ΠΑΟΚ: Πόση «μαγκιά» έχουν Μπότο και Λουτσέσκου;

ΠΑΟΚ: Πόση «μαγκιά» έχουν Μπότο και Λουτσέσκου;

ΠΑΟΚ: Πόση «μαγκιά» έχουν Μπότο και Λουτσέσκου;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου παρουσιάζει τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν το νέο ποδοσφαιρικό πλάνο του ΠΑΟΚ και περιμένει τα αποτελέσματα της δουλειάς Μπότο και Λουτσέσκου για τους οποίους θεωρεί ότι έχουν δύσκολο έργο.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έχει ανακοινώσει συμφωνίες, τα ρεπορτάζ όμως έχουν ήδη περάσει τα μηνύματα γι αυτά που έρχονται. Όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ γνωρίζει πλέον ότι η ομάδα του θα αλλάξει σε ένα σημαντικό ποσοστό.

Το πρώτο δεδομένο λοιπόν είναι οι πολλές αλλαγές. Ο αριθμός ξεκινάει από τις οκτώ μεταγραφές και μπορεί να φθάσει έως τις 12! Όταν λοιπόν μια ομάδα αλλάζει κατά 30-40% τότε… ναι μιλάμε για μεγάλες αλλαγές.

Δεύτερο δεδομένο: Οι αλλαγές και πιο συγκεκριμένα οι προσθήκες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα αφορούν παίκτες στο ηλικιακό γκρούπ 22-26. Αυτή την ηλικιακή ανανέωση την έχει ζητήσει ο Σαββίδης, την έχει προαναγγείλει ο Μπότο ο οποίος την υλοποιεί και την αποδέχεται ο Λουτσέσκου που θα δουλέψει με τη νέα ομάδα για να πετύχει τους αγωνιστικούς στόχους.

Τρίτο δεδομένο από όλα αυτά που ήδη ξέρει ο κόσμος μέσα και από τις περασμένες αναφορές μας: Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών (ακόμη και 80-90%) θα έχει ολοκληρωθεί νωρίς και σίγουρα μέσα στον Ιούνιο! Το έχει ζητήσει ο Λουτσέσκου που ξέρει τι τον περιμένει και θέλει χρόνο με τη νέα του ομάδα. Λένε και πιστεύουν ότι θα το καταφέρουν, θα το προλάβουν. (Στο κάτω-κάτω 3-4 εβδομάδες είναι, θα περάσουν και θα κριθούν).

Τέταρτο δεδομένο: Ο ΠΑΟΚ θέλει οπωσδήποτε να κάνει πορεία στην Ευρώπη, κάτι που αν το πετύχει και παίξει στους ομίλους, σημαίνει ότι από τον Ιούλιο και μετά, ΔΕΝ θα έχει χρόνο για δουλειά στα μεσοβδόμαδα. Θα παίζει και θα προετοιμάζεται για αγώνες, χωρίς να έχει πολύ χρόνο για να «χτίζει» νέα πράγματα. (Ας το έχουμε και αυτό στο νου).

Οι λογικοί στόχοι του ΠΑΟΚ

Για κάθε ομάδα στην αρχή της όποιας προσπάθειας, μετράει πάντα ο στόχος που βάζει. Υποθέτουμε ότι ο ΠΑΟΚ θα θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, προφανώς και πορεία στην Ευρώπη, έχοντας αυξήσει τα ποσοστά αυτάρκειάς του (τα έσοδά του δηλαδή μέσα από ευρωπαϊκές πορείες και πωλήσεις παικτών) για τώρα και το μέλλον. Γνωρίζοντας τον Σαββίδη και τη φιλοσοφία του εδώ και 10 χρόνια, θεωρώ ότι τα θέλει όλα και θα πιέσει γι αυτά. Ίσως (όπως λέει και ο Λουτσέσκου) να βάζει κάθε χρονιά και άλλες προτεραιότητες, σε γενικές γραμμές πάντως ΔΕΝ κάνει εκπτώσεις στους στόχους. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι θα τα ακούσουμε όλα αυτά (στόχους και ιεράρχηση) μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, παρατηρώντας την όλη προσπάθεια απέξω: Όταν μέσα σε 20 ημέρες αλλάζεις την ομάδα σου κατά 30-40% όταν μέσα σε… μισό καλοκαίρι ρίχνεις τον μέσο όρο ηλικίας σου σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κι όταν όλα αυτά γίνονται σε περίοδο συνεχόμενων αγώνων, είναι πολύ δύσκολο να έχεις άμεσα και μεγάλα αποτελέσματα. Το τονίζω αυτό σήμερα 31/5 και ας είναι όλοι προετοιμασμένοι ανάλογα, ειδικά στο ξεκίνημα. Και επειδή για κάθε ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα είναι ο πιο μεγάλος και δύσκολος στόχος που σε «απασχολεί» εννιά μήνες κάθε χρόνο, στην Ελλάδα όπου ο πρωταθλητής κερδίζει τον τίτλο έχοντας ποσοστό επιτυχίας 90% στους αγώνες του, γίνεται αντιληπτό ότι ΔΕΝ υπάρχει χρόνος προσαρμογής, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο να φτιάξεις πρώτα ομάδα και μετά από 1-2 μήνες να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Αν στην Ελλάδα (με όλα τα γύρω-γύρω που επικρατούν) δεν κάνει ο ΠΑΟΚ χρονιά όπως εκείνη του 2018-2019, αν για παράδειγμα δεν κάνει ξεκίνημα ανάλογο (ή παρόμοιο) με εκείνο το 7 στα 7, τότε… χαιρετίσματα. Δεν κινδυνολογώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλό είναι να τη θυμίζουμε σε όσους νομίζουν ότι ο Έλληνας πρωταθλητής έχει περιθώριο να κάνει και 7-8-10 γκέλες. Προσωπικά δεν θα έχω πρόβλημα αν ο ΠΑΟΚ δεν πάρει και αυτή τη χρονιά το πρωτάθλημα, αν όμως έχει καταφέρει να βάλει πολύ γερές βάσεις δημιουργίας νέας πολύ μεγάλης ομάδας, αν παρουσιάσει κάτι πιο φρέσκο μέσα στο γήπεδο, αν φθάσει και πάλι κοντά στους 60 αγώνες χωρίς όμως αυτή τη φορά να καταρρεύσει και αν μέσα σε όλα που θα γίνουν φέτος αρχίσει να χτίζει το νέο του γήπεδο. Δεν έχει όμως και μεγάλη σημασία τι προσδοκώ εγώ, όταν ο ιδιοκτήτης τα θέλει όλα, κάτι που νομίζω ότι ισχύει και για την πλειοψηφία του κόσμου. (Δεν ξέρω αν κάνω λάθος σε αυτό…).

Πρόκληση για Μπότο και Λουτσέσκου

Κι ενώ με βάση τη δική μου λογική ξεκινάει μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και ταυτόχρονα μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη σεζόν για τον ΠΑΟΚ που ειδικά στο ξεκίνημα μπορεί και να υποφέρει, μπορεί ο Ζοσέ Μπότο και ο Ραζβάν Λουτσέσκου να μας διαψεύσουν. Γιατί όχι; Εδώ θα φανεί η ποδοσφαιρική τους γνώση, η μαγκιά όπως γράφω στον τίτλο. Ποιος μπορεί να αποκλείσει μια μεγάλη επιτυχία του Μπότο στις ψαγμένες μεταγραφές που είναι έτοιμος να παρουσιάσει; Θυμίζω ότι ο Πορτογάλος είναι εξειδικευμένος στην αγορά και στο σκάουτινγκ με μεγάλη επιμονή σε αυτές τις πιο μικρές ηλικίες στις οποίες θα επενδύσει ο ΠΑΟΚ. Μπορεί και να τα καταφέρει, κάτι που στην μεταγραφική λογική σημαίνει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50-60% στις κινήσεις που θα κάνει. (Ας μην ξεγελιόμαστε το 80-90% κανείς δεν το φθάνει).

Ποιος θα τον βοηθήσει να πετύχει κάτι τέτοιο; Προφανώς ο Λουτσέσκου που ΠΑΝΤΑ παίρνει από τον κάθε παίκτη το καλύτερο και όλα αυτά αφού φτιάξει μία ομάδα με τις δικές του ποδοσφαιρικές αρχές. Και επειδή ΠΑΝΤΑ η ομάδα κάνει τους παίκτες, μπορεί ο Ρουμάνος να παρουσιάσει σύντομα κάτι νέο και πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτόν (προσωπικά) έχω ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Κλείνοντας: Ο ΠΑΟΚ έχει συγκεκριμένο πλάνο που λίγο-πολύ έχει επικοινωνήσει. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει, ανανεώνεται ηλικιακά (σίγουρα θα μείνουν και κάποιοι από τους παλιούς) και όλα αυτά θα τα επιχειρήσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικά η προσπάθεια για πρωταθλητισμό σε διαδικασία στην Ελλάδα που εκτός των άλλων θα έχει και… Κλάτενμπεργκ (δεν εννοώ τη διαιτησία του ΠΑΟΚ αποκλειστικά) θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Παρολ αυτά το… μάτι και η γνώση του Μπότο στην αγορά, αλλά και η αδιαμφισβήτητη προπονητική αξία του Λουτσέσκου, μας προκαλούν να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε μέσα στο γήπεδο τι μπορούν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν. Για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό το τελευταίο είναι βασικό. Είναι ξεκάθαρο ότι το καλοκαίρι του 2022, ο ΠΑΟΚ και οι άνθρωποί του δουλεύουν και για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο για την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.