε ολόκληρη σεζόν, σε αντίθεση με ομάδες που δεν είχαν το ίδιο βάρος και στις οποίες πήγε καλύτερα, όπως η Μπράγκα κι η Σέφιλντ κ.α.

Καρβαλιάλ

Εν τέλει, θα τον έχουμε στο μυαλό μας τον Πορτογάλο προπονητή για το εντυπωσιακό ντεμπούτο του (5-2 με την Τόπολα) και τους αρκετά καλούς Πορτογάλους παίκτες που έφερε στον Ολυμπιακό. Και τέλος πάντων και για το διπλό στο Χαριλάου, μία έδρα από την οποία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος μόνο ο Ολυμπιακός πέρασε, αφού ο ΠΑΟ έχασε 0-2, ο ΠΑΟΚ έχασε 1-2 κι η ΑΕΚ έφερε 3-3.

Α, εάν δεν αρέσουν στην ΑΕΚ τα όσα λέγονται παραμονές των αγώνων της με τον Άρη εδώ και ένα χρόνο…άρεσαν τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό όσα λέγονταν παραμονές των αγώνων του με τον Άρη επί χρόνια; Κι ας έχανε τόσους βαθμούς όλη την προηγούμενη τετραετία;

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.