ΠΑΟΚ που κερδίζει VS ΠΑΟΚ που χάνει

ΠΑΟΚ που κερδίζει VS ΠΑΟΚ που χάνει

ΠΑΟΚ που κερδίζει VS ΠΑΟΚ που χάνει

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί με επιχειρήματα να εξηγήσει ότι ο ΠΑΟΚ που κέρδισε τον Ολυμπιακό είναι ο ίδιος με παρόμοια φιλοσοφία και κορμό με την ομάδα που δεν μπορούσε να κερδίσει τον Λεβαδειακό. Σχόλια και για άλλα επίκαιρα διαιτητικά θέματα.

«Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό, άρα ήταν καλός». Αυτή είναι η μία άποψη. «Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τον Παναθηναϊκό, άρα ήταν κακός. Τα ίδια ήταν και με τον ΟΦΗ, αλλά και με τον Λεβαδειακό». Τέτοιες απόψεις κυριαρχούν και δυστυχώς για πολλοστή φορά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια ποδοσφαιρικά δεδομένα και… όποιος καταλαβαίνει.

Ναι, κυρίες και κύριοι. Μπορεί στο ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ να παίξει καλά με τον Παναθηναϊκό αλλά να χάσει, ενώ κόντρα στον Ολυμπιακό μπορεί να είναι χειρότερος του αντιπάλου του και να κερδίσει! Τι παράξενο για τόσο και τόσο κόσμο που δεν μπορεί ακόμη, είτε είναι 15 χρονών είτε 65, να αντιληφθεί ότι σε αυτό το αναθεματισμένα ωραίο παιχνίδι, μπορεί και να κερδίσει κάποιος που στη μία βραδιά ΔΕΝ έπαιξε καλύτερα του αντιπάλου του. Μπορεί μια αποδεδειγμένα καλή και σωστά δουλεμένη ομάδα να μην κερδίζει συνέχεια, γιατί πολύ απλά είναι σε αρχική φάση προόδου και εξέλιξης.

Δεν θα κάνουμε σύγκριση των δύο αγώνων και θα μείνουμε στον ΠΑΟΚ της φετινής ιδιαίτερης περιόδου. Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και με τον ΟΦΗ και νωρίτερα, αλλά και τώρα στο Καραϊσκάκη, τα ίδια πράγματα επιχείρησε να κάνει. Τον ίδιο κορμό είχε. Είναι η ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Λουτσέσκου που εφαρμόζεται. Το ίδιο σχέδιο, με τα ίδια σχεδόν πρόσωπα. Αν κάποιος από όλα αυτά τα παραπάνω, θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό αλλά δεν κέρδισε τον ΟΦΗ και τον Λεβαδειακό στο 90+12 και στο 90+3 αντίστοιχα, επειδή στο ένα έπαιξε ο Βιεϊρίνια 20 λεπτά και στο άλλο γιατί έπαιξε ο Τσαούσης 80 λεπτά, τότε καλό θα είναι να μην ανοίγει το στόμα του, να μην εκτίθεται. Πολύ περισσότερο αν έχει και δημόσιο βήμα και στις ήττες για να λαϊκίσει και να ικανοποιήσει το πλήθος, φθάνει στο σημείο να επιπλήττει τον προπονητή με απειλητικές εκφράσεις.

Πάμε λοιπόν από την αρχή…

Πρώτα απ’ όλα να επαναλάβω την άποψή μου την οποία δεν αλλάζω για τα καλοκαιρινά: Την κύρια μεγάλη ευθύνη για την απαράδεκτη εικόνα του ΠΑΟΚ με τους Βούλγαρους την έχει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Εκείνα τα ματς είναι καλοκαιρινά, ξεχωριστά, σε μεγάλη απόσταση από όλα τα άλλα. Άλλος ο ΠΑΟΚ εκεί, ομάδα που (κακώς) δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί υποτιμώντας τη σημασία των αγώνων.

Μετά από εκείνα τα ματς όμως και ειδικά όσο περνάει ο καιρός, η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι ομάδα του Λουτσέσκου και αποκτά μέσα στο γήπεδο τις βασικές αρχές του Ρουμάνου προπονητή όπως τις γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Άρα λοιπόν… Είτε η ομάδα κερδίζει, είτε χάνει οι αρχές, η προετοιμασία, η φιλοσοφία, το πλάνο είναι το ίδιο. Δηλαδή…

1) Ο ΠΑΟΚ θέλει και προσπαθεί να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να αναγνωρίζεται άσχετα αν η ομάδα μπορεί να χάνει τους βαθμούς στο Ηράκλειο (για παράδειγμα).

2) Ο ΠΑΟΚ επιθυμεί να παρουσιάσει στο γήπεδο ένα οργανωμένο σύνολο με ξεκάθαρες ιδέες για την κατοχή, για το repress του, τις καλές του μεταβάσεις, τον έλεγχο του παιχνιδιού και του ρυθμού με τις πολλές πάσες και την πολλή δουλειά στις στημένες μπάλες. Αυτό ισχύει είτε κερδίζει στο Καραϊσκάκη, είτε χάνει στη Λιβαδειά.

3) Ο ΠΑΟΚ έχει έναν ξεκάθαρο κορμό παικτών. Ίδιο τέρμα, στόπερ με βάση τον Ίνγκασον, τριάδα στα χαφ με τα οκτάρια Ντάντας-Κούρτιτς-Ντόουγκλας και τον Νάρει ως ακραίο (πίσω του ο Λυρατζης) να κάνει συνεχώς κάθετες ή διαγώνιες κινήσεις προς την περιοχή περιμένοντας την αλλαγή παιχνιδιού ή την μεγάλη πάσα. Αυτοί αποτελούν τη βάση και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται, είτε ο ΠΑΟΚ επικρατεί του Ατρόμητου, είτε χάνει από τον Παναθηναϊκό.

4) Η ομάδα του Λουτσέσκου στοχεύει να χτίζει επιθέσεις κανονικά και με υπομονή από πίσω, ανεξάρτητα από την έδρα, τον αντίπαλο, την μέρα, τις συνθήκες, το σκορ, τη ζέστη ή το κρύο που θα αντιμετωπίζει. Ο συγκεκριμένος στόχος οφείλει να αποθεώνεται είτε ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Λαμία, είτε πιέζεται και υποφέρει στο Καραϊσκάκη. Το ίδιο πράγμα επιδιώκει κάθε Κυριακή και είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να τον μιμηθούν.

5) Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να ανανεώσει το ρόστερ του και ποντάρει σε πολλά νέα παιδιά κάτω των 22-23 ετών. Τα πάνω και τα κάτω αυτής της αλλαγής, πρέπει να γίνονται αντιληπτά είτε ο ΠΑΟΚ «πετάει» με τον Παναιτωλικό, είτε χάνει τη γη κάτω από τα πόδια στο πρώτο μέρος του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Είτε παίζει μπαλάρα στο πρώτο μέρος με τον ΠΑΟ, είτε εκτίθεται ψυχολογικά στο τέλος του αγώνα με τον Λεβαδειακό, εκεί όπου χάνει και τους βαθμούς.

6) Αυτή η ομάδα με τον Λουτσέσκου στον πάγκο και τους τόσους νεαρούς στον κορμό, έχει ένα ξεκάθαρο έλλειμμα ποιότητας μπροστά στην επίθεση. Της λείπει το ταλέντο στο σκοράρισμα. Αυτό ισχύει κάθε Κυριακή! Είτε κερδίζει ο ΠΑΟΚ, είτε χάνει.

Άρα λοιπόν…

Η οργάνωση, η κατοχή, το επίμονο build up από πίσω, το repress για ανάκτηση μπάλας, ο κορμός, η προετοιμασία της ομάδας τακτικά και πνευματικά, η δουλειά σε επίθεση, σε άμυνα, στα στημένα, ο προπονητής, οι συνεργάτες ΟΛΑ είναι ίδια. Και ΟΛΑ είναι υψηλού επιπέδου ειδικά στο κομμάτι της δουλειάς, που θα φαίνονταν περισσότερο αν έμπαιναν και παραπάνω γκολ.

Όλα τα παραπάνω δουλεύονται. Εξελίσσονται. Προοδεύουν. Είναι μία διαδικασία που προχωράει και επειδή βασίζεται στον Λουτσέσκου που έχει ξαναφτιάξει ομαδάρα στον ΠΑΟΚ, αξίζει να υπάρχει και ένα ποσοστό υπομονής παραπάνω. Και μία ελπίδα μεγαλύτερη, ότι αυτός ο ικανότατος επαγγελματίας, ο (για εμένα) καλύτερος προπονητής που θα μπορούσε να έχει ο ΠΑΟΚ, θα τα καταφέρει εκ νέου.

Μαζί με όλα βεβαίως, υπάρχει και ένα πλάνο ανανέωσης που θα βασιστεί στην υπεραξία την οποία θα πάρουν οι νέοι, που θα φέρουν χρήματα, τα οποία θα επενδυθούν στην ομάδα για να γίνει καλύτερη και κάπως έτσι να ρολάρει μία κατάσταση που θα βελτιώνει συνεχώς τον ΠΑΟΚ ώστε για πολλά-πολλά-πολλά χρόνια να διεκδικεί το πρωτάθλημα, μαζί και τους άλλους στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το συμπέρασμα της δουλειάς

Άρα: Ο ΠΑΟΚ δεν δουλεύει καλά μόνο όταν κερδίζει τον Ολυμπιακό. Η δουλειά, το πλάνο, τα πρόσωπα, όλο το σχέδιο και το σκηνικό είναι το ίδιο, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα. Δεν έκανε καλές επιλογές και καλή δουλειά ο Σαββίδης, ο Μπότο και κυρίως ο Λουτσέσκου μόνο τις βραδιές μεγάλων επιτυχιών όπως προχθές. Τα ίδια έκαναν και με τον ΟΦΗ που έχασαν στο 200΄. Τα ίδια και με τον Παναθηναϊκό που έχασαν από δύο (και μόνο) 50αρες μπαλιές.

Κάπως έτσι είναι κρίμα και άδικο όλα αυτά να αναγνωρίζονται μόνο αν κερδίζει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και όχι αν με μία στραβοκλωτσιά χάνει από τον Λεβαδειακό, τότε που «πρέπει» να γίνεται χαμός και να επικρατεί χάος, με αντιδράσεις γεμάτες μίσος, κακία και εγωϊσμό από τους γνωστούς… ταλεγαμενάκηδες των social. Όλους εκείνους που δήθεν με σκοπό την… καλοπροαίρετη κριτική, έσκιζαν –για παράδειγμα- τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή στο FB της ΠΑΕ, μετά την ανακοίνωση ενδεκάδας στο τελευταίο ματς, αλλά μετά από αυτό, μπορεί και να τα έβαζαν με τον δημοσιογράφο στο Καραϊσκάκη που μιλούσε υποτιμητικά για την ομάδα τους και τον Λουτσέσκου!

Και για να μη ξεχνιόμαστε… Ο δρόμος που διάλεξε ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι δύσκολος. Όχι επειδή κέρδισε τον Ολυμπιακό, να πιστέψει κανείς ότι οι πιτσιρικάδες έγιναν ομάδα πρωταθλητισμού. Θέλουν πολλή δουλειά ακόμη. Και στο σώμα και στο μυαλό.

*Ο Σαββίδης που… δεν ασχολείται και έχει παρατήσει την ομάδα, αποκαλύφθηκε Η καταλυτική παρέμβαση και η ομιλία του Ιβάν Σαββίδη στο νέο «αίμα» του ΠΑΟΚ ότι εδώ και 15 μήνες σε συνεργασία με τον προπονητή πριν από κάθε ματς που χρειάζεται, συμμετέχει στην προετοιμασία της ομάδας και των όποιων παικτών κρίνεται απαραίτητο. Ποιος; Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ!

* Το βράδυ της Δευτέρας στο Καραϊσκάκης, άλλαξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σωστή απόφαση διαιτητή με σκανδαλωδώς λανθασμένη παρέμβαση του VAR. Αποτέλεσμα: Ο Τρεϊμάνις και ο Πινέιρο δεν πρόκειται να ξαναέρθουν να σφυρίξουν στη χώρα. Τα μεροκάματα που έκαναν εδώ, τελείωσαν. Έτσι απλά… Αυτή είναι η σωστή διαδικασία για όσους επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να παίξουν με τη νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να γυρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια του 100-0.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.