Ο Λουτσέσκου δεν έπαιξε για “πάρτη του” στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Λουτσέσκου δεν έπαιξε για “πάρτη του” στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Λουτσέσκου δεν έπαιξε για “πάρτη του” στη Νέα Φιλαδέλφεια

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του Ρουμάνου προπονητή να μη παίξει για να προστατέψει τη φήμη του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ετοιμάζοντας το παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι δυνατόν να μην έλαβε υπόψη όλα αυτά που όλοι φανταζόμασταν - δηλαδή ότι η επιθετική νοοτροπία της ΑΕΚ και η ένταση που βγάζει στην φάση άμυνας θα δημιουργούσε συνθήκες δοκιμασίας κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων του ΠΑΟΚ. Προφανώς ο Ρουμάνος προπονητής ακούμπησε πάνω στην προηγούμενη αντίστοιχη παράσταση που είχε η ομάδα του - στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό και πίστεψε ότι μια ομάδα που είχε βρει λύσεις στις αντίστοιχες καταστάσεις παιχνιδιού απέναντι στους Ερυθρόλευκους θα μπορούσε να βρει λύσεις και απέναντι στους Κιτρινόμαυρους.

Σε αυτό το ντέρμπι ο Ντόμινικ Κοτάρσκι έκανε λιγότερες (6) μακρινές μεταβιβάσεις συγκριτικά με αυτές που κάνει κατά μέσο όρο ένας τερματοφύλακας της Superleague (10), παρ’ όλο που έκανε περισσότερες πάσες (27) από όσες κάνει ο μέσος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος (23). Ο Κροάτης τερματοφύλακας έψαξε μόνο δύο φορές, παίζοντας την μπάλα στο βάθος της επίθεσης, να σημαδέψει στην πλάτη της αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ για να αναπτύξει με άμεσο τρόπο μια επίθεση για τον ΠΑΟΚ. Γιατί; Διότι προφανώς η εντολή που είχε από τον Λουτσέσκου δεν άλλαξε ποτέ.

Σήμερα, που έχουμε δει το ντέρμπι, πολλοί από εμάς πιθανόν να υποθέτουμε ότι αν γύριζε τον χρόνο πίσω ο Ρουμάνος προπονητής θα έκανε μια άλλη επιλογή - δηλαδή ότι θα ζητούσε από τον τερματοφύλακά του να παίξει με μακρινές μεταβιβάσεις και θα έβαζε την ομάδα του στο κυνήγι της διεκδίκησης της μπάλας. Από τα λόγια του Λουτσέσκου μετά από τη λήξη του ματς όμως κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι ο Ρουμάνος προπονητής έχει μπει πολύ συνειδητά και με επίγνωση σε αυτή τη διαδικασία να εκπαιδεύσει τη νέα ομάδα που δημιουργεί για να εφαρμόζει τις αρχές του ποδοσφαίρου τοποθέτησης.

Μετά το ντέρμπι ο Λουτσέσκου έκανε αναφορά στην αρχή του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι. Συμβαίνει να τη θυμάμαι πολύ καλά εκείνη την αρχή, η οποία επεφύλασσε στον Γκουαρδιόλα μεγαλύτερη δοκιμασία από αυτή που έχει περάσει μέχρι σήμερα ο Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ. Διότι τον καιρό εκείνο ένα μεγάλο μέρος των media στην Αγγλία βιαζόταν να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι το “Τίκι Τάκα” του Πεπ δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην Premier League. Και ο Γκουαρδιόλα άλλαζε τερματοφύλακες και κεντρικούς αμυντικούς, με επιμονή και καθαρό μυαλό μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην εποχή της βελτιστοποίησης της απόδοσης της αμυντικής γραμμής του κατά το πρώτο στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης.

Αν η αρχή είχε δοκιμασίες για κάποιον που έχτιζε ένα πανάκριβο ρόστερ και αποκτούσε ποδοσφαιριστές με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το στιλ παιχνιδιού, όπως Κλαούντιο Μπράβο, ο για μια 2ετία βασικός τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα προτού τον πάρει ο Γκουαρδιόλα στην Σίτι, πώς να μην επιφυλάσσει δοκιμασίες αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού που ακολουθεί σήμερα ο ΠΑΟΚ με νέα παιδιά και πολλούς καινούργιους ποδοσφαιριστές;

Με όλα τα παραπάνω δεν προσπαθώ να πω ότι αυτός ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου μπορεί να εξελιχθεί στην επόμενη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ. Λέω όμως ότι για να έχει τύχη σε αυτό το σχέδιο, ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει προπονητή που θα κρατήσει καθαρό το μυαλό του και θα δώσει χρόνο στους ποδοσφαιριστές για να εξοικειωθούν με τις αρχές παιχνιδιού που βάζει και να εκπαιδευτούν και εμπειρικά, και όχι μόνο θεωρητικά, στην αντιμετώπιση των καταστάσεων του παιχνιδιού. Στο Καραϊσκάκη τα κατάφεραν, στη Νέα Φιλαδέλφεια όχι. Στο Καραϊσκάκη ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης λάθεψε σε 8 πάσες, στη Νέα Φιλαδέλφεια λάθεψε σε 14. Η διαδρομή αυτής της διαδικασίας έχει από τη φύση της σκαμπανεβάσματα. Μέχρι στιγμής ο προπονητής δημιουργεί την εντύπωση ότι ξέρει πού πηγαίνει - δηλαδή πού θέλει να φτάσει και ποια διαδρομή να ακολουθήσει. Μένει να μας δείξει ο χρόνος αν έχει το ίδιο καλό προσανατολισμό και ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός - δηλαδή ο μεγαλομέτοχος και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά του και μετέχουν στις διαδικασίες λήψης των στρατηγικών αποφάσεων.

Η εικόνα του ντέρμπι δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Λουτσέσκου δεν έκανε καλά που δεν έδειξε την τακτική ευελιξία για να ζητήσει από τον τερματοφύλακά του να παίξει με μεγάλες μεταβιβάσεις. Όλοι εμείς όμως κρίνουμε απλώς από την αγωνιστική εικόνα, από το αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα για την διαδικασία που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, και άρα δεν μπορούμε να φέρουμε εαυτόν στη θέση του Ρουμάνου προπονητή για να αναλύσουμε την κατάσταση και να φτάσουμε σε συμπέρασμα σχετικά με το αν έκανε καλά ή όχι που επέμεινε. Αυτό πάντως που καταλαβαίνω είναι ότι ο Λουτσέσκου έκανε την δύσκολη επιλογή, που δεν είναι καθόλου διπλωματική. Ένας προπονητής που νοιαζόταν μόνο για την προστασία της φήμης του, θα το είχε γυρίσει στο άμεσο ποδόσφαιρο, προκειμένου να δοκιμαστεί λιγότερο η ομάδα του. Ο Λουτσέσκου έκανε επιλογή προπονητή που νοιάζεται να φτιάξει, με όποιο κόστος, μια ομάδα που θα παίζει με τον τρόπο της και θα επιβάλλεται με τον τρόπο της σε όποιο γήπεδο και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.