Αρης: Αυτός είναι ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα!

Αρης: Αυτός είναι ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αρης: Αυτός είναι ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα!

bet365

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα εισέβαλε στην καθημερινότητα του Άρη αναλαμβάνοντας τη θέση του τεχνικού διευθυντή και το Gazzetta γράφει το lifestory του υψηλόσωμου Γερμανοκροάτη.

Η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή έπειτα από 3½ χρόνια μάλλον αναδεικνύει την αλλαγή τρόπου σκέψης του Θόδωρου Καρυπίδη καθώς σε αυτό το διάστημα ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης ήταν κάθετα αντίθετος αυτής της ιδέας εκτιμώντας ότι δεν θα ωφελούσε τόσο επί της διαδικασίας επιλογής παικτών όσο και επί των (αγωνιστικών) λειτουργικών ζητημάτων. Είναι εξίσου προφανές ότι η εξέλιξη της φετινής χρονιάς οδήγησε στην κατάρριψη αυτού του «δόγματος» κι έφερε στην καθημερινότητα του συλλόγου τον Ρόμπερτ Παλίκουτσα.

Ο υψηλόσωμος (1.96μ.) Γερμανοκροάτης προετοιμάζεται να ζήσει τη δεύτερη (εκτός Γερμανίας) ποδοσφαιρική εμπειρία του έπειτα από αυτή στην κροατική Ριέκα όπου τα πράγματα εξελίχθηκαν αντιστρόφως ανάλογα των αρχικών προσδοκιών με συνέπεια τη λύση της συνεργασίας έπειτα από περίπου έναν χρόνο καθώς το διαζύγιο εκδόθηκε στις 28 του περασμένου Αυγούστου. Κι όμως, αυτή η δουλειά είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον ίδιο λόγω της επιστροφής του στη χώρα που μεγάλωσε και μάλιστα στο χωριό Ορίοβατς στο οποίο έζησε σε όλη την παιδική ηλικία του.

3

Ο Παλίκουτσα γεννήθηκε στη Γερμανία στην οποία υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν οι γονείς του για τα προς το ζην. Πριν καλά-καλά πατήσει στα πόδια του και λόγω των αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων των γονέων, μετακόμισε στο Οριόβατς όπου μεγάλωσε υπό τη φροντίδα της γιαγιάς και της θείας του. «Εισέπραξα τόση αγάπη σε σημείο που ένιωθα ότι ήμουν το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο», είχε πει σε μια συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ριέκα όταν η κληρωτίδα έφερε τον κροατικό σύλλογο να αντιμετωπίσει την ομάδα του χωριού του στο πλαίσιο του Κυπέλλου.

Στην ομάδα του χωριού έπαιξε ποδόσφαιρο - υπό την καθοδήγηση του γυμναστή του σχολείου - και εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της γιαγιάς στο εγγόνι είχε την ελευθερία να βρίσκεται στο γήπεδο του ποδοσφαίρου όσες ώρες ήθελε. Αυτά μέχρι το τέλος του Δημοτικού καθώς στη συνέχεια μετακόμισε στη Γερμανία και στο σπίτι των γονιών του λόγω του πολέμου (1991). Λίγα χρόνια αργότερα εξασφάλισε υποτροφία στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες κι ενώ το αρχικό πλάνο περιλάμβανε ετήσια παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο χρόνος διπλασιάστηκε. Οι σπουδές του ήταν επικεντρωμένες στο ποδόσφαιρο (σ. σ. διαχείριση ομάδας, marketing κλπ) πριν πάρει μεταγραφή σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας.

Τα χρόνια στη Φορτούνα Ντίσελντορφ είναι η διαφήμισή του

Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του είναι φανερό ότι, μετά τους 19 αγώνες ως πρώτος προπονητής στην ερασιτεχνική Meerbusch, εκείνη η τριετία (2016-19) στη Φορτούνα Ντίσελντορφ ήταν εξαιρετική για τον γερμανικό σύλλογο αλλά και για τον ίδιο. Ίσως γιατί βγήκαν οι μεταγραφικές επιλογές αλλά και βρήκε χημεία με τον προπονητή (σ. σ. Φρέντχελμ Φούνκελ) αλλά και τη διοίκηση. Στη δεύτερη χρονιά του στη Φορτούνα η τελευταία κατέκτησε το Πρωτάθλημα στην Bundesliga 2 εξασφαλίζοντας την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας και στην τελευταία του χρονιά εξασφαλίστηκε εύκολα παραμονή που αποτέλεσε τον βασικό στόχο.

1

Σε μεταγραφικό επίπεδο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η πλειοψηφία των επιλογών αποδείχθηκαν σωστές με κορυφαίες αυτές των Μπενίτο Ράμαν και Ντόντι Λουκεμπάκιο. Ο πρώτος είχε αποκτηθεί από τη Σταντάρ Λιέγης έναντι ποσού 2.5 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε στη Σάλκε με 10 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος μετακόμισε στη Φορτούνα στο πλαίσιο δανεισμού από τη Γουότφορντ η οποία στη συνέχεια τον παραχώρησε στη Χέρτα Βερολίνου αντί 20 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλη βήμα στη Νυρεμβέργη και ο Μαυροπάνος

Η απόφαση αποχώρησης (2019) από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ ανήκε στον ίδιο και ο λόγος ήταν η πρόταση της Νυρεμβέργης. Στην τελευταία διαχειρίστηκε το ποσό των 7.45 εκατ. ευρώ για την αγορά παικτών και προχώρησε στην απόκτηση 15 ποδοσφαιριστών με σημαντικότερες αυτές των Νίκολα Ντοβεντάν και Λουίς Μαδέιρος οι οποίοι κόστισαν περί των 4.5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προήχθησαν νεαροί ποδοσφαιριστές όπως οι Τιμ Χαντβέρκερ, Άσγκερ Σόρενσεν ενώ αποκτήθηκαν υπό τη μορφή δανεισμού οι Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, Φίλιπ Χεισε, Μίκαελ Φρέι. Κατά τον γερμανικό Τύπο, η Νυρεμβέργη είχε ταλέντο στην επίθεση αλλά ήταν τρομερά ευάλωτη στην άμυνα διαθέτοντας μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη στην Bundesliga 2. Αυτό την εκτροχίασε από τον βασικό στόχο της με συνέπεια μάλιστα να κινδυνέψει με υποβιβασμό ο οποίος αποφεύχθηκε στα Playout απέναντι στην Ίνγκολσταντ. Στο τέλος της σεζόν (2019-20) η απόφαση διαζυγίου ήταν κοινή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα