Γιοβάνοβιτς: «Να μπούμε στους ομίλους και να αποκτήσουμε σταθερότητα»

Γιοβάνοβιτς: «Να μπούμε στους ομίλους και να αποκτήσουμε σταθερότητα»

Newsroom
Γιοβάνοβιτς: «Να μπούμε στους ομίλους και να αποκτήσουμε σταθερότητα»

bet365

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μίλησε για την κατάκτηση του Κυπέλλου, για την έξοδο στην Ευρώπη και για την ομάδα της επόμενης σεζόν.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στη Nova, στην εκπομπή Monday FC, για την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, για την έξοδο στην Ευρώπη, για την ομάδα της επόμενης σεζόν και τοποθετήθηκε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο την είσοδο του «τριφυλλιού» στους ομίλους του Conference, αλλά και να αποκτήσει η ομάδα του σταθερότητα.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιούται καλύτερα πράγματα. Υπάρχουν καλοί προπονητές, καλοί Έλληνες προπονητές. Υπάρχει τρομερή αμφισβήτηση για όλους. Υποβαθμίζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να του αξίζει. Υπάρχουν προπονητές με τακτική σκέψη. Υπήρξαν εφέτος πολύ καλές ομάδες, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ιωνικός του Σπανού, ο Αστέρας, ο ΟΦΗ του Νίκου. Ο Βόλος το πρώτο διάστημα, για 1,5 - 2 μήνες έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο».

Για τον Παναθηναϊκό:
«Θέλαμε να έχουμε ένα στυλ παιχνιδιού που θα έχει σφραγίδα. Ξέραμε τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν ξέραμε αν τα αποτελέσματα θα είναι σύμμαχός μας. Εδώ κρινόμαστε όλοι αυστηρά και γρήγορα. Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν για τόσες ήττες, αλλά τις κάναμε. Οι προπονητές ζουν από τα αποτελέσματα. Μας έδωσε χρόνο η διοίκηση. Εκείνη πιστεύει σε αυτό που κάνουμε ή όχι. Ακόμα και όταν δεν είχαμε καλά αποτελέσματα, όσοι έρχονταν στο γήπεδο δεν καταφέρθηκαν ποτέ εναντίον της ομάδας όταν ξεκινούσε ένα ματς. Μας βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για τους παίκτες να αντιδράσουν ότι υπάρχει αμφισβήτηση. Εμείς δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα. Όταν παίρναμε αποτελέσματα, ήταν πιο εύκολο για εμένα και για τους παίκτες να αποδώσουν καλά. Στο ποδόσφαιρο κρινόμαστε από ένα ματς. Πρέπει να αντιληφθούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Καταφέραμε να βγούμε στην Ευρώπη, να πάρουμε το Κύπελλο, κερδίσαμε πίστωση χρόνου και θα προετοιμαστούμε πιο ήρεμα για την επόμενη χρονιά».

Για τις δηλώσεις που έχει κάνει, για τις οποίες όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια:
«Λειτουργώ βάσει καρδιάς και όχι μυαλού. Τον ξέρω τον Παναθηναϊκό ως ποδοσφαιριστής και τώρα ως προπονητής. Όταν ήρθα δεν ήξερα και τόσα πολλά πράγματα. μετά από 2-3 μήνες κατάλαβα αρκετά. Δεν μπορώ να πω ότι τον απόλαυσα αυτόν τον έναν χρόνο. Ήταν πολύ δύσκολος χρόνος, από τις δύσκολες προπονητικές μου χρονιές, τεράστιο φορτίο. Υπάρχει τεράστιος όγκος φιλάθλων που θέλει η ομάδα να γυρίσει στα παλιά επίπεδα. Ό,τι γίνεται τώρα συγκρίνεται με τον Παναθηναϊκό του παρελθόντος, που διεκδικούσε τίτλο και έπαιζε στην Ευρώπη, αυτό είναι και ένα εμπόδιο για τη σημερινή ομάδα. Αυτό που είπα μετά τον Ολυμπιακό, ήταν αυτό που σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Ξέρουμε ότι του χρόνου θα είναι μεγαλύτερες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις. Η πρόοδος πρέπει να είναι στο γήπεδο με σταθερά βήματα. Όχι να είναι μια λαμπάδα που άναψε και έσβησε. Πρέπει να κάνει πορείες πρωταθλητισμού, αλλά να υπάρξει μεγαλύτερη σταθεροποίηση από ό,τι εφέτος, να μην έχει διακυμάνσεις. Μόνο ο Ολυμπιακός εξασφάλισε εφέτος νωρίς τον στόχο του. Οι άλλες ομάδες είχαν καλές και κακές περιόδους. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση αυτό που πετύχαμε. Είναι εύκολο να υποσχόμαστε, αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού βρισκόμαστε ώστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά κάθε χρόνο».

Για το αν ο Παναθηναϊκός διεκδικήσει του χρόνου το πρωτάθλημα:
«Θέλουμε να το διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, ναι, αλλά είτε το παίρνεις είτε όχι. Εφέτος πόσο το διεκδικήσαμε; Για ένα μήνα, δύο; Η σταθερότητα δείχνει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πάρει ένα πρωτάθλημα. Ο τίτλος μένει, είναι καλός, δεν ξεγράφεται. Το να βγεις όμως στην Ευρώπη, να παίξεις στα προκριματικά και να αποκλειστείς, δεν έχει νόημα. Το σημαντικό είναι να μπεις στους ομίλους, είναι σημαντικό για τη βαθμολογία του Παναθηναϊκού και για τη χώρα. Για τη σημερινή γενιά παικτών είναι σημαντικός ο τίτλος για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ομάδας. Δημιουργούμε θετική αύρα στην ομάδα, πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί σε ό,τι κάνουμε του χρόνου».

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε ιδιαίτερα καλή εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού:
«Όταν κερδίσαμε το Κύπελλο, δεν είχε σημασία να κάνουμε βαθιά ανάλυση του ματς. Και οι δύο ήμασταν καλές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είναι τα τελευταία 2-3 χρόνια μια από τις καλύτερες ομάδες. Ο ΠΑΟΚ είχε πλεονέκτημα λόγω εμπειρίας. Ένας τελικός είναι διαφορετικός από έναν αγώνα πρωταθλήματος. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Αυτή την εμπειρία δεν την είχαμε. Μόνο ένας - δυο παίκτες μου αν είχαν παίξει σε τέτοιο ματς. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση μέχρι το γκολ. Δεν κινδυνεύαμε. Μετά τη διακοπή άλλαξαν τα πράγματα, η διακοπή βοήθησε περισσότερο τον ΠΑΟΚ να συγκεντρωθεί.

Γενικώς δεν είμαστε ομάδα που γυρίζει τακτικά πίσω. Αν δεν μας πιέσει ο αντίπαλος, δεν δίνουμε εύκολα χώρο. Ο ΠΑΟΚ κάποια στιγμή θα αντιδρούσε, είναι εξαιρετική ομάδα. Έπρεπε να πάρει ρίσκα. Δεν ξέρω αν ήταν ο φόβος ο δικός μας. Προσπάθησα να ενισχύσουμε τη μεσαία γραμμή, να έχουμε περισσότερα τρεξίματα και να μη μεταφέρει ο ΠΑΟΚ τη μπάλα έξω από περιοχή μας, αλλά δεν βοηθηθήκαμε. Θα πω ότι σε κάποιες φάσεις είχαμε και τύχη, αλλά και ικανότητα να αμυνθούμε. Θα μπορούσαμε να το είχαμε πληρώσει, αλλά κατανοώ πλήρως και τους παίκτες. Θα μου ήμουν άδικος απέναντί τους ακόμα κι αν το αποτέλεσμα άλλαζε τελικά».

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε το ποδόσφαιρό του στον β' γύρο:
«Κι εμένα μου άρεσε το ποδόσφαιρο του β' γύρου. Βασιστήκαμε στην κατοχή της μπάλας και σε πιο αργό ποδόσφαιρο. Προς το τέλος του πρωταθλήματος μας έδωσε ταχύτητα ο Γκατσίνοβιτς, χωρίς να μειώνω την προσπάθεια των άλλων παιδιών. Η ομάδα εξελισσόταν με διαφορετικούς τρόπους μέσα στο πρωτάθλημα. Ο Βιγιαφάνιες έγινε πιο παραγωγικός όταν του αλλάξαμε θέση. Κατηγορώ τον εαυτό μου που ως προπονητής δεν μπόρεσα να αντιληφθώ κάποια πράγματα νωρίς, για κάποιους πάρα πολύ καλούς παίκτες όπως ο Βιτάλ, ο Χατζηγιοβάνης, ένα μεγάλο ταλέντο. Θα μπορούσα ο ίδιος να είχα κερδίσει περισσότερα πράγματα προς όφελος και των ίδιων των παικτών και προς όφελος του Παναθηναϊκού. Δεν είχαμε αρκετές ιδέες για να εξελίξουμε κι άλλους παίκτες για να βρεθούν σε υψηλότερο επίπεδο και έχω συναισθηματικά τύψεις γι' αυτό. Ήμουν σκληρός πολλές φορές με τους παίκτες».

Για το αν η ομάδα του καταφέρει να κρατήσει παίκτες όπως οι Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνιες, Χουάνκαρ:
«Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τον Παναθηναϊκό, εξαρτώνται και από τις ομάδες τους. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο δυνατοί του χρόνου, οπότε και θα είναι πιο δυνατός ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ στο νέο γήπεδο, αλλά και ο Άρης ο οποίος τα τελευταία 3-4 χρόνια δείχνει πολύ καλό πρόσωπο».

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα