Μαγκιά του Ολυμπιακού, φοβερό το μομέντουμ, αλλά και σωστή ανάλυση προς αποφυγή ανώμαλης προσγείωσης

Μαγκιά του Ολυμπιακού, φοβερό το μομέντουμ, αλλά και σωστή ανάλυση προς αποφυγή ανώμαλης προσγείωσης

Μαγκιά του Ολυμπιακού, φοβερό το μομέντουμ, αλλά και σωστή ανάλυση προς αποφυγή ανώμαλης προσγείωσης

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος διαβάζει μέσα από το blog του στο gazzetta το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Τούμπα και τη συνέχεια του.

Αντί προλόγου: Και υπάρχει και το…CAS, ε; Που μπορεί να διατάξει τη συνέχιση του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη από το 49ο λεπτό. Η, την επιστροφή του ενός βαθμού που του έχει αφαιρεθεί. Όλα παίζονται και η απόφαση λογικά θα βγει σε μάξιμουμ δύο εβδομάδες.

Ο Ολυμπιακός άργησε…λίγο, βρίσκεται όμως για πρώτη φορά μέσα στη φετινή σεζόν σε τόσο καλή θέση, να προέρχεται από δύο τόσο σπουδαία αποτελέσματα μέσα σε χρόνο ρεκόρ!

Αφενός μεν την Πέμπτη να έχει κερδίσει 1-0 στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι του Κόνφερενς Λιγκ μέσα στο Καραϊσκάκη την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φέρεντσβαρος, που ήταν αήττητη και στους 12 προηγούμενους αγώνες της στη φετινή διοργάνωση…Αφετέρου δε την Κυριακή να έχει κερδίσει 4-1 για το πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα τον μέχρι χθες πρωτοπόρο επί πέντε σερί αγωνιστικές ΠΑΟΚ, που μάλιστα ήταν αήττητος στο γήπεδο του από την αρχή της διοργάνωσης…

Τώρα μοιάζει να έχει την ευκαιρία του για να κάνει κάτι φέτος ο Ολυμπιακός! Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να την εκμεταλλευθεί. Να αξιοποιήσει το μομέντουμ που έχει από τα δύο πολύ καλά αποτελέσματα μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες και την ψυχολογία που του έχει δώσει ένας προπονητής, ο οποίος είναι παλιά καραβάνα και δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να την βοηθήσει την ομάδα. Και μοιάζει να έχει ο Μεντιλίμπαρ και το άστρο που δεν είχε ο προκάτοχος του, ο Καρβαλιάλ, ο οποίος δεν μπορούσε να σταυρώσει ένα αποτέλεσμα και μέχρι και στα πέναλτι έχανε.

Μεγάλο πράγμα το άστρο στο ποδόσφαιρο. Βλέπε στο ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ την ακύρωση του γκολ των Ούγγρων με την κεφαλιά από το φάουλ μόλις στο 2ο λεπτό για οριακό οφσάιντ. Βλέπε στην πρώτη του Βάσκου και στο ελληνικό πρωτάθλημα τα άστοχα σουτ του Μουργκ στο 45’ με το σκορ 1-1 και τον Πασχαλάκη άναυδο και του Ντεσπόντοφ στο 60’ με το σκορ 2-1 μόνος του φάτσα με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού. Πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε προηγηθεί η Φέρεντσβαρος στο Καραϊσκάκη και πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε αρχικά γυρίσει το ματς στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μέσα σε έξι λεπτά (στο 39’ είχε ισοφαρίσει) η, έστω να είχε ισοφαρίσει για δεύτερη φορά σε χρόνο ρεκόρ (στο 54΄το 2-1) όπως είχε γίνει με το 1-0 στο 29’ και το 1-1 στο 39’.

Μόνο που ας έχουμε και κάτι άλλο πολύ σοβαρό υπόψιν μας: το άστρο στο ποδόσφαιρο πάει με αυτόν που τα δίνει όλα, που καταθέτει πλάνο, ποιότητα και ψυχή. Κι οι παίκτες του Ολυμπιακού εδώ και μία εβδομάδα, από το 4-0 επί του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη με τον υπηρεσιακό προπονητή Συλαϊδόπουλο στον πάγκο και τον Βάσκο να βλέπει από τη σουίτα του Μαρινάκη, εμφανίζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο. Είναι όλοι μαζί μαχητές, παλεύουν πολύ και με τη βοήθεια του Μεντιλίμπαρ παίρνουν αυτό που σε γενικές γραμμές τους αξίζει και που δικαιούνται.

Προσέξτε, δεν έλειπε φέτος τόσο η προσπάθεια από τους «ερυθρόλευκους», με εξαιρέσεις εκείνα τα απίστευτα τρία τραγικά παιχνίδια εναντίον του ΠΑΟΚ (2-4), της Φράιμπουργκ (0-5) και της Λαμίας (0-1). Έλειπε, όμως, αυτό το κλικ που κάνει τη διαφορά κι έτσι έβλεπες τον αποκλεισμό στο Κύπελλο στα πέναλτι η, την ήττα από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα λόγω διαιτησίας η, τις γκέλες στο Βόλο και στο Περιστέρι. Ένα κλικ που τώρα φαίνεται να έχει βρει η ομάδα.

ΟΣΦΠ

Και αυτό είναι και το πιο σημαντικό: έχοντας πάρει μία φόρα από τις σπουδαίες νίκες να συνεχίσει έτσι. Πρωτίστως να πάρει την πρόκριση την Πέμπτη σε ένα παιχνίδι που θα δοκιμαστεί πάρα πολύ από μία δυνατή ομάδα. Και μετά να κερδίσει τα τρία υποτίθεται εύκολα παιχνίδια της μέσα σε μία εβδομάδα, με Αστέρα μέσα, Παναιτωλικό έξω, Βόλο μέσα. Έτσι ώστε αφενός μεν να πάει στους 16 του Κόνφερενς, αφετέρου δε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στο πρωτάθλημα, όπου μην ξεχνάμε ακόμη 4η είναι, άρα έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της.

Εκείνο το 2-4 από τον ΠΑΟΚ στον α΄ γύρο ήταν ένα σοκ που τον είχε τσακίσει τον Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με τη διακοπή του άλλου ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, με τον ΠΑΟ και τα παρεπόμενα του. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, ούτε όταν άλλαξε ο Μαρτίνεθ με τον Καρβαλιάλ. Τώρα, αυτό το 4-1 του β΄ γύρου, της τούμπας, μπορεί να του δώσει την ώθηση που τόσο του είχε στερηθεί από τα μισά του α΄ γύρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση: να αναλυθούν σωστά οι δύο μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού. Ήδη, με βάση τις δηλώσεις του Μεντιλίμπαρ έχει γίνει για το 1-0 επί της Φέρεντσβαρος. Τώρα, πρέπει να συμβεί το ίδιο και για το χθεσινό. Μπράβο στους παίκτες και στον προπονητή που έκαναν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που εκτός των άλλων επέφερε τη ρεβάνς για την ταπεινωτική εντός έδρας του α΄ γύρου από τον ίδιο αντίπαλο. Μαγκιά τους μεγάλη να πάνε να ρίξουν τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, απέναντι σε ένα αντίπαλο που μέχρι πριν μόλις οκτώ ημέρες, μέχρι δηλαδή που υποδέχθηκε στις 11 του μήνα την ΑΕΚ ισοφαρίζοντας την στο 89’, «όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα» έλεγε ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας…

Μην γελιόμαστε, όμως: Δεν ήταν όλα όπως έπρεπε στον χθεσινό Ολυμπιακό. Και είμαι βέβαιος ότι ο πολύπειρος Βάσκος, που μας αρέσει στον πάγκο είτε με κοντομάνικο, είτε με…μπουφάν τζινάκι (!), θα τα μετρήσει όλα όπως πρέπει. Και θα κοιτάξει να διορθώσει, να βελτιώσει πράγματα, έτσι ώστε να αποφύγει η ομάδα αυτό που λέμε την ανώμαλη προσγείωση. Γιατί θα είναι κρίμα τώρα που παίρνει τα πάνω της να έρθει ένας αποκλεισμός στην Ευρώπη. Η, να επιστρέψει στις γκάφες στο πρωτάθλημα.

ΟΣΦΠ

Η σωστή ανάλυση είναι η αρχή για τη βελτίωση. Π.χ. ο Ολυμπιακός χθες έκανε κάτι σχεδόν τέλειο στο β΄ ημίχρονο: είχε τρεις τελικές κι έβαλε τρία γκολ!!! Κάτι που σε ντέρμπι «δεν γίνεται»! Κι όμως έγινε. Στο α΄ ημίχρονο, που ήταν καλύτερος, είχε τέσσερις ευκαιρίες, ίσως όχι το ίδιο καθαρές για γκολ, αλλά σκόραρε μόνο στη μία, αφού τα σουτ των Φορτούνη, Τσικίνιο από καλές θέσεις δεν ήταν πετυχημένα, κυρίως δε γιατί ο Ναβάρο δεν βρήκε καλά την μπάλα από θέση για γκολ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν κάτι εκπληκτικό χθες, σημειώνοντας τέσσερα γκολ στις τέσσερις κλασικές ευκαιρίες τους. Και δη τα δύο με σούπερ εκτελέσεις, κυρίως ο κεραυνός του Ποντένσε, αλλά και το «σκαστό» πλασέ του Ελ Κααμπί και τα άλλα δύο με «δεύτερες» τελικές, των Ναβάρο και Ελ Κααμπί, αφού τα πρώτα σουτ, των Τικίνιο και Ποντένσε, τα έδιωξε προσωρινά ο γκολκίπερ Κοτάρσκι. Αυτό που δεν ήταν εκπληκτικό ήταν ο αριθμός των τελικών που έδωσαν στον ΠΑΟΚ: 16. Ήταν πολλές. Ειδικά κάτω από το πρίσμα ότι εννιά από αυτές ήταν ευκαιρίες, εκ των οποίων οι τέσσερις κλασικές, άσχετα αν η μία έγινε γκολ.

Όταν λοιπόν σε ένα 4-1 υπέρ σου οι κλασικές ευκαιρίες για γκολ είναι 4-4, σημαίνει ότι έχεις κάνει πολλά καλά πράγματα, αλλά και αρκετά όχι καλά πράγματα. Ιδίως ανασταλτικά, όπου είδαμε τον Ορτέγκα για όχι πρώτη φορά να τα κάνει θάλασσα στην μεγάλη περιοχή, τον Ρόντινεϊ να επιβεβαιώνει με την χαμηλών στροφών αυτή τη φορά απόδοση του πως δεν μπορεί να παίξει πολύ καλά σε δύο σερί παιχνίδια μέσα σε λίγες ημέρες, τον Όρτα να έχει μία καλή παρουσία αλλά πολύ γρήγορα από τις αρχές της επανάληψης να μην αντέχει σε καλό ρυθμό, τους Φορτούνη και Ποντένσε από τα άκρα να δίνουν βοήθειες στους μπακ όχι όμως αυτές που έπρεπε κι ακόμη και τους διακριθέντες στόπερ Μπιανκόν, Κάρμο να χάνουν φάσεις. Με τον Πασχαλάκη να αποδεικνύεται καθοριστικός σε κάποιες στιγμές.

ΟΣΦΠ

Διόλου τυχαία ο Μεντιλίμπαρ από τη συνέντευξη Τύπου κιόλας μίλησε για το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο δε ΠΑΟΚ έχει φορ τον Σαμάτα και τον Τόμας, συγκεκριμένων δυνατοτήτων, αλλά η Φέρεντβαρος έχει τον πολύ επικίνδυνο σκόρερ Βάργκα.

Άσχετο:

Πάρα πολύ ορθά ο Ολυμπιακός δουλεύει κομπίνες στις στατικές του φάσεις, κάτι που χθες του έφερε τα δύο πρώτα γκολ, ειδικά δε το πρώτο, αφού το δεύτερο ήταν πάνω απ΄ όλα μία εκκωφαντική στιγμή κλάσης. Πολύ ορθά, διότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ψηλή ομάδα και δεν είναι τόσο εύκολο να απειλήσει με κεφαλιές από σέντρες προερχόμενες από κόρνερ και φάουλ. Άρα, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

Παρεμπιπτόντως, μία πολύ σημαντική παράμετρος της νίκης του Ολυμπιακού χθες είχε να κάνει με την καλή αμυντική του συμπεριφορά στις στατικές φάσεις που κέρδιζε ο ΠΑΟΚ-και ήταν πολλές, όχι τόσο τα κόρνερ (τρία), όσο τα φάουλ (έξι) γύρω από την περιοχή του Πασχαλάκη, που και τα έκαναν εύκολα οι «ερυθρόλευκοι» (ιδίως ο Μπιανκόν) και τα έδινε ακόμη πιο εύκολα ο Γερμανός διαιτητής. Ο Μεντιλίμπαρ ρίσκαρε και κατέβασε μία ενδεκάδα που σε γενικές γραμμές την λες «κοντή», αλλά με σωστή οργάνωση και αποφασιστικότητα η ομάδα του δεν απειλήθηκε σχεδόν ποτέ από αυτές τις εννιά (!) στατικές φάσεις.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Είπαμε, ο Καρβαλιάλ άφησε καλούς Πορτογάλους παίκτες στον Ολυμπιακό. Είδαμε και χθες, την ποιότητα που κατέθεσαν οι Τσικίνιο, Κάρμο, αλλά σε ένα βαθμό και ο Όρτα, ενώ ο Ναβάρο (κι αυτός στην Πορτογαλία ήταν) έκανε το γκολάκι του, έκλεψε μπάλες, έδωσε μάχες και πίεσε πολύ μπροστά.

Πραγματικά, όμως, είναι ακατανόητο πώς ο Καρβαλιάλ είχε «χάσει» τον Ποντένσε, ένα συμπατριώτη του. γιατί πλέον έχουμε δείγμα τριών αγώνων κι ο «κοντός» είναι όλο και καλύτερος! Είτε παίζει ένα ημίχρονο, όπως με τον ΟΦΗ, είτε μπαίνει αλλαγή στο 62’, όπως με τη Φέρεντσβαρος, είτε παίζει όλο το 90λεπτο όπως χθες, έχοντας αναδειχθεί ήρωας του αγώνα, αφού ήταν μέσα και στα τέσσερα γκολ, κάτι που σε ντέρμπι έχω χρόνια να το ματαδώ! Στο 1-0 είχε την κάθετη στον Τσικίνιο, στο 2-1 είχε τη ρουκέτα, στο 3-1 είχε την ασίστ με το εξωτερικό και στο 4-1 είχε το σουτ στο τετ α τετ με τον γκολκίπερ και την απόκρουση που έφερε το δεύτερο γκολ του Ελ Κααμπί.

οσφπ

Και μπορεί το β΄ ημίχρονο να ήταν η αποθέωση του Ποντένσε, όμως από τα πρώτα 45 λεπτά είχε δείξει τα δόντια του, παίζοντας υπέροχα την μπάλα με τη μία, έτσι όπως πρέπει να κάνει, κάνοντας καλές κινήσεις κι έξυπνες πάσες για ευκαιρίες (του Φορτούνη και του Τσικίνιο!), ενώ μία φορά απείλησε να σκοράρει και με…κεφαλιά από σέντρα του Ρόντινεϊ. Γενικά μία φοβερή σόλο εμφάνιση, που θα εκτοξεύονταν κι άλλο (!), με τις δύο προσωπικές ενέργειες που έκανε στην περιοχή αλλά από τη…φόρα του μπερδεύτηκε και κόπηκε, ενώ ακόμη κι έτσι θα άγγιζε το τέλειο εάν δεν χάλαγε με άσχημα κοντρόλ μία φοβερή αντεπίθεση στο α΄ ημίχρονο και μία εξίσου πολύ καλή επίθεση στο β΄.

Η ουσία είναι ότι ο Ντάνι είναι πάλι εδώ, ανέβασε το ενεργητικό του στα 10 γκολ και τη δημιουργία του στα εφτά γκολ και όσο κι αν «καμιά φορά» ξεχνιέται και δεν γυρίζει πίσω, όπως θα έπρεπε να κάνει, όταν τον βλέπεις όπως χθες να παίρνει και κεφαλιές και γενικά να κόβει κιόλας, καταλαβαίνεις ότι το παιδί θέλει να παίξει στον Ολυμπιακό.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.