Ελ Αραμπί-Τικίνιο η…ανατομία! Γκολ, ασίστ, πέναλτι, αξιολόγηση στον Ολυμπιακό

Ελ Αραμπί-Τικίνιο η…ανατομία! Γκολ, ασίστ, πέναλτι, αξιολόγηση στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει τα πάντα στο blog του στο Gazzetta περί Ελ Αραμπί και Τικίνιο στον Ολυμπιακό!

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Χαριλάου έφερε, ανάμεσα στα άλλα, και το πρώτο γκολ του Τικίνιο μετά από σχεδόν τρεις μήνες-η, αλλιώς μετά από 11 παιχνίδια του, πέντε βασικός κι έξι αλλαγή! Από τις 17 Φλεβάρη και το Αταλάντα-Ολυμπιακός 2-1.

Τότε ήταν σε ένα καλό φεγγάρι ο Βραζιλιάνος φορ και είχε σκοράρει σε τέσσερα παιχνίδια του Ολυμπιακού (στο 2-0 με ΠΑΣ, στο 1-1 στην Τούμπα, στο 3-0 στον Ιωνικό και στο 1-2 στο Μπέργκαμο) μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Τώρα, σίγουρα θα ελπίζει ότι έσπασε η γκίνια του με το γκολ επί του Άρη κι ότι θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι και στο φινάλε του πρωταθλήματος, στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

Ξέχωρα, όμως, από το γκολ ο Τικίνιο προχθές στη Θεσσαλονίκη είχε πραγματικά μία γεμάτη εμφάνιση, δικαιώνοντας τον Μαρτίνς, που τον θεωρεί ως πιο κατάλληλο για την επίθεση του Ολυμπιακού στα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια, εκεί που οι μάχες είναι πολλές και πέφτει και…λίγο παραπάνω «ξύλο». Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι από τις 24 συνολικά συμμετοχές του σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας, οι 14 είναι σε παιχνίδια μακριά από το Καραϊσκάκη.

Ο 31χρονος φορ πέρα από το μοναδικό γκολ του αγώνα, για το οποίο χρειάστηκε να μπει δυναμικά στη φάση καθώς ήταν υπό την ασφυχτική πίεση του αντίπαλου στόπερ (Μπράμπετς), μπήκε και σε τουλάχιστον άλλες δύο πολύ καλές ευκαιρίες, στις οποίες νικήθηκε από τον Κουέστα, τόσο στο πολύ δυνατό σουτ που εξαπέλυσε, όσο και στη φάση που βγήκε από πλάγια και δεν μπόρεσε να πλασάρει. Επιπλέον τραβιόταν συνεχώς μακριά από την περιοχή του Άρη, ζητούσε μπάλες, άλλαζε παιχνίδι, έκανε συνεργασίες, «έσπαγε» μπάλες, αλλά και γυρνούσε πίσω για να βοηθήσει αμυντικά στα στημένα.

Γενικά είδαμε αυτή τη φορά ένα…κανονικό σέντερ φορ για τον Ολυμπιακό. Δεν λέμε ότι γοήτευσε τα πλήθη, όμως είναι άδικος όποιος αρνηθεί ότι ο Τικίνιο εμφάνιση κανονικού φορ Ολυμπιακού-μακάρι να έπαιζε έτσι σε όλα τα παιχνίδια, αλλά το πρόβλημα ακριβώς είναι ότι οι καλές εμφανίσεις του δεν έχουν διάρκεια. Μπορεί να τον δεις να κάνει ένα εκπληκτικό παιχνίδι, όπως στο 3-0 στη Φενέρμπαχτσε, που έκανε το 1-0 με άψογο σκαφτό σουτ και ξεκίνησε τη δημιουργία των άλλων δύο γκολ, μπορείς να τον δεις όμως και να χάνεται από ένα παιχνίδι, όπως τις προάλλες με τον ΠΑΟΚ.

Τικίνιο

Κι επειδή πάντοτε οι συγκρίσεις ιντριγκάρουν, ας δούμε τι έχει κάνει ο Τικίνιο και τι ο Ελ Αραμπί φέτος με τα «ερυθρόλευκα».

Ο Τικίνιο έχει 45 συμμετοχές (24 βασικός και 21 αλλαγή), με 13 γκολ στο ενεργητικό του, εκ των οποίων μόνο το ένα με πέναλτι. Ο συνολικός χρόνος που έχει παίξει είναι 2290 λεπτά, άρα κατά μέσο όρο σχεδόν 51 λεπτά ανά συμμετοχή. Δεν έχει ασίστ και δεν έχει κερδίσει πέναλτι.

Ο Αραμπί έχει 48 συμμετοχές (28 βασικός και 20 αλλαγή), με 20 γκολ στο ενεργητικό του, εκ των οποίων τα οκτώ με πέναλτι (κι έχει χάσει κι άλλα δύο). Ο συνολικός χρόνος που έχει παίξει είναι 2723 λεπτά, άρα κατά μέσο όρο σχεδόν 57 λεπτά ανά συμμετοχή. Έχει τρεις ασίστ κι από δύο δικές του τελικές έχουν μπει άλλα δύο γκολ.

Διαπιστώσεις:

Βγάζοντας τα πέναλτι, οι δύο φορ του Ολυμπιακού έχουν βάλει από 12 γκολ ο καθένας! Με τον Αραμπί μάλιστα να έχει παίξει περισσότερο, τόσο σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας (τέσσερα ματς παραπάνω), όσο και σε επίπεδο χρόνου (432 λεπτά, όπερ σημαίνει σχεδόν πέντε 90λεπτα παραπάνω)…Οπότε, στο θέμα γκολ μπορεί κάποιος να πει ότι έχουν ίδια επιτυχία, με τον Τικίνιο επιπλέον να έχει το μειονέκτημα του σαφώς λιγότερου χρόνου.

Στη συνολική όμως αξιολόγηση, ο Αραμπί υπερτερεί και δη με σαφήνεια. Διότι έχει φτιάξει τρία γκολ, έναντι κανενός του Τικίνιο, έχει συμμετοχή σε άλλα δύο, αφού από δικές του τελικές (κι αποκρούσεις γκολκίπερ) μπήκαν δύο γκολ. Επιπλέον από τα οκτώ πέναλτι τα οποία έχει σκοράρει, τα τρία τα έχει κερδίσει ο ίδιος.

Σαν πιο σφαιρική εικόνα οπότε ο Αραμπί δείχνει πιο πολυσύνθετος σέντερ φορ κι έχει καλύτερα αποτελέσματα, καθότι με συμμετοχή σε 20 γκολ του Ολυμπιακού (χώρια τα άλλα πέντε πέναλτι στα οποία έχει ευστοχήσει), ενώ η συμμετοχή του Τικίνιο είναι πολύ πιο χαμηλή, στα 12 γκολ. Με το πλεονέκτημα του Μαροκινού ότι βρίσκεται τρίτο χρόνο στην ομάδα και είναι ξεκάθαρα πιο «δεμένος» μαζί της. Κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός έχει μάθει εδώ και μία τριετία να παίζει με τον Αραμπί και για τον Αραμπί.

Δεν είναι μικρή, σε αυτό τον πρώτο χρόνο του στον Ολυμπιακό, η προσφορά του Τικίνιο, παρεμπιπτόντως κατά 3,5 χρόνια μικρότερος του Αραμπί, που έχει κι αυτό τη σημασία του ως προς το τι περιμένεις από τον κάθε επιθετικό σου. Σε σχέση με τον Χασάν, που έβαζε 15 γκολ ανά σεζόν, ο Βραζιλιάνος έχει 13 και μπορεί να φτάσει η, να πλησιάσει κι άλλο τώρα στο τέλος τα 15 του Αιγύπτιου. Βάσει ονόματος, όμως (ο Τικίνιο ήταν βασικός στην Πόρτο κι ο Χασάν ήταν δεν ήταν στην Μπράγκα), μάλλον θα περιμέναμε περισσότερα πράγματα από τον Βραζιλιάνο, που είχε το χάντικαπ ότι ήρθε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι προερχόμενος από μεγάλη αγωνιστική απραξία, καθώς ήταν στην Κίνα κι είχε να παίξει να παίξει μπάλα από το Νοέμβριο του 2020…

Ελ Αραμπί

Μία τελευταία, αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Αραμπί και Τικίνιο είχαν τεράστια επιτυχία όταν έπαιξαν μαζί στην επίθεση (σε 4-4-2) αλλά στο τελευταίο διάστημα αγώνων στους οποίους ο Ολυμπιακούς κυνηγούσε τη νίκη. Έτσι ήρθαν εφτά νίκες (!) : στο Ολυμπιακός-ΠΑΣ 3-2 με το γκολ στο 97.12, στο Ολυμπιακός-Άρης 2-1 με το γκολ στο 85’ από πέναλτι του Αραμπί, στο Βόλος-Ολυμπιακός 0-1 με το γκολ στο 81’ από ασίστ του Αραμπί, στο Ολυμπιακός-Βόλος 2-1 με γκολ στο 91’ και νωρίτερα με πέναλτι του Αραμπί, στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 1-2 με πέναλτι του Αραμπί στο 70’, στο ΠΑΣ-Ολυμπιακός 1-2 με γκολ του Αραμπί στο 84’, στο Ολυμπιακός-Άντβερπ 2-1 με γκολ στο 87’ Σε ποιά ματς δεν δούλεψε το «Τικίνιο-Αραμπί μαζί σε 4-4-2» στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα; Μόνο σε δύο σχετικά πρόσφατα, στα Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1 και ΠΑΣ-Ολυμπιακός 1-1.

Αντίθετα, ήταν πραγματικά απογοητευτικά τα αποτελέσματα και στα τέσσερα παιχνίδια στα οποία έπαιξε ο Ολυμπιακός σε όλο το ματς η, στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς με τους δύο σέντερ φορ του μαζί σε 4-4-2: Βλέπε Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-0 (σε όλο το 90λεπτο κι οι δύο), Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 (σε όλο το 90λεπτο κι οι δύο), ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0 (έπαιξαν σχεδόν σε όλο το β΄ ημίχρονο και οι δύο), Απόλλωνας-Ολυμπιακός 0-0 (έπαιξαν σε όλο το β΄ ημίχρονο και οι δύο).

Κατά ένα περίεργο (η, όχι!) τρόπο λοιπόν το 4-4-2 για τον Ολυμπιακό με Τικίνιο κι Αραμπί αποδίδει πάρα πολύ καλά όταν συνυπάρχουν οι δύο παίκτες στα τελευταία 15-20 λεπτά ενός αγώνα στον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είναι ισόπαλοι και ψάχνουν για τη νίκη, ενώ δεν λειτουργεί ποτέ (!) καλά όταν παίζουν και οι δύο μαζί σε όλο το 90λεπτο η, ακόμη και σε όλο το β΄ ημίχρονο!

Κάτι που είχαμε δει και στις αρχές της σεζόν ακόμη, όταν στο 1-1 με τη Λούντογκορετς μπήκε στη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου κι ο Αραμπί παίζοντας στην επίθεση με τον Χασάν τότε κι ο Ολυμπιακός ενώ έχανε τελικά ισοφάρισε στο 87!

Άσχετο: Δεν έκανε το γνωστό…πασίγιο ο Άρης στον Ολυμπιακό προχθές στο Χαριλάου. Λέτε να κάνουν ο ΠΑΟ αύριο η, ο ΠΑΟΚ το Σάββατο στο Καραϊσκάκη; η, η ΑΕΚ την Τρίτη στο ΟΑΚΑ; Μπα, ε; Εν τέλει θα μείνει κατά πως φαίνεται μοναδική και άρα ιστορική η κίνηση του ΟΦΗ, που είχε χειροκροτήσει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό πρόπερσι στο Γεντί Κουλέ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2020…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.