Παναθηναϊκός, Τερίμ: Η φιλοσοφία, η αυτοπεποίθηση και το... μέλι για Αλαφούζο και Ιβάν

Παναθηναϊκός, Τερίμ: Η φιλοσοφία, η αυτοπεποίθηση και το... μέλι για Αλαφούζο και Ιβάν

Η φιλοσοφία, η αυτοπεποίθηση και το... μέλι για Αλαφούζο και Ιβάν

bet365

Οι δέκα ατάκες του Φατίχ Τερίμ που ξεχώρισαν στην παρουσίασή του. Ο λόγος που επέλεξε τον Παναθηναϊκό, ο νέος τρόπος παιχνιδιού, οι μεταγραφές, ο κομβικός ρόλος του Αλαφούζου και τα υπέροχα λόγια του για τον Ιβάν.

Ο Φατίχ Τερίμ εμφανίστηκε πολύ άνετος και άκρως επικοινωνιακός στην σημερινή παρουσίαση που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία «σφραγίστηκε» το πρωί της Παρασκευής, όταν και τελείωσε και το τυπικό μέρος της υπόθεσης, αφού έπεσαν οι υπογραφές.

Ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση, δεν δίστασε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του τέθηκε ενώ ανέφεραν πολλές φορές τον στόχο του πρωταθλήματος τονίζοντας πως είναι ένας άνθρωπος που ξέρει απ' αυτήν την... δουλειά, όπως μπορεί να καταλαβεί ο οποιοσδήποτε κοιτώντας το βιογραφικό του.

Η παρουσία του Τερίμ διήρκεσε μία ώρα με τον ίδιο να αναφέρεται σε πολλά και διαφορετικά θέματα απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, ξεκινώντας από τον λόγο που επέλεξε να έρθει στον Παναθηναϊκό και την αλλαγή στην φιλοσοφία της ομάδας που θέλει να φέρει και φτάνοντας μέχρι τον κομβικό ρόλο του Γιάννη Αλαφούζο στην υπόθεση πρόσληψής του, τον προκάτοχό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και τον συμπατριώτη του και προπονητή του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, του οποίου ήταν προσκεκλημένος το βράδυ της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις 10 πιο σημαντικές ατάκες απ' όλα αυτά τα οποία είπε ο Φατίχ Τερίμ την μία της παρουσίασής του.

terim_panathinaikos_intime2

«Περισσότερ pressing, πιο γρήγορο παιχνίδι και έλεγχος με πολλές πάσες»

Ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία αναφέρθηκε ο Φατίχ Τερίμ ήταν η φιλοσοφία που θα φέρει ο ίδιος στην ομάδα. Ο Τούρκος τεχνικός εξήγησε πως στον ίδιο δεν αρέσει η ομάδα του να περιμένει την αντίπαλό της να επιτεθεί, όταν έχει την μπάλα. Ούτε προτιμάει όταν χάνεται η μπάλα, να αναγκάζονται οι παίκτες να γυρίζουν πίσω 60-70 μέτρα για να την κερδίσουν, αφού έτσι σπαταλούν δυνάμεις.

Η δική του φιλοσοφία βασίζεται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες, όπως εξήγησε. Το ασφυκτικό pressing στον αντίπαλο είτε ψηλά, όταν έχει εκείνος την μπάλα, είτε όταν την χάνει η ομάδα του και επιζητά την άμεση επανάκτησή της. Το πιο γρήγορο παιχνίδι, δηλαδή η μπάλα να κυκλοφορεί γρηγορότερα, ώστε να γίνεται πιο εύκολο έτσι να δημιουργηθούν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Τα δύο τελευταία είναι λίγο αλληλένδετα, δηλαδή ο έλεγχος του αγώνα και το να κάνει η ομάδα του πολλές πάσες. Αυτά είναι στοιχεία που δούλευε η ομάδα του Παναθηναϊκού και με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της, ωστόσο η βασική αλλαγή που θέλει να φέρει ο Τερίμ είναι στην ταχύτητα των μεταβιβάσεων και του γενικότερου παιχνιδιού του κλαμπ, αλλά και στην ένταση με την οποία πρεσάρουν οι παίκτες.

«Σημαντική η αγάπη που έδειξαν στον Ιβάν οι οπαδοί, ήταν ότι ακριβώς του άρμοζε»

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το πρώτο πράγμα που έκανε ο Φατίχ Τερίμ απαντώντας στην πρώτη ερώτηση ήταν να ευχαριστήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την ομάδα που του άφησε. Στην συνέχεια του έγινε και μία πιο συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με την αγάπη που έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκό στον Σέρβο πρώην τεχνικό της ομάδας, μία γεύση της οποίας πήρε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα μπάσκετ που παρακολούθησε στο ΟΑΚΑ.

Ο Τούρκος προπονητής επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η αγάπη αυτή που δείχνουν οι φίλαθλοι των «πρασίνων» στον πρώην τεχνικό της ομάδας και δεν περίμενε τίποτα λιγότερο από κείνους. Εξήγησε μάλιστα πως αυτό που συμβαίνει είναι κι αυτό που άρμοζε στον Γιοβάνοβιτς λόγω όλων αυτών που προσέφερε στην ομάδα στα 2,5 χρόνια που έμεινε σ' αυτή.

Πολύ ωραία να έχει μία τέτοια συμπεριφορά απέναντι σ' ένα συνάδελφό του τον οποίο δεν γνωρίζει, ούτε διατηρεί κάποια φιλική σχέση μαζί του, αλλά αναγνωρίζει το έργο του και μόνο βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου και δεν νιώθει την ανάγκη να το... μειώσει για να φανεί περισσότερο ο ίδιος. Δείγμα τόσο της αυτοπεποίθησης για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω όσο και του χαρακτήρα του γενικότερα.

«Ήρθα να γράψω ιστορία»

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Αθήνα δεν κρύφτηκε και μίλησε κατευθείαν για πρωτάθλημα. Γι' αυτό επιλέχθηκε από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, γι' αυτό ήρθε κι αυτό είναι που ξέρει να κάνει καλά, όπως δείχνουν και τα όχι δύο, όχι τρία, αλλά οκτώ πρωταθλήματα Τουρκίας που κατέκτησε με την Γαλατά.

Μπορεί να υπάρχουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να επικαλεστεί κάποιος που θέλει να είναι πιο... προσγειωμένος, με πιο βασικές εκείνες που αφορούν τον λίγος χρόνο που έχει στην διάθεσή του για να ετοιμάσει την ομάδα και να περάσει την φιλοσοφία του, αφού πρόκειται για ένα σύνολο που δεν είναι δικό του, δεν το έχτισε εκείνος το καλοκαίρι.

Τουναντίον. Ο Φατίχ Τερίμ δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, δεν αρέσκεται στις δικαιολογίες, όπως και οι περισσότεροι γενημμένοι νικητές. Τόνισε πως ακόμη και υπ' αυτές τις συνθήκες το έχει ξανακάνει στο παρελθόν με την Γαλατάσαραϊ και άρα μπορεί να γίνει, παρά τις υφιστάμενες αντικειμενικές δυσκολίες.

«Πριν γνωρίσω την ομάδα και δω τους παίκτες δεν θέλω να κάνω καμία μεταγραφή»

Πολύ καλό σημάδι ήταν και τα όσα ανέφερε για τις μεταγραφές. Ο Φατίχ Τερίμ ανέφερε πως πρώτα θέλει να τελειώσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος ρόστερ κι έπειτα να δει αν και που θα χρειάζεται να γίνει κάποια κίνηση.

Μόνο αφού βεβαιωθεί πως δεν μπορεί να βρει την λύση από το υπάρχον υλικό, ακόμη και με κάποια «αλχημεία, όπως είναι η αλλαγή θέσης, κάτι που τόνισε πως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Άλμπερτ Ριέρα, τον οποίο απο αριστερό εξτρέμ τον έκανε αριστερό μπακ.

Εξήγησε βέβαια πως για έναν στόπερ το «τριφύλλι» είναι πιθανό θα κάνει κίνηση, αφού εκεί υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, μιας και η επιστροφή του Μάγκνουσον αργεί πολύ ακόμα.

*Η μεταγραφή του Λημνιού που ανακοινώθηκε λίγο μετά την παρουσίαση είχε συμφωνηθεί προτού έρθει στην ομάδα ο Φατίχ Τερίμ.

«Να δω τους νέους παίκτες για να τους δώσω ευκαιρίες»

Ο Φατίχ Τερίμ όταν αναφερόταν στις λύσεις εκ των έσω που μπορεί να βρει η ομάδα για τυχόν ανάγκες που έχει τώρα ή μπορεί να δημιουργηθούν κατά την εκπαίδευση των παικτών στο νέο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, δεν εννοούσε μόνο τις μεταγραφές. Όπως είπε ο ίδιος στην συνέχεια της παρουσίασης, αυτές μπορεί να προκύψουν και από την δεύτερη ομάδα ή την Κ19 των «πρασίνων», αφού θέλει να δει και τα νεαρά παιδιά που έχει η ομάδα.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται να κανονίσει και οικογενειακά... διπλά για να δει εν δράσει τους νεαρούς και να τους αξιολογήσει. Αυτή είναι μία συνήθεια που είχε γενικά στην καριέρα του, αφού και στην Γαλατά και την Τουρκία δεν φοβόταν να ρίξει στα... βαθιά νεαρούς παίκτες, όταν έκρινε πως αυτοί μπορούν να κολυμπήσουν, όπως στην περίπτωση του Αρντά Τουράν, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο στην εθνική ομάδα της χώρας του υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ σε ηλικία 19 ετών, σε μία εποχή που συνηθιζόταν να παίζουν τόσο μικροί ποδοσφαιριστές στις εθνικές.

«Έχω εμπειρία στο να παίρνω πρωταθλήματα»

Ήταν ξεκάθαρος εξ' αρχής αγνοώντας συνθήκες και αντιπάλους. Έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, αποπνέει τρομερή αυτοπεποίθηση κι αυτό φαινόταν σε κάθε του απάντησ. Όχι μόνο στο περιεχόμενό της, αλλά και στον τρόπο που μιλούσε κι έκανε χειρονομίες. Με τον τρόπο που φερόταν και κινούνταν στην αίθουσα δεν άφηνε κανέναν να τον αμφισβητήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα σε έπιανε ένα... δέος αντικρίζοντας μία θρυλική προσωπικότητα τόσο για το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας, όσο και για την Ευρώπη.

Έχει το know how (οκτώ πρωταθλήματα με την Γαλατά είναι αυτά) στο να κατακτάει τίτλους και δεν δίστασε να φλεξάρει και τα πεπραγμένα του αυτά από τα οποία πηγάζει η αυτοπεποίθησή του λέγοντας πως όταν ανέλαβε εκείνος την Γαλατάσαραϊ είχε κι αυτή πολλά χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και τώρα πλέον είναι πρώτη σε τίτλους στην Τουρκία, αλλά ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 30 τρόπαια στην καριέρα του.

«Είχαμε χημεία και αμοιβαίο σεβασμό με τον κ. Αλαφούζο, προτίμησα την πρόταση του Παναθηναϊκού»

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Φατίχ Τερίμ ανέφερε από μόνος του στις δηλώσεις τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε ο τρόπος που τον πλησίασε ο Γιάννης Αλαφούζος και το πρότζεκτ που του παρουσίασε προκειμένου να τον πείσει να έρθει στην ομάδα, αγνοώντας τις άλλες προτάσεις που παραδέχτηκε πως είχε από αραβικές χώρες, οι οποίες ήταν πολύ καλύτερες οικονομικά. Ωστόσο εκείνος επέλεξε τα λιγότερα χρήματα, αλλά τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Μίλησε για την χημεία που υπήρξε μεταξύ εκείνου και του ισχυρού άνδρα του Παναθηναϊκού από την πρώτη κιόλας στιγμή, τον αμοιβαίο σεβασμό, αλλά και το γεγονός πως από την πρώτη συνάντηση κι έπειτα το «τριφύλλι» δεν τον άφησε ποτέ μόνο του. Επεσήμανε πως ο μεγαλομέτοχος των «πρασίνων» του έδωσε από νωρίς να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλει από την ομάδα, από κείνον, αλλά και το ποιος είναι ο στόχος.

Δεν ήταν άλλωστε λίγες φορές που διέκοψε την ροή της σκέψης του για να τον ευχαριστήσει για την επιλογή που έκανε στο πρόσωπό του.

terim_papadimitriou_intime

«Προτιμώ να είναι σπίτι με τις οικογένειές τους το βράδυ πριν τον αγώνα»

Ένα από τα πράγματα που ξεκαθάρισε στους παίκτες στην πρώτη ομιλία του σε εκείνους ως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν πως πλέον η ομάδα δεν θα συγκεντρώνεται στο ξενοδοχείο από το προηγούμενο βράδυ του αγώνα, αλλά οι παίκτες θα μένουν με τις οικογένειές τους και ύστερα την μέρα του αγώνα θα μαζεύονται όλοι μαζί νωρίς και θα παραμένουν έτσι μέχρι να ξεκινήσουν για το γήπεδο για τον εκάστοτε αγώνα που έχουν να δώσουν.

Όπως εξήγησε εκείνος είναι μία συνήθεια που ακολουθεί πολλά χρόνια, σύμφωνα με την οποία προτιμά να είναι οι ποδοσφαιριστές του με τα προσφιλή τους πρόσωπα το προηγούμενο βράδυ του αγώνα από το να βρίσκονται στο ξενοδοχείο και να αργούν να κοιμηθούν είτε γιατί παίζουν Play-Station είτε επειδή βλέπουν κάτι στο κινητό τους.

Τόνισε πως εμπιστεύεται τους παίκτες του, αλλά ξεκαθάρισε πως αν για κάποιο λόγο δει πως αυτό δεν δουλεύει, τότε δεν θα διστάσει να πάρει τα ανάλογα μέτρα.

«Φαίνεται πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο Παναθηναϊκό απ' αυτά που βλέπω στον σύλλογο»

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό που καταλάβαινε κανείς ακούγοντας τον Φατίχ Τερίμ να αναφέρεται στον Παναθηναϊκό είναι πως έχει κατανοήσει πάρα πολύ καλά σε ποιον σύλλογο έχει έρθει, το μέγεθός του. Σε διάφορες αναφορές στην ροή του λόγου τόνισε πως τα 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά για τον σύλλογο, πως γνωρίζει ότι τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες στην Ελλάδα τις έχει πετύχει το «τριφύλλι» Τόνισε ακόμη πως θέλει η νέα του ομάδα να επιστρέψει στα χρόνια αυτά επισημαίνοντας παράλληλα ότι θέλει να ακούσει την μουσική του Champions League στην Λεωφόρο.

Είπε πως καταλαβαίνει το μεγαλείο του συλλόγου μόνο και μόνο απ' αυτά που βλέπει να γίνονται σ' αυτόν, αλλά και από τους ανθρώπους που βλέπει να δουλεύουν εκεί και τον τρόπο που εργάζονται.

Φυσικά και ο ξεκάθαρος στόχος που του τέθηκε αναφορικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος καταδεικνύει το πόσο ψηλά είναι ο πήχης, κάτι που συμβαίνει ακριβώς, επειδή όπως είπε και ο ίδιος, οι μεγάλες ομάδες πρέπει να στοχεύουν στην κατάκτηση όλων των τίτλων που συμμετέχουν.

«Έχουμε ξαναβρεθεί μαζί στην Γαλατά και είχαμε πάρει και οι δύο πρωτάθλημα»

Κλείνοντας ο Φατίχ Τερίμ αναφέρθηκε και στον Εργκίν Αταμάν, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ, όπου πήγε να δει το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ερυθρό Αστέρα ως προσκεκλημένος του. Ανέφερε πως με τον Τούρκο τεχνικό της μπασκετικής ομάδας έχουν βρεθεί ξανά μαζί σε χώρα του εξωτερικού και στην Ιταλία. Από τότε διατηρούν φιλικές σχέσεις. Άλλωστε το χθεσινό παιχνίδι το παρακολούθησε καθήμενος δίπλα στην γυναίκα του Αταμάν.

Όμως εκείνο που έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν κάτι που αποκάλυψε ο 70χρονος προπονητής του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, το ανέφερε μάλιστα δύο φορές, την δεύτερη με τρόπο, αφού αποτελεί... οιωνό τίτλου. Ο Φατίχ Τερίμ είπε πως άλλη μία φορά εκείνος και ο Αταμάν έχουν βρεθεί να κοουτσάρουν ταυτόχρονα την ποδοσφαιρική και την μπασκετική ομάδα ενός συλλόγου κι εκείνη η σεζόν βρήκε και τους δύο στο τέλος της να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του αντίστοιχου πρωταθλήματος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα