ΟΦΗ: Πέπε Μελ, ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» των Πέδρι, Θεμπάγιος που γράφει βιβλία και θα τον αναλάβει

ΟΦΗ: Πέπε Μελ, ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» των Πέδρι, Θεμπάγιος που γράφει βιβλία και θα τον αναλάβει

Γιώργος Ντυμένος
pepe_mel.getty

bet365

Ο Πέπε Μελ που θα πάρει τα «ηνία» του ΟΦΗ μετρά περίπου 200 ματς σε La Liga και Premier League, οι Πέδρι, Θεμπάγιος... πίνουν νερό στο όνομά του και έχει γράψει πέντε βιβλία, αθλητικού και μη περιεχομένου. Τι τον συνδέει με τους Αραούχο, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Μπιφουμά.

Το όνομα αυτού λοιπόν Πέπε Μελ και ο Ισπανός τεχνικός θα είναι ο διάδοχος του Βάλντας Νταμπράουσκας στον πάγκο του ΟΦΗ. Με θητεία κυρίως στη χώρα του αλλά και στον «μαγικό κόσμο» της Premier League, ο 60χρονος κουβαλά ένα «βαρύ» βιογραφικό με σχεδόν 200 παιχνίδια σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας και το οποίο δεν μπορεί να... λερωθεί από την τελευταία ολιγόμηνη παρουσία του πέρσι στη Μάλαγα της La Liga 2. Βλέπετε στο «La Rosaleda» ταλαιπωρούνται από οικονομικά προβλήματα και για αυτό άλλωστε συμμετέχουν πια στις μικρές κατηγορίας.

Από τους πλέον αγαπημένους των φίλων της Μπέτις την οποία «υπηρέτησε» ως παίκτης αλλά και σαν προπονητής, εκτός από τον στίβο της προπονητικής διακρίνεται και σε εκείνον της συγγραφής βιβλίων, με αθλητικό και μη περιεχόμενο.

Ενόψει της σημερινής (14/12) του άφιξης στο Ηράκλειο αξίζει να μάθουμε ορισμένα πράγματα για εκείνον, μέσω 10 facts που συλλέξαμε.

1) Γεννήθηκε το 1963 στη Μαδρίτη και ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ρεάλ. Ηταν επιθετικός και στους «ροχιμπλάνκος» αγωνίστηκε ως το 1987, όταν και έφτασε μέχρι την Καστίγια (σ.σ. Ρεάλ Β'), ενώ με την πρώτη ομάδα των «μερένγκες» έπαιξε μόνο σε ένα φιλικό όπου μάλιστα πέρασε ως αλλαγή όταν και αντικατέστησε τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Μετέπειτα συνέχισε σε άλλους συλλόγους της χώρας του, κυρίως στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία, ενώ βρέθηκε στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα την Ανζέ. Εκεί που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ήταν η Μπέτις, ενώ με το club της Ανδαλουσίας «δέθηκε» και ως προπονητής, όπως θα δείτε παρακάτω. Μάλιστα με τη φανέλα της αναδείχθηκε τη σεζόν 1989/90 πρώτος σκόρερ της La Liga 2, ενώ στην La Liga βρήκε, μεταξύ άλλων, δίχτυα για λογαριασμό της στα παιχνίδια με Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη.

2) Η πρώτη του επαφή με τους πάγκους έγινε το 1999 και την Ντεπορτίβο Κοσλάδα. Κατά χρονική σειρά ακολούθησαν Μερίδα, Μούρθια, Τενερίφη, Χετάφε, Αλαβές, Πόλι Εχίδο, Ράγιο Βαγιεκάνο, Μπέτις, η αγγλική Γουέστ Μπρόμγουιτς, εκ νέου η Μπέτις, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η Λας Πάλμας και τελευταία χρονικά ήταν η Μάλαγα, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του έτους.

3) Στο προσωπικό του παλμαρέ έχει, σε επίπεδο τίτλων, δύο πρωταθλήματα της La Liga 2 με την Μπέτις, που συνοδεύτηκαν φυσικά με ισάριθμες ανόδους στα «σαλόνια». Στην καριέρα του μετρά 304 ματς στη δεύτερη κατηγορία της χώρας του, επιπλέον 160 στη μεγάλη, 42 στην Segunda División B (σ.σ. τρίτη κατηγορία, εκείνος μάλιστα ανέβασε τη Ράγιο Βαγιεκάνο και έβαλε τις βάσεις για το ότι είναι τώρα) και 17 στην Premier League. Επιπλέον κοουτσάρισε σε 49 αγώνες του Copa del Rey, σε επτά του Europa League και σε ένα μπαράζ προβιβασμού. Συνολικά σε 580 παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις καταγράφει ρεκόρ 218-164-198. Πάντως είναι κοινά αποδκετό πως οι τρεις σύλλογοι που «έχτισε» και συνέδεσε το όνομά του είναι η Ρεάλ Μπέτις, κυρίως, η Λας Πάλμας και η Γουέστ Μπρόμγουιτς.

4) Στην πρώτη αγαπήθηκε όσο λίγοι, αφού διέθετε και το background πως φόρεσε τη φανέλα της ως ποδοσφαιριστής. Ξέχωρα από τους δύο προβιβασμούς με κούπα που πανηγύρισε Segunda στα αντίστοιχα περάσματά του από το «Benito Villamarín», το 2011 και το 2015, συν τοις άλλοις την οδήγησε και μάλιστα ως σύλλογο της La Liga 2 μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα. Παράλληλα εκεί πέρασε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, αφού το 2012/13 όχι μόνο την διατήρησε με άνεση στην Primera, αλλά και την έβγαλε στο Europa League και απέσπασε πολλά ατομικά βραβεία. Το «παράσημό» του μάλιστα ήταν το 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο, στις 24 Νοεμβρίου του 2012.

Την επομένη (σ.σ. 2013/14) όπου και ήταν «Ευρωπαία» και έφτασε ως τους «16» της διοργάνωσης ο Μελ έμεινε στον πάγκο της μέχρι και την ολοκλήρωση του group stage και εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί συνέβη αυτό και απομακρύνθηκε στα μέσα εκείνης της περιόδου. Η σχετική απόφαση πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 με επίσημη «δικαιολογία» ότι στην Primera ήταν ουραγός και προφανώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί... δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, κάτι που ούτως ή άλλως είναι δύσκολο. Ομως τα ρεπορτάζ της εποχής κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα στα ενδότερα του club, που για την ιστορία δεν απέφυγε τελικά τον υποβιβασμό. Στη δεύτερη εκεί παρουσία του αποχώρησε τον Γενάρη του 2016 και παρότι βρίσκονταν εκτός της επικίνδυνης ζώνης, όμως «αναφέρθηκε» ότι προέρχονταν από σερί αρνητικών αποτελεσμάτων και έπρεπε κάτι να αλλάξει. «Υπάρχει περίπτωση να μην έμαθε από το λάθος του 2013», έγραψε τότε για τον οργανισμό Μπέτις ένα δημοσίευμα των ημερών, αλλά στην Ανδαλουσία απέφυγαν τα χειρότερα αφού μεταξύ άλλων προσέλαβαν, προς το φινάλε της χρονιάς, τον δικό μας Γκας Πογιέτ.

5) Στην Λας Πάλμας τώρα είναι ο δεύτερος στην ιστορία της προπονητής με τα περισσότερα ματς στο ενεργητικό του, αφού από τον Μάρτιο του 2019 όπου πήρε τα «ηνία» μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 που έφυγε την κόουτσάρισε σε 128 επίσημες αναμετρήσεις. Μάλιστα σχετικό του επίτευγμα μεγιστοποιείται επειδή όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να «στεριώσεις» στο «Estadio Gran Canaria». Περισσότερα παιχνίδια από εκείνον έχει μόνο ο Πιερί Σινιμπάλνι, που βρίσκονταν στον πάγκο της από το 1971 ως το 1975. Συν τοις άλλοις, ελέω και της παρουσίας του στην Τενερίφη, είναι ο κόουτς που μετρά τις περισσότερες παρουσίες στο «el clasico» των Κανάριων Νήσων, δηλαδή στα ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων της περιοχής.

6) Στην Γουέστ Μπρόμγουιτς και στο φινάλε των σημαντικότερων, επί χάρτου τουλάχιστον, σταθμών του, ακόμη και σήμερα ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί έμεινε μόνο λίγους μήνες, αφού πήγε τον Γενάρη του 2014 και αποχώρησε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Ανέλαβε τότε μία ομάδα με στόχο την παραμονή της στην Premier League και τελικά την έσωσε, ενώ ναι μεν του πιστώθηκε πως ολοκλήρωσε τη χρονιά με τρεις σερί ήττες (από Αρσεναλ, Σάντερλαντ, Στόουκ), όμως προηγουμένως πήρε αποτελέσματα κόντρα σε Λίβερπουλ, Τσέλσι. Σε ελεύθερη μετάφραση το ρεπορτάζ της εποχής «λέει» πως απλά δεν... κόλλησε, ενώ στα μείον για εκείνον ήταν πως βρέθηκε στην Αγγλία χωρίς δικό του συνεργάτη και παράλληλα δεν γνώριζε καλά τη γλώσσα. Ετσι υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας. Πάντως από το club έφυγε ως πετυχημένος και μάλιστα οι φίλοι του σήκωναν στο «Hawthorns» ισπανικές σημαίες με σκοπό να τον ευχαριστήσουν.

7) Σε αντίθεση με τον Βάλντας Νταμπράουσκας όπου ως επί το πλείστων έπαιζε με τρεις στόπερ, εκείνος χρησιμοποιεί συνήθως τετράδα στα «μετόπισθεν» και σε διάφορες παραλαγές (π.χ. 4-2-3-1, 4-4-1-1 κτλ), ενώ είναι προπονητής που δεν φοβάται τις «τομές» και αρκετές φορές... ρίχνει πιτσιρικάδες στα βαθιά. Ευρύτερα προχωρά σε «ηλεκτροσόκ», δοκιμάζει δηλαδή πράγματα που δεν τα περιμένει κανείς.

Το πόσο πολύ βοηθάει τους νεαρούς αποτυπώνεται ανάγλυφα σε πρόσφατα λόγια του Πέδρι, καθώς ο Μελ «έβγαλε» και καθιέρωσε στη Λας Πάλμας το νέο μεγάλο «αστέρι» του ισπανικού football. «Υπάρχει ξεχωριστή χημεία μεταξύ μας. Του είμαι ευγνώμων. Από την πρώτη στιγμή με βοήθησε και του οφείλω πολλά. Δεν είναι εύκολο να ποντάρεις σε έναν παίκτη μόλις 16 ετών, όπως έκανε εκείνος για εμένα», σχολίασε πρόσφατα. Πλέον ο 21χρονος χαφ διαπρέπει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και έχει ήδη φορέσει 18 φορές εκείνη των «φούριας ρόχας». Παράλληλα και ο Ντάνι Θεμπάγιος της Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείται δικό του «τέκνο», αφού τον πήρε από τις ακαδημίες της Μπέτις, τον πίστεψε και τον έκανε βασικό στην La Liga.


8) Είναι απλός άνθρωπος και έγινε viral, με την ωραία έννοια της λέξης, όταν τον περασμένο Ιούλιο κλήθηκε να συμμετάσχει ως εφορευτική επιτροπή σε εκλογική διαδικασία και όχι μόνο δεν «εκμεταλλεύτηκε» το όνομά του ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία, αλλά έδωσε κανονικά το παρών και έκανε λόγο για μία ξεχωριστή εμπειρία που βίωσε. Η μεγαλύτερή του θαυμάστρια είναι η κόρη του, που το 2015 παντρεύτηκε τον Χοσέ Μαρία ντελ Νίντο Καράσκο, γιο του πρώην προέδρου της Σεβίλης. Στον γάμο της μάλιστα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Μόντσι, Ουνάι Εμερι, όπως και σύσσωμα τα ποδοσφαιρικά τμήματα αλλά και πλήθος παραγόντων της Σεβίλλης και της Μπέτις, καθώς εκείνος εργάζονταν τότε στη δεύτερη.

Η Ιρις Μελ όπως ονομάζεται στέκεται πολλάκις μέσω των social media στον πατέρα της και για παράδειγμα όταν έφυγε από την Γουέστ Μπρόμγουιτς σχολίασε το πόσο ωραία του συμπεριφέρθηκαν οι φίλοι της. «Σας ευχαριστούμε και σας αγαπάμε τόσο. Θα τα ξαναπούμε». Σε μία άλλη περίπτωση δεν δίστασε να καταφερθεί δημόσια εναντίον των Οσκαρ Κλεμέντε και Ρόμπερ, που αγωνίζονται φέτος σε Λεβάντε και Ναϊμέγκεν αντίστοιχα. Αμφότεροι ήταν με τον Μελ στην Λας Πάλμας και το βράδυ της ημέρας που απομακρύνθηκε, ύστερα από μία ήττα, ανάρτησαν ένα βίντεο από κοινή νυχτερινή τους έξοδο.

Η Ιρις λοιπόν έκανε print screen μία φωτό τους από το μαγαζί που πήγαν και μεταξύ άλλων πόσταρε. «Είμαι η πρώτη που θα υπερασπιστώ τους ποδοσφαιριστές γιατί δεν είναι ρομπότ και πρέπει να βγαίνουν έξω και να διασκεδάζουν. Το χρειάζονται και έχω πολλούς φίλους ποδοσφαιριστές και αθλητές. Ομως ο σεβασμός δεν πρέπει να χαθεί, τόσο για τους φιλάθλους που πληρώνουν για να σας δουν, όσο και για ένα πρόσωπο που πόνταρε πάνω σας, σας στήριξε, εσείς του οφείλετε πολλά και τελικά απολύθηκε. Υπάρχουν πολλές άλλες ημέρες για να βγείτε. Αν δεν σας νοιάζει, τουλάχιστον να μην ανεβάζετε βίντεο. Είχα σκοπό να μην πω κάτι, αλλά από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρονται εκείνοι θέλω να δω αν αύριο θα έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους».

9) Στην Ελλάδα θα συναντήσει αρκετούς φίλους από τα παλιά, αφού πολλοί ποδοσφαιριστές της Stoiximan Super League αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του. Επιγραμματικά συνεργάστηκε για δύο σεζόν στην Λας Πάλμας με τον Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ, στην Μπέτις είχε τους Ρούμπεν Πέρεθ και Χουάνκαρ του Παναθηναϊκού, ενώ στην Γουέστ Μπρομ πήρε από την Εσπανιόλ τον Τιεβί Μπιφουμά της Κηφισιάς, που μέχρι και πέρσι ήταν στον ΟΦΗ.

Μάλιστα σε μία στιγμή κρίσης στη Μπέτις ο Χουάνκαρ βγήκε δημόσια και τον κάλυψε στο 100%, παρότι ο Ισπανός μπακ δεν ήταν τότε στην ομάδα (σ.σ. τα εκεί media ζήτησαν τη γνώμη του για την πορεία της αφού γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα). «Ξέρω πως του έχει ασκηθεί κριτική, αλλά έχω να πω μόνο καλά πράγματα για τον Πέπε Μελ. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής φτιαγμένος για να την καθοδηγήσει και να πετύχει ωραία πράγματα με τον σύλλογο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

10) Ξέχωρα από το κομμάτι του ποδοσφαίρου ο Μελ ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων και μάλιστα έχουν ήδη εκδοθεί πέντε δικά του! Μεταξύ άλλων καταπιάνεται σε αυτά με τα όνειρα ενός παιδιού που αγωνίζεται σε τοπική ομάδα, η μπάλα είναι η ζωή του και εισέρχεται κατά τύχη στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως και με ζητήματα φανατισμού σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα στη νουβέλα «Los asesinatos de la xana» που κυκλοφόρησε το 2022 μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στα 1934 και στην ιστορία αλλά και τη μυθολογία του Πριγκιπάτου των Αστουριών (σ.σ. μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας που βρίσκεται στα Βόρεια της Ιβηρικής).

Στέκεται ιδιαίτερα στη διαπαιδαγώγηση των νέων και τους περνά πολλαπλά «μηνύματα», αρκετές φορές αλληγορικά. Στις παρουσιάσεις των βιβλίων του δίνουν το παρών μεγάλες προσωπικότητες του εκεί ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο με τον οποίο διατηρεί προσωπικές σχέσεις.

Οι ατάκες του για τον ίδιο και το ποδόσφαιρο

Για φινάλε ας μάθουμε για τον Πέπε Μελ μέσω των όσων κατά καιρούς έχει πει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και την προπονητική:

-«Η Ρεάλ Μαδρίτης σου διδάσκει πώς να κερδίζεις και η Μπαρτσελόνα πώς να παίζεις ποδόσφαιρο».

-«Ηδη πιστεύω πως είμαι καλύτερος προπονητής από ότι ποδοσφαιριστής. Αλλωστε από τα τελευταία χρόνια που έπαιζα μπάλα προετοίμαζα τον εαυτό μου για αυτό το βήμα. Θεωρώ πως είμαι πολύ καλός στο να καθοδηγώ ένα γκρουπ, που είναι το πιο σημαντικό για τον εκάστοτε κόουτς».

-«Φυσικά και με θυμώνει που δεν με έχουν καλέσει ποτέ σε ομάδα που στοχεύει σε τίτλους και ευρύτερα ψηλά. Ομως πιστεύω πως υπάρχουν και πολλοί άλλοι προπονητές που σκέφτονται και πιστεύουν κάτι ανάλογο για τους ίδιους. Με την Μπέτις ανεβήκαμε δύο φορές, προκριθήκαμε στο Europa, αλλά απολύθηκα δις».

-«Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Εχουμε περάσει από όλα τα στάδια. Από το στυλ παιχνιδιού της Εθνικής μας και της Μπαρτσελόνα, πήγαμε στο δεδομένο πως εκείνο που κερδίζει είναι του Σιμεόνε, ενώ κάποια στιγμή όλοι έπαιζαν με πέντε αμυντικούς επειδή αν θυμάστε η Τσέλσι πήρε έτσι το Champions League. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και σίγουρο. Στο μυαλό μου θέλω να έχω μία ομάδα που και θα πιέζει και θα κυριαρχεί. Ο προπονητής πρέπει να πείθει πως όλες οι τακτικές είναι καλές και να μην μένει σε μία. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται. Είναι σαν την ιατρική. Νέες μέθοδοι συνεχώς ανακαλύπτoνται».

-«Ποτέ δεν αποσύρεσαι από το ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν δεν εργάζομαι έχω στο μυαλό μου πώς θα οργανώσω μία προπόνηση ή την προετοιμασία».

-«Αν σε μία ομάδα όλοι πιστέψουν πως μία τακτική είναι καλή, τότε θα την κάνουν μέσα στο γήπεδο να φαίνεται καλή ακόμη και αν αντικειμενικά είναι η χειρότερη. Ο προπονητής δεν πρέπει μόνο να ξέρει για το θέμα που μιλάει, αλλά και να πείθει πως είναι το σωστό».

-«Στους φιλάθλους δεν πρέπει να μιλάς για χρήματα. Τα πάντα φαίνονται στο χορτάρι και όχι στην τράπεζα».

-«Οταν είσαι ποδοσφαιριστής και δεν παίζεις ίσως να είσαι θυμωμένος. Οταν όμως αποσυρθείς θα ξέρεις πως κατά 99% το φταίξιμο ήταν δικό σου».

«Ο θρίαμβος ενός προπονητή, ξέχωρα από τακτικές και προπονήσεις, είναι το πώς θα διαχειριστεί τους παίκτες του, ειδικά αυτούς που δεν παίζουν. Για παράδειγμα μπορεί να κάνεις ένα αστείο σε κάποιον και αυτός να γελάσει και να κάνεις το ίδιο σε έναν άλλον και να σε χτυπήσει! Εχεις 25 ποδοσφαιριστές και όταν βγάλεις αποστολή αποκτάς αυτόματα επτά... εχθρούς (σ.σ. αυτές οι ατάκες ειπώθηκαν όταν οι ομάδες έπαιρναν 18άδα). Μετά αποκτάς άλλους τόσους, επειδή ξεκινούν 11. Ετσι έχεις 14 που σε κοιτούν με μισό μάτι και 11 που σου λένε πόσο ωραίος είσαι και πόσο καλά τα κάνεις. Με αυτούς τους 14 είσαι συνεχώς μαζί και το πώς θα τους διαχειριστείς είναι το κλειδί».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα