Παναθηναϊκός: Ένα ισοπεδωτικό τέταρτο, οι λεπτομέρειες μίας γκολάρας και ο σούπερ Γεντβάι

Παναθηναϊκός: Ένα ισοπεδωτικό τέταρτο, οι λεπτομέρειες μίας γκολάρας και ο σούπερ Γεντβάι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Ένα ισοπεδωτικό τέταρτο, οι λεπτομέρειες μίας γκολάρας και ο σούπερ Γεντβάι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει φωτίζει κάποιες ποδοσφαιρικές πτυχές της νίκης του Παναθηναϊκού μέσα στη Τούμπα και έχει ένα υστερόγραφο για το αίτημα αναβολής του Ολυμπιακού.

Μπορεί ο οργανισμός του ΠΑΟΚ και όσοι τον ''εκφράζουν'' ή θέλουν να τον ''εκφράζουν'' να επιθυμούν να οδηγήσουν την κουβέντα για το χθεσινό ντέρμπι οπουδήποτε αλλού πέρα από το ποδόσφαιρο, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς ανώτερος και έφτασε πέρα για πέρα δίκαια στη νίκη, ωστόσο, το ίδιο το άθλημα είναι πάνω από τακτικές προπαγάνδας και προσπάθειες δημιουργίας ''βεντέτας'' με φόντο τον επαναληπτικό και τα play-offs.

Με πρωταγωνιστή στο μυαλό και την φαντασία τους, τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος, τον Τάσο Μπακασέτα, έναν ποδοσφαιριστή ''κόσμημα'', απόλυτα αποδεκτό από τους συμπαίκτες του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας.

Πάμε παρακάτω, λοιπόν, γιατί πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να τους δίνεις αξία και να πέφτεις σε αυτό το επίπεδο. Υπήρχε ποτέ περίπτωση σε τούτη την γωνιά να μειώναμε έναν σπουδαίο παίκτη όπως είναι ο Τάισον επειδή έχασε τον έλεγχο για λίγα δευτερόλεπτα και έκανε μια απαράδεκτη ενέργεια; Προφανώς και όχι. Ζήτησε συγγνώμη και προχωράμε. Συμβαίνουν αυτά.

Ή μήπως θα γράφαμε για ''θέατρα'' σε πεντακάθαρες φάσεις πέναλτι υπέρ του αντιπάλου και θα μπλέκαμε την Εθνική; Επαναλαμβάνουμε: ''Γεράσαμε'' για να τους ακολουθούμε σε αυτό το επίπεδο, το ζητούμενο όσο μεγαλώνεις είναι να γίνεσαι καλύτερος όχι χειρότερος. Κάποιοι έχουν μείνει στα εφηβικά τους χρόνια, κάποιοι έμαθαν να επιβιώνουν μόνο μέσα από την τοξικότητα. Κανένα νόημα να ασχοληθείς σοβαρά.

Οπότε στο σημερινό σημείωμα θα μιλήσουμε μόνο για ποδόσφαιρο. Με την βοήθεια του Wyscout θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποιες από τις πτυχές της επικράτησης του συνόλου του Φατίχ Τερίμ μέσα στη Τούμπα.

Ένα τέταρτο... φωτιά!

Ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερα καλά διαστήματα από τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι αλλά αυτό το χρονικό σημείο που έκανε την διαφορά ήταν από το 46' μέχρι και το 60'. Στο διάστημα αυτό το Τριφύλλι ισοπέδωσε ποδοσφαιρικά τον αντίπαλο, έβγαλε μεγάλη κυριαρχία, δημιούργησε φάσεις, πίεσε ασφυκτικά, σκόραρε και έβαλε τις βάσεις για την επικράτησή του.

Σε αυτό το τέταρτο, λοιπόν που ήταν και το καλύτερό του στο παιχνίδι:

  • Ο Παναθηναϊκός είχε 73% κατοχή μπάλας
  • Η πίεσή του στον αντίπαλο στον δείκτη PPDA έφτασε στο 4.4!
  • Έφτιαξε τέσσερις τελικές, ίσες με 1.4xGoals και σκόραρε μία φορά, επιτρέποντας στον ΠΑΟΚ μία τελική, άνευ αξίας(0.02xGoals).

φφφ

φφφδδ

φφφ

Οι τακτικές λεπτομέρειες ενός υπέροχου ομαδικού γκολ

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε στη Τούμπα ένα πανέμορφο ομαδικό γκολ. Ίσως και το πιο ωραίο στη φετινή σεζόν, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των τελευταίων σεζόν και ατομικής ποιότητας.

Αξίζει να σταθούμε σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες αυτής της φάσης που ξεκινά από ένα πλάγιο στα δεξιά του Κώτσιρα, μέχρι να φτάσει η μπάλα στον Ντραγκόφσκι από τον Μπακασέτα και τον Ρούμπεν.

Ο Πολωνός κίπερ κάνει την πιο καθοριστική μπαλιά για να βγάλει εκτός παιχνιδιού το high press του ΠΑΟΚ, απενεργοποιεί δύο γραμμές άμυνες και από το build up στέλνει το σύνολο στη φάση του progression. Με υπέροχη μεταβίβαση ακριβείας στον Μπακασέτα που έχει αναγνωρίσει τον χώρο ανάμεσα στις γραμμές.

δδδ

Ο Παναθηναϊκός από το δεύτερο προς το επιθετικό τρίτο μαζεύει τον ΠΑΟΚ στα αριστερά και εκεί ξεκινά μία σεμιναριακού επιπέδου αλλαγή πλευράς για να αναγκάσει τον αντίπαλο να μετακινηθεί. Με γρήγορες και απόλυτα ακριβείς μεταβιβάσεις η μπάλα πηγαίνει στα δεξιά με Μπακασέτα, Μπερνάρντ και Σπόραρ να είναι κομβικοί, εκεί όπου ο Κώτσιρας είναι μόνος του με χώρο και χρόνο για να φέρει την μπάλα στην περιοχή.

φφφ

Σε μία περιοχή όπου η ταχύτητα στην αλλαγή πλευράς έχει οδηγήσει την άμυνα του ''δικεφάλου του βορρά'' σε ανισορροπία, σε κακές τοποθετήσεις και κακή οργάνωση, με αποτέλεσμα το Τριφύλλι να βρίσκει μια μοναδική συνθήκη 3vs2 μέσα στη περιοχή.

Αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα είναι κομβικό τόσο για να εκτελέσει μόνος του ο Μπερνάρντ όσο και στην απόλυτη κυριαρχία στην απομάκρυνση της μπάλας από τον Κοτάρσκι, όπου ο Σπόραρ και ο Παλάσιος είναι έτοιμοι να ανοίξουν το σκορ σαν σε προπόνηση.

φφφ

Η σούπερ εμφάνιση του Γεντβάι

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική παρουσία του Τιν Γεντβάι. Όπως είπε και ο Μιχάλης Τσόχος στην μετάδοση του παιχνιδιού στη CosmoteTv: Masterclass! O Κροάτης κεντρικός αμυντικός επί των ημερών του Τερίμ και παίζοντας στο πλευρό του Αράο, είναι καταπληκτικός. Στη Τούμπα πρόσθεσε ακόμη μία σούπερ εμφάνιση στο ενεργητικό του.

Ολοκλήρωσε το παιχνίδι, έχοντας:

5/7 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες

13 επανακτήσεις και 5 κοψίματα

5/7 μακρινές μεταβιβάσεις και 28/31 πάσες

Υ.Γ1: Ο Ολυμπιακός που ζητά μεταξύ άλλων και την συγκατάθεση του Παναθηναϊκού για να παίξει ξεκούραστος με την Φερεντσβάρος, είναι η ίδια ομάδα που πέρσι ο μεγαλομέτοχος της ως πρόεδρος της Λίγκας υποχρέωσε το Τριφύλλι να παίξει με καμιά εικοσαριά κρούσματα Covid στο Καραϊσκάκη για να χάσει το πρωτάθλημα, δίνοντας παράταση... 24 ωρών;

Επίσης, αν αναβληθεί το ντέρμπι της Τούμπας(ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ), είναι προφανές πως αν δεν αναβληθεί και το ματς του Παναθηναϊκού με την Λαμία ή ολόκληρη η αγωνιστική, θα μιλάμε για αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής του επαναληπτικού της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θα είναι ξεκούραστος ενώ το Τριφύλλι θα έχει παίξει το Σάββατο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.