AEK: Ο Αλμέιδα έδειξε τον δύσκολο δρόμο

AEK: Ο Αλμέιδα έδειξε τον δύσκολο δρόμο

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
AEK: Ο Αλμέιδα έδειξε τον δύσκολο δρόμο

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τα όσα είπε χθες ο Αργεντινός προπονητής και το νέο πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο πρότζεκτ, που ανέλυσε για την ομάδα του, επιβεβαιώνοντας ότι βλέπει πολύ πιο μακριά από όλους μας το κιτρινόμαυρο μέλλον.

Ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ αυτό που θα περίμενε από τη χθεσινή συζήτηση του Ματίας Αλμέιδα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας τους θα ήταν να προαναγγείλει κάποια μεταγραφή, ενδεχομένως να φωτογραφίσει το που θέλει άμεση ενίσχυση η ομάδα του ή στη χειρότερη περίπτωση να δικαιολογήσει τη μέχρι τώρα αποχή της ΑΕΚ από το μεταγραφικό παζάρι.

Για τον μέσο οπαδό το ερώτημα είναι «οι άλλοι όλο και κάτι παίρνουν, καλό ή κακό, κάτι κάνουν, εμείς γιατί όχι;», για τον Αλμέιδα το σημαντικότερο είναι η ομάδα του, το club, η αναγκαιότητα της κάθε κίνησης και ουχί η επικοινωνιακή σκοπιμότητα.

Για τον μέσο οπαδό το ερώτημα είναι «μα είναι δυνατόν να μην πάρουμε τον Μπακασέτα που ήθελε να έρθει σε εμάς και να τον αφήνουμε στον Παναθηναϊκό;», για τον Αλμέιδα αυτό που μετράει είναι αν μία τόσο υψηλού κόστους μεταγραφή αποτελούσε προτεραιότητα για την ομάδα του στη συγκεκριμένη θέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γιατί μπορεί για όλους εμάς «όλοι οι καλοί να χωράνε», ο Αλμέιδα όμως έχει να διαχειριστεί ένα ολόκληρο γκρουπ και δεν θα ήθελε κραδασμούς στο μέσο της σεζόν…

Πρότζεκτ πολύ πιο δύσκολο από τις μεταγραφές


Και ενώ οι περισσότεροι ενδεχομένως στάθηκαν -συμφωνώντας ή διαφωνώντας- στα όσα μεταγραφικά ανέλυσε ο προπονητής της ομάδας, είτε για να πανηγυρίσουν επειδή ο Αργεντινός τεχνικός κάλυψε απόλυτα το σχεδιασμό και τις κινήσεις της κιτρινόμαυρης διοίκησης ή για να μιλήσουν για απλές δικαιολογίες θεωρώντας ένα απλό κλισέ την ατάκα… «εμείς δεν θα πάρουμε παίκτη μόνο για να πούμε ότι πήραμε», ο Ματίας Αλμέιδα προχώρησε πολύ περισσότερο αποδεικνύοντας ότι στο δικό του μυαλό υπάρχει πολύ πιο μακρόπνοος σχεδιασμός για το club.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Αργεντίνος προπονητής προσπάθησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση, αλλά η ουσία είναι ότι εκείνος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο προχωρώντας το πολύ περισσότερο, χωρίς να έχει κάποια ανάγκη ή πίεση, και αναλύοντας ένα πρότζεκτ για το μέλλον που για τα δεδομένα κάθε ελληνικής ομάδας είναι πολύ πιο δύσκολο από μία, δύο ή και τρεις μεταγραφικές προσθήκες μέσα στον Γενάρη.

Ο Αλμέιδα προανήγγειλε την ανανέωση μίας πολύ επιτυχημένης ομάδας την τρέχουσα διετία με ένα νταμπλ, ευρωπαϊκή επιστροφή και δεδομένη διεκδίκηση ή κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, που είναι σε εξέλιξη, μία ομάδα που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της πλήρους αποτυχίας την αμέσως προηγούμενη διετία. Και δεν μίλησε μόνο για τη δεδομένη και ξεκάθαρη αναγκαιότητα της μείωσης του υψηλού μέσου όρου ηλικίας της ομάδας του, αλλά για συγκεκριμένη μεθοδολογία, για νέους ποδοσφαιριστές άμεσα εξελίξιμους που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ακόμα και για ποδοσφαιριστές που θα ήθελε ο ίδιος να δημιουργήσει μέσα από τη λειτουργία των υποδομών της ΑΕΚ.


Για τον μέσο Ελληνα φίλαθλο ή δημοσιογράφο αυτό πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει ερμηνευθεί ως… «ο πρόεδρος δεν θέλει να βάλει λεφτά», αλλά για τον Αλμέιδα, που δεδομένα θα μπορούσε σήμερα κιόλας να κάνει τον Μελισσανίδη να επενδύσει μεταγραφικά μέσα στον Γενάρη (από τη στιγμή που έχει κερδίσει απόλυτα την εμπιστοσύνη του), πρόκειται για την πιο ξεκάθαρη μαρτυρία ότι δεν βλέπει την ΑΕΚ ως μια δουλειά άμεσης επιτυχίας προκειμένου να την εξαργυρώσει με μια σχετική διάρκεια παραμονής στην κορυφή με τη μετακίνησή του σε ένα πολύ πιο προηγμένο πρωτάθλημα.

Η επικοινωνιακή και η ποδοσφαιρική διαχείριση


Όταν η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Αλμέιδα το καλοκαίρι του 2022 η βασική ένσταση εντός της ομάδας ήταν ο επικοινωνιακός αντίκτυπος αυτής της συμφωνίας. Απόλυτα λογικό λόγω της πίεσης που δημιουργούσε η πρωτοφανής αποτυχία και η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα που μόλις είχε τελειώσει. Δεδομένα υπήρχε τότε η αναγκαιότητα για ένα προπονητικό όνομα πιο βαρύ από του Αλμέιδα, ο οποίος είχε σχεδόν αποδομηθεί με το που έγινε γνωστό το όνομά του.

Ο Ματίας Αλμέιδα δίνει οδηγίες στον πάγκο της ΑΕΚ


Από εκεί και πέρα όμως υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ματίας Αλμέιδα η ομάδα αμέσως μετά σταμάτησε να λειτουργεί επικοινωνιακά και άρχισε να λειτουργεί με το ποδοσφαιρικό κριτήριο του προπονητή της. Μπορεί να μην έγιναν και να μην γίνονται τα πάντα σωστά, μπορεί ο δύσκολος δρόμος που προανήγγειλε χθες ο Πελάδο να είναι στρωμένος με πολλές λακκούβες, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για την ΑΕΚ η εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου (άπειρες φορές ελληνικές ομάδες τα έχουν παρατήσει στη μέση), αλλά θα ήταν αυτοκτονικό για την Ενωση να εγκαταλείψει την ποδοσφαιρική διαχείριση και να επιστρέψει στην επικοινωνιακή…

Σε εκατό χρόνια ιστορίας η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστικών της επιτυχιών ήρθαν όταν ο προπονητής είχε τον απόλυτο έλεγχο χάραξης του ποδοσφαιρικού πλάνου. Ειδικά όταν είχε στο μεταξύ αποδείξει την επάρκειά του. Και ο Αλμέιδα αυτό το κατέκτησε σχεδόν με το καλημέρα, όχι μόνο επειδή πέτυχε το νταμπλ στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.