Οι 13 παίκτες της Super League που... βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Οι 13 παίκτες της Super League που... βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση (vids)

bet365

Στη Super League υπάρχουν 13 ποδοσφαιριστές που έχουν άμεση συμμετοχή τουλάχιστον στα μισά γκολ που έχουν πετύχει οι ομάδες τους στο πρωτάθλημα.

Φτάσαμε αισίως στην πρώτη διακοπή του φετινού πρωταθλήματος, όπου μάλιστα το δείγμα στη μεγάλη κατηγορία προέρχεται από πέντε ματς και όχι δύο όπως ήταν παλαιότερα. Επ' ευκαιρία λοιπόν του stop που υπάρχει αναζητήσαμε τους ποδοσφαιριστές της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη «άμεση συμμετοχή» στα γκολ των ομάδων τους και ήδη 13 μπορούν να «ισχυριστούν» πως... κατεβάζουν «αυτοδύναμη» κυβέρνηση, αφού τα προσωπικά τους τέρματα plus οι ασίστ τους αντιστοιχούν μίνιμουμ στο 50% των τερμάτων που έχουν πετύχει τα clubs που αγωνίζονται.

Σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι με μεγαλύτερη «συμμετοχή» σε γκολ από όσους θα πούμε παρακάτω, αλλά στην προκειμένη περίπτωση στεκόμαστε στην αναλογία της προσωπικής τους επίδοσης σε σχέση με τη συνολική της ομάδας τους, ώστε να αποτυπωθεί το πόσο επιδραστικοί είναι.

Για αυτό και μέτρο σύγκρισης είναι το επί τοις εκατό ποσοστό και όχι το νούμερο της άθροισης των γκολ και των ασίστ που έχουν δώσει ως τώρα.

Χαβιέρ Μεντόσα (2/2, 100%)

Χαβιέρ Μεντόσα (2/2, 100%)

Τιερί Μουτίνιο (2/2, 100%)

Τιερί Μουτίνιο (2/2, 100%)

Κρίστοφερ Νούνιες, Νταβίντ Σιμόν (1/1, 100%)

Κρίστοφερ Νούνιες, Νταβίντ Σιμόν (1/1, 100%)

Κάλεντ Νάρεϊ (4/5, 80%)

Κάλεντ Νάρεϊ (4/5, 80%)

Αϊτόρ (7/9, 77,8%)

Αϊτόρ (7/9, 77,8%)

Ροντρίγκο Εραμούσπε (2/3, 66,7%)

 Ροντρίγκο Εραμούσπε (2/3, 66,7%)

Πάολο Φερνάντες (4/7, 57,1%)

Πάολο Φερνάντες (4/7, 57,1%)

Βίκτωρ Κλωναρίδης (5/9, 55,5%)

Βίκτωρ Κλωναρίδης (5/9, 55,5%)

Ντανιέλ Μαντσίνι (4/8, 50%)

 Ντανιέλ Μαντσίνι (4/8, 50%)

Νίκος Καρέλης (3/6, 50%)

Νίκος Καρέλης (3/6, 50%)

Απόστολος Διαμαντής (2/4, 50%)

Απόστολος Διαμαντής (2/4, 50%)

Παναγιώτης Λιάγκας (1/2, 50%)

 Παναγιώτης Λιάγκας (1/2, 50%)

Χωρίς νίκη και ουραγός είναι ο Ιωνικός μετά και την συμπλήρωση της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, όπου μέχρι στιγμής έχει βρει δίχτυα μόνο δύο φορές. Σε αμφότερα σκόραρε ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο και πιο συγκεκριμένα με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

Αρχικά ο 30χρονος μείωσε σε 2-1 για την ομάδα του στο ματς με τον Ολυμπιακό όπου ηττήθηκε τελικά 3-1, ενώ λίγο αργότερα άνοιξε το σκορ κόντρα στον Ατρόμητο στη Νεάπολη, σε ένα παιχνίσι που τελικά το club του έχασε 4-1.

Το απόλυτο σε συμμετοχή στα γκολ του Λεβαδειακού έχει ο Μουτίνιο καθώς ο Ελβετός μεσοεπιθετικός είναι «μέσα» και στα δύο που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής οι Βοιωτοί. Σίγουρα το δείγμα δεν είναι μεγάλο, αλλά η ουσία είναι πως ο 31χρονος αποτελεί επί του πρακτέου το Α και το Ω της «μπροστινής» τους λειτουργίας.

Για όσους θυμούνται ήταν εκείνος που στα Γιάννινα ισοφάρισε προσωρινά για την ομάδα του σε 1-1 στο ματς με τον ΠΑΣ όπου τελικά ηττήθηκε 2-1, ενώ στην πρόσφατη ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης (1-1) ο Λιάγκας βρήκε δίχτυα μετά από δική του εκτέλεση κόρνερ και πιστώθηκε την ασίστ.

Μόλις ένα γκολ έχει σημειώσει η Λαμία μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, μετά και τη συμπλήρωση της 5ης αγωνιστικής και αυτόματα οι... δράστες του πιστώνονται το 100% της επιθετικής της λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα οι Νούνιες, Σιμόν, καθώς οι δυο τους «βρέθηκαν» στο 1-1 των «Ζωσιμάδων» και έτσι η ομάδα τους πήρε το βαθμό κόντρα στον ΠΑΣ, όταν ο Ισπανός αμυντικός έκανε τη σέντρα και ο νεαρός μέσος από την Κόστα Ρίκα σκόραρε με κεφαλιά.

Στα άλλα τέσσερα ματς της σεζόν το club δεν βρήκε δίχτυα.

Η πλέον αξιόπιστη μεσοεπιθετική λύση του ΠΑΟΚ στη σεζόν είναι μέχρι στιγμής ο Γερμανός, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει ως τώρα σημειώσει πέντε γκολ στο πρωτάθλημα και εκείνος είναι άμεσα «μέσα» στα τέσσερα, αφού βρήκε δίχτυα στο 2-1 επί του Ατρόμητου και στο 1-1 με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ».

Παράλληλα «έφτιαξε» τα τέρματα των Τόμας Μπράντον κόντρα στον Παναιτωλικό και Κούρτιτς με αντίπαλο τη Λαμία και αυτόματα το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται στο 80%.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών του Παναθηναϊκού, που η διακοπή τον βρήκε μόνο πρώτο στην κατάταξη και με το απόλυτο (5χ5). Ο 26χρονος έχει ήδη βρει πέντε φορές δίχτυα στη σεζόν (χατ τρικ με τον ΠΑΣ, από ένα τέρμα κόντρα σε Ιωνικό, ΑΕΚ) και παράλληλα μετρά δύο ασίστ, στον Βέρμπιτς για το 1-0 επί του Λεβαδειακού και στον Σπόραρ για το 2-0 της Κρήτης.

Ετσι έχει άμεση συμμετοχή στα επτά από τα ως τώρα εννέα τέρματα του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα, επίδοση που... μιλάει από μόνη της για την κατάσταση που βρίσκεται.

Ο Αργεντινός στόπερ «τρέχει» την 3η του σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα και στις προηγούμενες δύο βρήκε αθροιστικά οκτώ φορές δίχτυα, κυρίως χάρις στις εύστοχες εκτελέσεις του πέναλτι. Φέτος μετρά ήδη δύο προσωπικά γκολ και είναι η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση του «Αγιαξ της Ηπείρου» που έχει σημειώσει τρία γκολ στο πρωτάθλημα.

Αρχικά ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός άνοιξε, με κεφαλιά, το σκορ στο 1-1 κόντρα στη Λαμία και λίγες ημέρες μετά διαμόρφωσε το μετέπειτα 2-1 υπέρ της ομάδας του στην αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό.

Αρα τα τέρματά του μεταφράζονται και σε πολύτιμους βαθμούς για το club του.

Με το... πόδι στο γκάζι ξεκίνησε ο Πάολο Φερνάντες τη σεζόν, καθώς ο Ισπανός μεσοεπιθετικός του Βόλου που μάλιστα έχει ήδη πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ (παρέμεινε στην ομάδα ως δανεικός από την Ενωση) είναι «μέσα» σε τέσσερα γκολ του club, από τα συνολικά επτά που έχει πετύχει.

Ο 24χρονος σκόραρε στο 3-3 της πρεμιέρας με τον Αστέρα Τρίπολης όπου μάλιστα έδωσε και την ασίστ στον Ντέλετιτς που σημείωσε ένα πανέμορφο τέρμα (σε εκτέλεση αλλά και δημιουργία), ενώ παράλληλα μοίρασε και τις τελικές πάσες για τα γκολ των Οζέγκοβιτς, Λούνα κόντρα σε Ολυμπιακό και Ιωνικό αντίστοιχα.

Πρόκειται για τον ως τώρα «Mr ασίστ» του πρωταθλήματος καθώς μετρά ήδη πέντε τελικές πάσες και έτσι του «πιστώνονται» ως δημιουργού περισσότερα από τα μισά τέρματα του Ατρόμητου στη σεζόν.

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έφτιαξε και τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-1 επί του ΟΦΗ στην πρεμιέρα (Τζαβίδας, Μουνίθ, Κιάρτασον οι σκόρερ), όπως και τα δύο από τα τέσσερα που σημείωσε στη Νίκαια (4-1), όπου σε αυτά βρήκαν δίχτυα οι Κεσχρίντα, Τζαβίδας.

Αυτόματα είναι «μέσα» στο 55,5% των γκολ του club του.

Στον Αργεντινό μεσοεπιθετικό «ανήκουν», τρόπο τινά, τα μισά φετινά γκολ του Αρη στη Super League αφού σημείωσε ή έφτιαξε τα τέσσερα από τα οκτώ που έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει οι «κίτρινοι».

Πιο συγκεκριμένα ο 26χρονος βρήκε δις στόχο στο 3-0 της πρεμιέρας επί του Λεβαδειακού και μία στο πρόσφατο 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ενώ έδωσε την ασίστ για το 1-0 του Γκρέι στην Τρίπολη, όπου και έβαλε τις βάσεις για τη μετέπειτα νίκη της ομάδας του με 2-0 επί του Αστέρα.

Από τους πλέον αξιόπιστους φορ του πρωταθλήματος είναι μέχρι στιγμής ο Καρέλης του Παναιτωλικού και δεν είναι τυχαίο πως μετρά ήδη τρία προσωπικά τέρματα, από τα συνολικά έξι που έχουν σημειώσει τα «καναρίνια» στην κατηγορία.

Ο 30χρονος στράικερ άνοιξε για τους «κυανοκίτρινους» το σκορ σε Περιστέρι και Ηράκλειο (1-1 με Ατρόμητο και 2-1 τον ΟΦΗ αντίστοιχα), ενώ παράλληλα τους έδωσε το προβάδισμα και στο 3-1 επί του Αρη στο Αγρίνιο. Ετσι είναι «μέσα» στα μισά τους γκολ.

Αν και στόπερ ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός είναι μέχρι στιγμής πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα και μάλιστα έχει ουσιαστικά «χαρίσει» στους Κρητικούς τους τρεις από τους τέσσερις βαθμούς τους στην κατηγορία.

Αρχικά σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησής τους με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό, ενώ πρόσφατα σκόραρε με «buzzer beater» και κόντρα στον ΠΑΟΚ και έτσι η ομάδα του αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1.

Μάλιστα και τα δύο του γκολ (από τα συνολικά τέσσερα της ομάδας του) είναι με κεφαλιές σε στατικές μπάλες.

Μόνο δύο τέρματα έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο Λεβαδειακός στη σεζόν και όπως αναφέραμε παραπάνω ο Μουτίνιο είναι «μέσα» σε αμφότερα. Στο ένα σκόραρε και στο άλλο έδωσε την ασίστ στον Λιάγκα και έτσι ο νεαρός κεντρικός αμυντικός πιστώνεται επί χάρτου τη «μισή» μεσοεπιθετική λειτουργία του club.

Πιο συγκεκριμένα ο 23χρονος στόπερ βρήκε δίχτυα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης με κεφαλιά στο 48' της αναμέτρησης, όμως τελικά οι «πράσινοι» δεν πήραν τη νίκη και παραχώρησαν ισοπαλία 1-1 στους Αρκάδες.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi