Ακαδημίες: Το ιστορικό «διπλό» του Βόλου επί της ΑΕΚ και το νέο πρωτάθλημα K15

Γιώργος Μανταίος
Πρώτη νίκη στα χρονικά για τους Βολιώτες εναντίον ομάδας του Big Five! Σε δύο ομίλους η Super League Κ15 που ξεκινά στις 8 Οκτωβρίου

Σαββατοκύριακο χωρίς πρωτάθλημα Νέων, λόγω της συμμετοχής –και της πρόκρισης- της Εθνικής Ομάδας στην Elite Round και το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε δύο επίπεδα: στις αναμετρήσεις της Κ17 αλλά και στη δομή του νέου πρωταθλήματος Κ15, που το Gazzetta παρουσιάζει αποκλειστικά.

Στην 3η αγωνιστική της Α΄ φάσης στην Κ17 δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να προμηνύει έκπληξη. Κι όμως το πρώτο «μπαμ» της διοργάνωσης ακούστηκε στο Γαλάτσι, όπου ο Βόλος νίκησε 2-1 την ΑΕΚ. Ένα αποτέλεσμα ιστορικό καθώς συνιστά την πρώτη νίκη του Βόλου επί ομάδας του Big Five σε επίπεδο ακαδημιών! Από τη σεζόν 2019/20 όταν ο σύλλογος της Μαγνησίας πρωτοεμφανίστηκε στα πρωταθλήματα υποδομών, δεν είχε επικρατήσει ποτέ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη ή την ΑΕΚ, σε οποιοδήποτε ηλικιακό γκρουπ.
Μάλιστα το σκορ ανταποκρίνεται απόλυτα στη μορφή του αγώνα καθώς ο νέος προπονητής του Βόλου, Φώτης Αγραφιώτης παρουσίασε εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο το 0-2 (Γκουγκούλης, Καπετάνος οι σκόρερ) ήταν μάλλον τιμητικό για τους γηπεδούχους, που πραγματοποίησαν αποκαρδιωτική εμφάνιση. Στη συνέχεια ο Πέτρος Τασουνίδης έριξε στο ματς τους «μικρούς» της ΑΕΚ (2007) οι οποίοι προσπάθησαν να γυρίσουν το ματς, μείωσαν στο 50΄ (Ελέζι), έχασαν πέναλτι, κέρδισαν αποβολή αντιπάλου, αλλά κάτι έλειπε στην τελική προσπάθεια και οι Βολιώτες κράτησαν τη νίκη.

Στο Ηράκλειο μέτρια εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός, όμως στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή του και νίκησε 4-1 τον ΟΦΗ με τον Αργεντινό Τιάγκο Ρομάνο να πετυχαίνει ακόμα δύο γκολ και να φτάνει τα πέντε, την ημέρα που ο πατέρας του, Ντιέγκο, έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που μετέχει στο κύπελλο Ελλάδας! «Αν μπορούσα θα σας άλλαζα όλους τώρα!» είπε στο ημίχρονο ο Απόστολος Παπαβασιλείου στους παίκτες του και φαίνεται ότι τους «αφύπνισε» αφού η εικόνα τους στο υπόλοιπο του παιχνιδιού ήταν πολύ βελτιωμένη. Όπως και πολύ θετικά είναι τα σχόλια που ακούγονται από την Παιανία για τον Παπαβασιλείου, άρτι αφιχθέντα από τη Θεσσαλονίκη μετά από σχεδόν μία δεκαετία στον ΠΑΟΚ.

Στον ίδιο όμιλο, είχαμε και το πολύ άνετο 5-1 του Ολυμπιακού επί του Απόλλωνα στο Ρέντη, όπου δύο γκολ πέτυχε ο Λιατσικούρας, ενώ δίχτυα βρήκαν ξανά οι δύο μικροί, Δαρβίρας και Κωστούλας και ο ταχύτατος winger Πνευμονίδης.

Στο γκρουπ του βορρά, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 4-1 του ΠΑΣ ο οποίος ήταν άκρως ανταγωνιστικός για κάτι περισσότερο από ένα ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια «έμεινε» από δυνάμεις. Το σκορ άνοιξε για τον «Δικέφαλο του Βορρά» ο Κώστας Βρύζας (ανιψιός του Ζήση) στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός. Ένα υπέροχο γκολ πέτυχε ο Παπαγεωργίου, ενώ σκόραρε και ο Αντόνιο Ζούμπι που αποκτήθηκε εφέτος από το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Ρόδο.

Σε δύο ομίλους η Κ15


Σε δύο ομίλους θα διεξαχθεί, τελικά, το πρωτάθλημα της Κ15. Η διοργάνωση αρχίζει το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου εάν όλα πάνε καλά οργανωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα (15-16/10). Συμμετοχή δήλωσε και η Δόξα Δράμας, ανεβάζοντας στις πέντε τις εκτός Super League ομάδες που θα αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας. Πρόκειται για την ΑΕΛ, τον Πανσερραϊκό, τη Δόξα Δράμας, τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Αντίθετα, από τους συλλόγους της λίγκας, δεν θα κατεβάσουν ομάδα ο Ιωνικός, η Λαμία, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Λεβαδειακός.
Έτσι, οι δύο όμιλοι του νέου πρωταθλήματος διαχωρίζονται ως εξής:

Α΄ όμιλος (Νότος): Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ, Απόλλων Σμύρνης, Πανιώνιος
Β΄ όμιλος (Βορράς): ΠΑΟΚ, Άρης, Βόλος, Παναιτωλικός, ΑΕΛ, Πανσερραϊκός, Δόξα Δράμας
Στον Α΄ όμιλο οι ομάδες θα παίξουν τρεις φορές μεταξύ τους, δηλαδή θα γίνουν 21 αγωνιστικές. Στον Β΄ όμιλο θα διεξαχθούν τέσσερις γύροι, δηλαδή 24 αγωνιστικές. Η σεζόν ολοκληρώνεται με Final Four με τη συμμετοχή των δύο πρώτων από κάθε όμιλο.