Oι λεπτομέρειες του ντέρμπι, ο Χουάνκαρ και η δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού

Νίκος Αθανασίου
Ο Νίκος Αθανασίου βάζει στο... πράσινο μίξερ τον «οδηγό» του «τριφυλλιού» ενόψει Ολυμπιακού, την τιμωρία που δεν γίνεται να μην εκπέσει για τον Ισπανό μπακ και το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού Β'.

Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι της Κυριακής έχει ξεκινήσει και σήμερα θα βάλουμε στο... μίξερ κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός για να πάρει το ματς, την απίθανη απόφαση της πειθαρχικής της Σούπερ Λιγκ για τον Χουάνκαρ που δεν γίνεται να μην εκπέσει στην έφεση και το «μάθημα» που πήρε ο σύλλογος από την διαχείριση του πρότζεκτ της δεύτερης ομάδας.

* Το προ τριμήνου παιχνίδι στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, θα πρέπει να αποτελεί «οδηγό» για τον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον στα περισσότερα κομμάτια του. Για όσους δεν θυμούνται την εικόνα εκείνου του αγώνα, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε «πατήσει» τον Ολυμπιακό, είχε υψηλής ποιότητας πρέσινγκ και άμεσες επανακτήσεις της μπάλας, δεν δέχθηκε ούτε μία τελική στο στόχο και ήταν το απόλυτο αφεντικό της συνάντησης. Βοήθησε και η «φοβική» αντιμετώπιση του ματς από τον Πέδρο Μαρτίνς, με αρκετό παιχνίδι πίσω από την μπάλα, ωστόσο οι «πράσινοι» ήταν πραγματικά εξαιρετικοί σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού.

* Εκτός από μία. Τις λεπτομέρειες στα τελευταία μέτρα του αγωνιστικού χώρου. O Παναθηναϊκός έφτανε με καλές προϋποθέσεις έξω από την περιοχή αλλά εκεί του έλειψαν 2-3 επαφές που θα του έκαναν την διαφορά. Πάντα είναι δύσκολο να διασπάσεις μία τόσο καλά οργανωμένη άμυνα, όπως ήταν εκείνη του Ολυμπιακού, πόσω μάλλον όταν διαθέτει εξαιρετικούς κεντρικούς αμυντικός, όπως ο Μανωλάς, ο Παπασταθόπουλος και ο Σισέ. Είτε μιλάμε για μια τελική πάσα, είτε για μια σέντρα, είτε για ένα «τελείωμα», οι παίκτες του «τριφυλλιού» πρέπει να έχουν την πνευματική ετοιμότητα, την συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό, ώστε να κάνουν την διαφορά. Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που έχει τους τρόπους είτε σε οργανωμένη επίθεση είτε στο τρανζίσιον, να φτάνει έξω από την περιοχή με τις συνθήκες που πρέπει. Το «μετά» είναι θέμα ημέρας, ποιότητας, κλάσης και λιγότερο δουλειάς στη προπόνηση.

* Για παράδειγμα στους Ζωσιμάδες ο Παναθηναϊκός μέσα από τους μηχανισμούς ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει ο προπονητής, το σύνολο δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες. Τις σπατάλησε, τις πέταξε στα σκουπίδια, όπως και δύο υπερπολύτιμους βαθμούς. Κόντρα στον Ολυμπιακό, σε αυτά τα ματς, απέναντι σε έναν ποιοτικότατο αντίπαλο, πόσες «καθαρές» ευκαιρίες να φτιάξεις; Αποτελεσματικότητα και κυνικότητα, είναι οι λέξεις που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι «πράσινοι».

* Πάμε στο επόμενο θέμα. Από την στιγμή που ο Βαντ συνέχισε την «ανακάλυψη» και έγραψε στο φύλλο αγώνα πως ο Χουάνκαρ χτύπησε εκτός φάσης τον Περέα, η ποινή των τριών αγωνιστικών είχε μια κάποια λογική, καθώς το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Λίγκας έκρινε από τα όσα ανέφερε ο Ούγγρος ρέφερι. Στην έφεση, όμως που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται, δεν μπορεί να στηριχθεί με τίποτα το σκεπτικό του διαιτητή, το οποίο καταρρίπτει το βίντεο του αγώνα. Είναι τόσο ξεκάθαρη η φάση, είναι τόσο καθαρό αυτό που έχει συμβεί που οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από την δικαίωση του παίκτη και την πτώση της ποινής σε 1 αγωνιστική, θα πρόκειται για «σκάνδαλο».

Τώρα πως γίνεται ένα μαρκάρισμα που είναι «το πολύ» φάουλ και κίτρινη στον Ισπανό μπακ, να μετατραπεί σε απευθείας αποβολή και τρεις αγωνιστικές, είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά την διοίκηση του συλλόγου, η οποία δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ομάδα στα όσα εκείνη βιώνει από τους διαιτητές μέσα στο 2022. Ενόψει Ολυμπιακού, όπως αναφέραμε και το βράδυ της Τρίτης, ο αρχιδιαιτητής, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, είναι υποχρεωμένος να ορίσει ρέφερι Elite και όχι κάποιον δεύτερης και τρίτης διαλογής, όπως έκανε στα Γιάννενα.

* Επόμενος... σταθμός: Παναθηναϊκός Β'. Μετά από 29 αγωνιστικές, η δεύτερη ομάδα του «τριφυλλιού» έχει μόλις 8 νίκες, 7 ισοπαλίες και 14 ήττες. Έχει μαζέψει 31 βαθμούς και βρίσκεται στη 12η θέση. Είναι απογοητευτική η συγκομιδή και επίσης απογοητευτικό είναι το γεγονός πως με εξαίρεση τον Ανδρέα Αθανασακόπουλο, κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε ατομικό επίπεδο. Η ομάδα στήθηκε αρκετά πρόχειρα το περασμένο καλοκαίρι, έγινε μία εντελώς λάθος επιλογή προπονητή στο ξεκίνημα της σεζόν αν και υπάρχει το ελαφρυντικό πως δεν υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χρόνος για να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ, όπως φυσικά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εντός ΠΑΕ άνθρωποι να «τρέξουν» την διαδικασία και το κλαμπ παραμένει υποστελεχωμένο σε αυτό το κομμάτι.

Ο σύλλογος θα πρέπει να μάθει από όσα λάθη έκανε σχετικά με την διαχείριση αυτής της ομάδας και την επόμενη αγωνιστική περίοδο να δώσει το βάρος που της πρέπει και της αξίζει, γιατί μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από την δεύτερη ομάδα και την πρόοδο των νεαρών παικτών, αρκεί φυσικά να υπάρχει και το κατάλληλο πλαίσιο βελτίωσης.

Υ.Γ1: Ο Παναθηναϊκός παίζει την επιβίωσή του σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και στον «πόλεμο» πηγαίνεις με αυτούς που έχουν αποδείξει ότι θέλουν να δώσουν και την ψυχή τους πάνω στο χορτάρι για την υλοποίηση του στόχου. Αυτοί που κοιτάζουν την πάρτη τους, αυτοί που είναι στον κόσμο τους και έχουν αποδείξει το ελάχιστο ποδοσφαιρικό τους μέγεθος, θα πρέπει να βλέπουν τα παιχνίδια από την τηλεόραση. Ούτε καν από την κερκίδα.

@Photo credits: INTIME