Ο Ολυμπιακός χρειάζεται καθαρό μυαλό απόψε, γιατί ο ΠΑΟ μπορεί να μην είναι τόσο μέτριος όσο ήταν η ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται καθαρό μυαλό απόψε, γιατί ο ΠΑΟ μπορεί να μην είναι τόσο μέτριος όσο ήταν η ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται καθαρό μυαλό απόψε, γιατί ο ΠΑΟ μπορεί να μην είναι τόσο μέτριος όσο ήταν η ΑΕΚ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο το αποψινό ντέρμπι του Κυπέλλου για τον Ολυμπιακό.

Αντί προλόγου: Να αγιάσει το στόμα του Κριστιάν Καρεμπέ για όσα είπε στους «με λυμένα τα προβλήματα τους» παίκτες του Ολυμπιακού όταν τελείωσε με το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια, αλλά τα είπε με καθυστέρηση δύο ετών.

Ο Ολυμπιακός την Κυριακή εναντίον της ΑΕΚ τουλάχιστον έβγαλε σφυγμό ως ομάδα, μετά από εκείνη την εικόνα παρακμής που είχε παρουσιάσει στη Λαμία. Πάλεψε ρε παιδί μου, ήταν σε θέση μάχης, ανεξαρτήτως απόδοσης.

Φάνηκε κατ΄ αρχάς από το πρώτο λεπτό, ότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να αφήσει την ΑΕΚ να κάνει αυτό που του έκανε σχεδόν σε όλα τα μεταξύ τους παιχνίδια, είτε στη Φιλαδέλφεια, είτε ακόμη και μέσα στο Καραϊσκάκη, δηλαδή να μπει και να κυριαρχήσει στα πρώτα 15-20 λεπτά. Τα κατάφεραν οι παίκτες του Καρβαλιάλ, και γιατί έπαιξαν για πρώτη φορά κάποιες στιγμές πολύ δυναμικά, έως και σκληρά, κόβοντας που λέμε τον τσαμπουκά του αντίπαλου.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήταν ότι υπήρχε πάθος, ενίοτε και περίσσιο, αλλά δεν υπήρχε καθαρό μυαλό, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί είτε από έλλειψη αρκετής ποιότητας, είτε από έλλειψη καλής ψυχολογίας μετά τα άσχημα αποτελέσματα. Ό,τι έκανε η ΑΕΚ, το έκανε από τραγικές επιλογές των παικτών του Ολυμπιακού, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα της πιο δεμένης ομάδας, που μπορεί και αναπτύσσεται καλύτερα ως σύνολο. Φαινόταν η ΑΕΚ από το 15ο λεπτό και μετά, καλύτερη ομάδα, όμως ήταν εντελώς ακίνδυνη να παράξει φάσεις από το δικό της παιχνίδι. Αυτό που έκανε ήταν να εκμεταλλεύεται την κατάσταση «δεν ξέρω τι κάνω» του Ορτέγκα, που χωρίς λόγο έβγαζε την μπάλα κόρνερ και αράουτ η, την έδινε σε αντιπάλους, για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Η μοναδική στιγμή που η ΑΕΚ απείλησε στο α΄ ημίχρονο ήταν από τραγική πάσα του Μασούρα προς τα πίσω, με τον Ρέτσο σωτήρια να επεμβαίνει προ του Ρότα.

Ο Ολυμπιακός κι αυτός δυσκολεύονταν στο α΄ ημίχρονο να γίνει επικίνδυνος, αλλά τρεις φορές πραγματικά έβγαλε εξαιρετικές επιθέσεις, που ούτε κατά διάνοια έβγαλε η ΑΕΚ. Τη μία ο Ποντένσε την πέταξε στα σκουπίδια, τη δεύτερη ο Φορτούνης την πέταξε στα σκουπίδια, την τρίτη ο Μασούρας έκανε το γκολ. Η μείωση του σκορ έδωσε την ψυχική δύναμη στον Ολυμπιακό να κυνηγήσει στο β΄ ημίχρονο την ισοφάριση, χωρίς σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά με επιμονή, αφοπλίζοντας εντελώς την ΑΕΚ επιθετικά. Κι αν τα σουτ των Έσε, Μασούρα, Φορτούνη δεν έφεραν αποτέλεσμα, ήρθε το κανονικό δεύτερο γκολ του Μασούρα και το εξόφθαλμο πέναλτι υπέρ του Ναβάρο, που θα έπρεπε να φέρουν την ισοφάριση.

Μασούρας

Ατυχώς, ο Ολυμπιακός επανήλθε σε προβληματική κατάσταση μετά το 80ο λεπτό, έως και το τέλος του αγώνα στο 97’. Εκεί που ο ίδιος ήταν μηδέν επιθετικά, ενώ η ΑΕΚ έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, για να του βάλει τέσσερα, όπως είχε κάνει κι ο ΠΑΟΚ. Και πάλι, αυτό που είδαμε ήταν απίστευτα προσωπικά λάθη, είτε από κόπωση, είτε από έλλειψη αρκετής ποιότητας. Αποκορύφωμα το πούλημα της μπάλας από τον Έσε στο 94΄και το άστοχο σουτ του Σιντιμπέ από θέση γκολ. Από άλλο πούλημα της μπάλας από τον Ζέλσον Μαρτίνς πήγε να πάρει το πέναλτι από τον Ρέτσο ο Πινέδα στο 86’. Μόνος του ο Ρίτσαρντς έδωσε φάση στον Ελίασον στο 87, αλλά πρόλαβε και διόρθωσε. Άλλη τραγική πάσα του Μασούρα προς τα πίσω στο 88’, με τον Μπιανκόν να διορθώνει, αλλά να αποδεικνύει το πρόβλημα στο μυαλό του, κάνοντας στη συνέχεια…τακουνάκι έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη και δίνοντας την μπάλα σε αντίπαλο!

Η εικόνα του Ολυμπιακού στα 17 τελευταία λεπτά του ντέρμπι ήταν οικτρή. Απλά δεν έγινε ευρέως κατανοητή γιατί η ΑΕΚ έχασε πέντε ευκαιρίες! Οκ, να πεις ότι θα βγεις πιο μπροστά για να ισοφαρίσεις και θα δώσεις χώρους, όμως αυτό είναι άλλο και άλλο είναι να μην ξέρεις τι παίζεις. Με μηδέν καθαρό μυαλό, ξαναλέω. Στο 82’, στη φάση του άστοχου σουτ του Άμραμπατ από καλή θέση, από το ημικύκλιο, υπάρχει αρχικά κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού. Η εκτέλεση είναι παρωδία, μεταξύ Φορτούνη, Ποντένσε, Ρόντινεϊ και με τον Μασούρα κι αυτόν κοντά στην μπάλα-τέσσερις για μία κομπίνα κόρνερ και την ίδια στιγμή στην αντίπαλη περιοχή ελάχιστοι συμπαίκτες τους! Η παρωδία συνεχίζεται, αφού δεν βγήκε τελικά καν σέντρα κι ο Φορτούνης έχασε πολύ εύκολα την μπάλα, με τον Ρόντινεϊ να την επανακτά, να μην περνάει πάσα, τον Μαντί να μην προλαβαίνει να τσιμπήσει την μπάλα και την ΑΕΚ να βγαίνει σε κόντρα επίθεση με όλη της άνεση.

Ακόμη και η φάση του δοκαριού της ΑΕΚ ξεκίνησε από άλλη τραγική πάσα του Έσε πάνω σε αντίπαλο. Με τον Αργεντίνο να μην μένει σε αυτό, αλλά να μην σπεύδει να μαρκάρει τον Πινέδα, που χώθηκε στην περιοχή στη σέντρα του Γκατσίνοβιτς, την οποία παρεμπιπτόντως έβγαλε με όλη την άνεση του προ του Ρόντινεϊ, που απλά παρακολουθούσε αντί να πάει να μαρκάρει. Ο δε Ορτέγκα ο οποίος τουλάχιστον πήγε να μαρκάρει αυτός τον Πινέδα, το έκανε καθυστερημένα κι ο Πασχαλάκης στάθηκε τυχερός που είχε σύμμαχο το δοκάρι.

Έσε

Όλα αυτά τα γράφω, πολύ απλά γιατί ο Ολυμπιακός θα τα βρει μπροστά του απόψε στη Λεωφόρο. Και δεν μπορεί να ξέρει αν ο Παναθηναϊκός θα είναι το ίδιο μέτριος όπως ήταν η ΑΕΚ την Κυριακή, παίζοντας μάλιστα στο γήπεδο του κι έχοντας καινούργιο προπονητή, που θα θελήσει να πάρει την πρώτη του καλή νίκη για να πάρει τον κόσμο με το μέρος του. Ο Καρβαλιάλ πρέπει να βοηθήσει τους παίκτες και περισσότερο ακόμη οι παίκτες να βοηθήσουν τον εαυτό τους, διορθώνοντας πολλά από τα τραγικά που έκαναν στο Καραϊσκάκη, όπου έγινε ένα απίστευτο ρεσιτάλ λαθών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι «πράσινοι» θα μπουν δυναμικά στο παιχνίδι για να σκοράρουν και να πάρουν την ψυχολογία του αγώνα. Αν οι «κόκκινοι» πάνε όπως πέρυσι στη Φιλαδέλφεια στον αντίστοιχο αγώνα Κυπέλλου και χάνουν 0-1 από το 3’, δυστυχώς για τον Ολυμπιακό (φτου φτου φτου) μπορεί να επαναληφθεί εκείνο το 3-0 υπέρ της ΑΕΚ, που είχε έρθει μάλιστα άκοπα, με τον Βρουσάι να κάνει δώρο το 1-0, τον Σαμασέκου να βάζει αυτογκόλ και τον Ντόη να κάνει πέναλτι στο 90’. Και βέβαια η πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου να κριθεί από το πρώτο παιχνίδι, όπως τότε.

Αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός έχει ένα υπαρκτό πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα-σε κάθε παιχνίδι τρώει πρώτος γκολ και πάει στο ημίχρονο χάνοντας στα πιο δύσκολα παιχνίδια η, στην καλύτερη περίπτωση ισόπαλος στα πιο εύκολα. Γεμίζει άγχος, τρέχει και κυνηγάει το σκορ και στην ψυχολογική κατάσταση που είναι τώρα η ομάδα του, πολύ απλά αποτυγχάνει. Έγινε και με την ΑΕΚ και στη Λαμία και στην Φράιμπουργκ και με τον ΠΑΟΚ, ακόμη και στον Βόλο και στο Περιστέρι.

Ολυμπιακός

Επί δύο μήνες το ίδιο πράγμα! Να ξεκινάει επί Μαρτίνεθ και να συνεχίζεται σε μοτίβο «τα ίδια και χειρότερα» με τον Καρβαλιάλ. Γι΄ αυτό, άλλωστε, και δύο μήνες ο Ολυμπιακός είναι σε διαρκή κατηφόρα. Χωρίς να σταματάει. Γιατί δεν είναι δυνατόν καμία ομάδα, ειδικά στην κατάσταση που είναι ο Ολυμπιακός, να παίζει σε κάθε παιχνίδι μένοντας πίσω στο σκορ και να κυνηγάει. Άρα, ο Καρβαλιάλ και οι παίκτες του πρέπει να κάνουν ό,τι το δυνατόν ώστε απόψε να αποφύγουν το ίδιο σκηνικό. Όχι ότι είναι πανάκεια που λύνει όλα τα προβλήματα να ανοίξεις εσύ το σκορ, αλλά τουλάχιστον να πάρεις ως ομάδα λίγο ηθικό, να έχεις κουράγια να παλέψεις ως το τέλος.

Και αν δεν το καταφέρουν, επειδή ποδόσφαιρο είναι και τίποτα δεν γίνεται με παραγγελία, να έχουν άμεση αντίδραση. Όπως είχαν κάνει στη Φιλαδέλφεια, όταν είχαν φάει γρήγορα γκολ από την ΑΕΚ, αλλά εξίσου γρήγορα ισοφάρισαν. Είναι ίσως το μοναδικό φάρμακο για να γλιτώσεις από την αρνητική επίδραση του 0-1. Το κακό με τον Ολυμπιακό πλέον είναι ότι όχι απλά δεν αντιδράει άμεσα ισοφαρίζοντας, αλλά τρώει και δεύτερο γκολ: του βάζει η Φράιμπουργκ ένα στο 3’, του βάζει κι ένα στο 8’. Του βάζει η ΑΕΚ ένα στο 32΄, του βάζει κι ένα στο 37’.

Εγώ αυτά βλέπω. Η ομάδα πρέπει να ηρεμήσει, να μπει αποφασιστικά, να παίξει έξυπνα, πάνω απ΄ όλα να έχει καθαρό μυαλό ώστε να αποφύγει αυτά τα απίθανα λάθη, να μην ασχοληθεί με τη διαιτησία και να τα δώσει όλα για να σκοράρει.

Άσχετο: Εάν δεν υπήρχε η αποχή των διαιτητών, η μη διεξαγωγή της αγωνιστικής στις 10 Δεκέμβρη και η αναπόφευκτη αλλαγή ημερομηνιών του πρωταθλήματος, σήμερα θα έπαιζαν ΠΑΟ-Ολυμπιακός και την Κυριακή, τέσσερις ημέρες πριν, θα έπαιζαν ΑΕΚ-ΠΑΟ και Κηφισιά-Ολυμπιακός. Δηλαδή, ο μεν Ολυμπιακός θα προέρχονταν από ένα παιχνίδι με την Κηφισιά, ο δε ΠΑΟ θα προέρχονταν από ένα ντέρμπι στη Φιλαδέλφεια. Τώρα, με την αποχή των διαιτητών, ο Ολυμπιακός προέρχεται από ντέρμπι με την ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός προέρχεται από παιχνίδι του στη Λεωφόρο με τον Παναιτωλικό. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι εκείνη η απόφαση των διαιτητών για αποχή, δημιούργησε ασφαλώς πρόβλημα και δη μεγάλο στον Ολυμπιακό.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ουσιαστικά ως δανεικός πήγε στη γερμανική Όσναμπρικ ο Ανδρούτσος, που ήταν κι άλλες φορές να φύγει από τον Ολυμπιακό, όπως π.χ. πέρυσι που ήταν να πάει στη Ρωσία, αλλά ο σύλλογος δεν τον έδινε. Αυτή τη φορά τον άφησε και ανάλογα με την πορεία του στο β΄μισό της σεζόν στη Β΄Γερμανίας μπορεί να μείνει εκεί και του χρόνου.

Τέλειωσε για τον Ολυμπιακό και τυπικά ο Σολμπάκεν, υπό την έννοια ότι διακόπηκε ο δανεισμός του από τη Ρόμα, με τον Νορβηγό να κοστίζει για τέσσερις μήνες στον Ολυμπιακό λίγο κάτω από 1,5 εκ. Ευρώ (τα δικά του λεφτά και της Ρόμα)!!! Το μεγαλύτερο «έγκλημα» του Κορδόν, να επιμείνει φορτικά γι΄ αυτόν, ενώ ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει τον Ντεσπόντοφ.

Σολμπάκεν

Παρεμπιπτόντως, δύο άλλοι παίκτες που είχε φέρει ο Κορδόν και είναι εκτός πλάνων, ο Φρέιρε και ο Ιμπόρα, δεν έχουν και μεγάλη…διάθεση να σπάσουν τα συμβόλαια τους μέσα στο Γενάρη, λέγοντας ότι δεν μπορούν να βρουν ομάδα μεσούσης της σεζόν.

Και για το τέλος ένα 👍 για τον Κοστίνια της Ρίο Άβε που ανήκει στον Ολυμπιακό και μπήκε στην καλύτερη 11άδα της αγωνιστικής στην Πορτογαλία.

Κοστίνια

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.