Ο Λουτσέσκου μπορεί να πιστεύει ότι θα φτιάξει “καλύτερη” ομάδα από πέρσι

Ο Λουτσέσκου μπορεί να πιστεύει ότι θα φτιάξει “καλύτερη” ομάδα από πέρσι

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Λουτσέσκου μπορεί να πιστεύει ότι θα φτιάξει “καλύτερη” ομάδα από πέρσι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης του ΠΑΟΚ στις 2 πρώτες αγωνιστικές με τους μέσους όρους της προηγούμενης σεζόν.

Απέναντι στον Ατρόμητο, την περασμένη Κυριακή, ο ΠΑΟΚ “ξεπέρασε” τον περσινό εαυτό του σε μια σειρά από παραμέτρους ανάλυσης της απόδοσής του. Σούταρε (16 τελικές) περισσότερο από το συνηθισμένο του στην διάρκεια του τελευταίου έτους (11). Η ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε (xG: 1.71) ήταν υψηλότερη από αυτή που δημιουργούσε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο (xG: 1.47). Δεν έκανε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας (56,6%) από τον μέσο όρο του (58.01%), ούτε κυκλοφόρησε με μεγαλύτερη ακρίβεια την μπάλα (86,2% - 86,6%), ούτε άλλαξε περισσότερες πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν (55-54). Έπαιξε όμως σε υψηλότερο τέμπο από τον μέσο όρο του (18,6-16,8), εκτέλεσε πιο κοντά στην γραμμή της αντίπαλης εστίας συγκριτικά με τον μέσο όρο του, και αμύνθηκε με μεγαλύτερη ένταση και σε ψηλότερα μέτρα συγκριτικά με τον μέσο όρο του.

Αν κανείς αναλογιστεί ότι τον υψηλότερο ρυθμό και την αποτελεσματικότητα στην φάση άμυνας τα έκανε με μια τόσο καινούργια ομάδα, εύκολα φτάνει μπροστά στην διαπίστωση ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που δουλεύει καλά, εκπαιδεύεται αποτελεσματικά από το προπονητικό επιτελείο για να βγάλει στο τερέν τα ομαδικά στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητάς της. Και όλα αυτά έχουν μια σημασία δεδομένου ότι οι δείκτες απόδοσης ήταν παρόμοιοι στο πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναιτωλικό. Δύο ματς συνιστούν ένα πολύ μικρό δείγμα, που δεν το λαμβάνει σοβαρά υπόψη η επιστήμη της ανάλυσης της απόδοσης. Θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 8 για να δώσουμε μεγάλη σημασία, ή τουλάχιστον 5 για να πούμε ότι έχουμε καταλάβει το αγωνιστικό μοντέλο και έχουμε υποψιαστεί την δυναμική της νέας ομάδας του ΠΑΟΚ. Δεν παύουν όμως αυτά τα δείγματα να δημιουργούν μια πρώτη αίσθηση.

Αν δεν είχε μπει το γκολ του Νάρεϊ, όλα τα παραπάνω ένα μεγάλο μέρος των ποδοσφαιρόφιλων και της κοινωνίας των φίλων του ΠΑΟΚ “θα τα άκουγε βερεσέ”. Σε αυτό το κείμενο όμως δεν αναλύω τις εντυπώσεις και τα αφηγήματα. Εστιάζω στο ποδόσφαιρο.

Σε όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου μιλούσε πολύ για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπιζαν ο ίδιος και το επιτελείο του λόγω του βεβαρημένου αγωνιστικού προγράμματος του ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος “γκρίνιαζε” επειδή του έλειπαν οι “καλές προπονήσεις”. Όταν η εβδομάδα περιλαμβάνει δύο αγώνες, η ομάδα “χάνει” δύο “ολοκληρωμένες” προπονήσεις. Κάπως έτσι ένας προπονητής αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τους αγώνες για να εξελίσσει το μοντέλο παιχνιδιού. Δεν προλαβαίνει να προπονήσει τα στοιχεία που επιθυμεί να εισάγει στο παιχνίδι της ομάδας του, και πειραματίζεται στους επίσημους αγώνες. Για τον Λουτσέσκου, που μαζί με το επιτελείο του δεν περιορίζονται στην διαχείριση των προσωπικοτήτων αλλά δίνουν μεγάλη σημασία στο τακτικό και το τεχνικό κομμάτι, η φετινή είναι μια “καλύτερη σεζόν”, με όρους δημιουργικούς. Διότι η απουσία των ευρωπαϊκών αγώνων ευνοεί την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δυνάμεων των ποδοσφαιριστών και επιτρέπει περισσότερα “μαθήματα” για την βελτίωση της ομαδικής και της ατομικής λειτουργίας. Προφανώς ο Λουτσέσκου δεν χαίρεται που δεν παίζει με τον ΠΑΟΚ στο Conference League, αλλά μπορεί να έχει μεγαλύτερη πίστη ότι στην διάρκεια του προσεχούς διμήνου θα ωριμάσει περισσότερο την ομάδα του, με όρους τακτικών, από όσο θα τα κατάφερνε αν δεν είχε τις εβδομάδες που είναι καθαρές από διπλά παιχνίδια και γεμάτες από “ολοκληρωμένες” προπονήσεις.

Η αρχική απογοήτευση του Λουτσέσκου για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου του ΠΑΟΚ και την επένδυση σε μικρότερης ηλικίας ποδοσφαιριστές δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι ο Ρουμάνος νιώθει ανασφάλεια όταν εργάζεται με “μικρούς”. Ο 53χρονος προπονητής όμως έχει παραπάνω από εξοικείωση σε αυτή τη συνθήκη, δεδομένου ότι τόσο κατά την 3ετία του στην Ξάνθη όσο και κατά την διάρκεια των ετών που είχαν προηγηθεί, όταν ακόμη βρισκόταν στην πατρίδα του, είχε μάθει να δουλεύει και να βασίζεται και σε νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστές. Και είναι άλλο το “προτιμά να δουλεύει με έτοιμους παίκτες” από το “δεν ξέρει να δουλεύει με μικρούς”.

Χάρη στο γκολ του Νάρεϊ, το οποίο τον βοηθά πολύ να “κόψει δρόμο” στην διαδικασία μετάδοσης της νοοτροπίας νικητή στους νεαρούς νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές, και το οποίο του εξασφάλισε ηρεμία για την προετοιμασία του ματς με τον Άρη, ο Λουτσέσκου φτάνει στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με ψυχολογικό αβαντάζ έναντι του αντιπάλου του. Και πηγαίνει σε αυτό το ματς με τη νοοτροπία ότι έχει βάλει τις βάσεις για να ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο τον πρώτο κύκλο, των 5 αγωνιστικών, προτού πάει στη Λεωφόρο για να συναντήσει τον Παναθηναϊκό. Αυτό που έχει μπροστά του είναι το δυσκολότερο από τα ματς που έχει να δώσει μέχρι την πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος για τους αγώνες των εθνικών ομάδων. Μέχρι εκεί είναι πιθανό να μην εμφανιστούν στην επιθετική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ πολλές νέες ρουτίνες. Είναι πιθανό μέχρι εκεί να συμβαίνει αυτό που συνέβη στο ματς με τον Ατρόμητο, δηλαδή τις περισσότερες τελικές προσπάθειες να τις βρίσκει μέσα από στατικές φάσεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι στο επόμενο διάστημα, δηλαδή μετά από την διακοπή, το παιχνίδι του ΠΑΟΚ θα γίνει πιο σύνθετο και ενδεχομένως πιο θεαματικό. Διότι η ποιότητα που δείχνουν αρκετοί εκ των νεοαποκτηθέντων και η ευχέρεια χρόνου που θα έχει ένα προπονητικό επιτελείο των δυνατοτήτων που έχει το τιμ του Λουτσέσκου αυτή την προοπτική δημιουργούν.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.