Ο Λουτσέσκου επέλεξε να κυνηγήσει την φθορά του Μαρτίνς, όχι τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ για τον τίτλο

Ο Λουτσέσκου επέλεξε να κυνηγήσει την φθορά του Μαρτίνς, όχι τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ για τον τίτλο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο Gazzetta με το δικό του τρόπο μία πρώτη προσέγγιση στο αυριανό ντέρμπι στην Τούμπα.

Ειλικρινά δεν το γράφω για να το γράψω-το πιστεύω: το πρωτάθλημα ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Βεβαίως κι ο Ολυμπιακός θα είναι μαθηματικά πρωταθλητής αν δεν χάσει αύριο στην Τούμπα, αλλά αν χάσει; Θα μειωθεί η διαφορά στους 10 βαθμούς και θα έχει ακόμη τέσσερις αγωνιστικές, στις οποίες θα θέλει τρεις πόντους για να το κλειδώσει, εφόσον ο ΠΑΟΚ μπορέσει και κερδίσει όλα τα υπόλοιπα δικά του παιχνίδια (με ΠΑΣ έξω, Άρη μέσα, Ολυμπιακό έξω, ΠΑΟ μέσα). Και τα τρία παιχνίδια του Ολυμπιακού στα οποία θα ψάχνει τους μίνιμουμ τρεις πόντους θα είναι με Άρη έξω, ΠΑΟ μέσα και ΑΕΚ έξω, δηλαδή τρεις ομάδες που θα καίγονται βαθμολογικά, αφού παίζουν την Ευρώπη σε κάθε παιχνίδι. Όπως, βεβαίως, θα του αρκεί του Ολυμπιακού μία ισοπαλία στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟΚ για να είναι πρωταθλητής, ακόμη κι αν χάσει και τα τρία άλλα παιχνίδια του κι ο ΠΑΟΚ κερδίσει τα δικά του τρία.

Προσέξτε, δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα το χάσει το πρωτάθλημα-και διότι ο ΠΑΟΚ μοιάζει να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός, για την ακρίβεια δεν νομίζω να το πιστεύει ο ΠΑΟΚ ότι μπορεί να πάρει τον τίτλο. Ωστόσο, δεν μπορώ να διαγράψω πρώτον ότι ο Ολυμπιακός διανύει μία περίοδο παρατεταμένη στην οποία βρίσκεται σε κακό φεγγάρι και δεύτερον ότι ο ΠΑΟΚ πλέον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις, όπως είχε τις προάλλες τα παιχνίδια με τη Μαρσέιγ και πριν λίγες ημέρες τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Μπορεί άρα να κάνει αποκλειστικά focus στο πρωτάθλημα.

Η αίσθηση δε που μου έδωσε ο Λουτσέσκου προχθές στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είναι ότι προτιμάει από το να εξαντλήσει τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ να κτυπήσει τον τίτλο, να κυνηγήσει περισσότερο την φθορά του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό…Διότι με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ έπαιζε ίσως το τελευταίο η, προτελευταίο ας πούμε χαρτί του για να απειλήσει τον Ολυμπιακό. Και η επιλογή του προπονητή του ήταν να αλλάξει εννιά (!) παίκτες από την «καλή» του ενδεκάδα, με την οποία δεν έχασε τέσσερις ημέρες νωρίτερα στο Καραϊσκάκη κι απέκλεισε τον Ολυμπιακό με το εκτός έδρας γκολ.

Θα κατανοούσα ένα σοβαρό φρεσκάρισμα της ενδεκάδας, αλλά εννιά αλλαγές; Είναι σαν να λες ότι δεν πας για νίκη με την ΑΕΚ μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Κι όπως αποδείχθηκε, ο ΠΑΟΚ δεν πήγε για τη νίκη. Ήταν ένα παιχνίδι για σκορ 1-3 και με κάποιο τρόπο που μάλλον μόνο η ΑΕΚ τον ξέρει (!), έμεινε στο 1-1 και στο τέλος μπορούσε και να το χάσει η ΑΕΚ με το δοκάρι του πρώην παίκτη της, του Ολιβέιρα.

Ολιβέιρα

Η επιλογή του Λουτσέσκου ήταν να ξεκουράσει με την ΑΕΚ όλους τους βασικούς του (πλην Ζίφκοβιτς, ίσως γιατί δεν είχε άλλον παίκτη να βάλει στη θέση του!), με την προοπτική να τους έχει την Τετάρτη με τον Ολυμπιακό! Τους «κράτησε» την Κυριακή, για να τους βάλει την Τετάρτη. Χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να παραμείνει στο +11 από τον Ολυμπιακό, αν και μάλλον εύκολα θα μπορούσε να ήταν τώρα στο +9 η διαφορά (μηδέ του γκολ του Ρόνι Λόπες στο 98’, στο Ολυμπιακός-ΠΑΣ), υπό την προϋπόθεση ασφαλώς να νικούσε ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ.

Και θεωρώ απίθανο ο Λουτσέσκου να αποφάσισε για την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στις 7μμ, όταν δηλαδή τελείωσε το Ολυμπιακός-ΠΑΣ. Οι προπονητές την ενδεκάδα την αποφασίζουν πολύ νωρίτερα από δύο ώρες πριν από κάθε παιχνίδι και την γνωστοποιούν άλλωστε νωρίτερα στους παίκτες τους κατά τη θεωρία». Συνεπώς, δεν επηρεάστηκε ο Ρουμάνος τεχνικός από τη νίκη του Ολυμπιακού στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ίσως κάνω λάθος, αλλά γνώμη μου είναι ότι ο Λουτσέσκου και γενικά ο οργανισμός ΠΑΟΚ επικεντρώνει πάνω στο ντέρμπι αύριο με τον Ολυμπιακό και το κάνει και γιατί αποτελεί ίσως την τελευταία μαθηματικά ελπίδα του ΠΑΟΚ για τον τίτλο, αφού επαναλαμβάνω δεν νομίζω να πιστεύει κανείς στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, αλλά κυρίως για άλλους λόγους.

Για παράδειγμα στον ΠΑΟΚ θέλουν τη νίκη για να μην μπορέσει ο Ολυμπιακός να γευθεί τη χαρά της κατάκτησης και μαθηματικά του τίτλου σε ένα αγώνα μέσα στην Τούμπα, κάτι που θα χάλαγε την ψυχολογία στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και θα έφτιαχνε την ψυχολογία της οικογένειας του Ολυμπιακού.

Επιπλέον, με μία νίκη του ΠΑΟΚ αύριο, ο Ολυμπιακός θα πιεστεί για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη-και σε μία τέτοια περίπτωση, που θα το φέρει αυτό το αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός, οι πιθανότητες του Άρη για έξοδο στην Ευρώπη θα μειωθούν σημαντικά, κάτι που ασφαλώς και θα ήθελαν πολύ στον ΠΑΟΚ, για πάρα πολλούς λόγους.

Παπασταθόπουλος

Το δικό μου το μυαλό, όμως, πάει και ένα βήμα παραπέρα. Ο Λουτσέσκου θέλει να κερδίσει τον Ολυμπιακό αύριο και για έναν άλλο πολύ σημαντικό λόγο: για να προκαλέσει φθορά στον Μαρτίνς. Διότι νομίζω ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ θα προτιμούσε να αλλάξει προπονητή ο Ολυμπιακός κι όχι να μείνει με τον Πορτογάλο. Έτσι ώστε στη νέα σεζόν, ο μεν ΠΑΟΚ να είχε το πλεονέκτημα της παραμονής του ίδιου προπονητή, και δη του Λουτσέσκου, που ξέρει άριστα πρόσωπα και πράγματα στην Τούμπα, ο δε Ολυμπιακός να ξεκινάει με έναν καινούριο προπονητή, που εύλογα μέχρι να δει και να μάθει μπορεί η ομάδα του να έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στη μάχη του τίτλου-και γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι στο ελληνικό πρωτάθλημα το καλό ξεκίνημα κι ότι η ομάδα που το κάνει συνήθως στέφεται και πρωταθλήτρια.

Ο Λουτσέσκου βλέπει ότι ο Μαρτίνς ήδη έχει μία φθορά φέτος στον Ολυμπιακό, με την ομάδα του να μην παίζει το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε την προηγούμενη τριετία. Μία φθορά που ξεκίνησε από το τέλος της περασμένης σεζόν, με την απώλεια του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ και συνεχίστηκε με τον αποκλεισμό στα προκριματικά του τσάμπιονς Λιγκ από τη Λούντογκορετς, αλλά και, πιο πρόσφατα, από το βαρύ 0-3 από την Αταλάντα μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο δε πρόσφατος αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ (πάλι) στο Κύπελλο, ασφαλώς και δεν λειτούργησε υπέρ του Μαρτίνς.

Μία ήττα από τον ΠΑΟΚ τώρα, σε ένα ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός (κακώς κατά την άποψη μου, αφού αυτά δεν τα λες, αλλά τα κάνεις) το έχει πάει το παιχνίδι στο οποίο θέλει να πανηγυρίσει την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου, αυτόματα θα επιτείνει ένα κλίμα αμφισβήτησης που ατυχώς υπάρχει στον Ολυμπιακό για την ομάδα γενικότερα και τον προπονητή ειδικότερα. Ο Λουτσέσκου τα ξέρει αυτά πολύ καλά και θεωρεί ότι μπορεί να δώσει στον Μαρτίνς ένα κτύπημα που ίσως είναι και το τελειωτικό, στο μυαλό του προπονητή του ΠΑΟΚ τουλάχιστον.

Καμαρά

Έτσι, προτίμησε να αφήσει στον πάγκο με την ΑΕΚ τους Κούρτιτς, Άκπομ, Ίνγκασον, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Λύρατζη προκειμένου να τους έχει φρέσκους αύριο εναντίον του Ολυμπιακού, ο οποίος αντιθέτως μόνο φρέσκους δεν θα έχει τους βασικούς του παίκτες, αφού τους έβαλε όλους την Κυριακή στο ματς με τον ΠΑΣ. Έτσι, από τη μία θα υπάρχει ένας ΠΑΟΚ με ξεκούραστη παραπάνω από τη μισή ενδεκάδα του κι ένας Ολυμπιακός με μία ενδεκάδα που θα έχει παίξει Τετάρτη με ΠΑΟΚ, Κυριακή με ΠΑΣ και Τετάρτη πάλι με ΠΑΟΚ.

Να θυμίσω ότι ο Μαρτίνς, πιεσμένος από την ανάγκη για νίκη κόντρα στον ΠΑΣ μετά από πέντε παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός είχε μία ήττα και τέσσερις ισοπαλίες, έκανε τέσσερις αλλαγές στην ενδεκάδα του στον προχθεσινό αγώνα, σε σχέση με το 1-1 με τον ΠΑΟΚ τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ενώ από τις τέσσερις οι δύο ήταν υποχρεωτικές, λόγω του τραυματισμού του Λαλά και της σιωπηρής τιμωρίας του Σισέ (τις θέσεις τους πήραν οι Βρουσάι και Μπα-ο τελευταίος λόγω και της απουσίας επίσης του Μανωλά, εξαιτίας επίσης τραυματισμού). Οι άλλες δύο αλλαγές ήταν ο Καρβάλιο αντί του Μαντί και ο Ελ Αραμπί αντί του Τικίνιο.

Για να δούμε λοιπόν τι θα δούμε αυτή τη φορά στην Τούμπα, μήπως γύρισε για τα καλά ο τροχός για τον Ολυμπιακό, που μετά από ένα μεγάλο διάστημα γκίνιας είδε νίκη του με γκολ στο 98’ και απώλεια δύο βαθμών από τον ΠΑΟΚ με το δοκάρι του Ολιβέιρα στο 83΄στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1. Πλάκα πλάκα χωρίς το γκολ του Λόπες και με γκολ στο δοκάρι του Ολιβειρα, η διαφορά τώρα θα ήταν στους εννιά βαθμούς και με νίκη του ΠΑΟΚ αύριο θα πήγαινε στους έξι…

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟΚ στα εφτά τελευταία παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις έχει τέσσερις σερί ήττες και τρεις σερί ισοπαλίες…

Άσχετο: με τόσα παιχνίδια από το εξωτερικό που δείχνουν τα κανάλια απορώ πώς ακόμη κανένα δεν έχει ανακοινώσει ότι θα δείξει τον τελικό του Κυπέλλου Τουρκίας, την στιγμή που στα ημιτελικά είναι η πρωταθλήτρια Τράμπζονσπορ με τους Μπακασέτα και Σιώπη, η Σίβασπορ με τον Γούτα και η Καϊσέρισπορ με τον Κολοβέτσιο!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.