Ο Ολυμπιακός θα φέρει άλλους 3-4 βασικούς, αλλά ας δούμε το ρόστερ του θέση προς θέση, παίκτη προς παίκτη

Ο Ολυμπιακός θα φέρει άλλους 3-4 βασικούς, αλλά ας δούμε το ρόστερ του θέση προς θέση, παίκτη προς παίκτη

Ο Ολυμπιακός θα φέρει άλλους 3-4 βασικούς, αλλά ας δούμε το ρόστερ του θέση προς θέση, παίκτη προς παίκτη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο gazzetta μία ανατομία του ρόστερ του Ολυμπιακού, σε σχέση και με τις επικείμενες μεταγραφές.

Αντί προλόγου: ο Ολυμπιακός θα πάρει ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου τουλάχιστον τρεις παίκτες πρώτης γραμμής-εξτρέμ, κεντρικό χαφ, αριστερό μπακ. Επαναλαμβάνω, τουλάχιστον. Στόπερ δεν θα πάρει, αφού μένουν κι ο Μανωλάς και ο Σισέ. Όπως μένει και ο Μασούρας.

Υπάρχει λοιπόν κριτική για τον Ολυμπιακό. Ότι δεν έγινε σωστός σχεδιασμός, ότι το ρόστερ δεν είναι καλό. Ας τα πάρουμε ένα ένα, ώστε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα.

Κατ΄αρχάς, σχεδιασμός υπήρχε και δη αρκετά έγκαιρα. Μπορεί κάποια στιγμή να έφυγε ο Μοντέστο, όμως οι στόχοι είχαν εντοπιστεί. Και ήδη έχουν αποκτηθεί οκτώ παίκτες, οι περισσότεροι για την ενδεκάδα. Στην υλοποίηση του σχεδιασμού ναι, υπήρξε καθυστέρηση σε κάποιες περιπτώσεις. Εκεί ήταν καθαρά θέμα Μαρτίνς. Θυμηθείτε ότι ο Ολυμπιακός μέσα στην άνοιξη είχε τη δυνατότητα να πάρει τον 32χρονο Γάλλο πολυσύνθετο πλέι μέικερ Καμπελά. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν αρνητικός, λέγοντας «είναι παίκτης που δεν έχει θέση»! Κι ο Καμπελά περίμενε, περίμενε και τελικά υπέγραψε στη Λιλ…

Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα της καθυστέρησης υλοποίησης στόχων, λόγω των επιλογών του Πέδρο. Δεύτερο; Ο Ολυμπιακός αρχές Ιουλίου είχε στο χέρι του την απόκτηση του εξτρέμ Καμπράλ από την Σπόρτινγκ. Ο Μαρτίνς και πάλι ήταν αρνητικός. Όταν έφυγε κι ο Ολυμπιακός ξαναπήγε τις προάλλες, επί Κορμπεράν, να τον πάρει, πλέον στην Σπόρτινγκ είχαν αλλάξει γνώμη και δεν τον έδιναν, σε καμία ομάδα…

Πού θέλω να καταλήξω: εν τέλει το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη σχεδιασμού, ήταν η λανθασμένη απόφαση της παραμονής του Μαρτίνς, με τον οποίο ο σύλλογος έπρεπε να είχε χωρίσει με το τέλος της περασμένης σεζόν, μέσα Μαίου, αφού ήταν φανερό ότι ο Πέδρο δεν μπορούσε άλλο να ανταποκριθεί. Εν πολλοίς αυτό το λάθος πληρώνει ο Ολυμπιακός.

Πάμε παρακάτω, όμως. Να δούμε το ρόστερ θέση προς θέση, παίκτη με παίκτη; Και να το συγκρίνουμε με το ρόστερ των άλλων μεγάλων ελληνικών ομάδων…

Τι έχει ο Ολυμπιακός…

Γκολκίπερ. Τον βασικό της Εθνικής Τσεχίας, Βατσλίκ, που ήρθε από τη Σεβίλλη. Τον βασικό στην Εθνική μας Ελπίδων Τζολάκη. Και τον Κρίστινσον, διεθνή με την Ισλανδία.

Δεξί μπακ. Ο Ολυμπιακός έφερε τον Βρσάλικο τα 30 του, από την Ατλέτικο Μαδρίτης και 52 φορές διεθνή με την Κροατία, δίνοντας του ένα συμβόλαιο (σχεδόν 2 εκ. Ευρώ ετησίως), που ποτέ δεν είχε δεξιός μπακ στην Ελλάδα. Αγόρασε τον Ισπανό Άβιλα από την Χάντερσφιλντ, 3η πέρυσι στην αγγλική Τσάμπιονσιπ. Κι έχει τρίτο δεξί μπακ τον Ανδρούτσο, βασικό σε αυτή τη θέση στην Εθνική Ελλάδας σε όλα τα παιχνίδια της πέρυσι στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Βρσλακο

Αριστερό μπακ. Υπάρχει ο Ρέαμπτσιουκ, που μόνο κακός παίκτης δεν είναι (εξ ου και οι προτάσεις για πώληση του), όμως ο Μαρτίνς τον έβαζε συνεχώς βασικό επί 80 (!) παιχνίδια, με ό,τι συνέπειες από πλευράς φρεσκάδας, αφού δεν ήθελε κανένα άλλο! Αγοράστηκε ο Λέιντνερ, βασικός όχι απλά στην Ελπίδων του Ισραήλ, αλλά από τον Ιούνιο και στην Εθνική Ανδρών, παίκτης πιο επιθετικογενής σε σχέση με τον Όλεγκ. Απλά λόγω προσαρμογής και κυρίως γραφειοκρατίας με το κοινοτικό του διαβατήριο, αναπόφευκτα έχει πάει λίγο πίσω. Και υπάρχει και ο Κούτρης, διεθνής κι έμπειρος πια παίκτης, παίζοντας σε Ισπανία και Γερμανία. Όπως κι ο Κίτσος, διεθνής πια με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες-κατά την γνώμη μου πρέπει να πάει κάπου να παίξει δανεικός.

Στόπερ. Ο Ολυμπιακός έχει φέρει τον Μανωλά πίσω από την Ιταλία με συμβόλαιο (1,7 εκ. Ευρώ) που δεν είχε ποτέ στόπερ στην Ελλάδα, μεγαλύτερο του Μέλμπεργκ. Έχει τον Σισέ, που είναι μέσα στην τριάδα των στόπερ της Εθνικής Σενεγάλης, νικήτριας στο Κόπα Άφρικα και με παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχει τον Μπα, που πλέον συνήλθε από την επέμβαση στη μέση και βρίσκει πάλι τον καλό εαυτό του, όντας σε μία σειρά αγώνων ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας. Έχει τον Παπασταθόπουλο, με την εμπειρία μίας τεράστιας καριέρας σε Ιταλία, Γερμανία κι Αγγλία. Και παίρνει πίσω και τον Ρέτσο, που φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τους τραυματισμούς του και στα καλά του είναι αμυντικός επιπέδου.

Κόφτης. Ύπάρχει ο Γάλλος άλλοτε διεθνής Εμβιλά, που είναι τοπ επίπεδο χωρίς καμία αντίρρηση. Και δεύτερο για τη θέση ο Κορμπεράν έχει τον Μπουχαλάκη, βασικό στην Εθνική Ελλάδας και με συμβόλαιο 800 χιλ. Ευρώ ετησίως. Ευρισκόμενο πραγματικά σε πτώση, προφανώς όμως γιατί έπαιζε τέσσερα σερί χρόνια από 50 ματς τον χρόνο!

hwang

Νο 8. Υπάρχουν ο Χουάνγκ (αυτή είναι η καλή του θέση), ο Κούντε (μονάδα της Εθνικής Καμερούν που θα παίξει στο Μουντιάλ), ο Αγκιμπού (που κι αυτός παίζει στο 10, όπως ο Χουάνγκ) και φυσικά ο Μπουχαλάκης, που είναι περισσότερο 8άρι-ο Μαντί Καμαρά φεύγει.

Νο 10. Ενεργοποιήθηκε πάλι ο Φορτούνης, υπάρχει ο πάντα πολύτιμος Βαλμπουενά, παίζουν σε αυτή τη θέση οι Χουάνγκ, Αγκιμπού κι ο Ολυμπιακός περιμένει να δει τον Ζίνκερναγκελ (αυτή είναι η καλή του θέση) που είχε δει πέρυσι στην εκπληκτική σεζόν της Νότιγχαμ. Φυσικά από την 1η Γενάρη θα παίζει και ο Σκάρπα, ένας από τους καλύτερους παίκτες του φετινού πρωταθλήματος Βραζιλίας.

Εξτρέμ. Ο Ολυμπιακός έφερε τον Ντε Λα Φουέντε, με 25 παιχνίδια πέρυσι στη Μαρσέιγ, διεθνή με τις ΗΠΑ (μπορεί κι αυτός να πάει στο Μουντιάλ με την Εθνική του) και έχει τον Μασούρα (με 12 γκολ κατά μέσο όρο τη σεζόν), τον Γκάρυ Ροντρίγκες που στην ημέρα του κάνει τη διαφορά, αλλά και ως εναλλακτική τον Ραντζέλοβιτς και τον Βρουσάι.

Φορ. Ο Ολυμπιακός έφερε έναν εξαιρετικό παίκτη, τον Χουάνγκ Ουί Τζο (βασικό, όπως κι ο άλλος Χουάνγκ στην Εθνική Κορέας, με την οποία θα παίξουν στο Μουντιάλ). Έχει τον μεγαλύτερο σκόρερ της περασμένης τριετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Ελ Αραμπί, με συμβόλαιο καθαρά (χωρίς μπόνους) 2 εκ. Ευρώ ετησίως. Και πήρε τον Αμπού Καμαρά από τον Άρη, έναν από τους καλύτερους κυνηγούς στο περσινό πρωτάθλημα. Υπάρχει ο Χασάν, που λογικά θα φύγει και εναλλακτική επιλογή (για 4ος) είναι ο Αλίγιαγκιτς της Εθνικής Ελπίδων της Τσεχίας.

Ζινκερνάγκελ

Να καταλήξω κάπου, αφού επαναλάβω ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει μίνιμουμ τρεις ακόμη ενδεκαδάτους παίκτες (εξτρέμ, οκταροεξάρι και αριστερό μπακ): νομίζω ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού αδικείται από την κριτική που του γίνεται. Ναι, θέλει ακόμη σοβαρές προσθήκες η ομάδα, αυτό το δέχεται πρώτα απ΄όλα η ίδια η ομάδα, όμως η απαξίωση που γίνεται στο ρόστερ είναι μη αποδεκτή.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το ρόστερ, έστω με τα κενά που έχει, δεν βγάζει την εικόνα που θα έπρεπε να βγάζει με βάση τις δυνατότητες του. Αυτό είναι αλήθεια! Προέρχεται δε βασικά από την λάθος επιλογή της παραμονής του Μαρτίνς, αφού ήταν φανερό ότι ίσως μετά και τον 3ο (όχι τον 4ο…) χρόνο ο Πέδρο ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε.

Η δε σύγκριση με το ρόστερ των άλλων ομάδων, θέση προς θέση, παίκτη προς παίκτη, εύκολα αναδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός έχει το πιο ποιοτικό και αυτό με το μεγαλύτερο βάθος. Ας κάτσει όποιος θέλει κάτω κι ας τα δει…

Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι με την πλήρη ενσωμάτωση στην ομάδα των δύο Χουάνγκ, την πλήρη αποθεραπεία κι αποκατάσταση του Βρσάλικο, την ενεργοποίηση του Λέιντνερ, την επιστροφή ουσιαστικά του Φορτούνη, τον ερχομό από το Δεκέμβρη του Σκάρπα και τις μεταγραφές τουλάχιστον τριών βασικών παικτών που θα γίνουν, ο Ολυμπιακός θα γίνει πραγματικά ισχυρός, έχοντας μία νορμάλ διαχείριση από ένα προπονητή της ισπανικής σχολής, που έχουμε δει ότι ταιριάζει σε αυτή την ομάδα-όχι μόνο με τον μεγάλο Ερνέστο, αλλά και με το Μίτσελ, προπονητή που τον λες μάλλον μέτριο.

Παρεμπιπτόντως, παίκτη που κάνει τη διαφορά δεν θα δώσει ο Ολυμπιακός.

Άσχετο: Δε νομίζω ότι αποτελεί προτεραιότητα του Ολυμπιακού για τη θέση του αριστερού μπακ ο Αμαβί (παροπλισμένος εδώ και μία διετία στη Μαρσέιγ) που γράφει η Equipe. Η αναζήτηση συνεχίζεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.