Η Αυστρία (του) έδειξε ότι χρειάζεται χρόνο και παίκτες

Η Αυστρία (του) έδειξε ότι χρειάζεται χρόνο και παίκτες

Η Αυστρία (του) έδειξε ότι χρειάζεται χρόνο και παίκτες

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τα συμπεράσματα από τα φιλικά προετοιμασίας του Άρη και την αξία των δύο αγώνων που ακολουθούν στο «Κλ. Βικελίδης» πριν την Γκόμελ.

Οι διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις των τριών φιλικών προετοιμασίας και οι τρεις σχηματισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο με τον Άρη Λεμεσού ανέδειξαν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Χερμάν Μπούργος στην Αυστρία. Το κοινό ήθελε να δει γκολ, εντυπωσιακές φάσεις αλλά να μην κρυβόμαστε, τέτοιου είδους προϋποθέσεις δεν είχαν δημιουργηθεί. Ο Αργεντίνος προχώρησε σε τακτικές αλχημείες για να καλύψει το ελλιπές ρόστερ και την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση μεταγραφών ή στην ενσωμάτωση των παικτών. Το έκανε επίσης γιατί ήθελε να δοκιμάσει πρόσωπα σε συγκεκριμένους ρόλους και φεύγοντας από την Αυστρία μπορεί να νιώθει σίγουρος για τουλάχιστον τρία πράγματα.

Το πρώτο σχετίζεται με την πιτσιρικαρία. Ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και σε κάθε συνθήκη. Γιατί ένιωσε πίεση στο φιλικό αγώνα με τη Γάνδη, άντεξε και στο αντιαθλητικό παιχνίδι του Άρη Λεμεσού. Αν και αμούστακοι οι περισσότεροι, δεν έβαλαν τα κλάματα ούτε κρύφτηκαν σε κάποια γωνιά. Πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα. Αποφεύγοντας την ονοματολογία που θα αδικήσει, είναι προφανές ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν ρόλο. Γιατί πρώτα έρχεται ο ρόλος και μετά ο χρόνος συμμετοχής, η εμπιστοσύνη κλπ. Ο Άρης δεν προχώρησε σε προσθήκες Ελλήνων παικτών αλλά αυτοί οι νεαροί του δίνουν τη δυνατότητα να χτίσει τον δικό του ελληνικό κορμό. Κι αυτός είναι απαραίτητος για κάθε ομάδα που θέλει να προοδεύσει.

Το δεύτερο κέρδος γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη. Ελλείψει κεντρικών χαφ, ο Ματέο Γκαρσία αγωνίστηκε εκεί δείχνοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η παρουσία του έβγαλε το πλεονέκτημα στη γρήγορη μετάβαση του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση και το λογικό μειονέκτημα στην ανάκτηση κατοχής της μπάλας. Επί τούτου, ο Σέικ Ντουκουρέ (αν και ολομόναχος) έβγαλε στοιχεία, μια ηγετική μορφή. Ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους του βασικού σταδίου προετοιμασίας γιατί ανέβασε επίπεδα αυτοπεποίθησης πατώντας καλύτερα στα πόδια του δείχνοντας παράλληλα στον προπονητή του ότι νιώθει έτοιμος.

Τρίτο κέρδος είναι ο Χουάν Ιτούρμπε. Κάμποσους μήνες περιμέναμε την αύξηση του επιπέδου επίδρασης του Παραγουανού στο παιχνίδι της ομάδας του. Και στους τρεις αγώνες με Αμβούργο, Γάνδη και Άρη Λεμεσού ήταν η πηγή δημιουργίας για την ομάδα του. Παίζοντας κι αυτός στον άξονα, σε παιχνίδι μεταβάσεων με όπλο την έκρηξη και την ταχύτητά του. Ας βελτιώσει όμως και την τελική προσπάθεια για να πάψει να αδικεί τον εαυτό του.

Αυτό που δεν είχε ο Άρης ήταν επάρκεια στην ανασταλτική λειτουργία με συνέπεια να είναι στην… πρίζα η τριάδα ή τετράδα στην άμυνα. Ο Ντουκουρέ έμοιαζε να παλεύει με τα κύματα. Στον αγώνα με τον Άρη Λεμεσού, ο Χερμάν Μπούργος έβαλε δίπλα του τον Πάπε Σέικ αλλά στην παρούσα φάση ο Σενεγαλέζος είναι αδύνατο να κρύψει τον έναν χρόνο απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο φιλικό με το Αμβούργο έπαιξε κατ’ ανάγκη για να ακολουθήσουν τα ημίωρα κόντρα σε Γάνδη και Άρη Λεμεσού. Ο προπονητής του θα προτιμούσε να τον προστατέψει αλλά δεν του το επέστρεψαν οι συνθήκες. Σαφέστατα θέλει τον χρόνο του και θα τον έχει, αλλά μέχρι τότε ο Άρης χρειάζεται έναν πιο έτοιμο παίκτη. Προς αυτήν την κατεύθυνση ελπίζει ότι ο Μπριάν Νταμπό θα είναι σε θέση να του δώσει φρέσκιες λύσεις. Άμεσα.

(Το ξαναγράφω)… ο Γκρέι είναι κανονικός σέντερ φορ

Μόνο ένας αφελής θα είχε τρομερές απαιτήσεις από έναν παίκτη που μετρά τέσσερις ημέρες στην ομάδα. Ο Άντρε Γκρέι είναι πολύ πιο μπροστά από τον Πάπε Σέικ σε φυσική κατάσταση και αγωνιστικό ρυθμό και στα 45 λεπτά που πήρε συνολικά στα φιλικά παιχνίδια έδειξε ότι ο άνθρωπος είναι κανονικός σέντερ φορ. Έχει κινήσεις στο κουτί, μέτρησε τέσσερις τελικές προσπάθειες παρότι καλά-καλά δεν ήξερε να ονόματα των συμπαικτών του. Ο Τζαμαϊκανός θα έχει ανέβει αρκετά στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολαβούν μέχρι τον αγώνα με την Γκόμελ. Είναι αναγκαίο να βρει πατήματα και κυρίως να αποκτήσει γραμμή επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του. Είναι οι λεγόμενοι αυτοματισμοί οι οποίοι αποκτούνται μέσα από την καθημερινότητα και όχι από τη θεωρία.

Τα δύο φιλικά στο «Κλ. Βικελίδης» έχουν μεγάλη αξία

Από τη στιγμή που το μοντάρισμα δεν έγινε στην Αυστρία, αντιλαμβάνεται ο καθένας την αξία των φιλικών αγώνων με Ολυμπιακό και Ιωνικό. Οι επιλογές των αντιπάλων χαρακτηρίζονται έξυπνες γιατί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα «τεστάρεις» την αμυντική ικανότητά σου, το transition παιχνίδι σου και πολλά ακόμη. Απέναντι στον Ιωνικό, θα διαπιστώσεις αν έχεις λύσει το βασικό αγωνιστικό πρόβλημά σου, αυτό της λειτουργίας απέναντι στις κλειστές άμυνες. Γι’ αυτό έχουν μεγάλη αξία τα φιλικά, συν ασφαλώς του ότι θα πάρουν χρόνο οι Μπριάν Νταμπό, Μπράντλεϊ Μαζικού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.