Η δουλειά του Αλμέιδα και ο κακός Ολυμπιακός που δεν μας φανέρωσε τον Πλάνιτς!

Η δουλειά του Αλμέιδα και ο κακός Ολυμπιακός που δεν μας φανέρωσε τον Πλάνιτς!

Η δουλειά του Αλμέιδα και ο κακός Ολυμπιακός που δεν μας φανέρωσε τον Πλάνιτς!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στον Αργεντινό τεχνικό και το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται το βασικό προετοιμασίας, γράφει για τον Σέρβο στόπερ και έχει υστερόγραφο...

Κάθε μέρα που περνάει και η ΑΕΚ βρίσκεται στην Ολλανδία και τρέχει το βασικό στάδιο προετοιμασίας για τη σεζόν που έρχεται, αποδεικνύεται πως επιτέλους γίνεται σωστή δουλειά έπειτα από τουλάχιστον μια διετία. Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια στο κομμάτι αυτό (της καλοκαιρινής προετοιμασίας) αποδείχθηκε ότι δεν έγινε σωστή δουλειά. Για την ακρίβεια από την εποχή που η ομάδα δούλεψε με τον Μανόλο Χιμένεθ (όλες τους οι προετοιμασίες ήταν πολύ σωστές και αποτελεσματικές) δεν έχει βάλει ποτέ σωστά τις βάσεις μιας σεζόν...

Σίγουρα συνιστά μεγάλη δικαιολογία το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να δουλεύει σε συγκεκριμένο, πιο χαλαρό, τέμπο ελέω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της. Ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να εξηγήσει την άθλια εικόνα της στη τελευταία διετία με τριετία σε καμία των περιπτώσεων! Άλλωστε να θυμίσω ότι ανάλογα έπρεπε να δουλέψει ο Χιμένεθ το καλοκαίρι του 2017 και τα κατάφερε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ με μικρότερο αριθμητικά ρόστερ και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε η ομάδα. Διότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην αναγνωρίζουμε!

Από κει και πέρα δεν δουλεύτηκε η ομάδα σωστά σε κανένα καλοκαίρι, είτε με Καρέρα, είτε (και κύρια) με Καρντόσο (Παναγία μου) και φυσικά με Μιλόγεβιτς με τη διαφορά ότι ο τελευταίος με άλλους δούλεψε προετοιμασία και με άλλους τελικά ξεκίνησε το πρωτάθλημα σε μια μεταβατική περίοδο για το ρόστερ της ΑΕΚ... Φαίνεται λοιπόν πως τούτο το καλοκαίρι, αν κρίνουμε και από τις μαρτυρίες όσων βρίσκονται Ολλανδία και των ίδιων των ποδοσφαιριστών, το εκμεταλλεύεται σε απόλυτο βαθμό ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του και δουλεύουν όλα όσα πρέπει από το... μηδέν.

Κάτι που ήταν απαραίτητο να συμβεί η αλήθεια είναι... Ο Αργεντινός τεχνικός ψάχνει και δουλεύει πράγματα που θα αποφέρουν να βγάλουν από κάθε παίκτη της Ένωσης τον καλύτερό του εαυτό. Με τη δουλειά στο 3-5-2 και το 4-3-3 επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε ο ίδιος μετά το ματς με την Γκενκ: "Δεν θα επικεντρωθώ σε ένα σύστημα. Θέλω να δω σε τι σύστημα θα παίζουν καλύτερα και θα αποδώσουν οι παίκτες καλύτερα"! Αυτό ακριβώς πράττει ο νέος προπονητής της ΑΕΚ που έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τους πάντες στην ομάδα.

Δοκιμάζει πρόσωπα σε θέσεις και τακτικές, δουλεύει νοοτροπία

a

Σε αυτό το πρώτο δείγμα δουλειάς του Ματίας Αλμέιδα έχουν προκύψει πράγματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε προσπάθεια μετάφρασης του τι σκέφτεται και θέλει να διαπιστώσει. Τόσο στο κομμάτι της ουσιαστικής δουλειάς στο χορτάρι, όσο και σε αυτό που αφορά τη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας που επιθυμεί να έχουν οι ποδοσφαιριστές του σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε έναν αγώνα αλλά και στην καθημερινότητα προκειμένου να γίνει τρόπος ζωής όλο αυτό, όσο τουλάχιστον θα βρίσκεται ανάμεσά μας ο Αργεντινός.

Σε ότι αφορά στο αγωνιστικό ψάχνεται να μάθει κάθε αγωνιστική λεπτομέρεια, ικανότητα, αδυναμία και δυνατότητα αξιοποίησης του κάθε παίκτη του. Αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις των Λιβάι Γκαρσία που χρησιμοποιείται ως φορ σε δυάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπολογίζεται για το δεξί φτερό της επίθεσης. Το διαπιστώνει κανείς με τον Τσούμπερ που επιλέγεται για όλη την αριστερή πλευρά στο 3-5-2 και με τον Σιμάνσκι που τοποθετείται στο κέντρο της άμυνας σαν λίμπερο, αλλά και με άλλες περιπτώσεις (και τον Αλμπάνη για δεύτερο φορ στο 3-5-2 τον σκέφτεται για παράδειγμα)...

Αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν αποτελεί έναν προπονητή με εμμονή σε κάποια τακτική διάταξη και προσέγγιση όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Καμία σχέση όμως. Αντιθέτως δουλεύει και ψάχνει με ποιον τρόπο θα πάρει το καλύτερο από τον κάθε ποδοσφαιριστή του και προσαρμόζει το σύστημα σε αυτό και όχι σε εκείνο που θα ήθελε ο ίδιος να παίξει. Έως τώρα βασικά γιατί δεν είμαστε και μελλοντολόγοι να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό. Επιπρόσθετα διαπιστώνουμε μια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας που είναι απαραίτητη στην ΑΕΚ που είχε ποτιστεί λουζεριά.

Όλα στο χορτάρι βέβαια θα κριθούν και η δική του δουλειά. Τα πάντα και πάντα στο ποδόσφαιρο μετράνε από το αποτέλεσμα. Κάτι που το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Αργεντινός προπονητής. Ωστόσο δεν γίνεται να μη σημειώνεται κάτι που συμβαίνει και να μην αναδεικνύεται - αναγνωρίζεται σε επίπεδο δουλειάς και προσπάθειας. Ο Αλμέιδα ήρθε για να πετύχει, δουλεύει και έχει τη λύσσα της επιθυμίας για επιτυχία. Αυτό είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο, αν θα τα καταφέρει είναι άλλο ερώτημα, θέλει και υπομονή και στήριξη στη στραβή που δεν ξέρουμε καν και πως ο ίδιος τη διαχειρίζεται!

Καλός ο Πλάνιτς αλλά δεν βοήθησε ο κάκιστος Ολυμπιακός

a

Από ένα άσχετο κομμάτι με την προετοιμασία με το οποίο πρέπει να είναι σχετικά ικανοποιημένος ο Ματίας Αλμέιδα είναι από το πως χρησιμοποίησε ο τεχνικός της Μακάμπι Χάιφα τον Πλάνιτς στο ματς με τον Ολυμπιακό. Διότι ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα που δουλεύει όπως προαναφέραμε ο Αργεντινός τεχνικός στην Ολλανδία και ταυτόχρονα σε τετράδα όταν το γύρισε με τον Σέρβο στόπερ να τοποθετείται δεξιός κεντρικός αμυντικός και να ηγείται της άμυνας και στις δύο περιπτώσεις.

Αναγνωρίσαμε έναν αμυντικό επιβλητικό, με μεγάλη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, με διάθεση ηγετική και φυσιογνωμία αντίστοιχη. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα... Αντε να προσθέσουμε ότι ήταν σωστός στις τοποθετήσεις του και στο ψηλό παιχνίδι (1.91 άλλωστε), από κει και πέρα δεν έχουμε να εστιάσουμε κάπου αλλού δυστυχώς αφού όλη η άμυνα της Μακάμπι όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση είχε ρόλο κομπάρσου, δεν συμμετείχε στο ματς για 80 με 85 λεπτά...

Ήταν τόσο κακός ο Ολυμπιακός που δεν γίνεται να έχουμε ουσιαστικά συμπεράσματα για την αγωνιστική αξία του Πλάνιτς από το ματς αυτό. Όχι ότι η ΑΕΚ που τον θέλει τόσο καιρό τώρα περιμένει να τον κρίνει στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, για όνομα του Θεού, αλλά εμείς που περιμέναμε να γίνουμε λίγο σοφότεροι δεν τα καταφέραμε, αυτή είναι η αλήθεια, ίσως συμβεί στη ρεβάνς όπου ούτως, ή άλλως οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να επιδιώξουν να παίξουν ποδόσφαιρο και όχι να στηθούν πίσω από τη σέντρα δίχως καμία σωστή λειτουργία κόντρα επίθεσης και σωστής διαχείρισης του ματς.

Δεδομένα πρόκειται για καλό ποδοσφαιριστή, στον Σέρβο στόπερ αναφέρομαι, αλλά να θυμίσουμε ότι δεν έχει αποκτηθεί ακόμη πάρα το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η κατάληξη. Πάντα στις μεταγραφικές υποθέσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί θα σημειώνουμε το "εκτός συγκλονιστικού απροόπτου" διότι έχουμε ζήσει και δει πολλά τέτοια, απρόοπτα!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Υγ: Όπως και να το δεις είναι ΜΑΓΕΙΑ... Ακόμη δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του και τα όνειρά μας δεν έχουν ταβάνι για όσα θα ζήσουμε άμεσα, πολύ άμεσα όμως, σε αυτό το γήπεδο. Η νύχτα στης Φιλαδέλφειας τα μέρη έγινε πιο όμορφη από ποτέ και ήμασταν τυχεροί όσοι βρισκόμασταν όπως πάντα εκεί γύρω, στη δική μας πόλη, στη δική μας γειτονιά... Η φωτογραφία που φιλοξενεί το υστερόγραφο δεν είναι ικανή να αποτυπώσει την ομορφιά της και τη στιγμή, πόσο μάλλον το συναίσθημα, αλλά και πάλι είναι τόσο όμορφο να το βλέπεις που δεν γίνεται να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Προφανώς και έμεινε η ουρά αλλά δεν αντέχεται άλλο. Θέλουμε όλοι μας να μπούμε μέσα, να το ζήσουμε, αυτό που περιμένουν δύο νέες γενιές φίλων της ΑΕΚ που δεν έχουν ζήσει έδρα και δεκάδες ακόμα που περίμεναν 20 χρόνια σχεδόν (19 για την ακρίβεια) για να επιστρέψουν εκεί που την γνώρισαν και την ερωτεύτηκαν για πάντα! Όπως έλεγε και το τραγούδι τότε στην παρουσίαση του νέου γηπέδου, χρόνια πλέον πίσω: "κάνε λιγάκι υπομονή..."!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...