Ολυμπιακός: Πρώτη φορά στο -7 οι Ερυθρόλευκοι, το έχουν πάρει δύο φορές από -6!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα δεδομένα για τη μάχη του τίτλου, με βάση το παρελθόν!

Αντί προλόγου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το ότι ο Παναθηναϊκός έχει εκπληκτικά αποτελέσματα από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Αλλά αν μη τι άλλο έχει και ρέντα, όταν από τα εφτά τελευταία παιχνίδια του, έχει πάρει τα τέσσερα με (πέντε συνολικά) πέναλτι (!), τον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ (1-0), το 2-1 με την ΑΕΚ, το 1-0 με τον Ιωνικό και το 2-1 στην Τούμπα.

Ήμουν σχεδόν σίγουρος, αλλά ήθελα να το τσεκάρω μέσα κι από τα δεδομένα: ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στα σχεδόν 30 χρόνια στα οποία κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται στο -7 από την κορυφή σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος, την 6η αγωνιστική.

Και μόνο από αυτό το στοιχείο μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού να επανακτήσει τα πρωτεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, από την στιγμή που ποτέ άλλοτε δεν είχε τέτοια σημαντική απόσταση από τον πρώτο της βαθμολογίας. Από την άλλη, το ευχάριστο για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι ότι στο παρελθόν έχει ανατρέψει σχεδόν παρόμοιες βαθμολογικές διαφορές. Και δη δύο φορές.

Το 2007-08 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -6 από την ΑΕΚ (και στο -1 από τον ΠΑΟ), αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +2 από την ΑΕΚ και +4 από τον ΠΑΟ, εκείνη τη σεζόν που κέρδισε τρεις βαθμούς τους οποίους είχε χάσει (0-1) από την Καλαμαριά, λόγω της παράνομης συμμετοχής του Βάλνερ στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Το 1997-98 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν πάλι στο -6 από τον ΠΑΟ τότε (και στο -1 από την ΑΕΚ), αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +3 από τον ΠΑΟ και δη με πιο εύκολο τρόπο απ΄ ότι δείχνει η τελική διαφορά, αν σκεφθούμε ότι τελευταία αγωνιστική, στη φιέστα, είχε χάσει 0-2 από τη Βέροια στο Καραϊσκάκη.

Υπήρξαν, όμως, άλλες δύο φορές, και δη πιο πρόσφατα, στις οποίες ο Ολυμπιακός όταν έμεινε πίσω νωρίς, απέτυχε ξεκάθαρα να ανατρέψει τη διαφορά.

Το 2017-18 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -5 από την ΑΕΚ (και -4 από τον ΠΑΟΚ) και στο τέλος έχασε τον τίτλο με -13 από την ΑΕΚ, παρότι στην εξέλιξη του πρωταθλήματος κάποια στιγμή το είχε γυρίσει και ήταν την 18η αγωνιστική στο +3 από την ΑΕΚ!

Το 2018-19 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -3 από τον ΠΑΟΚ (που είχε ξεκινήσει και με -3 βαθμούς!) και στο τέλος έχασε τον τίτλο με -5 από τον ΠΑΟΚ, παρότι έκανε 10 σερί νίκες στις 10 τελευταίες αγωνιστικές!

Γενικά ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που όταν ξεκινήσει καλά και πάρει κεφάλι από το ξεκίνημα δεν χάνει ποτέ το πρωτάθλημα. Κυριολεκτικά, όμως, ποτέ, έχοντας 12 στα 12! Αντίθετα, όταν μένει πίσω, έστω κι ένα-δύο βαθμούς, μπορεί να δυσκολευθεί πολύ, ακόμη και να το χάσει.

Το 2003-04 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -1 από τον ΠΑΟ και στο τέλος έχασε τον τίτλο στο -2 από τον ΠΑΟ, με εκείνο το 2-2 στη Λεωφόρο με διαιτητή τον Δούρο.

Το 2009-10 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -2 από τον ΠΑΟ και στο τέλος έχασε τον τίτλο στο -6 από τον ΠΑΟ, στην τελευταία σεζόν του Κόκκαλη.

Βέβαια, τις (πολύ) περισσότερες φορές ο Ολυμπιακός το πήρε, ακόμη κι όταν βρέθηκε πίσω στη βαθμολογία.

Το 1998-99 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -3 από την ΑΕΚ (και στο -2 από τον ΠΑΟ), αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +10 από την ΑΕΚ.

Το 2001-02 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -1 από την ΑΕΚ, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο έστω στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ.

Το 2002-03 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -1 από την ΑΕΚ, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο έστω στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟ.

Το 2004-05 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -1 από την ΑΕΚ, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο στο +1 από τον ΠΑΟ.

Το 2005-06 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -1 από την Ξάνθη, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο στο +3 από την ΑΕΚ, πολύ πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει η τελική βαθμολογία, καθώς είχε τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία στις τελευταίες αγωνιστικές!

Το 2011-12 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -2 από τον ΠΑΟ, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +7 από τον ΠΑΟ.

Το 2014-15 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -3 από τον ΠΑΟΚ, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +12 από τον ΠΑΟ.

Το 2020-21 ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική ήταν στο -2 από τον Άρη, αλλά στο τέλος πήρε τον τίτλο με +26 από τον ΠΑΟΚ.

Να βγάλουμε συμπέρασμα για το τι γίνεται όταν ο Ολυμπιακός την 6η αγωνιστική…

Τις 12 φορές που ήταν πρώτος το πήρε το πρωτάθλημα και τις 12!

Τις 14 φορές που ήταν πίσω στη βαθμολογία, πήρε το πρωτάθλημα τις 10 και το έχασε τις τέσσερις! Το έχασε δύο φορές από τον ΠΑΟ, όταν ήταν πίσω στο -1 και στο -2 και δύο φορές από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όταν ήταν πίσω στο -5 και στο -6 (ουσιαστικά). Το πήρε ακόμη κι όταν βρέθηκε δύο φορές στο -6, δύο φορές στο -3 και δύο φορές στο -2.

Ειδικά όταν ήταν πίσω από τον ΠΑΟ, όπως είναι και τώρα πίσω από τον αιώνιο αντίπαλο του, το πήρε δύο φορές και το έχασε άλλες δύο!

Άσχετο: ο Εμβιλά έμοιαζε έξω από τα νερά του στο ματς με τον Ατρόμητο, με την αλλαγή ρόλου του Χουάνγκ από τον Μίτσελ, με τον Κορεάτη να γυρίζει κι αυτός πολύ πίσω για να οργανώνει τις επιθέσεις. Πολλές φορές ο Εμβιλά κι ο Χουάνγκ έπαιζαν υπερβολικά κοντά κι ήταν φανερό ότι ακόμη ο Γάλλος δεν είχε ευδιάκριτο ρόλο.

@Photo credits: INTIME