ΠΑΟΚ: Τρεις μήνες και μία εβδομάδα…

ΠΑΟΚ: Τρεις μήνες και μία εβδομάδα…

ΠΑΟΚ: Τρεις μήνες και μία εβδομάδα…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για κάποια από τα αγωνιστικά δεδομένα της ομάδας του ΠΑΟΚ όπως παρουσιάστηκαν στον πρώτο γύρο, προσπαθώντας να βγάλει συμπεράσματα, κάτι που αποδεικνύεται πολύ-πολύ δύσκολο. Σχόλια και για τις διοικητικές αλλαγές στην ΠΑΕ.

Η αγωνιστική περίοδος για τις ομάδες ποδοσφαίρου διακόπηκε και αυτό είναι ένα πρώτο, πρωτόγνωρο αλλά και περίεργο γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Για όσα πέρασαν, ειδικά όμως για όσα πρόκειται να έρθουν. Αναφορικά με τον ΠΑΟΚ η ανάλυση που γίνεται είναι δύσκολη και όπως θα δείτε οδηγεί σε μερικά… αδιέξοδα.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ από τα τέλη Ιουλίου που ξεκίνησε τα επίσημα παιχνίδια μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, είχε ένα αγωνιστικό πρόσωπο που δεν χαρακτηρίστηκε και από πολλές καλές εικόνες. Άρα, επρόκειτο για τρεις δύσκολους μήνες. Στο τέλος όμως ήρθε και μία πολύ καλή εβδομάδα με τρεις σπουδαίες εμφανίσεις, οι οποίες συνδυάστηκαν και με τρεις μεγάλες -σε έκταση σκορ- νίκες.

Από τη μία λοιπόν οι τρεις μήνες και από την άλλη η μία εβδομάδα! Αυτό το γεγονός από μόνο του πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς σε κάθε άλλη ανάλυση. Πώς να συγκρίνουμε σωστά τις 12 εβδομάδες με τις εφτά ημέρες; Προφανώς και πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στο πιο μεγάλο διάστημα και να είμαστε επιφυλακτικοί για τις λίγες τελευταίες ημέρες. Οι οποίες μάλιστα διακόπτονται και δεν θα έχουν συνέχεια…

Πάμε και σε επιμέρους συμπεράσματα που δεν ξέρω αν μας διευκολύνουν να κρίνουμε σωστά ή αν μας δημιουργούν πιο πολλά ερωτηματικά. (Προσωπικά, επιμένω και γράφω ότι εγώ ΔΕΝ κάνω ότι τα ξέρω όλα. Για την αλήθεια παραδέχομαι ότι ξέρω ελάχιστα, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους ειδικούς του χώρου και τους προπονητές). Καταγράφοντας λοιπόν, έχουμε:

- Ο νέος ΠΑΟΚ έπαιξε τα ευρωπαϊκά ματς και ήταν εμφανώς απροετοίμαστος. Εκεί χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί από τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές που φυσικά δεν είχαν εμπεδώσει τη φιλοσοφία ομάδας και προπονητή.

- Από τον Αύγουστο και μετά ο Λουτσέσκου στηρίχθηκε πάρα πολύ στη συνεργασία Ντάντας-Κούρτιτς και Αουγκούστο στο κέντρο. Ο ΠΑΟΚ σε 4-4-2 σε φάση άμυνας με δύο στην επίθεση τον Ντόουγκλας και σε 4-3-3 στην αρχική φάση της επίθεσης. Η τριάδα αυτή προσέφερε ασφάλεια στην ομάδα, αλλά ήταν εμφανώς αργή στην ανάπτυξη και πολύ συντηρητική στις επιθετικές ιδέες της

- Ανταπάντηση στο παραπάνω: «Ναι αλλά ο ΠΑΟΚ με εκείνον τον κορμό, έκανε και μερικές μεγάλες εμφανίσεις, έστω και σε διαστήματα αγώνων. Το πρώτο ημίχρονο του ΠΑΟΚ-ΠΑΟ (πολύ δυνατός αντίπαλος) ήταν εξαιρετικό. Η συνολική εμφάνιση στο ΟΦΗ-ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλή και το τελικό 1-1 αποτελούσε την πιο μαγική εικόνα, όπως μαγικός ήταν και ο τρόπος που χάθηκαν στο τέλος οι βαθμοί. Πολύ καλή ήταν και η εικόνα της ομάδας στο ματς με τον Ατρόμητο.

Άρα: Καλά ματς ο ΠΑΟΚ έκανε και με το πρώτο σχήμα και με το δεύτερο.

- Ο Ντάντας είναι ένας παίκτης που ξεχώρισε θετικά στο μάτι και στις κρίσεις των περισσοτέρων όσο έπαιζε βασικός. Να όμως που ο ΠΑΟΚ ΧΩΡΙΣ αυτόν έπαιξε πιο άμεσα, ήταν σαφώς πιο aggressive σε φάση άμυνας και στην προσπάθεια για άμεση ανάκτηση μπάλας. Ο Ντάντας δεν ήταν παρών στα πολύ καλά ματς του ΠΑΟΚ με Ιωνικό και Βόλο. Από την άλλη, ο Κούρτιτς σκοράρει, έχει προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο, βγάζει σιγουριά, αλλά… Εδώ είναι πολλά τα «ναι μεν αλλά» και δεν υπάρχει χώρος να αναλυθούν. Θα δούμε…

- Ο Ντόουγκλας θεωρείται αντιπαθής, αργός, στραβός, ανάποδος, ενώ κατηγορήθηκε πολλές φορές και για αδιαφορία! Αυτό δεν ήταν ένα βασικό επιχείρημα; Και όμως ο Βραζιλιάνος ήταν παρών σε όλα τα καλά ματς του ΠΑΟΚ. Και έπαιξε σε διαφορετικές θέσεις στο κέντρο, όσο μπορούσε στη κάθε μία. Τελικά είναι αδιάφορος ή όχι;

- Πολλοί εκτιμούν και πιέζουν επιμένοντας στην χρησιμοποίηση νέων παικτών. Θεωρούν ότι μόνο με τους νεαρούς ο ΠΑΟΚ αποδίδει καλύτερα. Πίεζαν ακόμη και για τον Γκορτετζιάνι αντί του Ολιβέιρα! Να όμως που χωρίς τους νεαρούς πλάγιους μπακ (για παράδειγμα) ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερα στο τέλος του πρώτου γύρου. Άρα: Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

- Και τι δεν έχει ειπωθεί, πόσα και πόσα άσχημα σχόλια δεν έχουν καταγραφεί για τους Ολιβέιρα και Ελ Καντουρί; Από όλους μας! Να όμως που με αυτούς μέσα στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ δείχνει τελευταία πιο ποιοτικός από άλλα παιχνίδια. Και στο κάτω-κάτω ποιος είναι καλύτερος από τους δύο στο 9 και στο 10;

- Ο Κάλεντ Νάρεϊ θεωρείται ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο. Και όμως! Η ομάδα έπαιξε καλύτερα χωρίς αυτόν στα τελευταία τρία ματς! Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό; Αν είναι δυνατόν…

- Ο Ράφα Σοάρες ξεκίνησε άσχημα. Συνέδεσε την παρουσία του με τις πιο κακές εμφανίσεις. Ο Λουτσέσκου δεν τον εμπιστεύθηκε για καιρό και η ομάδα έφθασε να αναρωτιέται αν πρέπει να αποκτήσει άλλον πλάγιο μπακ, ειδικά όταν ο παίκτης δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να παίξει με τον Ολυμπιακό. Και όμως… Όταν τελικά χρησιμοποιήθηκε και πήρε ρυθμό, ανάγκασε τον Λουτσέσκου που δεν τον πίστευε, να παραδεχθεί πόσο καλή ισορροπία δίνει συνολικά στην ομάδα! Κι αυτό είναι θεμιτό!

- Θυμίζουμε ότι ο Λουτσέσκου εξηγώντας την αλλαγή εικόνας, μίλησε για φυσιολογική εξέλιξη με βάση τη δουλειά και τη χημεία που με τον καιρό επιτυγχάνεται, ενώ στα ψιλά πέρασε και η ατάκα του για… το καλύτερο κλίμα που τελευταία επικρατεί. Επέμεινε πάρα πολύ στο ότι η ομάδα του έμεινε πίσω σε ψυχολογία από το σοκ που υπέστη με ΟΦΗ, Λεβαδειακό, αλλά και στο ματς με τον Παναθηναϊκό.

Κλείνοντας όλα τα παραπάνω, εγώ προσωπικά σε ένα πράγμα καταλήγω: Ο προπονητής και όλοι οι συνεργάτες του (είναι πολλοί σε ένα πληρέστατο τεχνικό τημ) είναι υποχρεωμένοι να αναλύσουν όλα τα δεδομένα του πρώτου διαστήματος, θετικά και αρνητικά και μέσα από αυτά να οδηγήσουν την ομάδα σε μία σταθεροποίηση όσον αφορά το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει. ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν είναι δυνατόν να ξέρει περισσότερα από αυτούς. Εκείνοι έχουν τα στοιχεία και την εικόνα της καθημερινότητας. Προφανώς και με βάση όλα αυτά, πρέπει να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ και σε καλύτερα αποτελέσματα. Όταν ο ΠΑΟΚ χάνει από τον ΟΦΗ με τον πλέον απίστευτο τρόπο, δυστυχώς ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι δουλειά γίνεται. Ακόμη, ακόμη και μέσα στην ομάδα επικρατεί ανασφάλεια. Όταν ο ΠΑΟΚ κερδίζει, τότε όλοι νιώθουν πιο σίγουροι, όλα μπαίνουν σε μία σειρά με πιο καθαρό και ψύχραιμο μυαλό.

* Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε αποφάσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έκρινε πρόσωπα και καταστάσεις (καθόλου τυχαία δεν παραμένουν κάποιοι στενοί συνεργάτες του στις θέσεις τους για τόσα πολλά χρόνια) ενώ αποφάσισε να κάνει και αλλαγές. Πέρα από τον Γιώργο Σαββίδη που για τεχνικούς και τυπικούς λόγους δεν συμμετέχει, αλλά ουσιαστικά είναι πολύ ενεργός δίπλα στην ομάδα και την ΠΑΕ, το νέο ΔΣ δείχνει να έχει πιο ενεργά μέλη και μερικές σημαντικές προσωπικότητες της ΠΑΟΚτσήδικης οικογένειας, όπως οι κ.κ. Αναστασιάδης και Παπαδόπουλος. Μακάρι όλοι να τα καταφέρουν στους ρόλους και στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Πάνω από όλα εύχομαι για τον ΠΑΟΚ να καταφέρει και να υλοποιήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το όραμα του νέου γηπέδου και του νέου αθλητικού κέντρου. Μακάρι να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.