Superleague: Τα έντεκα πρόσωπα που... ανέβασαν τους αριθμούς τους σε σχέση τον πρώτο γύρο πέρσι (vid)

Νότης Χάλαρης
Superleague: Τα έντεκα πρόσωπα που... ανέβασαν τους αριθμούς τους σε σχέση τον πρώτο γύρο πέρσι (vid)

bet365

Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας της Superleague και σας αναλύει ποιοι ποδοσφαιριστές είναι βελτιωμένοι σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Ο πρώτος γύρος στη κανονική διάρκεια της Superleague ολοκληρώθηκε και στον βαθμολογικό πίνακα, τόσο η κούρσα της κορυφής όσο και αυτής της «ούρας» έχει πάρει... φωτιά. Η διακοπή για το Μουντιάλ θα δώσει ανάσες αλλά και ευκαιρία για μία μικρή... προετοιμασία ενόψει του δεύτερου γύρου.

Μετά από 13 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, πέρα από τους παίκτες που έχουν κάνει τη διαφορά ή τις μεταγραφές που... πέτυχαν από το περασμένο καλοκαίρι, το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο και τους ποδοσφαιριστές που έχουν παρουσιαστεί καλύτεροι σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, η σύγκριση των αριθμών τους μετά από 13 αγωνιστικές τη φετινή σεζόν, είναι ανώτεροι σε σχέση με αυτούς της περασμένης, προσφέροντας στις ομάδες τους πολύτιμους βαθμούς.

Φώτης Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός)

Φώτης Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός)

Αλμπέρτο Μπρινιόλι (Παναθηναϊκός)

Αλμπέρτο Μπρινιόλι (Παναθηναϊκός)

Νίκος Καρέλης (Παναιτωλικός)

Νίκος Καρέλης (Παναιτωλικός)

Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ)

Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ)

Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ)

Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ)

Χρήστος Μανδάς (Ατρόμητος/ΟΦΗ)

Χρήστος Μανδάς (Ατρόμητος/ΟΦΗ)

Λιβάι Γκαρσία (ΑΕΚ)

Λιβάι Γκαρσία (ΑΕΚ)

Τάσος Τσοκάνης (Βόλος)

Τάσος Τσοκάνης (Βόλος)

Βίκτορ Κλωναρίδης (Ατρόμητος)

Βίκτορ Κλωναρίδης (Ατρόμητος)

Μάριος Τζαβίδας (Ατρόμητος)

Μάριος Τζαβίδας (Ατρόμητος)

Λέο Τιλίκα (Αστέρα Τρίπολης)

Λέο Τιλίκα (Αστέρα Τρίπολης)

Είναι από τους ποδοσφαίριστες που μπήκαν στη συγκεκριμένη λίστα από το... παραθυράκι. Για την ακρίβεια ο Φώτης Ιωαννίδης φάνηκε αρχικά ότι θα κάνει παρόμοια πορεία με πέρσι στον Παναθηναϊκός, όπου είχε οκτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μόλις ένα γκολ στη μεγάλη νίκη με 5-1 επί του Βόλου.

Η διαφορά είναι πως φέτος, παρότι έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος (τα περισσότερα ως αλλαγή), προς το τέλος του πρώτου γύρου, ο Ιωαννιδής ήταν καταλυτικός τόσο για την ισοπαλία με τον Ολυμπιακό όσο και στις νίκες με Παναιτωλικό (1-0) και Ατρόμητο (2-0). Στο πρώτο, είχε κερδίσει το πέναλτι για την ισοφάριση και στα άλλα δύο είχε ανοίξει τον δρόμο προς τις νίκες.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2021 από τον Παναθηναϊκό ως μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον Σωκράτη Διούδη. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Ιταλό πορτιέρε να βρίσκεται στον πάγκο αλλά μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (0-0), ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν τον ξαναέβγαλε από την εντεκάδα και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με τέσσερα clean sheets και οκτώ γκολ παθητικό.

Ωστόσο φέτος, ο έμπειρος τερματοφύλακας βρίσκεται σε πολύ καλύτερο... φεγγάρι. Είναι από τους βασικούς λόγους που ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει αυτό το σερί και είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος. Μετά από 13 «στροφές», ο ίδιος δεν έχει δεχθεί γκολ σε εννιά ματς (!) και έχει μόλις τέσσερα τέρματα στο παθητικό του, έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα ματς.

Ακόμα μία περίπτωση που έχει κάνει θεαματική αλλαγή σε σχέση με πέρσι. Ο Νίκος Καρέλης δεν έβρισκε εύκολα δίχτυα στην αρχή της περασμένης σεζόν, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο με δύο γκολ σε δώδεκα παιχνίδια, βλέποντας το ένα από τον πάγκο και περνώντας στα πέντε ως αλλαγή. Φέτος, ωστόσο, ο Έλληνας στράικερ έχει βρει τον εαυτό του με την ελληνική ομάδα.

Παρότι έχασε δύο ματς λόγω της κόκκινης που δέχθηκε κόντρα στον Βόλο, ο Καρέλης μετράει ήδη εννιά γκολ σε έντεκα ματς, έχοντας και ένα χατ-τρικ (ΠΑΣ Γιάννινα) μεταξύ άλλων. Ακόμα, σκόραρε κόντρα σε Άρη, Ατρόμητο, ΟΦΗ, Ιωνικό και Λαμία (δύο) ενώ αξιοσημείωτο είναι πως σε αυτά, ο Παναιτωλικός πέτυχε τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες.

Όχι μόνο σε σύγκριση με πέρσι αλλά γενικά με την τελευταία 5ετία, η ΑΕΚ παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα φέτος. Ωστόσο, μαζί με την ομάδα έχει ανέβει αρκετά και ο Νταμιάν Σιμάνσκι, σε μία άνοδο που έχει ξεκινήσει από τα τελευταία ματς της περασμένης σεζόν. Ο Πολωνός χαφ μπορεί να είχε ένα γκολ και μία ασίστ στον πρώτο γύρο αλλά του έλειπε η σταθερότητα.

Για αυτό και τρεις φορές είχε έρθει από τον πάγκο, παρουσιάζοντας μέτρια εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Αντιθέτως, φέτος, ο διεθνής μέσος μπορεί να μην ήταν στην αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ αλλά είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος στα πλάνα του Αλμέιδα, έχοντας αγωνιστεί ως βασικός σε όλα τα παιχνίδια εκτός από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με απολογισμό μία ασίστ.

Το... διαμάντι του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, με αποτέλεσμα να μπαίνει επάξια στη συγκεκριμένη λίστα. Στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν του πρωταθλήματος μέτρησε μόλις... έντεκα λεπτά σε δύο διαφορετικά παιχνίδια, παίρνοντας μεταγραφή ως δανεικός στην Εουπέν για το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Φέτος ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο όμως ο Ρουμάνος τεχνικός του έδινε όλο και περισσότερο χρόνο για να μπει στο κλίμα. Κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας για τα προκριματικά του Europa Conference League είχε παραπάνω λεπτά (12') από ότι όλο τον πρώτο γύρο πέρσι. Στο πρωτάθλημα, μετά από κάποιες συμμετοχές ως αλλαγή, ξεκίνησε βασικός τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τους ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικό και Βόλο (κέρδισε το πέναλτι για το 3-0).

Από το... πουθενά βρέθηκε στον ΟΦΗ τον περασμένο Γενάρη αλλά δεν είχε καταφέρει να πάρει την ευκαιρία του μέχρι φέτος. Ο Χρήστος Μανδάς πέρασε όλο τον πρώτο γύρο μεταξύ πάγκου και... εξέδρας στον Ατρόμητο, ενώ παρόμοια κατάσταση υπήρχε και στην Κρήτη, μέχρι να του παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Ο Έλληνας πορτιέρε πήρε τη θέση του Στέφενς στην 7η αγωνιστική κόντρα στον Ολυμπιακό, στο οποίο απέκρουσε και το πέναλτι του Χάμες Ροντρίγκες και στη συνέχεια δεν βγήκε από τη βασική εντεκάδα. Αυτή τη στιγμή μετράει επτά συμμετοχές στο πρωτάθλημα, έχοντας κρατήσει μία φορά ανέπαφη την εστία του και έχοντας δεχθεί δέκα γκολ.

Με βασική προϋπόθεση πως ο Λιβάι Γκαρσία αγωνίζεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με πέρσι, ο ίδιος έχει κάνει καλύτερο πρώτο γύρο από ότι πέρσι στην ΑΕΚ για τη Superleague. Ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει ως φορ και όχι στα άκρα της επίθεσης, με το «πείραμα» να... βγαίνει βάση αριθμών.

Την ίδια στιγμή που πέρσι, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μετρούσε δύο γκολ και μία ασίστ στο πρωτάθλημα, φέτος, ο Αργεντινός κόουτς του έχει βρει το κατάλληλο... κουμπί και οι αριθμοί έχουν εκτοξευθεί αυτή τη στιγμή. Μετά από 13 παιχνίδια έχει φτάσει τα επτά τέρματα αλλά μία ασίστ και έχει βασικό ρόλο στο γεγονός πως η ΑΕΚ βρίσκεται στην 2η θέση.

Από τους ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει τη διαφορά στον πρώτο γύρο. Ο Τάσος Τσοκάνης έχει πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Βόλο και είναι από τους βασικούς παράγοντες της τρελής πορείας του συλλόγου στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Ο έμπειρος χαφ, βέβαια, ήταν βασικός και πέρσι, καθώς βρέθηκε σε δέκα ματς στην εντεκάδα, δύο ήρθε από τον πάγκο και ένα έμεινε εκτός αποστολής.

Ωστόσο φέτος, εκτός από το γεγονός πως έχει έντεκα παιχνίδια ως βασικός και με το περιβραχιόνιο, έχει και τρία γκολ με μία ασίστ, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στις νίκες με Παναιτωλικό και Λεβαδειακό. Φυσικά αξιοσημείωτο είναι πως διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στη Superleague από άποψης αριθμών.

Είναι ανάμεσα στους παίκτες που... αναγέννησε η έλευση του Κρις Κόλμαν στον πάγκο του Ατρομήτου. Ο έμπειρος επιθετικός ήταν μία από τις μεγάλες προσθήκες της ομάδας το καλοκαίρι του 2021, όμως αρχικά δεν είχε επαληθεύσει το βαρύ του βιογραφικό. Στον πρώτο γύρο είχε μόλις ένα γκολ σε εννιά παιχνίδια, δίχως να έχει σταθερά θέση βασικού.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον 30χρονο εξτρέμ. Έχοντας χάσει μόλις δύο παιχνίδια, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής των Παναθηναϊκό και ΑΕΚ έχει κάνει αρκετά καλό πρώτο μισό στη Superleague αφού έχει φτάσει τις πέντε ασίστ μέχρι στιγμής ενώ είναι βασικό μέλος των πλάνων του Ουαλού προπονητή.

Δεν είναι μόνο ο Γιάννης Κωνσταντέλιας η... αποκάλυψη της φετινής σεζόν στον πρώτο γύρο της Superleague. Μαζί του είναι και ένας ακόμα νεαρός ποδοσφαιριστής, που ακούει στο όνομα του Μάριου Τζαβίδα. Ο 19χρονος φορ έχει «κερδίσει» τον Κρις Κόλμαν στον Ατρόμητο και έχει πάρει πολλά περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της 13ης αγωνιστικής την περασμένη χρονιά, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είχε μόλις 23 λεπτά αγώνα σε δύο ματς, σε αντίθεση με φέτος, που μετράει ήδη δώδεκα παιχνίδια στο παλμάρε του. Παράλληλα έχει δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ, με αποκορύφωμα το 4-1 με τον Ιωνικό όπου ο 19χρονος επιθετικός είχε τέρμα και ασίστ.

Η αρχή της περσινής σεζόν ήταν ιδιαίτερα... δύσκολη για τον Λέο Τιλίκα, καθώς ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός στις πρώτες έξι αγωνιστικές και χρειάστηκε κάποιο διάστημα για επανέλθει σε φουλ ρυθμούς. Για την ακρίβεια, στον πρώτο γύρο έπαιξε σε μόλις τέσσερα παιχνίδια, με μόλις δύο από αυτά να είναι ως βασικός, με απολογισμό ένα τέρμα.

Φέτος, ωστόσο, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Ο 27χρονος εξτρέμ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο έχοντας αγωνιστεί σε 12 παιχνίδια (πέρσι είχε συνολικά 15 σε όλη τη σεζόν), μετρώντας τρία γκολ μέχρι στιγμής και παίζοντας καταλυτικό ρόλο στο ότι ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται έξω από την επικίνδυνη ζώνη.

@Photo credits: eurokinissi