Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το επίπεδο;

Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το επίπεδο;

Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το επίπεδο;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου καταγράφει όλα όσα έγιναν από την αρχή της χρονιάς μέσα και γύρω από τον Δικέφαλο του Βορρά για να φθάσει η ομάδα του Λουτσέσκου σε αυτά τα αποτελέσματα παίζοντας τέτοια μπάλα…

Οι φετινές γιορτές για τον ΠΑΟΚτσή ίσως είναι και καλύτερες από εκείνες των Χριστουγέννων του 2018 όταν η αήττητη ομάδα έδειχνε και πάλι στον Έλληνα φίλαθλο ότι… τρέχει για να πάρει το πρωτάθλημα. Το κλίμα φέτος είναι μαγικό, όπως και η μπάλα που παίζει το σύνολο που και πάλι δημιούργησε και διαχειρίζεται ο τεράστιος Ράζβαν Λουτσέσκου.

Το χειμώνα του 2018 προς το 2019 ο ΠΑΟΚτσής προσπαθούσε να διαχειριστεί την τοξικότητα και τον εκνευρισμό που ακόμη υπήρχε από την κλοπή των δύο μηδενισμών στο περασμένο πρωτάθλημα. Φέτος και μέχρι τώρα (ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος με την τοξικότητα στη χώρα) όλα είναι πολύ πιο ποδοσφαιρικά, σε τομέα όπου ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη με προπονητή τον Λουτσέσκου, είναι πραγματικά πολύ-πολύ δυνατός. Αφήνουμε το 2018-2019 και τις συγκρίσεις και πάμε να δούμε πώς αυτή η ομαδάρα που θαυμάζουμε τους τελευταίους μήνες, κατάφερε να φθάσει σε τέτοιο επίπεδο απόδοσης.

Το καλοκαίρι κρίθηκαν πολλά

Μία από τις πιο μεγάλες αλήθειες για τη φετινή πορεία και επιτυχία του Δικεφάλου του Βορρά, συνοψίζεται στην έκφραση… «αφού άντεξε, έμεινε όρθιος και τα κατάφερε το καλοκαίρι, από εκεί και μετά όλα ήταν προδιαγεγραμμένα». Είναι απλό για να μην πλατειάζουμε: «Αν η ομάδα ΔΕΝ κατάφερνε να πάρει προκρίσεις και να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο το καλοκαίρι, ΤΙΠΟΤΑ από όσα τώρα ζούμε δεν θα ήταν ίδιο». Το γράφαμε και τότε, το ξέρουμε όλοι: Οι καλοκαιρινοί νοκ άουτ αγώνες είναι οι πιο δύσκολοι και ταυτόχρονα οι πιο κρίσιμοι. Όντας σχετικά ανέτοιμος, πας και παίζεις σε συνεχόμενες εβδομάδες ματς-τελικούς που σου καθορίζουν αγωνιστικά-ψυχολογικά και οικονομικά ΟΛΗ τη χρονιά. Ευτυχώς οι μεγάλες ελληνικές ομάδες στο σύνολό τους, έχουν καταλάβει πόσο κρίσιμο είναι το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.

Από την ώρα λοιπόν που ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε με Μπεϊτάρ, Χάιντουκ και Χαρτς, ο δρόμος για μία μεγάλη χρονιά άνοιξε διάπλατα. Δεν θα ξεχάσω ΠΟΤΕ τη σκέψη που έκανα στο Ισραήλ όταν ο Ντόουγκλας έκανε πέναλτι και αποβλήθηκε στο 0-1 με την Μπεϊτάρ: «Γιατί ρε γαμώτο να πάθουμε πάλι τέτοια ζημιά…». Έλα όμως που ο Κοτάρσκι έπιασε το πέναλτι, η ομάδα έκανε το 0-2 και εκεί νομίζω ότι μπήκαν γερές βάσεις πρόκρισης και επιτυχίας για όλη τη χρονιά. Ναι! Μία στιγμή μπορεί να κρίνει πάάάρα πολλά. Όχι όλα βέβαια…

Το σχέδιο Σαββίδη, η ψυχραιμία Λουτσέσκου

Σαββίδης αγκαλιάζει Λουτσέσκου

Το καλοκαίρι ήταν ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ για τον ΠΑΟΚ. Όσοι ξέρουν… ξέρουν. Ο Ιβάν Σαββίδης με όλη την γεωπολιτική κατάσταση πέρασε πολλά, οι εξελίξεις στην ομάδα δεν μπορούσαν να «τρέξουν» εύκολα και αλήθεια είναι ότι πουλήθηκαν σημαντικοί παίκτες όπως ο Ίνγκασον και ο Ντόουγκλας ώστε σταδιακά και μαζί με τις προκρίσεις να έρθουν χρήματα που διαμόρφωσαν ένα πολύ καλό ρόστερ. Μέχρι να επιτευχθούν όλα αυτά όμως και μέχρι -επιτέλους- να αρχίσουν οι μεταγραφές που θα ενίσχυαν ποιοτικά την ομάδα, ο Λουτσέσκου έπρεπε να κάνει: Προσευχές, γιόγκα, ψυχαναλύσεις και κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να τον κρατήσει ήρεμο και ψύχραιμο για να δουλέψει. Κόουτς, εμείς ξέρουμε τι συνέβαινε στην Ολλανδία και πώς ήσουν! Δύο πράγματα δεν θα ξεχάσω από όσα μου είπες σε εκείνη την περίοδο. Θα τα γράψω στο τέλος της χρονιάς και όλοι θα καταλάβουν.

Τα κατάφερε όμως ο «σκύλος». Μέρα-μέρα! Βασανίστηκε, το πάλεψε μέσα του περιμένοντας ότι ΚΑΙ ΠΑΛΙ η δουλειά του θα τον δικαιώσει. Πώς; Έβαλε βάσεις (αγωνιστικά και πνευματικά) με όσους είχε , πήρε τις προκρίσεις χωρίς ήττα και μαζί ενσωμάτωνε τους νεοαποκτηθέντες που έρχονταν κάθε εβδομάδα. Τιμή και δόξα στον επίσημο ψυχαναλυτή του Λουτσέσκου και στους άλλους 2-3 ανεπίσημους που τον κράτησαν ψύχραιμο αυτό το καλοκαίρι.

Δουλειά και γρήγορη μεταβίβαση

Πάμε στα απολύτως ποδοσφαιρικά. Αν και δεν τον έχω ρωτήσει και δεν ξέρω ακριβώς τη λογική της απόφασης, ο Λουτσέσκου από το ξεκίνημα των προπονήσεων επέβαλε μία νέα λογική γρήγορης μετάβασης στην επίθεση. Το δούλεψε πάάάρα πολύ. Η επιμονή του στην τακτική και η παρακολούθηση των προπονήσεών του, είναι ΑΠΟΛΑΥΣΗ. (Αφήστε μας να βλέπουμε προπονήσεις και μέσα στη χρονιά. Όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι). Ο δικός του ΠΑΟΚ που πάντα δουλεύει πολύ καλά στο χτίσιμο επιθέσεων από πίσω και πάντα με το συνδυαστικό του παιχνίδι μπορεί να ανοίγει οργανωμένες άμυνες, φέτος τα καταφέρνει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ και στις γρήγορες επιθετικές μεταβάσεις. Όπου κι αν κλέψει μπάλα ο ΠΑΟΚ που έτσι και αλλιώς επιδιώκει να είναι πολύ aggressive στην άμυνά του, μπορεί και φεύγει με πολλούς παίκτες μπροστά βρίσκοντας ανοργάνωτες άμυνες. Ακόμη και από «στημένα» του αντιπάλου. Με καθοδηγητές Κωνσταντέλια και Τάισον, η ομάδα στη γρήγορη μετάβαση έγινε σπουδαία σε μικρό χρονικό διάστημα. Το νέο αυτό στοιχεία στο φετινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, τον έχει ανεβάσει πολλά επίπεδα αφού προστέθηκε σε όλα τα άλλα.

Όλη η δουλειά του Λουτσέσκου μέσα και έξω από το γήπεδο παίζει ρόλο, όλα όσα παίζει η ομάδα είναι αποτέλεσμα δουλειάς και ειδικά το συνδυαστικό ποδόσφαιρο που ΜΟΝΟ ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου μπορεί να αποδώσει με τέτοια διάρκεια και συνέπεια, φέτος όμως και το γρήγορο παιχνίδι στην μετάβαση έβαλε αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει τη διαφορά και η ομάδα ΧΩΡΙΣ να έχει τους μεγάλους σταρ και σκόρερ στο ρόστερ της, έχει φθάσει στα μισά της χρονιάς στα 69 γκολ

Φιλοσοφία game by game

Άλλο ένα μυστικό! Ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης και όλος ο Οργανισμός όπως και όλα τα Club θέλουν, να βάζουν μακροπρόθεσμα υψηλούς στόχους. Όταν κάτι τέτοιο έκανε και ο Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ την «πατούσε». Δεν ξέρω πώς και γιατί. Αλλά και πέρσι εκεί στον Μάρτιο όπου η ομάδα είχε ένα αήττητο 16 αγώνων, την στιγμή που πίστεψε και έλεγε ότι μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, εκεί… έφαγε τα μούτρα της. Ο προπονητής το επέβαλε κι αυτό. Όλος ο ΠΑΟΚ (και ο ιδιοκτήτης που εννοείται είναι ο ηγέτης και βρίσκεται παντού όσο και αν οι πολλοί στον περίγυρο δεν το αντιλαμβάνονται και λένε ότι ο Δικέφαλος είναι… ακέφαλος) όλοι έχουν αποδεχθεί ότι… «δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ πέρα από το επόμενο ματς». Αυτός είναι νόμος και τηρείται ευλαβικά. Όλοι μα όλοι ασχολούμαστε πλέον ΜΟΝΟ με το επόμενο ματς που είναι… «το πιο δύσκολο, το πιο κρίσιμο, το καθοριστικότερο». Το κάθε επόμενο παιχνίδι είναι ο ΤΕΛΙΚΟΣ. Ακόμη και αν την Κυριακή παίζει… ΠΑΟΚ-Λαμία και μετά ακολουθεί Άιντραχτ-ΠΑΟΚ, το ΠΑΟΚ-Λαμία που ακολουθεί είναι το μεγάλο ματς.

Ο Σαββίδης κοντά στους παίκτες

Ιβάν Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι εδώ αφού έχει αποφασίσει να μην ταξιδεύει, αλλά είναι δίπλα στην ομάδα. Δύο μέρες μετά από κάθε ματς μιλάει και αναλύει την κατάσταση με τον προπονητή και οι δυο τους διαχειρίζονται πνευματικά τους παίκτες. Όταν ο Λουτσέσκου βλέπει κάποιον από αυτούς να έχει ανάγκη, ζητάει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να του μιλήσει. Ο Σαββίδης εδώ και πολλούς μήνες έχει προσωπική επαφή με όποιον παίκτη του ζητήσει ο Λουτσέσκου να στηρίξει και κάπως έτσι έχει και ο ιδιοκτήτης τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην καθημερινότητα της ομάδας.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές και ηγέτες

Κωνσταντέλιας

Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ «προσωποποιείται» σε ένα άτομο και σε μία αξία, αυτή θα ήταν του Γιάννη Κωνσταντέλια! Ο νεαρός μάγος του ελληνικού ποδοσφαίρου, με το αέρινο στυλ του, με το μυαλό στη διασκέδαση που προσφέρει το παιχνίδι και στην πάσα που όπως λένε και οι μπασκετικοί… «κάνει δύο ανθρώπους χαρούμενους» καθορίζει εν πολλοίς την εικόνα και τον ρυθμό όλου του ΠΑΟΚ. Έτσι είναι! Στον δικό του αέρινο ρυθμό κινείται όλη η ομάδα, με το κεφάλι ψηλά και το μυαλό στην σωστή-δυνατή-γρήγορη και ποιοτική πάσα που θα φέρει την επόμενη καλή απόφαση για να πλησιάσουμε πολλοί μαζί την αντίπαλη περιοχή.

Ο Κωνσταντέλιας καθορίζει πολλά με τη νοοτροπία και το παιχνίδι του, ενώ ο Κοτάρσκι είναι ο μόνος αναντικατάστατος. Μαζί στην πρώτη σειρά των διακριθέντων ο Κουλιεράκης, ενώ επειδή αναλύσαμε πόσο σημαντικό ήταν το καλοκαίρι του 2023 για όσα πετυχαίνει η ομάδα, όσα χρόνια και αν περάσουν, ένα πράγμα να θυμάται όλος ο ΠΑΟΚ: Ο Χάρης ο Τσιγγάρας κράτησε ΟΡΘΙΑ όλη την ομάδα. Όλο το βάρος έπεσε πάνω του (μαζί και στον Σβααμπ) και ο νεαρός Χαλκιδικιώτης κράτησε και οδήγησε την ομάδα στις κρίσιμες προκρίσεις. Ό τι και αν γίνει ας μην ξεχνάμε το γεγονός, όπως και το ότι τελικά η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες με την παραγωγή τέτοιων παικτών και προσωπικοτήτων, μπορεί και επηρεάζει τόσο πολύ και σε τόσες μορφές την εικόνα και τη νοοτροπία της πρώτης ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ξένοι παίκτες όπως ο Ζίβκοβιτς, ο Τάισον και ο Μπάμπα, έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι η δουλειά και το παιχνίδι της ομάδας έχουν ανεβάσει την απόδοση όλων κατά 30-40%. Όλων μα όλων γιατί πάντα Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ.

Η ενεργοποίηση -σχεδόν- όλων των παικτών

Άλλη μία απόφαση στη φετινή διαχείριση του ρόστερ που έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην πορεία της ομάδας. Το αποφάσισε ο Λουτσέσκου το φθινόπωρο και όσοι από τότε είχαν καταλάβει, κατανοούσαν και την από εκεί και πέρα διαχείρισή του. Όσοι εμπαθείς και άμπαλοι έψαχναν να βρουν κάτι για να τον κατηγορήσουν και να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους, τώρα μπορεί και να είναι προβληματισμένοι που ο κορυφαίος και πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας του ΠΑΟΚ, οδηγεί την ομάδα σε μία σπουδαία και ΔΙΠΛΗ πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αποφάσισε ο Λουτσέσκου να έχει ενεργούς και έτοιμους για κάθε ματς πάνω από 20-22 παίκτες. Δεν μιλάει για rotation βασικών και αναπληρωματικών. Τους έχει όλους έτοιμους από τον Σεπτέμβριο και πλέον όποιος και να μπαίνει όποιος και να βγαίνει, δεν αλλάζει η εικόνα, η φιλοσοφία και η απόδοση του συνόλου.Τεράστια και μοναδική αυτή η επιτυχία του, επίτευγμα που όλοι θέλουν να πετύχουν αλλά δεν μπορούν...

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε περίφημα ακόμη και χωρίς τον Μπάμπα για ένα μήνα, χωρίς Ζίβκοβιτς και Τάισον στα τελευταία παιχνίδια όπου έχει σημειώσει πάνε από 20-25 γκολ μέσα σε 20 ημέρες. Η ομάδα με 6-7-8-9 αλλαγές από αγώνα σε αγώνα έχει πλέον φρεσκάδα αγωνιστική και πνευματική, αποφεύγει τους πολλούς τραυματισμούς, τα αποδυτήρια είναι χαρούμενα και οι παίκτες σε μεγάλο ποσοστό νιώθουν ότι επικρατεί δικαιοσύνη.

Το αποτέλεσμα με την εκπληκτική απόδοση στο Πέμπτη-Κυριακή το βλέπουμε στα γήπεδα Ελλάδας και Ευρώπης.

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα. Μια ΟΜΑΔΑ! Χωρίς τους σούπερσταρ, χωρίς του αναντικατάστατους, ένα σύνολο που έχει εμπεδώσει ως φιλοσοφία το απλό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο και… πάσα-πάσα φθάνει ΜΟΝΙΜΑ να εκτελεί κοντά στην αντίπαλη εστία ΑΝ και ΟΤΑΝ δεν μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα. ΌΧΙ! Ο ΠΑΟΚ δεν είναι τέλειος. Αδυναμίες υπάρχουν με την ομάδα που δέχεται φάσεις και γκολ σε πολλά παιχνίδια, για μία ομάδα που ακόμη δεν παίρνει πολλά από ποιοτικές μεταγραφές που ήρθαν τον Αύγουστο. Οκ! Λογικό είναι. Έστω και έτσι ο ΠΑΟΚ μέσα από εκπληκτική απόδοση, κλείνει το 2023 πρώτος στην Ελλάδα, πρώτος στον ευρωπαϊκό του όμιλο και με τον κόσμο του εκστασιασμένο να ψάχνει τρόπους για να δει την ομάδα από κοντά αφού για έναν ακατανόητο λόγο έχει απαγορευθεί η παρουσία στα γήπεδα.

Μόνο περηφάνια για την ομάδα του ΠΑΟΚ μέσα στα γήπεδα, αλλά κι έξω από αυτά για το εορταστικό βίντεο-έπος που ανέβηκε σήμερα. Μπράβο σε όλους για την ιδέα και την υλοποίηση.

Γι αυτό κλείνουμε -και πάλι- με την ευχή: Ανοίξτε τα γήπεδα να θαυμάσει όλος ο κόσμος την ομαδάρα του ΠΑΟΚ.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους με υγεία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.