ΠΑΟΚ: Η… «μαύρη τρύπα» της Τρίπολης και ο Λουτσέσκου (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο Αστέρας έχει αποδειχθεί ο «κακός δαίμονας» του ΠΑΟΚ, που μετράει έξι νίκες στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», ένα γήπεδο το οποίο πολλές φορές έχει μετατραπεί σε «τόπο μαρτυρίου» για τους «ασπρόμαυρους». Ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται τις πιο σημαδιακές επισκέψεις…

Στον αγώνα του α’ γύρου ο Αστέρας Τρίπολης έφτασε μια ανάσα από την τρίτη νίκη της ιστορίας του μέσα στην Τούμπα, αλλά ο Νέλσον Ολιβέιρα είπε την «τελευταία λέξη» στη ματσάρα κι ο ΠΑΟΚ έσωσε τον βαθμό στο 90+7'.

Τότε, ήταν η σειρά του «Δικεφάλου» να κάνει ό,τι ακριβώς είχε πάθει νωρίτερα στο Ηράκλειο και στη Λιβαδειά. Να βρει γκολ στις καθυστερήσεις και στην τελευταία φάση του αγώνα, ολοκληρώνοντας μια ανατροπή από το 0-2 σε 2-2.

Ανέκαθεν το ταξίδι στην πρωτεύουσα του Μοριά δεν ήταν εύκολο για τους «ασπρόμαυρους». Το αντίθετο. Η Τρίπολη πολλές φορές έχει μετατραπεί σε… τόπο μαρτυρίου για τον «Δικέφαλο», κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Αν ρωτήσεις τον Ρουμάνο ποιο ματς, απ’ αυτά που έχασε στην Ελλάδα, δεν έχει χωνέψει (τον τρόπο του) μέχρι σήμερα, είμαι σίγουρος πως θα σου απαντήσει το Αστέρας – ΠΑΟΚ (3-2) του 2018.

Απ’ όλες τις απόψεις τα 1.300 χιλιόμετρα, πάνε – έλα, Θεσσαλονίκη – Τρίπολη, απ’ όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσεις, μοιάζουν με… βουνό. Το ίδιο δύσκολο είναι και να κερδίσει ο ΠΑΟΚ στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Το έχει πετύχει έξι φορές στις είκοσι μία (μαζί με δύο παιχνίδια για το Κύπελλο Ελλάδας) επισκέψεις του, αλλά παράλληλα μετράει και έντεκα ήττες (δέκα στο πρωτάθλημα, μια στο κύπελλο) μερικές εκ των οποίων ήταν οδυνηρές και προκάλεσαν αναστάτωση στο εσωτερικό της ομάδας.

Τι να θυμηθεί, και τι να ξεχάσει, ο ΠΑΟΚτσής. Την ήττα – αποκλεισμό στον ημιτελικό του κυπέλλου το 2013. Πριν καν επιστρέψει η αποστολή στη Θεσσαλονίκη είχε… φύγει ο Γιώργος Δώνης με το περίφημο SMS του Γκέρμαν Τσιστιακόφ. Ή μήπως την ήττα με 3-0 δύο χρόνια αργότερα, που έκανε άνω – κάτω τους «ασπρόμαυρους», με τον Αγγελο Αναστασιάδη να αφήνει αιχμές για την απόδοση του Γιώργου Τζαβέλλα.

Ο «Δικέφαλος» πήγε στην Τρίπολη πρώτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, αλλά μόλις έχει αποκλειστεί στο κύπελλο από την Κέρκυρα (!) μετά από την απόφαση του σημερινού β’ αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τότε προπονητή του, να προφυλάξει αρκετούς βασικούς παίκτες για τον αγώνα με τον Αστέρα. Είναι το ματς, όπου αρχικά ο διαιτητής Καλογερόπουλος έκανε τα πάντα για να διαλύσει τον ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως δεν ήθελε και πολλά για να σκορπίσει από μόνος του. Το φινάλε και το 3-0 ακολούθησαν πολλές και διάφορες ιστορίες που ακόμη λέγονται…

«Αστέρα μου, ανάσα μου…»

Αν κάτι δεν αντέχουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ είναι… ο ύμνος του Αστέρα Τρίπολης, που επέλεγε και ίσως συνεχίζει να επιλέγει, μετά από κάθε γκολ της ομάδας στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», η ομάδα της Αρκαδίας.

Αυτό, το «Αστέρα μου, ανάσα μου και αέρα μου. Αφήνω την δουλειά και την παρέα μου», ηχούσε κάπως στα αφτιά των ΠΑΟΚτσήδων, ειδικά όταν είχαν να διασχίσουν κοντά στα 700 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ έχει επιστρέψει από την Τρίπολη στη βάση του μόλις έξι φορές με τη νίκη στις αποσκευές του. Η πρώτη στο… μακρινό 2009, όταν σκόραρε με τον Ηλία Αναστασάκο και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο (από ασίστ του… Μίροσλαβ Σνάουτσνερ!) να αφήνει «άγαλμα τον Γιώργο Αμπάρη.

Η δεύτερη νίκη ήρθε ένα μήνα μετά τον αποκλεισμό από τον τελικό του κυπέλλου, στα πλέι οφ της σεζόν 2012-13, όταν και πάλι ο ΠΑΟΚ πέτυχε δύο γκολ (1-2) σε μια έδρα, όπου σκοράρει με το… σταγονόμετρο. Οι τρεις από τις έξι νίκες στην Τρίπολη είναι με 2-1, άλλες δύο είναι με 2-0 και 3-0 και πέρσι επικράτησε με 1-0 . Μόνο μια αναμέτρηση υπάρχει χωρίς γκολ, αφού μια παρουσία έχει το 0-0, ενώ οι άλλες δύο ισοπαλίες τους είναι με 1-1. Ο Αστέρας Τρίπολης από την πλευρά του έχει τέσσερις νίκες με 1-0.

Το σοκ της ήττας στο… 98’

Στις 4 Μαρτίου του 2018, ενδιάμεσα των δύο επεισοδιακών ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο «Δικέφαλος» ταξίδεψε στην Τρίπολη. Αν προσέξετε, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (0-0) πριν μια εβδομάδα δεν μας απασχόλησε, όπως αυτό το προ πενταετίας που δεν έγινε ποτέ. Θα δούμε τι θα γίνει στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που έπεται. Σ’ ένα απίθανο παιχνίδι ο Αστέρας κέρδισε με 3-2 και σταμάτησε σήμερα το «τρένο» του Λουτσέσκου. Οι Αρκάδες με προπονητή τον Σάκη Παντελίδη κατόρθωσαν και έβαλαν τέλος στο αήττητο σερί των 16 αγώνων που μετρούσε ο αντίπαλός (το απόλυτο σε νίκες) του και εκείνος, μπήκε για τα καλά στη διεκδίκηση της 5ης θέσης. Την ίδια στιγμή φαινόταν πως οι «ασπρόμαυροι» είχαν κάνει… χοντρή γκέλα στη μάχη του πρωταθλήματος, μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι του Κομίνη.

Στο 90'+6' ο Πρίγιοβιτς ισοφάρισε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (καταλογίστηκε σε ανατροπή του ίδιου από τον Ιγκλέσιας), αλλά αμέσως μετά, στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, ο Ιγκλέσιας (σήμερα θα απουσιάζει λόγω τιμωρίας) χάρισε στον Αστέρα τη μεγάλη νίκη.

Είναι το ματς που ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπορεί να χωνέψει ακόμη και σήμερα τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του τον έχασε.

Ο… σκιέρ Ελ Καντουρί και το πάθος του αρχηγού

Τον Ιανουάριο του 2019 ο ΠΑΟΚ πάλευε επί μέρες πνιγμένος στην εσωστρέφειά του για να ξεκινήσει με το δεξί στα απόνερα της αποχώρησης του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Το ματς στη χιονισμένη Τρίπολη ήταν «do it or die» στο δρόμο για τον τίτλο κάτι που το γνώριζε πολύ καλά ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Εκείνο το κρύο βράδυ ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο να μας θυμίσει γιατί έπρεπε πάση θυσία να επιστρέψει από το μουχλιασμένο Βόλφσμπουργκ στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη και μαζί του ο «Δικέφαλος» να ανοίξει τα φτερά του προς τον τίτλο.

Τα φώτα έπεσαν, δικαιολογημένα, πάνω στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ο οποίος με τις σπουδαίες αποκρούσεις του στο πρώτο μέρος κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ. Όμως, ένα μαγικό άγγιγμα της μπάλας από το δεξί πόδι του Αντρέ Βιεϊρίνια υπέγραψε φαρδιά πλατιά και ξεκλείδωσε το «διπλό» του «Δικεφάλου» στον Μοριά!

Όταν έστησε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή του Αστέρα και η κάμερα της Nova ζούμαρε πάνω στο αγριεμένο πρόσωπό του, οι φίλοι του «Δικεφάλου», στην πλειοψηφία τους, θυμήθηκαν την σκηνή-καρμπόν που είχε συμβεί και πριν από μερικούς μήνες στον τελικό του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Η αποφασιστικότητα και το άγριο βλέμμα του Αντρέ πριν πάρει μερικά μέτρα φόρα ήταν ίδια και απαράμιλλη με τότε. Οι περισσότεροι είπαν μέσα τους: θα το «καρφώσει». Και το «κάρφωσε»!

Στα «χάιλαιτς» του αγώνα η γκάφα του βοηθού Κωνσταντόπουλου που ακύρωσε πεντακάθαρο γκολ του Μπίσεσβαρ στην προ VAR εποχή, «με όλη την Ελλάδα να περιμένει να χάσει από τον Αστέρα», όπως έλεγε και ο Λουτσέσκου, που είδε τον Ομάρ Ελ Καντουρί όταν ακόμα ο Μαροκινός ήταν στα καλά του να θυμίζει… σκιέρ πάνω στο χιόνι και τον ΠΑΟΚ να ξεμακραίνει στο +8 από τον Ολυμπιακό, στο συν 10 από τον Ατρόμητο και στο συν 15 από την ΑΕΚ στη μάχη του τίτλου, την οποία είχε αρχίσει και με μείον δύο βαθμούς...

Αναλυτικά οι δεκαεννιά αναμετρήσεις Αστέρα και ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα:

  1. 02/12/07: Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 2-0
  2. 05/04/09: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-2
  3. 13/09/09: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-1
  4. 11/09/10: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-0
  5. 06/11/11: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-0
  6. 19/01/13: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-0
  7. 22/05/13: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2
  8. 16/02/14: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 2-1
  9. 14/05/14: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-0
  10. 10/01/15: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 3-0
  11. 07/06/15: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-0
  12. 01/11/15: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 2-1
  13. 19/09/16: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2
  14. 04/03/18: Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 3-2
  15. 13/01/19: Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-3
  16. 06/10/19: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2
  17. 27/02/21: Αστέρας Τρίπολης -ΠΑΟΚ 2-1
  18. 11/04/21: Αστέρας Τρίπολης -ΠΑΟΚ 1-1
  19. 19/9/21: Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-1
@Photo credits: eurokinissi