Eκλογές Superleague 1: Η νίκη του Μαρινάκη, ο Μπαλτάκος, ο Κλάτενμπεργκ και αυτοί που «παίρνουν κουβέρτες από ξενοδοχεία»

Γιάννης Σερέτης
Η επόμενη μέρα μετά την εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Superleague 1 αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σε πολλά μέτωπα και το «Gazzetta» αναλύει τα πεδία όπου βασικά εστιάζεται το ενδιαφέρον.

Μετά την απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να «κατέβει» και να κερδίσει τις εκλογές στη Superleague 1 (σιγά μην έβαζε υποψηφιότητα αν δεν είχε διασφαλίσει την εκλογή του) εμείς λέμε… ας κρατήσουν οι χοροί. Όχι στη Λίγκα. Εκεί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα την βρει την άκρη. Μπορεί να συναντήσει διαφωνίες, αλλά πολλές συγκρούσεις δεν πρόκειται να έχει, ειδικά αν προχωρήσει από του χρόνου στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, «αφαιρώντας» χρήματα από το ασύλληπτο συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο Ολυμπιακός με την Cosmote TV για να «μοιραστούν» στους «μικρούς».

Και, παρεμπιπτόντως, τουλάχιστον θεωρητικά πολύ περισσότερες προσδοκίες για κάτι καλύτερο δημιουργεί η εκλογή ενός ιδιοκτήτη του εκτοπίσματος «Μαρινάκη» από έναν ιδιοκτήτη βεληνεκούς «Παπαϊωάννου». Θα συμπληρώναμε και νοοτροπίας «Παπαϊωάννου», ο οποίος θυμίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα αρνούνταν να τοποθετήσει στο ΔΑΚ Λαμίας καινούριο χλοοτάπητα και «έστελνε» την ομάδα του να παίξει στο ουδέτερο του Βόλου με τον Παναθηναϊκό…

Οι χοροί θα αρχίσουν και θα κρατήσουν στην ΕΠΟ. Εκεί όπου ex officio ο πρόεδρος της Λίγκας καθίσταται ένας εκ των αντιπροέδρων της. Εκεί αναμένονται… γλέντια. Σε μέτωπα φανερά, αλλά ενδεχομένως και σε θέματα στα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φτάσει ο νους μας. Eιδικά αν θυμηθούμε τα φοβερά και τρομερά που είχε πει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην τηλεδιάσκεψη της Superleague 1, στις 19 Μαϊου. Mε highlight την εξής ατάκα, με αφορμή τη (μη) αδειοδότηση του Αρη τότε: «Εμείς θα βάζουμε εκατομμύρια, οι αθλητές μας θα δίνουν τον ιδρώτα τους και θα τα αλλοιώνει ο Σαράκης, ο Φιλιππούσης με τα στημένα οργανογράμματα; Πού νομίζετε ότι θα φτάσει αυτή η ξεφτίλα δηλαδή; Θα καθόμαστε, εμείς και οι φίλαθλοί μας, να ανεχόμαστε κάθε φορά τα μαγειρέματα και τις αλλοιώσεις σας; Άνθρωποι χωρίς επίπεδο, αμόρφωτοι και απαίδευτοι, που δεν μιλούν καν αγγλικά, θα κρίνουν αν θα παίζουμε εμείς στην Ευρώπη;».

Και επίσης αλησμόνητη στην ίδια συνεδρίαση η εξής ατάκα Μαρινάκη για την ΕΠΟ, στην οποία πλέον θα είναι ex officio μέλος του ΔΣ: «Γελάνε μαζί τους από το Κατάρ μέχρι την Αμερική. Μας παίρνουν τηλέφωνα ομάδες και ομοσπονδίες. Και γελάνε με την κατάντια της ΕΠΟ. Εδώ πήγαν στο Κατάρ και γέμιζαν φαγητά στις τσέπες τους από τις δεξιώσεις. Και όποτε πηγαίνουν σε αποστολές στο εξωτερικό έχουμε ακούσει ιστορίες να παίρνουν κουβέρτες και μαξιλάρια από τα ξενοδοχεία και φαγητά από τους μπουφέδες. Τόση ξεφτίλα!».

Τα λάθη Μπαλτάκου, Κλάτενμπεργκ και Αυγενάκη


Εν συντομία λοιπόν και ενόψει της συνεργασίας Μπαλτάκου – Μαρινάκη στην ομοσπονδία... Καμία δουλειά δεν είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης να αναμιχθεί στο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας. Και ο Κλάτενμπεργκ που ήθελε να αφήσει «κάτι» όταν θα φύγει (δεν μπορεί να αφήσει ως «κληρονομιά» ανάδειξη νέων αξιόλογων έτοιμων Ελλήνων διαιτητών, οπότε σου λέει ‘ας κάνω μια απόπειρα για επαγγελματική διαιτησία') δεν είχε καμία δουλειά να συζητήσει το θέμα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Επρεπε να το κάνει με την ΕΠΟ. Για έναν απλούστατο λόγο: ακόμα και με τον ισχύοντα πλέον, σχετικό Νόμο, αν η ΕΠΟ δεν θέλει, δεν πρόκειται να γίνει το πρώτο βήμα για επαγγελματική διαιτησία ούτε καν στην πρώτη, πειραματική φάση της. Γιατί; Διότι απλούστατα… ποιος θα πληρώνει τους διαιτητές; Ο Αυγενάκης ή μήπως ο Κλάτενμπεργκ; «Φάουλ» του Υφυπουργού και του αρχιδιαιτητή που έδωσαν «πάτημα» στον Τάκη Μπαλτάκο.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπαλτάκος δεν είχε καμία απολύτως δουλειά να συζητήσει με τις επτά ομάδες που θέλουν κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτά είναι ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη και να «παραγοντίζει» η ΕΠΟ. «Εδωσε πάτημα» στην πλευρά του Ολυμπιακού, άσχετα με το ότι τελικά πιθανότατα από του χρόνου πάμε για «μοίρασμα» των εσόδων από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οσο για το θέμα του Μαρκ Κλάτενμπεργκ τον οποίο ο Μπαλτάκος δεν βλέπει με καλό μάτι (να το πούμε κομψά); Σ΄αυτό, όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα πριν από δυο χρόνια, έχουν λόγο και οι δυο πλευρές. Και η ΕΠΟ και το «Big-4», το οποίο είχε συμφωνήσει στο πρόσωπο του Αγγλου επικεφαλής της ΚΕΔ, συνεισφέροντας και οικονομικά για την αμοιβή του, όπως και η ομοσπονδία. Λέμε «συνεισφέροντας», διότι το μεγαλύτερο ποσοστό το δίνει η UEFA!

Η ΕΠΟ έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει, εφόσον λήγει και το συμβόλαιό του. Και πιθανώς να το κάνει. Σ' αυτή την περίπτωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον - και πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ - ποιος θα προτείνει στον Μπαλτάκο και τους συνεργάτες του τους υποψήφιους αλλοδαπούς αντικαταστάτες του Κλάτενμπεργκ (διότι ασφαλώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν έχει γνώσεις του ευρωπαϊκού χάρτη των «refereeing officials»). Και, δεδομένου πως ό,τι έχει πει έως τώρα ο Μπαλτάκος περί Κλάτνεμπεργκ δεν το έχει συζητήσει ακόμα με FIFA-UEFA, τον αντικαταστάτη του θα τον πληρώνει... μόνη της η ΕΠΟ. Κι αν δεν είναι κάποιος παγκοσμίως άγνωστος, θα της κοστίσει περισσότερα απ΄ όσα δίνει τα δύο τελευταία χρόνια για τον Αγγλο.

Γιατί; Διότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα ξέρει πολύ καλά αυτό που είπε προχθές ο Κύρος Βασσάρας στην «Ερα – Σπορ»: «Δεν είναι το περιβάλλον το καλύτερο για να αναλάβεις της διαχείριση της ελληνικής διαιτησίας χωρίς να φοβάσαι και χωρίς να δέχεσαι πιέσεις». Οποιος ξένος έρχεται ως επικεφαλής της διαιτησίας, πληρώνεται πολλά χιλιάρικα ευρώ έξτρα για να αντέχει ακριβώς αυτή την πίεση.

@Photo credits: INTIME