Παναθηναϊκός: Το 75% επιτυχίας στις μεταγραφές, η εξήγηση και το καλοκαίρι που έρχεται

Παναθηναϊκός: Το 75% επιτυχίας στις μεταγραφές, η εξήγηση και το καλοκαίρι που έρχεται

Παναθηναϊκός: Το 75% επιτυχίας στις μεταγραφές, η εξήγηση και το καλοκαίρι που έρχεται

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το περασμένο μεταγραφικό καλοκαίρι του Παναθηναϊκού, τους βασικούς άξονες της επιτυχίας και το κρίσιμο παζάρι που έρχεται.
To ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και το περιβάλλον του είναι εθισμένα στις μεταγραφές. Όταν μία ομάδα δεν παίξει καλά σε 3-4 παιχνίδια, τι θέλει; Μεταγραφές. Από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό μέχρι τον ουραγό, Απόλλωνα. Όταν ένας νεοφερμένος ποδοσφαιριστής δεν πετάει μάτια από το πρώτο παιχνίδι, τι πρέπει να γίνει, ποιά είναι η λύση; Μεταγραφές. Με διαφορά από την δεύτερη είναι η αγαπημένη λέξη στη κοινωνία του αθλήματος στη χώρα και στο μυαλό των περισσοτέρων αποτελεί το φάρμακο για κάθε ποδοσφαιρική ''ασθένεια''.

Προφανώς λανθασμένα. Οπότε σήμερα και απόλυτα πιστοί στο ''οι προπονητές και οι μεταγραφές κρίνονται ή θα πρέπει να κρίνονται στο φινάλε της κάθε σεζόν'' θα μιλήσουμε για μεταγραφές. Το δείγμα είναι υπεραρκετό και πάνω από όλα ασφαλές.

Τώρα που ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος για τον Παναθηναϊκό, μία σεζόν απόλυτα επιτυχημένη βάσει των στόχων που είχαν τεθεί το περασμένο καλοκαίρι, είναι ξεκάθαρο το εξής:

Το ''τριφύλλι'' πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2021 και τον Γενάρη του 2022 τις καλύτερες επιλογές μετά το καλοκαίρι του 2014. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μεγάλο, φτάνει το 75% και κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο, καθώς τα όσα έγιναν πάνω στο χορτάρι αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το επιτελείο του και οι άνθρωποι της ΠΑΕ πέτυχαν ένα 6/8 και επί της ουσίας έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση, πρόσθεσαν την ποιότητα που έλειπε σε ένα ρόστερ που έτσι κι αλλιώς διέθετε καλούς ποδοσφαιριστές που απλά... κάηκαν από την περσινή σεζόν.

ψψ

Ποια ήταν τα πρόσωπα που δημιούργησαν αυτή την μεγάλη αποτελεσματικότητα;

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος, η πιο δαπανηρή μεταγραφή της δεκαετίας. Ο Αργεντινός ολοκλήρωσε την σεζόν με 13 γκολ και 4 ασίστ. Πρώτος σκόρερ της ομάδας, πονοκέφαλος για κάθε αντίπαλο, τρομερός στο τακτικό κομμάτι και μοχλός πίεσης στον κάθε αντίπαλο.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ, το ''μυαλό'' της μεσαίας γραμμής. Δεν είναι εντυπωσιακός στο μάτι αλλά η δουλειά που κάνει, τα όσα έκανε στον αγωνιστικό χώρο ανέβασαν επίπεδο την λειτουργία της μεσαίας γραμμής των ''πρασίνων''. Σε ανάπτυξη και ανασταλτική λειτουργία.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι που κάτω από τα δοκάρια έδωσε την σταθερότητα και την ασφάλεια που χρειάζεται κάθε ομάδα, σε συνδυασμό με το πολύ καλό παιχνίδι που κάνει με τα πόδια.

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο έδωσε την ταχύτητα που έλειπε, μοίρασε 4 ασίστ, πήρε το πέναλτι στον τελικό, δημιούργησε ένα πολύ αποδοτικό τρίγωνο μαζί με Κώτσιρα και Παλάσιος στα δεξιά και ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του.

Ο Γιάννης Κώτσιρας με το τρομερό τελευταίο τρίμηνο της σεζόν. Μπορεί στην αρχή της χρονιάς να μην ήταν αυτός που όλοι θα ήθελαν, μπορεί να έκανε κάποια σημαντικά λάθη αλλά στο ντεμαράζ της ομάδας ήταν από τους θεμέλιους λίθους, με φανταστικές εμφανίσεις σε κάθε παιχνίδι.

Ο Ζβόνιμιρ Σάρλια που αποκτήθηκε ως εναλλακτική λύση και ως τέτοια λειτούργησε ιδανικά, όταν επέστρεψε ο Σένκεφελντ στο πλευρό του Βέλεθ. Σε ένα σύνολο δεν υπάρχουν μόνο οι πρωταγωνιστές αλλά και οι ρολίστες. Ο Κροάτης ανταποκρίθηκε.

φφφ

Ποιοί ήταν εκείνοι που χάλασαν το απόλυτο;

Ο Ματέους Βιτάλ, ο οποίος με εξαίρεση τον πρώτο μήνα, μετά εξαφανίστηκε. Δεν έδωσε το παραμικρό, δεν βοήθησε καθόλου και ίσως να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά το γιατί δεν ''έπιασε'' στην χώρα μας, ένας πραγματικά προικισμένος ποδοσφαιριστής, με άριστη συμπεριφορά και εικόνα στις προπονήσεις.

Ο μόνιμα τραυματίας, Πασκάλ Λούντκβιστ. Το παιδί αυτό κατάφερε να πάθει τα... πάντα όσο είναι στην Αθήνα και δικαίως από ένα σημείο και μετά έπαψε να τον υπολογίζει ο προπονητής, καθώς σε ένα ματς έπαιζε και σε δέκα ήταν έξω.

Από κει και πέρα, το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, προφανώς και μπορεί να εξηγηθεί. Οι δύο κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

  • Με την αύξηση των οικονομικών πόρων, ο Παναθηναϊκός μεγάλωσε την διαθέσιμη δεξαμενή των επιλογών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε και γράφαμε το αυτονόητο. Όταν ψωνίζεις αποκλειστικά ελεύθερους και ''στοιχήματα'' οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Όταν, όμως, μπορεί να αγοράζεις και να επενδύσεις σε παίκτες που η καριέρα τους είναι είτε σε ανοδική πορεία είτε σε μια σταθερότητα, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Όλοι όσοι ήρθαν ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, πέρσι ή τα προηγούμενα χρόνια.
  • Με την ξεκάθαρη άποψη του προπονητή για αυτό που θέλει να παίξει, για αυτό που θέλει να παρουσιάσει πάνω στο χορτάρι. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε κλαμπ να διαθέτει έναν τεχνικό με ξεκάθαρες ιδέες για το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Ο Ιβάν ήξερε από την πρώτη στιγμή τι θέλει να κάνει, ήξερε με ποιους παίκτες θα το πετύχει και καθεμία μεταγραφή... έκρυβε από πίσω μία ή περισσότερες στοχεύσεις πάνω στο παιχνίδι της ομάδας του.

Φυσικά τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός λειτουργεί με τον ιδανικό τρόπο του scouting και της συνεχούς αναζήτησης ποδοσφαιριστών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Είναι πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι της οργάνωσης και αν κάνει βήματα μπροστά με τους κατάλληλους ανθρώπους, οι πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα πέρσι στις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών δεν υπήρχε εναλλακτική λύση ανάλογη του Παλάσιος. Για παράδειγμα φέτος στην τελευταία ημέρα των μεταγραφών αν δεν ερχόταν ο Γκατσίνοβιτς, δεν θα γινόταν μεταγραφή.

Από την στιγμή που ο Ιβάν είναι τόσο δύσκολος στο να καταλήξει σε μία επιλογή(και καλά κάνει) και όπως είπε και ο ίδιος ''θα σας ταλαιπωρήσω όλους και φέτος'', το κλαμπ θα πρέπει να τον βοηθήσει μέσα από το άπλωμα των διαθέσιμων επιλογών, μέσα από το σωστό φιλτράρισμα, μέσα από διαδικασίες που θα πρέπει να υπάρχουν στον σύλλογο, ανεξάρτητα από τον εκάστοτε προπονητή.

Το φετινό καλοκαίρι είναι πιο κομβικό από το προηγούμενο, υπάρχει η διάθεση να διατεθούν περισσότερα χρήματα, οπότε μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς, το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ανάλογο ποσοστό επιτυχίας στις επιλογές. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πρωταθλητισμού στον Παναθηναϊκό.
@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.