WyscoutAnalysis: Νάρεϊ και Ελίασον μπορούν με μία ενέργεια να τα αλλάξουν όλα (vids)

Γιώργος Ντυμένος
WyscoutAnalysis: Νάρεϊ και Ελίασον μπορούν με μία ενέργεια να τα αλλάξουν όλα (vids)

bet365

Το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ενδέχεται να κριθεί στη μία προσπάθεια ελέω της εκατέρωθεν ποιότητας που υπάρχει και οι Νάρεϊ, Ελίασον έχουν αποδείξει πως είναι κομβικοί για τους «Δικέφαλους» και ξέρουν... πολύ μπάλα.

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης επισκιάζει κάθε αγωνιστική εγχώρια κίνηση, καθώς ΠΑΟΚ και ΑΕΚ συγκροτούν ένα «μεγάλο» ζευγάρι που κόβει την ανάσα. Η αγωνιστική παρουσία των δύο ομάδων σε συνάρτηση με την εικόνα τους προμηνύει πως θα σπάσουν καρδιές, αφού υπάρχει εκατέρωθεν ποιότητα και ποδοσφαιριστές που με μία τους κίνηση ή ενέργεια είναι σε θέση να αλλάξουν το ρου της αναμέτρησης.

Οπως για παράδειγμα οι ακραίοι τους Κάλεντ Νάρεϊ και Νίκλας Ελίασον, όπου με την παρουσία τους μέσα στις τέσσερις γραμμές δείχνουν σε θέσξη να καθορίσουν το όνομα του νικητή.

Μέσω του Wyscout θα αποτυπώσουμε, όσο μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στην μπάλα, το μέγεθος της προσφοράς τους αλλά και να «αποκωδικοποιήσουμε» την αγωνιστική τους συμπεριφορά.

Κάλεντ Νάρεϊ
Αγώνες: 19
Λεπτά: 1.749’
Η καλοκαιρινή μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ μετατράπηκε σε… μίνι σήριαλ, αλλά ο «Δικέφαλος του Βορρά»… έπαιξε τα ρέστα του ώστε να τον αποκτήσει και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα. Ο Γερμανός αν και επί χάρτου είναι παίκτης της δεξιάς γραμμής δείχνει σε θέση να αγωνιστεί τόσο στα αριστερά όσο και φορ, εφόσον απαιτηθεί. Αυτόματα «πρωταγωνιστεί» στο δημιουργικό και «εκτελεστικό» σκέλος και όλα τα παραπάνω τον καθιστούν άκρως κομβικό στα πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου.
...

Τελικές: 41
On target: 17
Γκολ: 4
Ο 29χρονος παίρνει τελικές προσπάθειες και κατά μέσο όρο βγάζει δύο με τρεις σε κάθε «γεμάτο» ματς που παίζει. Ηδη μάλιστα έχει βρει δίχτυα στο πρωτάθλημα τέσσερις φορές και όλες ήταν από θέση φορ, αφού συχνά συγκλίνει από τα άκρα και εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του βγαίνει, με κάθετη ανάπτυξη, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας ή στο τρανζίσιον (όπως συνέβη σε μία μεγάλη του χαμένη ευκαιρία στη Λαμία).

Ευρύτερα «πατά» στο «κουτί» χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι δεν διαθέτει (και) «καλά» πόδια. Ναι μεν απειλεί περισσότερο σαν «φουνταριστός», σε περίπτωση όμως που βρει κενό χώρο μπορεί να το πράξει και με μακρινό σουτ, όπως π.χ. στο πρόσφατο 2-2 της Τρίπολης όπου με αντίστοιχο τρόπο τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 65/116
Ποσοστό επιτυχίας: 56%
O Νάρει είναι ακραίος που κάθε μπακ θα ήθελε να μοιράζεται την πλευρά μαζί του, αφού βοηθά πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι. Κατά μέσο όρο σε κάθε «φουλ» αγώνα που εμφανίζεται (δηλαδή από την αρχή ως το τέλος) εμπλέκεται σε έξι αντίστοιχες «μονομαχίες» και βγαίνει νικητής σε λίγο περισσότερες από τις μισές.

Μάλιστα οι σχετικές φάσεις που «πρωταγωνιστεί» δεν αφορούν μόνο ενδεχόμενο πρέσινγκ ψηλά αλλά γυρίζει και καλύπτει τα μετόπισθέν του, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο που έγιναν οι οκτώ που «πρωταγωνίστησε» στο Περιστέρι (5/8).
...

Η «φιλοσοφία» του δεν αλλάζει αν παίζει δεξιά, στην κλασική του θέση δηλαδή, ή αριστερά, όπως φαίνεται στο εύρημα που προκύπτει από την αντίστοιχη παρουσία του στο 0-0 της Τούμπας με τον ΟΦΗ, όπου και «έγραψε» 100% επιτυχία (6/6).
...


Πάσες: 304/443
Ποσοστό ευστοχίας: 68,6%
Ασίστ: 4
Ο Γερμανός είναι άκρως κομβικός στο κομμάτι της «δημιουργίας» και έχει ήδη «φτιάξει» τέσσερα γκολ. Η σχετική του ευχέρεια απορρέει και από την εκτελεστική του δεινότητα στα στατικά, αφού δύο του ασίστ προέρχονται από ανάλογα χτυπήματά του και ισάριθμες ύστερα από ατομική του ενέργεια από τα δεξιά, όπου ξεμαρκαρίστηκε εκμεταλλευόμενος και την ταχύτητά του και την κατάλληλη στιγμή «έκοψε» για συμπαίκτη του.



Ευρύτερα πασάρει με πολύ καλά ποσοστά για παίκτη της θέσης του, κοντά στο 70%, ενώ η ικανότητά του στις στημένες μπάλες αποτυπώνεται (και) από το γεγονός πως οι Ολιβέιρα, Κουλιεράκης βρήκαν δίχτυα στην Τούμπα κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Λεβαδειακό αντίστοιχα, μετά από δικές του εκτελέσεις κόρνερ.

Αυτόματα είναι «μέσα» στα 10 από τα 34 γκολ του ΠΑΟΚ στη σεζόν (τέσσερα προσωπικά-ισάριθμες ασίστ-δύο δεύτερες ασίστ). Μάλιστα από τα πόδια του ξεκίνησαν ακόμη 20 ευκαιρίες/τελικές του club, «καθαρές» και μη, κάτι που τον καθιστά ικανό να επιφέρει πολλά προβλήματα στην οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα. Για την ιστορία από τα πόδια του ξεκίνησε και το 0-2 του «Αθανάσιος Διάκος» όταν πλαγιοκόπησε, οι γηπεδούχοι απομάκρυναν άτσαλα και σκόραρε ο Ντάντας.

Κατά μέσο όρο οι «μαυρόασπροι» τον «ψάχνουν» σχεδόν 18 φορές σε κάθε γεμάτο ματς που αγωνίζεται, αν και υπήρξαν ορισμένα παιχνίδια που επί της ουσίας «όλη» η ανάπτυξη… πέρασε από τα πόδια του, όπως για παράδειγμα το 1-0 της πρεμιέρας με τον Παναιτωλικό όπου σε 81’ δέχθηκε 42 μεταβιβάσεις!
...

Ελέω της εκρηκτικότητάς του πάει συχνά στο 1 vs 1 και όποτε το επιχειρεί το πετυχαίνει σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% (54,2% για την ακρίβεια), ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το άκρο που θα κινηθεί, αφού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό όπου βρίσκονταν περισσότερο δεξιά κατέγραψε 5/7 ανάλογες ενέργειες και αντίστοιχη ήταν η επίδοσή του στη «λευκή» ισοπαλία με τον ΟΦΗ, επίσης εντός έδρας, όπου τον είδαμε πιο πολύ αριστερά.
...
..
Μεταφέρει τη «δράση» στην επίθεση με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 55% στις προωθητικές πάσες και κάτι που χαρακτηρίζει το πώς κινείται μέσα στο γήπεδο είναι ότι «πατά» συχνά στα αντίπαλα καρέ.

Κατά μέσο όρο πραγματοποιεί σχεδόν πέντε αντίστοιχες επαφές στο «κουτί» και όταν υπάρχουν αγώνες όπως του Περιστερίου που πραγματοποίησε οκτώ, αυτό σημαίνει πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι σε θέση να «γεμίσει» με παίκτες την αντίπαλη μεγάλη περιοχή και να αυξήσει τις πιθανότητές του ώστε να βγάλει φάση.
...

Νίκλας Ελίασον
Αγώνες: 11
Λεπτά: 581’
Προερχόμενος από τη Νιμς ο Σουηδός ακραίος έγινε το καλοκαίρι παίκτης της ΑΕΚ και σταδιακά μετατράπηκε σε βασικό «γρανάζι» της «μηχανής» του Ματίας Αλμέιδα. Ομως τον Νοέμβριο στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε σοβαρά στον αγώνα της Τρίπολης, εξέλιξη που τον άφησε εκτός δράσης για περίπου τρεις μήνες.Πλέον όμως επέστρεψε γερός και μπήκε ξανά στην αγωνιστική «εξίσωση» των «κιτρινόμαυρων».

Παρότι μπορεί να παίξει και στα δύο «φτερά» η κλασική του θέση είναι δεξιά, όπου και τον έχουμε δει στον συντριπτικά περισσότερο χρόνο παρουσίας του στην κατηγορία, ωστόσο στο ντέρμπι της Λεωφόρου «έβγαλε» σχεδόν ένα ημίχρονο στα αριστερά, ενώ με τον Ατρόμητο στην «OPAP Arena» ήταν περισσότερο στον άξονα.
...

Πάσες: 128/179
Ποσοστό ευστοχίας: 71,5%
Ασίστ: 6
Ο Ελιάσον πασάρει με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας για τη θέση του που ξεπερνούν το 70%. Μάλιστα μετρά ήδη έξι τελικές πάσες, επίδοση που τον τον φέρνει στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης του πρωταθλήματος παρότι «έχασε» μεγάλο διάστημα της σεζόν λόγω ενός τραυματισμού (περισσότερες, επτά, έχει μόνο ο συμπαίκτης του Σέρτζιο Αραούχο).

Εάν προσέξουμε όλες οι τελικές του πάσες είναι από τα δεξιά και οι πέντε «μαρτυρούν» και την οξυδέρκεια που τον διακατέχει, ξέχωρα από την ποιότητά του. Ο λόγος είναι πως μόνο μία προήλθε από σέντρα του αν και σε αυτόν το τομέα φαίνεται πως... ξέρει το τόπι (στον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς για το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Σέρβου στο 4-1 επί του Ιωνικού) και οι υπόλοιπες είναι με «κόψιμό» του μέσα από το «κουτί» και στο ύψος της αντίπαλης μικρής περιοχής, ύστερα από ατομική του ενέργεια που του επέτρεψε να «πατήσει» στα καρέ.

Το παραπάνω εύρημα αποτυπώνει πως «βλέπει» γήπεδο σε μικρό χώρο και ας θυμηθούμε το σημείο που «μοίρασε» τις δύο του ασίστ στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον ΠΑΟΚ (η πρώτη ήταν απόρροια πρέσινγκ ψηλά και άμεσης ανάκτησης, όπου έπαιξε γρήγορα/άμεσα την μπάλα).
...

Παράλληλα έχει «φτιάξει» ακόμη 11 μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες για συμπαίκτες του, ενώ το κατά τεκμήριο κορυφαίο του ματς σε επίπεδο μεταβιβάσεων ήταν κόντρα στον Ιωνικό, το πρώτο της Ενωσης στην «OPAP Arena», όπου σε 71’ «άγγιξε» το απόλυτο (25/27) και είχε δύο τελικές πάσες.
...

Το ότι μπορεί να δημιουργήσει τόσο ως «καθαρός» ακραίος γραμμής όσο κα σαν δεύτερος φορ εντός της αντίπαλης περιοχής αποτυπώνεται και στο εξής στοιχείο. Στη Λιβαδεία όπου το κοντέρ του «έγραψε» 4/6 εύστοχες πλαγιοκοπήσεις/παράλληλες και η μία έγινε ασίστ για το 0-1 του Λιβάι Γκαρσία, οι αντίστοιχες ενέργειές του ήταν «σπασμένες» (δηλαδή εντός και εκτός «κουτιού») ανάλογα με τον κενό χώρο αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν.
...

Ευρύτερα πασάρει με ποσοστό επιτυχίας 79,2% στις προωθητικές και 80% στο «κιτρινόμαυρο» επιθετικό τρίτο, κάτι που σημαίνει πως αν του δοθεί η δυνατότητα μπορεί να στείλει την μπάλα…συστημένη σε συμπαίκτη του και να τον βγάλει σε πλεονεκτική θέση.

Το ότι είναι σε θέση να ξεμαρκαρίζεται και να βρίσκει την «εύκολη» πάσα αποτυπώνεται, ελέω της καλής του τεχνικής κατάρτισης αλλά και της εκρηκτικότητάς του, στις 1 vs 1 επιδόσεις του. «Ψάχνει» την ντρίμπλα, όπως λέμε, ώστε να αποφύγει τον προσωπικό του αντίπαλο και να βρει χώρο και το πετυχαίνει σε ποσοστό 59,5%, δηλαδή σχεδόν δύο στις τρεις φορές που το επιχειρεί.

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το έπραξε 3/5, ενώ και σε άλλα ματς «έγραψε» εξαιρετικά αντίστοιχα ποσοστά (π.χ. 6/8 στη Λιβαδειά).
..

Μάλιστα προσέξτε μία λεπτομέρεια. Στο ντέρμπι του «Απόστολος Νικολαϊδης» με τον Παναθηναϊκό όπου ήταν για 37’ στα αριστερά και όχι στα δεξιά που είναι η κλασική του θέση «μέτρησε» το απόλυτο (3/3), δείγμα ότι δεν τον επηρεάζει η θέση.
...

Τελικές: 5
On target: 2
Ο Σουηδός δεν παίρνει πολλές τελικές και μέχρι στιγμής μετρά μόλις πέντε, αφού φαίνεται πως αρέσκεται στο κομμάτι της δημιουργίας. Εξ’ αυτών είχε ένα καλό σουτ στη Λιβαδειά, αλλά ευρύτερα ακόμη και αν βρεθεί σε θέση βολής είναι παίκτης που θα ψάξει το πώς θα «σιγουρέψει» το γκολ «στρώνοντας» σε συμπαίκτη του, παρά να ολοκληρώσει ο ίδιος τη φάση.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 16/35
Ποσοστό επιτυχίας: 45,7%
Η ΑΕΚ παίζει ως επί το πλείστον ψηλά και πρεσάρει, οπότε ο Ελιάσον και ευρύτερα οι μεσοεπιθετικοί της εμπλέκονται σε αρκετές ανασταλτικές «μονομαχίες» που επί της ουσίας αφορούν επιθετική άμυνα.

Ο 28χρονος «κερδίζει», κατά μέσο όρο, μία στις δύο που «πρωταγωνιστεί» κάτι που πολλές φορές δίνει στην Ενωση τη δυνατότητα να βγει στο τρανζίσιον με υπεραριθμία. Το αντίστοιχο 6/7 που κατέγραψε στο Αγρίνιο «φωτογραφίζει» πως μπορεί να το πράξει σε όλη τη γραμμή και όχι μόνο, κάτι που τον καθιστά «ιδανικό» εξτρέμ για κάθε μπακ αφού θα μπορεί να αισθάνεται ότι θα του προσφέρει πολύτιμες βοήθειες.
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα