Αρης: Τώρα θα κριθεί (και) ο Πάρντιου

Αρης: Τώρα θα κριθεί (και) ο Πάρντιου

Αρης: Τώρα θα κριθεί (και) ο Πάρντιου

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον έναν αγωνιστικό γύρο του Άλαν Πάρντιου στην τεχνική ηγεσία του Άρη και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να είχαν οι «κίτρινοι» βάσει του υλικού που διαθέτουν.

Η προπονητική εκτίμηση για το ουσιαστικό διάστημα ένταξης αθλητή σε ομάδα προσδιορίζεται στους έξι μήνες. Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, γνωριμία με νέους συνεργάτες, αφομοίωση πληροφορίας, αποδοχή ρόλου, εύρεση αγωνιστικού ρυθμού και γραμμής επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του, είναι πολλά... Ο αντίστοιχος χρόνος για τους προπονητές, δυστυχώς, είναι μικρότερος γιατί σπανίως οι ομάδες προχωρούν σε σχετική αντικατάσταση οριοθετώντας μακροχρόνιο στόχο κι ας ευαγγελίζονται το ακριβώς αντίθετο. Ο διαθέσιμος χρόνος προσαρμόζεται αναλόγως του μεγέθους των αναγκών και ο προπονητής γνωρίζει ότι η διατήρησή του στη θέση του εξαρτάται από την αμεσότητα των αποτελεσμάτων.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και η αμυντική βελτίωση

Για παράδειγμα, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Άρη τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Άλαν Πάρντιου γνώριζε ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, πολύ μικρότερος από το επίπεδο απαιτήσεων. Την περασμένη Κυριακή ο Βρετανός συμπλήρωσε έναν αγωνιστικό γύρο στον πάγκο του Άρη, θεωρητικά αυτός είναι αρκετός για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο οποιαδήποτε αποτίμηση της μέχρι στιγμής προσφοράς του είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνη, ίσως και απαγορευτική. Σίγουρα μπορεί να του καταλογίσει κανείς ότι καθυστέρησε αρκετά στην αξιολόγηση του ρόστερ με συνέπεια (μέχρι πρότινος) να φανερώνει δυσκολία στον διαχωρισμό της ενδεκάδας από τους ποδοσφαιριστές που έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Καθόλου τυχαία, για κάμποσες αγωνιστικές, διαπιστώθηκε σχετική παλινωδία σε επίπεδο επιλογών, δείγμα προπονητικής αναποφασιστικότητας και ύπαρξης δεύτερων σκέψεων.

Ετέμπο εναντίον Φορτούνη στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Βάσει εικόνας, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι επί Πάρντιου βελτιώθηκε η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας υπό την έννοια ότι αυτή έγινε πιο συμπαγής και σοβαρή εντός των τεσσάρων γραμμών, εγκαταλείποντας τη λογική του… όσα φάμε κι όσα βάλουμε που είχε στους πρώτους επίσημους αγώνες. Βέβαια, προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε καταλυτικό ρόλο η προσθήκη του Πίτερ Ετέμπο, μια μεταγραφή η οποία ολοκληρώθηκε μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Πριν την ενσωμάτωση του Νιγηριανού η μοναδική επιλογή για τη θέση «6» ήταν ο τραυματίας Σέικ Ντουκουρέ καθώς αυτή του Πάπε Σέικ Ντιόπ αποδείχθηκε ολοκληρωτικά αποτυχημένη ενώ ο Μπριάν Νταμπό δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο. Μοιραία φτάσαμε μέχρι και σε σημείο αμφισβήτησης των Φαμπιάνο - Μπράμπετς οι οποίοι δέχονταν κύματα επιθέσεων γιατί η μεσαία γραμμή άμυνας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τα δυο άλυτα προβλήματα, η αλλαγή με Ματέο και ο Μάνου Γκαρθία

Επί Πάρντιου δεν λύθηκαν δύο βασικά ζητήματα. Ο Άρης παραμένει ελαχίστως αποτελεσματικός και συνεχίζει να ταλαιπωρείται αφάνταστα από τη δυσκολία στο γκολ. Ειδικά στους εκτός έδρας αγώνες όπου με εξαίρεση το παιχνίδι στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ έχει περιοριστεί μόλις στα τέσσερα γκολ. Γι’ αυτό το λόγο η βαθμολογική συγκομιδή του είναι η χειρότερη της τελευταίας τριετίας. Παράλληλα, καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του σε ντέρμπι με μόλις τέσσερις βαθμούς σε σύνολο έξι αγώνων κι ενώ πέρυσι είχε πάρει 13 σε οκτώ!

Η βασικότερη τομή του Βρετανού ήταν η αλλαγή ρόλου του Ματέο Γκαρσία ο οποίος πλέον χρησιμοποιείται ως εσωτερικός μέσος και όχι στα επιθετικά άκρα. Τούτο όμως μείωσε τον χρόνο συμμετοχής του Μάνου Γκαρθία. Ανασταλτικά, αυτή η επιλογή βοήθησε ως προς την αμυντική συμπεριφορά της μεσαίας γραμμής, επιθετικά όμως λειτούργησε αντιστρόφως διότι λείπει η ποδοσφαιρική φαντασία και η κάθετη πάσα του βραχύσωμου Ισπανού. Κι αν η αγωνιστική ανάκαμψη του Ματέο Γκαρσία κατατάσσεται στα «συν» του Πάρντιου, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανεβάσει τον βαθμό χρησιμότητας των Ράφαελ Καμάτσο, Χουάν Ιτούρμπε, είναι στα «μείον».

Ο Ματέο Γκαρσία εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Εν τέλει, μέχρι στιγμής ο Άρης δεν έχει παρουσιάσει θεαματική αλλαγή τόσο σε εμφάνιση ομάδας και κυρίως σε αποτελεσματικότητα. Πρόσφατα ο ίδιος εκτίμησε ότι το σύνολό του χρειάζεται 2-3 διαδοχικά θετικά αποτελέσματα για να αποκτήσει ψυχολογία δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες αποσυμπίεσης. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος κρίσης για τον Βρετανό είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε καθώς τώρα θα κριθούν οι στόχοι της ομάδας του. Βάσει υλικού, προφανώς, ο Άρης θα έπρεπε να ήταν σε καλύτερη βαθμολογική μοίρα από την 6η θέση στην οποία είναι σήμερα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.