ΑΕΚ: H έκπληξη του Ντέμη στον Ματίας με την οδό Αλμέιδα στο Κουκάκι

ΑΕΚ: H έκπληξη του Ντέμη στον Ματίας με την οδό Αλμέιδα στο Κουκάκι

Επιμέλεια: Newsroom
Αλμειδα

bet365

Η έκπληξη του Ντέμη Νικολαΐδη στον Ματίας Αλμέιδα και η ιστορία του φιλέλληνα Φιγκουέιρα ντ'Αλμέιντα.

Το βραβείο του καλύτερου προπονητή στην Ελλάδα κέρδισε ο Ματίας Αλμέιδα της ΑΕΚ, στα βραβεία ΠΣΑΠ που διοργανώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Μετά τη βράβευση του, o Ντέμης Νικολαΐδης του επιφύλασσε μια έκπληξη.

Δείχνοντας του πλάνα από έναν δρόμο που φέρει το όνομα του, ο Ντέμης Νικολαΐδης είπε: «Από την ώρα που ήρθε στην Αθήνα, η Αργεντινή πήρε το Μουντιάλ,η ΑΕΚ πήρε το νταμπλ, ο ίδιος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής και βρήκαμε και σπίτι στην Αθήνα με το όνομα του. Αν κοιτάξετε εδώ, θα δείτε ότι λέει «οδός Αλμέιδα».

«Θέλω το κλειδί από το σπίτι» ήταν η απάντηση του τεχνικού της ΑΕΚ.

Ο συγκεκριμένος δρόμος στο Κουκάκι έχει πάρει το όνομα του από τον Αντόνιο Φιγκουέιρα ντ'Αλμέιντα (Antonio Figueira d' Almeida) ήταν Πορτογάλος φιλέλληνας ο οποίος πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Γεννήθηκε το 1784 στην πορτογαλική πόλη Έλβας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στον πορτογαλικό στρατό και πολέμησε κατά του γαλλικού στρατού που στάλθηκε στην Ισπανία για να στηρίξει τη δυναστεία των Βουρβόνων. Μετά την έναρξη της Επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1826, έχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη του ιππικού, διακρίθηκε ως αρχηγός σώματος στην Τρίπολη και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου πολέμησε υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στην Αττική. Με την έλευση του Καποδίστρια στην Ελλάδα, ο ντ' Αλμέιντα έγινε επιθεωρητής του τακτικού ιππικού και του ανατέθηκε η αναδιοργάνωση του σώματος. Στις 22 Ιανουαρίου του 1830 διορίστηκε φρούραρχος Ναυπλίου. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια συνέλαβε των έναν από τους δράστες, τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Για την νομιμόφρονη στάση του ονομάστηκε επίτιμος πολίτης του Ναυπλίου από την Ε' Εθνοσυνέλευση και τον Μάρτιο του 1832 προβιβάστηκε σε στρατηγό.

Μετά την άφιξη όμως του Όθωνα στην Ελλάδα, η Αντιβασιλεία δεν του αναγνώρισε το βαθμό του στρατηγού και τελικά στις 10 Μαΐου 1833 το διόρισε φρούραρχο της Αίγινας. Προβιβάστηκε σε υποστράτηγο μετά την καταστολή της ανταρσίας του συνταγματάρχη Ν.Ζέρβα στο Μεσολόγγι όπου ο ντ' Αλμέιντα είχε διοριστεί στρατιωτικός διοικητής το 1836. Το 1839 τοποθετήθηκε στρατιωτικός διοικητής στο Ναύπλιο. Πέθανε το 1847 στη Μπατάλια, στη Βενετία.

Ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Μαυροκορδάτου. Εγγονός του ήταν ο, με το ίδιο όνομα εξελληνισμένο, Αντώνιος Αλμέιδας που σκοτώθηκε πολεμώντας στους Βαλκανικούς πολέμους.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα