Άρης: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται

Άρης: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται

Άρης: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το καλοκαίρι των ριζοσπαστικών αλλαγών και τον Άρη που σκοπεύει να χτίσει από την αρχή.

Η περίσταση απαιτεί τον ξεπερασμένο (μεν) αλλά αποτελεσματικό (δε) παραδοσιακό τρόπο γιατί η μύτη του μολυβιού πρέπει να είναι αιχμηρή και το… τεφτέρι είναι απολύτως απαραίτητο λόγω του αριθμού των ονομάτων που θα καταγραφούν.

Με τον γνωστό αστερίσκο βέβαια γιατί οι συνθήκες (απόλυτης) κανονικότητας είναι πράγμα ασυνήθιστο στον Άρη καθώς η βασική προϋπόθεση πραγματοποίησης όσων θα διαβάσετε παρακάτω είναι η διατήρηση του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών.

Επί τούτου θα αποφασίσει το CAS και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, η ετυμηγορία αναμένεται έως τις 10 Ιουνίου, εάν κι εφόσον δεν προηγηθεί η 13η αναβολή στην έκδοσή της. Και με την ελπίδα ότι στην περίπτωση μη εξάλειψης της ποινής απαγόρευσης για έναν χρόνο (όπως είχε επιβληθεί η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA) αυτή είτε θα διατηρηθεί με ανασταλτικό χαρακτήρα είτε θα μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι στις (περίπου) δύο εβδομάδες που μεσολαβούν ο Άρης μπορεί να προχωρήσει σε συζητήσεις ή ακόμη και σε συμφωνίες αλλά ό,τι ενέργεια κι αν κάνει, δίπλα της θα «ακουμπάει» κι έναν αστερίσκο κι αυτό αυτομάτως του προκαλεί διαπραγματευτικό μειονέκτημα.

Τι θα συμβεί αν δικαιωθεί…

Είναι δεδομένο ότι θα φτιάξει μια ομάδα από την αρχή καθότι όλοι συμφωνούν στην άποψη ότι ένας κύκλος έκλεισε και είναι ευδιάκριτη η ανάγκη φρεσκαρίσματός της. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν ευεργετικά οι λήξεις αρκετών συμβολαίων γιατί δεν υπάρχει η πρόθεση ανανέωσης των περισσοτέρων εξ’ αυτών.

Αυτό ισχύει για τους Γιοχάν Μπεναλουάν, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Φακούντο Μπερτόγλιο, Λερίν Ντουάρτε, Κριστιάν Λόπεθ, Δημήτρη Μάνο, Μοχανάντ Άλι. Θεωρείται δύσκολο να παραμείνει Εμάνουελ Σάκιτς ενώ η περίπτωση του Μπρούνο Γκάμα είναι ξεχωριστή λόγω και της σχέσης του με τον Θόδωρο Καρυπίδη. Μια κουβέντα με τον Πορτογάλο θα γίνει αλλά θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα συμβόλαια που είχε στην ομάδα και υποβαθμισμένο αγωνιστικό ρόλο. Άρα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής του.

Ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση του Γιώργου Δεληζήση λόγω της σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του αρχηγού με την ομάδα και είναι ξεκάθαρο ότι στο σενάριο που γίνει συζήτηση με σκοπό την υπογραφή νέου συμβολαίου, θα είναι τιμής ένεκεν.

Εάν το θελήσει βέβαια και ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός γιατί ξέρει ότι σ’ αυτό το ενδεχόμενο δύσκολα θα πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Επίσης, ο Άρης είχε καταθέσει προσφορά στον Κριστιάν Γκάνεα για την υπογραφή νέου διετούς συμβολαίου.

Ποιους ζήτησε ο Μπούργος;

Επιβεβαιώθηκε και από την ίδια την ΠΑΕ Άρης ότι από τους 13 ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν, ο Χερμάν Μπούργος ζήτησε δύο παραμονές. Χουλιάν Κουέστα και Χαβιέρ Ματίγια είναι στο πλάνο της επόμενης χρονιάς και μένει να φανεί αν θα τα βρουν στο οικονομικό.

Στην περίπτωση του πρώτου, οι «κίτρινοι» ουσιαστικά προσπαθούν να «σπάσουν» τη συμφωνία του με τον ΑΠΟΕΛ προσφέροντάς του ισάξιο αν όχι καλύτερο συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων. Για τον δε Χαβιέρ Ματίγια, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα βρουν το ποσό που θα τους ενώσει.

Πριν από 3-4 μήνες, δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη για ανανέωση της συνεργασίας τους αλλά τα δεδομένα άλλαξαν έπειτα από την ανταπόκριση του Ισπανού στον βασικό ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του.

Οι έχοντες συμβόλαιο οι οποίοι δεν είναι ασφαλείς

Το πλάνο ριζικών αλλαγών αγγίζει και τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν συμβόλαια και η σχετική αναφορά δεν φωτογραφίζει μόνο τις αυτονόητες περιπτώσεις σαν κι αυτές των Ντένις, Λούμορ και Ιζέτ Χαΐροβιτς. Ο αποκλεισμός τους από τις αποστολές έδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν έχουν θέση στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή τους και απομένει να βρεθούν συμφωνίες στο οικονομικό.

Η υπόθεση δεν είναι απλή αν συνυπολογιστεί ότι ο τρίτος έχει συμβόλαιο για τα δύο επόμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση, το ποσό που διακυβεύεται αγγίζει το 1.000.000 ευρώ. Ο Άρης είχε ψάξει τρόπους αποδέσμευσης του Χαΐροβιτς και τον περασμένο Γενάρη αλλά ο Βόσνιος δεν βρήκε ενδιαφέρον από άλλη ομάδα.

Πέραν αυτών όμως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπαντού Ντιαγέ ο οποίος επίσης έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024.

Η πρωτοβουλία ανήκει κυρίως στον Σενεγαλέζο μέσο στον οποίον δεν άρεσε καθόλου η εκτόπισή του από την 11αδα και η παροχή δεύτερου ή και τρίτου ρόλου στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Υπάρχει και το σενάριο των πωλήσεων

Το μυαλό όλων πηγαίνει στον Ντάνιελ Μαντσίνι ο οποίος υπήρξε ο πιο σταθερός ποδοσφαιριστής από το σύνολο αυτών της μεσοεπιθετικής γραμμής και παράλληλα εμπλούτισε το παιχνίδι του επιβεβαιώνοντας τα άλματα βελτίωσής του.

Για τον Αργεντίνο εκφράστηκε ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού αλλά και τον Ολυμπιακό, οπότε όλα θα κριθούν από το αν θα μετουσιωθεί σε προτάσεις αγοράς των δικαιωμάτων του, αλλά και από το ποσό που θα προσφέρουν.

Πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον και για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά ο οποίος μπορεί να μην έλυσε το πρόβλημα της ομάδας στο γκολ αλλά έκανε αρκετά ικανοποιητική χρονιά.

Γενικώς, ο Θόδωρος Καρυπίδης έχει πει κατ’ επανάληψη ότι είναι υπέρ των πωλήσεων αρκεί οι προτάσεις να ανταποκρίνονται στην αξία των ποδοσφαιριστών και παράλληλα να λειτουργούν προς το συμφέρον της ομάδας.

Μια ομάδα από την αρχή

Για να καταλήξουμε σ’ αυτό που ξεκινήσαμε, είναι προφανές ότι ο Άρης θα χτίσει κάτι καινούργιο. Για τη μορφή του, κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια υπό την έννοια ότι δεν έχει εξηγηθεί το αγωνιστικό σχέδιο. Στους τρεις μήνες παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία ο Χερμάν Μπούργος έδειξε δύο πράγματα.

Πρώτον, προτιμά τον σχηματισμό με δύο επιθετικούς (4-4-2) και δεύτερον, θέλει να έχει τα υλικά ή μάλλον τα ποδοσφαιρικά στοιχεία για τη δυνατότητα αλλαγής του στη διάρκεια ενός αγώνα. Κρίνοντας λοιπόν και από τον αριθμό των παικτών που θα αποχωρήσουν, οι «κίτρινοι» θα επιδιώξουν να ενισχυθούν σε κάθε θέση.

Για παράδειγμα, παράλληλα της ανανέωσης της συνεργασίας με τον Χουλιάν Κουέστα θέλουν και τον Γιούρι Λοντίγκιν στη θέση του τερματοφύλακα ούτως ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και ο Μάριος Σιαμπανης υπολογίζεται για τρίτος. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας δεξιός οπισθοφύλακας με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει ο ρόλος του Σαλέμ Εμπακατά. Αναγκαία είναι και η προσθήκη ενός κεντρικού αμυντικού ο οποίος θα έχει υποστηρικτικό ρόλο πίσω από τους Φαμπιάνο Μπράμπετς.

Καθώς το θέμα του Κριστιάν Γκάνεα είναι ανοιχτό για τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα, είναι στο χέρι του Άρη η ενεργοποίηση της συμφωνίας με τον Μάρβιν Πίρσμαν.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, εφόσον ανανεώσει ο Χαβιέρ Ματίγια και υπολογίζοντας τους Λούκας Σάσα, Σέικ Ντουκουρέ, ο Άρης έχει τους τρεις από τους τέσσερις αμυντικούς χαφ που χρειάζεται. Προφανέστατα θα κινηθεί για την απόκτηση τουλάχιστον ενός επιτελικού μέσου.

Στα επιθετικά άκρα και με ανοιχτό το ζήτημα πώλησης του Ντάνιελ Μαντσίνι, ο Χουάν Ιτούρμπε έχει συμβόλαιο και υπολογίζεται κανονικά, ενώ το πρόσφατο παρελθόν καλλιέργησε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ομάδα μπορεί να στηριχθεί στον Ματέο Γκαρσία.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η ομάδα θα κινηθεί για την προσθήκη δύο ακραίων επιθετικών αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Στη δε κορυφή της επίθεσης, παρόντος του Καμαρά και με τον Λούις Πάλμα να έχει ρόλο δεύτερου φοε, είναι απαραίτητη η προσθήκη δύο ακόμη επιθετικών εκ των οποίων ο ένας θα πρέπει να έχει… στο αίμα του τις κινήσεις εντός περιοχής και παράλληλα να είναι ικανός στο ψηλό παιχνίδι.

Κάτι ψάχνει στη Μαδρίτη

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Άρης θα προσπαθήσει να προσθέσει μια ντουζίνα παίκτες. Πρόθεσή του είναι η απόκτηση νεαρών παικτών λόγω και της επιθυμίας του ισχυροποίησης της θέσης του στην πραγματική αγορά, αυτή των πωλήσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίστηκε η συνάντηση στη Μαδρίτη με τους εκπροσώπους της Ατλέτικο. Ο Χερμάν Μπούργος εργάστηκε οκτώ χρόνια στους Μαδριλένους, προφανώς έχει γνώση της ποιότητας των ποδοσφαιριστών οι οποίοι ανδρώθηκαν στα τμήματα υποδομής και ουσιαστικά θα επιδιωχθεί μια μορφή συνεργασίας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα