Ολυμπιακός: Ο Κανός μπορεί να δώσει την ταχύτητα και την ουσία που του λείπει από τα άκρα

Ολυμπιακός: Ο Κανός μπορεί να δώσει την ταχύτητα και την ουσία που του λείπει από τα άκρα

Βασίλης Μπαλατσός
Ολυμπιακός: Ο Κανός μπορεί να δώσει την ταχύτητα και την ουσία που του λείπει από τα άκρα

bet365

Ο Σέρχι Κανός είναι η νέα προσθήκη του Ολυμπιακού και το Gazzetta σας παρουσιάζει τον τρόπο παιχνιδιού του Ισπανού εξτρέμ και πως μπορεί να «κουμπώσει» στο πλάνο του Μίτσελ.

O Ολυμπιακός στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου προχώρησε σε ένα ολικό... λίφτινγκ στα άκρα του. Ενίσχυσε την οπισθοφυλακή του με τους Βραζιλιάνους επιθετικογενείς φουλ μπακ Ροντινέι και Ραμόν, ενώ ο εκλεκτός του για τη θέση του εξτρέμ ακούει στο όνομα Σέρχι Κανός. Ο 25χρονος Ισπανός winger από την Δευτέρα (30/1) βρίσκεται στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την μετακίνηση του από την Μπρέντφορντ και το Gazzetta περνάει από... ακτίνες το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Πειραιωτών.

Προϊόν της Μασία που εξελίχθηκε στο Νησί

Μόλις στα 12 του χρόνια είχε γίνει το «μήλον της Έριδος» για μεγάλα κλαμπ της Ισπανίας. Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια και Βιγιαρεάλ κινήθηκαν για να τον εντάξουν στις ακαδημίες τους αλλά οι γονείς του επέλεξαν την Εσπανιόλ. Ο Κανός κατάγεται από την πόλη Νουλς και για να πάει στην προπόνηση του κάλυπτε μαζί με τον πατέρα του μια απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το 2010 πήγε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Στη Μασία έμεινε τρία χρόνια και εξελίχθηκε σε τεχνικό επίπεδο. Ο Κανός δεν έβρισκε χώρο στην ομάδα νέων των Μπλαουγκράνα και το 2013 έκανε το ταξίδι στο Νησί, όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

Ο Ισπανός βρήκε την ευκαιρία του να αγωνιστεί στις ακαδημίες της Λίβερπουλ και το 2014 έγινε τακτικό μέλος της δεύτερης ομάδας των Reds. Το 2015 έκανε τα πρώτα του βήματα σε επίπεδο ανδρών, καθώς πήγε δανεικός στην Μπρέντφορντ και αγωνίστηκε στο σκληροτράχηλο πρωτάθλημα της Championship.

Στην πρώτη του σεζόν σε αυτό το επίπεδο έκανε τη διαφορά, καθώς μέτρησε 38 εμφανίσεις (37 ως αριστερό εξτρέμ - 1 δεξιά), είχε απολογισμό επτά γκολ και πέτε ασίστ. Tο καλοκαίρι του 2016 η Νόριτς τον ξεχώρισε και τον αγόρασε από τη Λίβερπουλ αντί τριών εκατομμυρίων ευρώ. Τα Καναρίνια αγωνιζόντουσαν στην Championship και είχαν θέσει ως στόχο την άνοδο.

Στη Νόριτς δεν κατάφερε να βρει χώρο, λόγω των πολλών επιθετικών επιλογών που είχε στα χέρια του ο Αλεξ Νιλ. Έμεινε μόλις για ένα εξάμηνο, έπαιξε έξι φορές, σκόραρε δις στο League Cup και τον Ιανουάριο πουλήθηκε στην Μπρέντφορντ, όπου έμεινε μέχρι να μετακομίσει στον Πειραιά.

Ο Φρανκ τον έκανε... πολυεργαλείο

Ο μέχρι σήμερα τεχνικός της Μπρέντφορντ, Τόμας Φρανκ είναι ο προπονητής που έκανε τον Κανός τον ποδοσφαιριστή που είναι σήμερα. To 2017 όταν επέστρεψε στις Μέλισσες ο Δανός ήταν βοηθός του Ντιν Σμιθ και από το 2018 ανέλαβε πρώτος προπονητής.

Ο Ισπανός ήταν ένα κλασικός δεξιός εξτρέμ, όμως ο Φρανκ του βρήκε νέους ρόλους στο γήπεδο. Υπό τις οδηγίες του ο Κανός αγωνίστηκε αριστερός winger, δεξί και αριστερό χαφ σε σχηματισμούς με τριάδα κεντρικών αμυντικών, δεξί και αριστερό μπακ σε τετράδα άμυνας, σέντερ φορ και δεύτερος επιθετικός. Ο Νορβηγός πήρε έναν γρήγορο και ταλαντούχο εξτρέμ και τον προσάρμοσε τακτικά σε ρόλους και χώρους άγνωστους σε αυτόν. Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον άξονα ο Κανός όπως φαίνεται και από τον χώρο δράσης του είναι κλασικός ακραίος.

Το heatmap της καριέρας του:

heatmap

Το heatmap της σεζόν 2021/22

heatmap

Τα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό

Ο Μίτσελ μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος έπαιξε για έξι διαδοχικές αγωνιστικές της Super League με 4-2-3-1 με τους Μπιέλ, Χάμες Ροντρίγκες και Φορτούνη πίσω από τον σέντερ φορ. Τρία δεκάρια που μπορούν να κυκλοφορήσουν εξαιρετικά τη μπάλα, να δημιουργήσουν και να σκοράρουν αλλά προφανώς έχουν τρωτά σημεία.

Χωρίς εξτρέμ λείπει η ανάπτυξη από τα άκρα, η ταχύτητα και το «ντουμπλάρισμα» στον ακραίο αμυντικό. Κάπου εδώ «κουμπώνει» ο Σέρχι Κανός. Ένας κλασικός winger τα χαρακτηριστικά του οποίου έχει μόνο ο ποιοτικός αλλά... εύθραυστος Γκάρι Ροντρίγκες στο ρόστερ των Πειραιωτών.

Ο Ισπανός είναι ένας παίκτης... ουσίας με 39 γκολ στην καριέρα του σε 38.88 xG, είναι καλός τόσο στις κοντινές (67.8%) όσο και στις μακρινές μεταβιβάσεις (45.8%). Σαν καθαρόαιμος εξτρέμ είναι ικανός στο 1vs1 έχοντας 52.6% επιτυχία στις ντρίμπλες, ενώ προσφέρει και στο pressing, έχοντας 54.7% στις ανακτήσεις στο αντίπαλο μισό. Λόγω της ευχέρειας του να καλύψει ολόκληρη πλευρά είναι καλός και ανασταλτικά με 52.7% ποσοστό επιτυχίας στις μονομαχίες. Βάσει χαρακτηριστικών ο Ισπανός ταιριάζει στο ρόστερ του Ολυμπιακού, όμως μένει να δούμε πως θα ενσωματωθεί στο σύνολο του Μίτσελ.

Οι αριθμοί του Κανός:

  • Γκολ: 39
  • Ασίστ: 28
  • xG: 38.88
  • xG ανά 90λεπτο: 0.22
  • Ασίστ ανά 90λεπτο: 0.16
  • Επιτυχημένες κοντινές μεταβιβάσεις: 67.8%
  • Επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεων: 45.8%
  • Επιτυχημένες σέντρες: 30.1%
  • Ντρίμπλες: 52.6%
  • Μονομαχίες: 42.9%
  • Εναέριες μονομαχίες: 29.1%
  • Κουβαλήματα μπάλας ανά 90λεπτο: 2.51

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα