Μεχντί Ζερκανί: «Συγκάτοικος» του Μπαπέ, τα «τετ α τετ» με τον Ζιντάν και το παιδικό όνειρο της Εθνικής Αλγερίας (vids)

Μεχντί Ζερκανί: «Συγκάτοικος» του Μπαπέ, τα «τετ α τετ» με τον Ζιντάν και το παιδικό όνειρο της Εθνικής Αλγερίας (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Μεχντί Ζερκανί: «Συγκάτοικος» του Μπαπέ, τα «τετ α τετ» με τον Ζιντάν και το παιδικό όνειρο της Εθνικής Αλγερίας (vids)

bet365

Ο Ζερκανί που βρίσκεται στο Ηράκλειο για λογαριασμό του ΟΦΗ βρέθηκε μικρός σε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στη Μονακό μοιράζονταν για περίπου 1,5 σεζόν το ίδιο δωμάτιο με τον Κίλιαν Μπαμπέ.

Ηταν 15 Ιουλίου του 1999 όταν στην πόλη Κλερμόν γεννήθηκε ο Μεχντί Ζερκανί, γιος Αλγερινού πατέρα και Μαροκινής μητέρας που βρέθηκαν στη Γαλλία για ένα καλύτερο «αύριο». Το όνομά του σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, «αυτός που καθοδηγείται σωστά» και με παρότρυνση των δικών του ασχολήθηκε από μικρός με την μπάλα.

Πλέον ο 23χρονος δεξιός ακραίος έγινε κάτοικος Ηρακλείου, αφού βρίσκεται στην Κρήτη για λογαριασμό του ΟΦΗ και άμεσα θα ανακοινωθεί από το club. Σε ένα deal που αφορά τον ετήσιο δανεισμό του από την Μπορντό, ενώ στο «Γεντί Κουλέ» θα διατηρούν και οψιόν μόνιμης απόκτησής του.

Παιδί βρέθηκε στη Τσέλσι

Ηταν λοιπόν πέντε ετών όταν και γράφτηκε στην ακαδημία Μουντκλόν και εκεί έμεινε μέχρι τα 11 του, όπου σταδιακά σκάουτερ των «μεγάλων» της χώρας άρχισαν να τον τσεκάρουν. Ομως η «φήμη» του ξεπέρασε τα σύνορα και πριν κλείσει τα 10 «έσκασε» πρόταση από την Τσέλσι ώστε να δοκιμαστεί.

Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στο Λονδίνο μαζί με τον πατέρα του και για μία εβδομάδα πέρασε από το «μικροσκόπιο» των «μπλε». Τότε μάλιστα συνέβη κάτι που έδειξε τις... προθέσεις του. Στην είσοδο του Στάμφορντ Μπριτζ εργάζονταν ένας Αλγερινός που τον αναγνώρισε και τον ρώτησε σε ποια Εθνική θα ήθελε να παίξει όταν μεγαλώσει, της χώρας που κατάγεται ο πατέρας του ή εκείνης της μητέρας του. Ο πιτσιρικάς δεν το σκέφτηκε πολύ. «Στην Αλγερία», απάντησε ξεκάθαρα και τον Οκτώβριο του 2020 έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της.

Από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης και η γνωριμία με τον Ζιντάν

Με τους «μπλε» συμμετείχε σε ένα τουρνουά κόντρα στους «μικρούς» της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ αλλά τελικά δεν έμεινε στο νησί. Ισως γιατί η φαμίλια του «φοβήθηκε» να τον αφήσει μόνο σε τόσο νεαρή ηλικία και έτσι επέστρεψε στη Γαλλία. Μέχρι που 12 ετών ταξίδεψε εκ νέου στο εξωτερικό, «προσκεκλημένος» αυτή τη φορά της Μπαρτσελόνα.

O πιτσιρικάς «θήτευε» τότε στο φημισμένο «φυτώριο» CREPS του Βισί και πέρασε την πόρτα της Μασία, ενώ όταν ολοκλήρωσε την εκεί δοκιμή του βρέθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Ο Ζινεντίν Ζιντάν που εκείνο το διάστημα ήταν υπεύθυνος ακαδημιών στους«μερένγκες» έμαθε για το ουσιαστικά... πατριωτάκι του και θέλησε να τον δει εν δράση. «Ενθουσιάστηκα όταν τον γνώρισα. Μου μίλησε και μου είπε να μην έχω άγχος αλλά να παίξω ελεύθερα. Με παρακολουθούσε κάθε μέρα και μετά από μία εβδομάδα ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Ρεάλ μας μετέφερε πως η ομάδα ήθελε να με κρατήσει και μπορούσα να υπογράψω. Ο πατέρας μου όμως επιθυμούσε να επιστρέψουμε στη Γαλλία», είπε μεταγενέστερα ο Ζερκανί.

«Συγκάτοικος» με τον Κίλιαν Μπαπέ

Ετσι το 2016 και σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Πριγκιπάτο και εντάχθηκε στη Μονακό, η οποία του έκανε την καλύτερη πρόταση. Εκεί μάλιστα συνδέθηκε φιλικά με τον Κίλιαν Μπαπέ και μάλιστα με τον νυν σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν μοιράζονταν, για περίπου 1,5 σεζόν, το ίδιο δωμάτιο. «Μιλάμε ακόμη. Οχι όπως παλιά αλλά διατηρούμε επαφή», ανέφερε ο ίδιος για τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2018, αν και ευρύτερα η εμπειρία του στους Μονεγάσκους είναι κάτι που θέλει να ξεχάσει.

Μόνο όταν Φεντερίκ Μπαριλάρ ανέλαβε τους «μικρούς» άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής και μάλιστα συμμετείχε και στο Youth League, ωστόσο στο «Louis II» έκανε... μπαμ πως δεν είχε μέλλον και το 2019 υπέγραψε στην Μπορντό.

Με την «αύρα» του Πάολο Σόουζα, αποβλήθηκε στο ντεμπούτο του στη Ligue 1

Στους Γιρονδίνους ο 20άρης πια Ζερκανί μετατράπηκε από παιδί σε άνδρα, πάντα σε ότι αφορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ο γνώριμός μας Πάουλο Σόουζα τον συμπεριέλαβε για πρώτη φορά σε αποστολή (κατά ένα παιχνίδι της τύχης κόντρα στη Μονακό) και ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν εκείνος που τον κρατούσε συνεχώς στις προπονήσεις των «μεγάλων».

Πάντως ντεμπουτάρισε στη Ligue 1 επί εποχής Ζαλ Λουίς Γκασέ και η πρώτη του συμμετοχή ήταν «καταστροφική» αφού ξεκίνησε βασικός κόντρα στη Ναντ και αποβλήθηκε στο 20'! Ωστόσο δεν τον πήρε από... κάτω.

Τις σεζόν 2020/21 και 2021/22 βρίσκονταν στην αγωνιστική «εξίσωση» της Μπορντό (μαζί με τον Ουί Τζο Χουάνγκ που πρόσφατα πήγε στον Ολυμπιακό), ενώ ορισμένες φορές αγωνίστηκε και ως «6αρο-8άρι». Τότε μάλιστα ήταν που κλήθηκε και στην Εθνική Αλγερίας, παρά το «πρέσινγκ» που του ασκήθηκε από την Ομοσπονδία του Μαρόκο. «Συμπαίκτης με τον Μαχρέζ, θα μάθω τόσα πολλά», ανέφερε σχετικά για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.

Ινδαλμα ο Ντε Μπρόινε, το «φλερτ» με την Αστον Βίλα

Πάντως ίνδαλμά του χαρακτηρίζει τον Κέβιν Ντε Μπρόινε που παίζει μαζί με τον συμπατριώτη του ακραίο στη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ως κορυφαίο ποδοσφαιριστή που πρόλαβε να δει εν δράση θεωρεί τον Ινιέστα, ξέχωρα φυσικά από τον Ζιντάν που όπως και εκείνος έτσι και ο «Ζιζού» κατάγεται από την Αλγερία αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία.

Μάλιστα πέρσι το όνομά του «έπαιξε» δυνατά για την Αστον Βίλα αφού το club της Premier League φαίνεται πως ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, αλλά όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής δεν συμφώνησε με τη Μπορντό.

«Θέλω να είμαι σημαντικός για όποια ομάδα αγωνίζομαι»

Η οποία υποβιβάστηκε στο φινάλε της περασμένης σεζόν αφού, μεταξύ άλλων, «ταλαιπωρούνταν» από τρομακτικά οικονομικά προβλήματα και εκείνος κλήθηκε να επιλέξει/βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Πώς νιώθει ως ποδοσφαιριστής; «Ενας παίκτης που συμβιβάζεται να είναι αναπληρωματικός σε οποιαδήποτε ομάδα δεν έχει φιλοδοξίες. Εγώ θέλω να είμαι βασικός και σημαντικός για την οποιαδήποτε ομάδα αγωνίζομαι. Ονειρεύομαι κάποια στιγμή να κερδίσω το Champions League», είπε για τον ίδιο σε ανύποπτη στιγμή.

Τώρα λοιπόν θα φορέσει τη φανέλα του ΟΦΗ και είναι σίγουρο πως τα ματς των Κρητικών θα έχουν τηλεθέαση στην Τεμπέσα της Αλγερίας, την πόλη από όπου κατάγεται και όλοι στη φαμίλια του παρακολουθούν στενά τα κατορθώματά του.

Ο Ζερκανί με αριθμούς

Μπορντό: 34 ματς/1 γκολ/1 ασίστ
Μονακό Β': 26 ματς/2 γκολ/1 ασίστ

Ligue 1: 33 ματς/1 γκολ/1 ασίστ
Youth League: 10 ματς/2 γκολ/1 ασίστ

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα