ΠΑΟΚ: Ο Κάλεντ Νάρεϊ κρατάει την υπόσχεση του (vids)

ΠΑΟΚ: Ο Κάλεντ Νάρεϊ κρατάει την υπόσχεση του (vids)

ΠΑΟΚ: Ο Κάλεντ Νάρεϊ κρατάει την υπόσχεση του (vids)

bet365

O Κάλεντ Νάρεϊ συνεχίζει να πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε την πρώτη ημέρα που φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα και συστήθηκε στο κοινό του ΠΑΟΚ. Το Gazzetta ξεψαχνίζει το παρελθόν του 28χρονου Γερμανού εξτρέμ.

Ήταν το μεταγραφικό σήριαλ του καλοκαιριού για τον ΠΑΟΚ. Με «χάπι έντ» στο φινάλε. Ο Κάλεντ Νάρεϊ, μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, πήρε το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουλίου το αεροπλάνο από το Ντίσελντορφ με προορισμό της Θεσσαλονίκη και η επίσημη παρουσίασή του έγινε με τρόπο εντυπωσιακό στα «ασπρόμαυρα» social media.

Η ΠΑΕ τον «σύστησε» στον κόσμο της ομάδας με ένα άκρως ευφάνταστο video, που απεικόνιζε τον νεοφερμένο ξένο στην πόλη, μ’ ένα παγωτό στο χέρι να απολαμβάνει τη βόλτα στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, να θαυμάζει τα αξιοθέατά της και να καταλήγει στην Τούμπα πάνω στο ανοικτό λεωφορείο!

Εκείνες τις ημέρες η είδηση της μεταγραφής του στον ΠΑΟΚ «ταξίδεψε» μέχρι το Τόγκο, απ’ όπου κρατάει η… σκούφια του 28χρονου ακραίου επιθετικού. Η ιστοσελίδα republicoftogo.com δεν σπατάλησε περισσότερες από 50 λέξεις στο ρεπορτάζ της για την απόκτηση του Νάρεϊ απ’ τον ΠΑΟΚ, ωστόσο «όλα τα λεφτά» ήταν ο τίτλος, με δύο μόλις λέξεις, που συνόδευε το κείμενο: «Souvlaki et spanakopita!»

Ο Γερμανός εξτρέμ, με καταγωγή από το Τόγκο, είναι μία από τις ένδεκα μεταγραφές που έκανε ο ΠΑΟΚ στην καλοκαιρινή περίοδο. Μια από τις λίγες μεταγραφές που αρχίζει να «βγάζει τα λεφτά της» από τους… πρώτους κιόλας μήνες στη δουλειά. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» σκοράρουν με… αίτηση, εκείνος ενδεκαδάτος σε όλα τα μέχρι στιγμής ματς στο πρωτάθλημα φροντίζει να είναι «μέσα» στα έξι από τα εννιά γκολ που έχουν σημειώσει οι «ασπρόμαυροι», αφού έχει βρει τέσσερις φορές το στόχο και μετρά δύο ασίστ. Οι γκολάρες του με Ατρόμητο και Ολυμπιακό χάρισαν τη νίκη, ενώ τα γκολ του στο Ηράκλειο και τη Λιβαδειά δεν είχαν στο τέλος ανάλογο αντίκρισμα, καθώς ο «Δικέφαλος» φρόντισε να «αυτοκτονήσει» στις καθυστερήσεις.

Τι είχαν δει στον Νάρεϊ και επέμεναν στον ΠΑΟΚ

Η ανάλυσή του ποιος είναι υπήρχε για αρκετό καιρό στα συρτάρια της Μικράς Ασίας, ωστόσο βγήκε στην επιφάνεια όταν οι «ασπρόμαυροι» αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να αποδεχθούν τις οικονομικές απαιτήσεις της Φορτούνα Ντίσελντορφ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο ΠΑΟΚ κατόρθωνε να προσθέσει στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο επέμεινε τόσο να τον αποκτήσει, γιατί ήξερε τι ακριβώς «ψώνιζε», έστω κι αν έπρεπε να περιμένει καρτερικά το

Η εμπλοκή του 28χρονου εξτρέμ στα 23 από τα 45 γκολ της Φορτούνα στο περσινό πρωτάθλημα της Bundesliga 2 πέραν από το γεγονός ότι αποτελούσαν τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του, σήκωσαν πολύ σκόνη γύρω από το όνομά του.

Με το συμβόλαιο του να έληγε τον Ιούνιο του 2023 ο Νάρεϊ βγήκε δημόσια τον περασμένο Μάιο και ανακοίνωσε την πρόθεσή να αποχωρήσει από την ομάδα. Τι το ήθελε… Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα, δέχθηκε μια απίστευτη επίθεση από τους οργανωμένους οπαδούς της γερμανικής ομάδας. Μέχρι ενός σημείου ήταν κατανοητά τα αρνητικά συναισθήματα των οπαδών, αλλά το πράγμα παραλίγο να ξεφύγει, τελικά όλοι συμφιλιώθηκαν με την ιδέα της μεταγραφής.

Το παιδικό όνειρό του Γερμανού με ρίζες από το Τόγκο ακραίου επιθετικού ήταν να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά δε θα τον χαλούσε και μια ομάδα από το εξωτερικό. Με εξαίρεση την Κολωνία και τη Μάιντς κάποια άλλη ομάδα της Bundesliga δε φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, κάποια στιγμή το όνομά του «κυκλοφόρησε» στην Αγγλία για τη Φούλαμ και στην Ιταλία με τις δύο ομάδες της Γένοβα (Σαμπντόρια, Τζένοα) και την Ελλάς Βερόνα να μπαίνουν στη λίστα των ενδιαφερόμενων. Τελικά ήρθε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.

Στα στατιστικά του, που αποτυπώθηκαν εκείνο το διάστημα στο repress.gr, από τις δύο τελευταίες χρονιές του στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία, καταγραφόταν η αγωνιστική του άνοδος.

Νάρεϊ - στατιστικά 2021-22

Αυτός είναι ο θερμικός χάρτης του τη σεζόν 2021-22, με τη φανέλα της Φορτούνα στο πρωτάθλημα.

Νάρεϊ - στατιστικά 2021-22

Κράτησε την υπόσχεσή του

Το «παρατσούκλι» του είναι «Reggie», βλέπει ταινίες, έχει και... λίγη καλή «τρέλα» για τα βιντεοπαιχνίδια και πιο συγκεκριμένα το FIFA, ενώ προφέροντας on camera το επίθετό του έλυσε το… γρίφο: Νάρεϊ και όχι Νάραϊ, όπως τον αποκαλούν στη Γερμανία.

Όταν, λοιπόν, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2026 και κλήθηκε να μιλήσει στην κάμερα του ΠΑΟΚ TV για τον εαυτό του και τις φιλοδοξίες του, μια από τις ατάκες που ξεχώρισε ήταν η θέλησή του «να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι». Και πέρυσι, ο Νάρεϊ έκανε ρεκόρ καριέρας έχοντας 15 ασίστ σε 31 αναμετρήσεις στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Στον ΠΑΟΚ, μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στην Ευρώπη όπου κλήθηκε να αγωνιστεί ως σέντερ φορ στη ρεβάνς με τη Λέφσκι Σόφιας, ξεκίνησε να «γράφει» γκολ και ασίστ, δείχνοντας πως έχει τα ποιοτικά στοιχεία που έλειπαν από το «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Μάλιστα αποδεικνύει ότι είναι τόσο… κανονικό εξτρέμ, που η απουσία ενός εξτρέμ από την άλλη πλευρά «βγάζει μάτια». Και ας μην ανοίξουμε πάλι τη συζήτηση για το αριστερό εξτρέμ, θα πούμε πάλι τα ίδια και τα ίδια, γιατί με τον Γερμανό να έχει αυτή την εικόνα κι αυτά τα νούμερα (4 γκολ, 2 ασίστ) στα πρώτα 8 παιγνίδια του πρωταθλήματος έρχεται το ερώτημα που αφορά τον «εξαφανισμένο» Άντρια Ζίβκοβιτς, που απουσίαζε λόγω τιμωρίας από το ντέρμπι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο «Δικέφαλος» έχοντας διαβάσει την αδυναμία των Αγκιμπού και Ρέαμπτσουκ πήγε στοχευμένα από εκείνη την πλευρά. Απόδειξη; Το δεύτερο γκολ και ο τρόπος που οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου μέσα σε 47 δευτερόλεπτα άλλαξαν 15 πάσες μια εκ των οποίων ήταν και η μπαλιά-διαβήτη του αριστεροπόδαρου Κουλιεράκη προς τον Λύρατζη για να δημιουργήσει ο 22χρονος το γκολ, αληθινό αριστούργημα, από τη βολίδα του Νάρεϊ. Μπορεί ο «Δικέφαλος» να ήταν μονοδιάστατος, αλλά δεν ήταν προβλέψιμος, ρήγματα έγιναν καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν απαντήσεις, όσες φορές η μπάλα έφτανε στα πόδια των Λύρατζη και Νάρεϊ.

Φέτος οι μέσοι όροι ανά 90λεπτο του Γερμανού εξτρέμ αποτυπώνουν την επίδραση του στο παιγνίδι της ομάδας και η επίδοση που ξεχωρίζει είναι τα 2.6 τάκλιν ανά αγώνα:

  • 0.7 Key passes
  • 2.1 Τελικές
  • 2.1 Σέντρες
  • 18 Μονομαχίες
  • 33% ποσοστό επιτυχίας
  • 2.8 ντρίμπλες
  • 50% ποσοστό επιτυχίας
  • 2.6 τάκλιν

Πάμε να δούμε και τι «δείχνει» ο θερμικός χάρτης του μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα:

Νάρεϊ - στατιστικά 2022-23

Όλες οι τελικές προσπάθειες

Νάρεϊ - στατιστικά 2022-23

(χ=άουτ βούλα=στην εστία)

«Run Khaled run…»

Ο Κάλεντ Νάρεϊ είναι ο δεύτερος μόλις Γερμανός ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 ο ΠΑΟΚ είχε την έφεση να συνεργάζεται με προπονητές από τη Γερμανία,. Από εκεί είχε φέρει τον Γκιούλα Λόραντ, τον Παλ Τσερνάι και τον Χάινς Χέερ.

Το καλοκαίρι του 1982 ο Χόλγκερ Τρίμχολντ, ο μοναδικός Γερμανός ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει μέχρι την άφιξη του Νάρεϊ την «ασπρόμαυρη» φανέλα και τη διετία 1982-1984 έπαιξε σε 54 παιχνίδια και πέτυχε 6 γκολ. Επέστρεψε στη Γερμανία έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες και αποσύρθηκε για να γίνει προπονητής.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες ο «Δικέφαλος» εμπιστεύτηκε έναν ποδοσφαιριστή από την συγκεκριμένη αγορά. Ο Κάλεντ Νάρεϊ γεννήθηκε πριν από 28 χρόνια στο Νοϊβίντ της Γερμανίας από Τογκολέζους γονείς. Η πόλη του Νοϊβίντ βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ρηνανίας. Μια υπέροχη περιοχή και πόλη, όπου ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 70.000 κατοίκους.

Οι γονείς του άφησαν ότι είχαν και δεν είχαν στο Τόγκο προκειμένου να μεταναστεύσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με στόχο μία καλύτερη ζωή, πριν κάνουν παιδιά. Εργάστηκαν σκληρά και έτσι ο Κάλεντ και τα αδέρφια του μεγάλωσαν ασφαλή. Το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας παραμένει στο Σοκοντέ, που είναι μία εκ των μεγαλύτερων πόλεων του Τόγκο. Όταν ήταν μικρός στο σπίτι του στη Γερμανία μιλούσαν την τοπική διάλεκτο Κοτοκόλι, που είναι μία εκ των 42 που υπάρχουν στη χώρα της Αφρικής, την οποία έχει επισκεφθεί ορισμένες φορές για να βρεθεί κοντά στους συγγενείς και τις «ρίζες» του.

Αλήθεια, πως αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο; Μικρός έπαιζε μπάλα στους δρόμους του Λεβερκούζεν μαζί με φίλους του και μία γειτόνισσα παρατήρησε πως διαθέτει ταλέντο και έτρεχε συνεχώς. «Πήγα στους δικούς και τους είπα ότι έχω πολλές σφήκες στον κ@#$@ μου και κινούμαι συνέχεια και για αυτό πρέπει να με γράψουν σε μία ομάδα»!

Κάλεντ Νάρεϊ-2014

Το 2010 πήγε στην ακαδημία της Λεβερκούζεν και στις «ασπιρίνες» έγινε επαγγελματίας. Συχνά-πυκνά ανέβαινε στην πρώτη και λίγο αργότερα ακολούθησε η Ντόρτμουντ. Στη Βεστφαλία έκανε άλματα, συμμετείχε σε καλοκαιρινές προετοιμασίες των «μεγάλων» και εξελίχθηκε σημαντικά ελέω... Γιούργκεν Κλοπ για τον οποίο «έγραψε» σε ανύποπτη στιγμή στα social media. «Τιμή μου να δουλεύω μαζί του».

Στην Μπορούσια έμεινε μέχρι το 2016, αλλά πέρασε μία σεζόν στη δεύτερη ομάδα και μία σεζόν ως δανεικός στην Πάντερμπορν, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του στην Bundesliga 2, ακολούθησε η Γκρόιτερ Φιρτ και το καλοκαίρι του 2018 ήρθε το Αμβούργο, που έκανε rebuild κι έψαχνε να στελεχώσει την ομάδα της νέας εποχής μετά τον υποβιβασμό του. Οι άνθρωποι της ομάδας επέλεξαν τον Νάρεϊ για το δεξί άκρο της επίθεσης και η ιστορία τους δικαίωσε, όπως και στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, τελευταίο σταθμό πριν το ταξίδι στην Ελλάδα.

Ράπισμα στον ρατσισμό

Ο Κάλεντ Νάρεϊ πέραν όλων των άλλων, είναι ένας άνθρωπος που ακολουθείται από αρχές και έχει πολλά να «πει» με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ορισμένους ανεγκέφαλους ρατσιστές. Ο λόγος του ήταν ένα ράπισμα κατά του ρατσισμού όλων των ειδών. Ο αντιρατσισμός είναι πολιτισμός. «Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό με σοβαρότητα, δίνοντας τις αρχές της ισονομίας ακόμα και στο ποδόσφαιρο», είπε τον περασμένο Οκτώβριο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια από τις πολλές μάστιγες των γηπέδων.

Ο Κάλεντ εκτός από καλός ποδοσφαιριστής αποδείχθηκε και εξαιρετικός στη διαχείριση των ανεγκέφαλων που μολύνουν με ρατσισμό τα γήπεδα και την κοινωνίας μας. Ο 28χρονος εξτρέμ δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του, μέσα στο «Φόλκσπαρκσταντιον», όπου τα προηγούμενα τρία χρόνια αγωνιζόταν με τη φανέλα του Αμβούργου.

Το περιστατικό μάλιστα απασχόλησε έντονα τη διοργανώτρια αρχή και είχε ως συνέπεια η γερμανική ομοσπονδία να επιβάλλει αυστηρό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στο Αμβούργο για τη συμπεριφορά της εν λόγω μερίδας ανεγκέφαλων, η οποία χρησιμοποιούσε ρατσιστικές εκφράσεις και του πετούσε ποτήρια μπύρας όταν πήγαινε στο κόρνερ.

Κάλεντ Νάρεϊ σκοράρει στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Μέχρι και οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων τον στήριξαν δημόσια, όπως και το Αμβούργο που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Την επομένη ο Νάρεϊ έδειξε χαρακτήρα και φρόντισε να στείλει ένα «αιχμηρό» μήνυμα μέσω των social media. Συγκεκριμένα έγραψε τότε: «Ευχαριστώ όλους τους φίλους του Αμβούργου που με καλωσόρισαν θερμά χθες το βράδυ. Όμως στους ''φιλάθλους'' που μου επιτέθηκαν ρατσιστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα και μου πέταξαν μπύρες εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να έχουν ταχεία ανάρρωση».

Η στάση του κέρδισε το σεβασμό όλων και αποθεώθηκε από τον γερμανικό Τύπο. Οι συμπαίκτες του τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα στην προπόνηση της ομάδας και η διοίκηση της Φορτούνα του έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν δίπλα του.

Ο Γερμανός ακραίος επιθετικός είναι ένας ωραίος τύπος, άνετος, χαμογελαστός, ευδιάθετος, ανοικτός στην παρέα. Έχει μία κόρη που λατρεύει και περνά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του μαζί της σε κάποιον παιδότοπο ή μια παιδική χαρά που του αρέσει πολύ να πηγαίνει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα