Μεντιλίμπαρ: Το βραβείο του κορυφαίου, οι τρεις αποστολές αυτοκτονίας και η συνθήκη «ή πολλά χρόνια ή λίγους μήνες»!

Μεντιλίμπαρ: Το βραβείο του κορυφαίου, οι τρεις αποστολές αυτοκτονίας και η συνθήκη «ή πολλά χρόνια ή λίγους μήνες»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού ξεψαχνίζοντας το βιογραφικό του

Να αναλαμβάνει ξένος προπονητής στον Ολυμπιακό τόσο βαθιά μέσα στη σεζόν, 11 Φεβρουαρίου, πρέπει να πάμε πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Πρώτα το 1993 όταν ο Λιούπκο Πέτροβιτς πήρε τη θέση του Μπλαχίν στις 3.2 και μετά το 1980 όταν ο Γκόρσκι πήρε τη θέση του Βεσελίνοβιτς στις 19.2! Ο Σέρβος δεν είχε πάρει το πρωτάθλημα, αλλά συνέχισε και την επόμενη σεζόν. Ο Πολωνός είχε πάρει το πρωτάθλημα στο μπαράζ του Βόλου με τον Άρη! Ο Γκόρσκι, που τον λέγαμε και «παππού», γιατί ήταν 60άρης (άλλες εποχές τότε), το ξανάκανε και το 1983, στις 7.2 (αντί του Παναγούλια), παίρνοντας και τότε το πρωτάθλημα!

Έκτοτε, υπήρξαν δύο ξένοι προπονητές (ο Ισπανός Σεγκούρα το 2008 κι ο Γάλλος Ανιγκό το 2023) είχαν αναλάβει την ομάδα ακόμη και Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά ως υπηρεσιακοί προπονητές, αποχωρώντας δηλαδή στο τέλος της σεζόν, ο πρώτος ως πρωταθλητής, ο δεύτερος με τον Ολυμπιακό στην 3η θέση. Έτσι, ουσιαστικά από τις δεκαετίες του 80 και του 90, τέτοια αλλαγή προπονητή, τόσο αργά μέσα στη σεζόν, έχουμε την τωρινή, του Μεντιλίμπαρ, και του Μίτσελ, που είχε αναλάβει στις 4.2.2013. Με τη διαφορά ότι τότε ο Ολυμπιακός ήταν στο +13 από τον δεύτερο Αστέρα Τρίπολης (!), ενώ τώρα είναι 4ος στο -7 από τον πρώτο ΠΑΟΚ…

Για τον Μεντιλίμπαρ αυτό που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας αυτές τις ημέρες τον ισπανικό Τύπο, ήταν η κυριαρχούσα άποψη ότι η Σεβίλλη έκανε λάθος να τον αντικαταστήσει τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, η Sevilla.abc xαρακτήρισε την σχετική απόφαση «επιπόλαια», ενώ άλλους χαρακτηρισμούς που θυμάμαι για τη συγκεκριμένη επιλογή είναι, «βιαστική» και «όχι έξυπνη». Να θυμίσουμε ότι η Σεβίλλη απέλυσε στη συνέχεια και τον αντικαταστάτη του Μεντιλίμπαρ, τον Ουρουγουάνο Αλόνσο και πλέον έχει 3ο προπονητή μέσα στη σεζόν, τον Κίκε Φλόρες.

Παρεμπιπτόντως, η Σεβίλλη αρχές Οκτώβρη, που χώρισε με τον Μεντιλίμπαρ είχε την ισοπαλία στο Σούπερ Καπ με τη Μάντσεστερ Σίτι χάνοντας στα πέναλτι το τρόπαιο, δύο ισοπαλίες στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λανς εντός έδρας και την PSV εκτός έδρας και στο πρωτάθλημα είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με γκολ 13-12. Ένας απολογισμός που δεν τον λες για διώξιμο προπονητή.

Από πλευράς βιογραφικού, μπορώ να σταθώ σε τέσσερα πράγματα για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού.

Πρώτον, ο Μεντιλίμπαρ η, ταιριάζει και μένει σε μία ομάδα πολλά χρόνια η, δεν «κολλάει» και φεύγει σε λίγους μήνες! Λαμβάνοντας υπόψιν στην καριέρα του εδώ και μία 20ετία, στο πιο υψηλό επίπεδο (καθότι νωρίτερα και για μία δεκαετία δούλευε σε μικρότερες κατηγορίες), δεν υπάρχει γι΄ αυτόν μέση οδός, με εξαίρεση τη σεζόν 2004-05 που έμεινε μία χρονιά στην Εϊμπάρ! Στο δεύτερο πέρασμά του από την Εϊμπάρ έμεινε μία ολόκληρη εξαετία (καλοκαίρι 2015-καλοκαίρι 2021), στη Βαγιαδολίδ σχεδόν μία τετραετία (καλοκαίρι 2006-Φεβρουάριος 2010) και στην Οσασούνα σχεδόν μία τριετία (Φεβρουάριος 2011-Σεπτέμβριος 2013)! Αντίθετα, στην Αθλέτικ Μπιλμπάο έμεινε τέσσερις μήνες το 2005, στη Λεβάντε επίσης τέσσερις μήνες το 2014, στην Αλαβές άλλους τέσσερις μήνες το 2002 και στη Σεβίλλη σχεδόν εφτά μήνες το 2023.

μεντιλίμπαρ

Δεύτερον, δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές, όπως τις λέμε «αποστολές αυτοκτονίας». Στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 ανέλαβε την Οσασούνα στην επικίνδυνη ζώνη (18η σε 20 ομάδες) και μπόρεσε και την οδήγησε στην 9η θέση…Στις 21 Μαρτίου 2023 ανέλαβε την Σεβίλλη στην 14η θέση, δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και την έφτασε στην 12η θέση, εννιά βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, παίρνοντας παράλληλα μαζί της το Γιουρόπα Λιγκ…Αντίθετα, δεν τα είχε καταφέρει το 2021, όταν πήρε την Αλαβές στις 28 Δεκεμβρίου στην 18η θέση μέσα στην επικίνδυνη ζώνη και την άφησε στις 4 Απριλίου του 2022 στην 19η θέση, έξι πόντους πίσω από την πρώτη ομάδα πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, με την ομάδα τελικά να τερματίζει 20η (τελευταία) και να πέφτει…

Τρίτον, οι δύο μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του ήταν φυσικά η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ τον περασμένο Μάιο με τη Σεβίλλη (κερδίζοντας διαδοχικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά, τη Γιουβέντους στα ημιτελικά και τη Ρόμα του Μουρίνιο στον τελικό με πέναλτι), αλλά και η επιτυχία του με την Είμπάρ τη σεζόν 2016-17, με τους Βάσκους να τερματίζουν στην 10η θέση στο πρωτάθλημα και να φτάνουν στα προημιτελικά του Κυπέλλου και τον Μεντιλίμπαρ να παίρνει το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς, σε ισοβαθμία με τον Γκαριτάνο της Λεγκανές. Την αμέσως επόμενη σεζόν, 2017-18, οδήγησε την Εϊμπάρ στην καλύτερη θέση της ιστορίας της, την 9η. Άλλη σημαντική για τον ίδιο στιγμή ήταν η ανάδειξη της Βαγιαδολίδ ως πρωταθλήτριας στη Β΄Ισπανίας με ρεκόρ βαθμών και αήττητο 29 αγωνιστικών, ενώ την ίδια σεζόν έφτασε στους 8 του Κυπέλλου, αποκλείοντας στους 16 τη Βιγιαρεάλ.

Τέταρτον, έχει στους πάγκους 977 (!) παιχνίδια, με 369 νίκες, 337 ήττες και 271 ισοπαλίες και γκολ 1283-1220!

Άσχετο: Έπεσαν χάμω στη Σεβίλλη, όταν ο μάνατζερ του Μαντί Καμαρά τους γνωστοποίησε τις απαιτήσεις του Αφρικάνου άσου για να υπογράψει από τώρα στην ισπανική ομάδα ως ελεύθερος το καλοκαίρι. Ζητάει μπόνους υπογραφής 3 εκ. Ευρώ και ετήσιο συμβόλαιο 2 εκ. Ευρώ για τριετή συνεργασία-κι όλα τα λεφτά καθαρά από εφορία. Μιλάμε για τριετές συμβόλαιο 9 εκ. Ευρώ!!!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Βλέποντας τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ σκέφθηκα ότι δύο 30άρηδες κεντρικοί χαφ που η Μπενφίκα από κάποια στιγμή και μετά δεν τους είχε ούτε σαν δεύτερες λύσεις, ο Τσικίνιο κι ο Μεϊτέ, κάνουν μάλλον εύκολα τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα…

ΤΣΙΚΙΝΙΟ

Κατά τα άλλα, είναι εντυπωσιακό πώς η εμφανώς κατώτερη σε σχέση με πέρυσι ΑΕΚ, με πολύ λιγότερες πλέον ανάσες στα περισσότερα β΄ ημίχρονα της, είναι το φαβορί για να πάρει και το φετινό πρωτάθλημα-και θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο φαβορί, αν μετά τον Άρη μπει στην πρώτη εξάδα και άρα στα πλέι οφς και η Λαμία. Έχει μία μεγάλη άνεση η ΑΕΚ, όμως, να σκοράρει με ευκολία χωρίς να χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα. Στο Καραϊσκάκη κέρδισε με δύο κόρνερ τον Ολυμπιακό…Χθες στην Τούμπα έκανε δύο βαθιές πάσες στον Λιβάι κι από δικές του πάσες ο Ελίασον την πρώτη φορά έχασε το γκολ, αλλά τη δεύτερη το έβαλε…

Ο ΠΑΟΚ άξιζε, πάντως, την ισοπαλία και την πήρε με τη βοήθεια από τις αλλαγές, δείχνοντας βάθος στο ρόστερ του και ικανότητα στις στατικές φάσεις. Ο Λουτσέσκου θα το παλέψει.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.