Superleague 1: Αυτό που χρειάζονται οι «Big-4» στην κούρσα για τον τίτλο

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Superleague 1: Αυτό που χρειάζονται οι «Big-4» στην κούρσα για τον τίτλο

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις ανάγκες - μεταγραφικές και όχι μόνο - Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στην εκκίνηση του 2023, ενόψει του... δεύτερου και τρίτου γύρου στον μαραθώνιο προς τον τίτλο.

Φτάσαμε, λοιπόν, στην αυγή του 2023. Η μεταγραφική περίοδος είναι σε εξέλιξη, ο καθένας από τους τέσσερις «μεγάλους» μετράει τις απώλειές του και τις ενισχύσεις του περιμένοντας περισσότερες και το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει τρομερό ενδιαφέρον μετά τις δυο πρόσφατες «γκέλες» του αήττητου Παναθηναϊκού εναντίον του Ιωνικού και του ΟΦΗ, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στην ΑΕΚ (περισσότερο και κυρίως) και σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ (λιγότερο και δευτερευόντως) να ροκανίσουν τη διαφορά από τον επικεφαλής της βαθμολογίας. Ο Ιανουάριος είναι για όλους «βαρύς», με πέντε αγωνιστικές πρωταθλήματος - τρία ματς Κυπέλλου, όμως για κάποιους μοιάζει ελαφρύτερο λόγω των αντιπάλων, Ας εξετάσουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα για τους τέσσερις...

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μεταγραφές, ηρεμία και αήττητο στην OPAP Arena

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του έναν βαρύτατο Ιανουάριο, με οκτώ ματς, εκ των οποίων τα έξι είναι εκτός έδρας και τα τέσσερα ντέρμπι (με την ΑΕΚ στην OPAP Arena την Κυριακή και τρία με τον ΠΑΟΚ, λόγω και του Κυπέλλου). Εχασε τέσσερις βαθμούς σε μια εβδομάδα, έβαλε έξτρα πίεση στον εαυτό του, δεν έχει ενισχυθεί εκεί όπου πονάει (ο Πούχατς αποκτήθηκε ως αναπληρωματικός αριστερός μπακ λόγω του προβλήματος υγείας του Γκάνεα) και διανύει πολύ κρίσιμη καμπή, στην οποία για πρώτη φορά εφέτος βιώνει τόσο έντονα το άγχος του πρωταθλητισμού. Υπάρχει γιατρειά μέχρι να αποκτηθούν και να ενσωματωθούν και να βοηθήσουν οι νέοι παίκτες; Την ηρεμία τη φέρνουν τα θετικά αποτελέσματα, όμως είναι απίθανο να μην έχει απώλειες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Συνεπώς, πρέπει να βρει γκολ από τους δυο «άσφαιρους» στο τελευταίο διάστημα Σπόραρ - Παλάσιος, να είναι πιο προσεκτικός αμυντικά και να μην «τρελαθεί» όταν χάσει περισσότερους βαθμούς ή αν αποκλειστεί στο Κύπελλο. Είναι μια άμαθη, ανώριμη ομάδα σ’ αυτές τις συνθήκες και το σημαντικότερο είναι η διατήρηση της ισορροπίας πνευματικά και σωματικά στα καλά και στα στραβά. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό θα παίξει μια πιθανή νίκη αύριο στη Λιβαδειά και αν φύγει αήττητος από τη Νέα Φιλαδέλφεια την Κυριακή, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι να αποκτηθούν και να προσαρμοστούν οι «νέοι». «'Όσο προχωρά το πρωτάθλημα και βάσει των αποτελεσμάτων, αυξάνεται και η πίεση. Σε κάθε παιχνίδι. Κάθε βαθμός είναι σημαντικός, όπως και κάθε απώλεια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Πρέπει να είμαστε σταθεροί. Να μπορούμε να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις στο γήπεδο» είπε ο Γιοβάνοβιτς μετά το ματς με τον ΟΦΗ και είχε απόλυτο δίκιο. Όμως από τα λόγια έως την πράξη πάντα υπάρχει απόσταση. Μικρή ή μεγάλη, θα φανεί στην πορεία…

Γιατί η ΑΕΚ έχει καταπληκτική ευκαιρία, τι πρέπει να προσέξει σε άμυνα και νοοτροπία

Η ΑΕΚ έχει ένα μεγάλο «πρέπει» μπροστά της! Να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί περισσότερο σ΄αυτή τη φάση του πρωταθλήματος τον αέρα, την αυτοπεποίθηση και τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα της. Να αξιοποιήσει το momentum της και αν μπορέσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία. Δεν είναι εύκολη περίοδος για τον Αλμέιδα κι ας φαίνεται τέτοια. Οι απουσίες είναι πολλές και σημαντικές. Όμως πρέπει να κεφαλαιοποιήσει ακόμα περισσότερο και την ταυτότητά της και το γεγονός ότι στο Κύπελλο - εν αντιθέσει με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό δεν έχει ντέρμπι μπροστά της, δεν θα έχει μεγάλη φθορά κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου: μετά την Κηφισιά θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Πανσερραϊκός - Απόλλων Πόντου.

Δεν πρέπει επίσης να «παρασυρθεί» από την ευκολία με την οποία παίρνει τα παιχνίδια. Πρέπει να είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά το κυριότερο; Πρέπει να διατηρήσει αυτόν τον αέρα! Πώς θα συμβεί αυτό; Αν οι παίκτες της είναι τόσο πολύ προσηλωμένοι και στα ανασταλτικά τους καθήκοντα! Η «γενική» εικόνα της ΑΕΚ προς την πλειονότητα των φιλάθλων είναι μιας ομάδας που πιέζει και τρέχει πολύ, βγάζει εύκολα φάσεις, σκοράρει και νικά. Και υποτιμάται το γεγονός πως η Ενωση μετά την ήττα της από τον Παναθηναϊκό με δύο πέναλτι έχει δεχθεί σε 11 ματς μόλις δύο γκολ! Ένα από τον Ιωνικό στο τέλος της πρεμιέρας στην OPAP Arena κι ένα κοστοβόρο από τον Κρέσπι στην Τρίπολη. Αυτή την αμυντική «σκληράδα» η ΑΕΚ πρέπει να τη διαφυλάξει, διότι θα έρθουν και παιχνίδια στα οποία η μπάλα δεν θα μπαίνει εύκολα μέσα.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι οι νίκες στα ντέρμπι. Το πρωτάθλημα μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες και η Ενωση δεν έχει περιθώρια να χάνει βαθμούς πολλούς σε παιχνίδια στα οποία είναι ανώτερη, όπως επί παραδείγματι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή παρουσιάζεται μια «χρυσή» ευκαιρία…

Να αξιοποιήσει το «εύκολο» πρόγραμμα για να κερδίσει χρόνο με τους νέους παίκτες ο Ολυμπιακός

O Oλυμπιακός δεν είναι εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Όμως δεν είναι και… εντός. Εχει πλέον κάποιους παίκτες σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τον πρώτο γύρο (Φορτούνης, Μαρσέλο), έχει πολλές και ποιοτικές επιλογές από τη μέση και μπροστά, όμως ο ΠΑΣ του έδωσε ένα μεγάλο μάθημα: για να πάρει αυτό το πρωτάθλημα πρέπει να μετατραπεί σε «πολεμιστή»! Καλά και ωραία τα τρία «δεκάρια» και οι τεσσαρο-πεντάρες με Ατρόμητο και Αστέρα, όμως αν δεν βρει σκληράδα και αμυντική σταθερότητα, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει δύο ή και τρεις αντιπάλους για να τερματίσει στην κορυφή. Πήρε τον Ροντινέι, θα πάρει και αριστερό μπακ, σίγουρα χρειάζεται και έναν στόπερ ανώτερο του επιπέδου Παπασταθόπουλου και Ντόϊ. Σχεδόν ολοκαίνουρια αμυντική γραμμή κατά τη διάρκεια της σεζόν; Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, αλλά ακόμα το τρένο δεν έχει «εξαφανιστεί». Το προλαβαίνει αν βελτιωθεί αμυντικά και αξιοποιήσει το εκπληκτικό του πρόγραμμα με Ιωνικό, Βόλο, Αρη, Ατρόμητο, ΟΦΗ στο προσεχές διάστημα, ώστε να συνδυάσει την προσαρμογή των νέων με 15 βαθμούς, με τους οποίους σίγουρα θα έχει καλύψει μέρος της διαφοράς από τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ ή και από αμφότερους.

Ακόμα, όμως κι αν προκύψει «γκέλα» σε κάποιον απ’ αυτούς τους αγώνες, η φλόγα δεν πρέπει να σβήσει! Είναι πολύ δύσκολη ως προς την «εσωτερική» διαχείρισή της η κατάσταση που έχει προκύψει στον πρωταθλητή διότι ο κάθε παίκτης πρέπει να βλέπει σταθερά το μεγάλο στόχο και να διψά για την επιτυχία, παράλληλα όμως δεν πρέπει να αισθάνεται και τη «λαιμητόμο» πάνω από το κεφάλι του σε κάθε αποτυχία! Δύσκολος συνδυασμός και μια ξεχωριστή πρόκληση για τους ανθρώπους του κλαμπ!

O ΠΑΟΚ έχει μεγάλη ευκαιρία στο Κύπελλο και χρειάζεται ενίσχυση σε άμυνα - επίθεση

Οσο για τον ΠΑΟΚ; Στα δικά μου μάτια έχει τις λιγότερες πιθανότητες για κατάκτηση του τίτλου, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί… πρόβλημα για το κλαμπ. Διανύει μεταβατική σεζόν, η πλειονότητα των μεταγραφών του δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ΠΑΟΚ σοβαρού υποψήφιου πρωταθλητή, κινείται με διαφορετική στόχευση και δίνει χρόνο σε μικρούς (Κουλιεράκης, Κωσταντέλλιας, Κοτάρσκι) και δεν πρέπει να έχει την πίεση του «ακόμα είμαστε ‘μέσα’ στο πρωτάθλημα», παρότι όντως βαθμολογικά… μέσα είναι! Ο ΠΑΟΚ δεν έχει εύκολο γκολ παρότι στον δημιουργικό τομέα είναι βελτιωμένος και δεν είναι αξιόπιστος αμυντικά παρότι είχε διατηρήσει το «μηδέν» σε τέσσερα σερί παιχνίδια μέχρι την ισοπαλία στο Περιστέρι. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί αυτό, όταν από όλους τους αμυντικούς του ο μοναδικός που είναι επιπέδου «ΠΑΟΚ πρωταθλητή» είναι ο Ινγκι Ινγκασον.

Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ; Κατ’ αρχάς να «απεγκλωβιστεί» από το «είμαστε μέσα στο πρωτάθλημα». Να ασχολείται μόνο με το επόμενο παιχνίδι. Σε δεύτερο επίπεδο να ενισχυθεί και στην επίθεση και στην άμυνα, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα (ξεπερνάμε το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα της Superleague χωρίς αυθεντικό αμυντικό μέσο). Σε τρίτο επίπεδο να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται εναντίον του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο: να τον αποκλείσει εκμεταλλευόμενος το βάρος του διπλού καρπουζιού του Τριφυλλιού και να παίξει για ακόμα μια χρονιά στον τελικό, εφόσον στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει πολύ κατώτερο αντίπαλο (όποιον προκριθεί από το ζευγάρι Λαμία - Καλλιθέα). Αν δεν ενισχυθεί στη μεταγραφική περίοδο με γκολτζή επιθετικό, για να διεκδικήσει τον τίτλο καλείται να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά ευστοχίας του και να μην «χαρίζει» εύκολα γκολ στον αντίπαλο: πολύ δύσκολο δεδομένης της απειρίας του Κουλιεράκη και της ποιότητας των ακραίων μπακ του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...