Wyscout analysis: Ο ΠΑΟΚ την επιθετική ουσία, ο Ολυμπιακός την πιο μεγάλη παραγωγή ευκαιριών

Νότης Χάλαρης
Wyscout analysis: Ο ΠΑΟΚ την επιθετική ουσία, ο Ολυμπιακός την πιο μεγάλη παραγωγή ευκαιριών

bet365

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό για την 21η αγωνιστική της Superleague και το Gazzetta σας παρουσιάζει τα όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι δύο ομάδες, το δυνατό τους σημείο αλλά και το ματς του πρώτου γύρου.

Λίγες «στροφές» έμειναν για τα play off και τα play out της Superleague και κάθε παιχνίδι σε όλες τις θέσεις του βαθμολογικού πίνακα είναι «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Ειδικά τα ντέρμπι μεταξύ του Big-5 αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία, αφού ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν μόλις πέντε βαθμούς διαφορά (!) μεταξύ τους.

Οπότε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε μεταξύ τους ματς, αλλάζει αυτόματα τα δεδομένα στην 4άδα και με φόντο το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, το Gazzetta σας προσφέρει στο... πιάτο όλα όσα πρέπει να ξέρετε με τη βοήθεια του Wyscout.

Τα δυνατά... χαρτιά των δύο μονομάχων, τα κατορθώματα που έχουν μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν αλλά και τα στοιχεία από το παιχνίδι του πρώτου γύρου όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 στο Φάληρο.

Ο Ολυμπιακός τη δημιουργία, ο ΠΑΟΚ την... ουσία στις τελικές προσπάθειες

Ένα από τα κοινά σημεία των δύο μονομάχων είναι ο τρόπος που δημιουργούν τελικές προσπάθειες προς τις αντίπαλες εστίες. Αμφότερες έχουν υψηλούς αριθμούς σε αυτό τον τομέα, ωστόσο ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα βήμα πιο πάνω καθώς μέχρι στιγμής έχει 273 τελικές έναντι 238 του Δικεφάλου.

Για τους «ερυθρολεύκους» ο παραπάνω αριθμός μεταφράζεται σε 13.9 τελικές προσπάθειες μ.ο. ανά αγώνα με το 38,1% από αυτές να είναι στην εστία της αντίπαλης ομάδας. Από την άλλη ο μ.ο. του Δικεφάλου στον ίδιο τομέα είναι στο 12.5 με 35,6% να είναι στην εστία. Όμως η διαφορά είναι πως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται 7,4 τελικές για να βρει γκολ μ.ο. ενώ ο Ολυμπιακός 7,8 τελικές.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να είναι καθοριστική για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί κρίνονται τα περισσότερα ντέρμπι.

Το «κλειδί» της άμυνας και η αντίδραση στα ντέρμπι

Είναι γνωστό, ποδοσφαιρικά λογικό και κάτι το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση για να έρθει μία επικράτηση σε ντέρμπι. Η άμυνα είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουν οι δύο ομάδες και τόσο ο Λουτσέσκου όσο και ο Μίτσελ έχουν ρίξει το βάρος τους εκεί. Μιλάμε για δύο συλλόγους που έχουν από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος, ωστόσο τι συμβαίνει όταν βρίσκονται σε ένα ντέρμπι...

Η βοήθεια στο να αντιληφθούμε τι κάνουν οι δύο σύλλογοι είναι πως ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί 7.35 τελικές μ.ο. ανά ματς ενώ ο ΠΑΟΚ 7.75 τελικές ανά ματς. Αν κάποιος ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά, στα παιχνίδια του Δικεφάλου όπου η ομάδα δέχθηκε αρκετά περισσότερες φάσεις σε σχέση με το μ.ο., είναι στα ντέρμπι κόντρα σε Άρη (0-0), Ολυμπιακό (2-1), ΑΕΚ (0-2) και Παναθηναϊκό (3-0).

Από την άλλη ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει δεχθεί πολλές προσπάθειες από ομάδες όπως ο Λεβαδειακός ή ο ΠΑΣ Γιάννινα αλλά μόλις δύο ομάδες από το Big-5 έχουν ξεπεράσει τον μ.ο.. Ο Άρης στην ήττα με 2-1 στη Θεσσαλονίκη και στη λευκή ισοπαλία με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Από εκεί και πέρα έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδο την απειλή που δέχεται.

Τα παραδείγματα (και τα μαθήματα) από το πρώτο παιχνίδι...

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο και η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έφυγε με ένα πάρα πολύ σημαντικό διπλό με 2-1. Σε ένα παιχνίδι όπου οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κυρίαρχοι αλλά ο Δικέφαλος είχε την πραγματική ουσία για να φύγει με τις τρεις βαθμούς.

Τι είδαμε σε εκείνο ματς:

Τελικές: 15-4
Εντός εστίας: 4-1
Κατοχή: 58-42

Πέρα από αυτά όμως ο Ολυμπιακός είχε τον πάνω λόγο στην κατηγορία των μονομαχιών. Οι Πειραιώτες είχαν 108 κερδισμένες μονομαχίες που αντιστοιχούσε σε 62.79% σε ποσοστό έναντι του μόλις 33.14% του ΠΑΟΚ, παρότι στους συνολικούς αριθμούς, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει αυτή του Πειραιά.

Σίγουρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν θα ήθελε να δει τα ίδια αποτελέσματα στους αριθμούς αλλά και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να... επενδύσει σε αυτά για να φύγει με το διπλό από την Τούμπα. Για να κάνουμε ακόμα πιο... απλά τα παραπάνω δεδομένα, ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα γκολ ενώ το xG (συντελεστής των προσδοκώμενων γκολ βάση ευκαιριών) είναι στο 2.41 ενώ για τον Δικέφαλο στο 0.46 (!).

Πάνω σε αυτό το κομμάτι, ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει την ουσία στα παιχνίδια του αφού έχει πετύχει 1.75 γκολ μ.ο. ενώ το xG είναι το 1.94 (με αποκορύφωμα το τελευταίο ματς με τον ΟΦΗ όπου νίκησε 2-1 και είχε 4.46 xG). Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είναι σταθερός σε αυτό το κομμάτι καθώς είναι 1.6 γκολ και 1.64 xG.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα