ΠΑΟΚ: Ο Βρύζας που δεν θυμόταν το γκολ στο «Highbury», το… τρέξιμο του Ζαγοράκη και το «Zissis the end»!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Ο Βρύζας που δεν θυμόταν το γκολ στο «Highbury», το… τρέξιμο του Ζαγοράκη και το «Zissis the end»!

bet365

Το Gazzetta γυρίζει το χρόνο πίσω 25 χρόνια και γράφει άγνωστες λεπτομέρειες από την επική βραδιά, σαν σήμερα, στο βόρειο Λονδίνο και την ιστορική πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ!

Είναι από εκείνες τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που δεν βαριέσαι να τις λες, δε βαριέσαι να τις ακούς, και αξίζουν μια αναφορά μια φορά τον χρόνο. Το κλισέ περί της δόξας του νικημένου που δίνει αξία στον νικητή ταιριάζει γάντι στην περίσταση.

Για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χρόνος θα σταματάει πάντοτε στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το βράδυ στο βόρειο Λονδίνο καταγράφηκε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές του «Δικεφάλου»: «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας, πρόκριση!

Νιώθω ευλογημένος, επί προσωπικού, που έζησα από κοντά το «Έπος του Χάιμπουρι», και για να πω την αμαρτία μου δεν πίστευα στα μάτια μου, αντικρίζοντας το επόμενο πρωί το σύνολο των βρετανικών «ταμπλόιντ» να έχουν πρώτο θέμα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ από τον ΠΑΟΚ.

Η «Sun» είχε κυκλοφορήσει με έναν τεράστιο τίτλο που θα έμενε στην ιστορία και χαίρομαι που την έχω ακόμα και σήμερα φυλαγμένη στο αρχείο μου: «Zissis the end»!

Arsenal-ΠΑΟΚ 1-1: Ρετρό 1997

Τρεις μόλις λέξεις περιέγραφαν τον οδυνηρό αποκλεισμό των «κανονιέρηδων» από την… κανονιά του Έλληνα φορ στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον σκόρερ του χρυσού γκολ να παραμένει στο… δικό του κόσμο!

Με το γνωστό στυλ του, «πέρα βρέχει», ο Ζήσης Βρύζας ομολόγησε στα αποδυτήρια ότι δεν θυμόταν το πως είχε σκοράρει! «Τη φάση δεν τη θυμάμαι καλά, θα πρέπει να τη δω. Εκείνη τη στιγμή είσαι εκτός εαυτού», είχε πει και γνωρίζοντας από κοντά τον μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μπορώ να πω με πάσα βεβαιότητα πως έλεγε αλήθεια…

Ο αστικός μύθος θέλει τον Αγγελο Αναστασιάδη στη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την έναρξη της αναμέτρησης να προειδοποιεί τους παίκτες τους, «κοιμισμένα, προσέξτε, μην εκτεθούμε», αντίθετα στη διάρκεια του ημιχρόνου και με την Άρσεναλ να είναι μπροστά στο σκορ με το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ, «δεν τους είπα τίποτα, βγήκαν και τα κάνανε όλα μόνοι τους τα παιδιά».

Arsenal-ΠΑΟΚ 1-1: Ρετρό 1997

Ο Νίκος Μιχόπουλος ήταν από τους πρωταγωνιστές της ιστορικής πρόκρισης. Οι αποκρούσεις του ήταν σωτήριες και μαζί με μια απόκρουση του Ζαγοράκη πάνω στη γραμμή κράτησαν όρθιο τον ΠΑΟΚ. «Εντάξει, δεν τα έβγαλα και όλα. Τα πιο πολλά», έλεγε με τη γνωστή θεσσαλική προφορά ο γκολκίπερ του «Δικεφάλου», την ίδια ώρα που ο μετέπειτα αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004, Θόδωρος Ζαγοράκης είπε το αμίμητο: «Δεν ήταν ότι εμείς τρέξαμε περισσότερο. Αυτοί μας τρέξανε από το πρώτο λεπτό...» για να του απαντήσει ο Αχιλλέας Ζαφειρίου: «Δεν μας τρέξανε αυτοί. Λάθος κάνεις. Συνηθισμένοι είμαστε. Το μάτι σου τα έβλεπε έτσι. Το χορτάρι ήταν πολύ καλό. Σαν χαλί… Πέρσικα».

Σε μια άκρη των αποδυτηρίων ο Γιώργος Κούδας χαρακτήριζε την πρόκριση επί της μετέπειτα νταμπλούχου Αγγλίας ως «τη μεγαλύτερή μας επιτυχία στην Ευρώπη», παρότι είχε ζήσει από μέσα την πορεία του «Δικεφάλου» στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1974.

Arsenal-ΠΑΟΚ 1-1: Ρετρό 1997

Οι 14 που αγωνίστηκαν στο ιστορικό 1-1 στο «Highbury» και η ηλικία τους το 1997:

Νίκος Μιχόπουλος (27 ετών)

Πέρσι Ολιβάρεζ (29 ετών)

Τάσος Τασιόπουλος (29 ετών)

Νίκος Κολομπούρδας (25 ετών)

Αχιλλέας Ζαφειρίου (27 ετών)

Θοδωρής Ζαγοράκης (25 ετών)

Κώστας Φρατζέσκος (28 ετών)

Ζήσης Βρύζας (23 ετών)

Γιώργος Τουρσουνίδης (27 ετών)

Τζο Νάγκμπε (29 ετών)

Χρήστος Βελλής (23 ετών)

Παναγιώτης Σιδηρόπουλος (30 ετών)

Δημήτρης Καπετανόπουλος (28 ετών)

Παράσχος Ζουμπουλής (27 ετών)

@Photo credits: ΑΡΧΕΙΟ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα