Η κατάρα του 85’ στον Ολυμπιακό, το 12,8% του ΠΑΟΚ και ο ‘Εμερι με το ένα καρπούζι!

Η κατάρα του 85’ στον Ολυμπιακό, το 12,8% του ΠΑΟΚ και ο ‘Εμερι με το ένα καρπούζι!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τρία θέματα με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Ολοκληρώνεται λοιπόν απόψε η προημιτελική φάση των φετινών Κυπέλλων Ευρώπης. Με την ευκαιρία αυτή, μου ήρθαν στο μυαλό τρία διαφορετικά θέματα για το σημερινό άρθρο…

ΕΝΑ.

Ο Ολυμπιακός τρεις φορές βρέθηκε μία ανάσα να γράψει ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάνοντας το κάτι παραπάνω. Και τις τρεις ένα γκολ στο ίδιο χρονικό σημείο (!!!) των αγώνων του, του στέρησε αυτή τη χαρά.

Στις 17.3.1999 Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-1, με το γκολ του Κόντε στο 85’ να στερεί από τον Ολυμπιακό την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 8.12.2004 Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1, με το γκολ του Τζέραρντ στο 86’ να στερεί από τον Ολυμπιακό την πρόκριση στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς λιγκ και κυρίως την πρόκριση επί μίας τόσο μεγάλης ομάδας.

Στις 15.3.2012 Ολυμπιακός-Μέταλιστ 1-2, με το γκολ του Ντέβιτς στο 86’ να στερεί από τον Ολυμπιακό την πρόκριση στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Λες και υπάρχει μία κατάρα από εκείνο το ματς με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ και στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, υπάρχει δράμα για τον Ολυμπιακό. Ακόμη και στις 31.10.2001 στο Ολυμπιακός-Κορούνια 1-1, ένα γκολ του Κάπντεβιγια στο 84’ στέρησε από τον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να προχωρήσει στα νοκ άουτ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ…

ΔΥΟ.

Οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ απόψε για πρόκριση είναι 12,8%, αν επιβεβαιωθεί και σήμερα ένα εντυπωσιακό φετινό δεδομένο στα νοκ άουτ των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πώς προκύπτει; Σε ένα σύνολο 39 ζευγαριών, προέκυψαν προκρίσεις μόνο πέντε ομάδων που είχαν χάσει στο πρώτο ματς!!! Ποσοστιαία μιλάμε για μόλις το 12,8%...

Κι είναι η Ρεάλ (την Παρί Σεν Ζερμέν 0-1, 3-1), η Φιτέσε (τη Ραπίντ 1-2, 2-0), η Γουέστ Χαμ στην παράταση (τη Σεβίλλη 0-1, 2-0), η Μπράγκα στα πέναλτι (τη Σέριφ 0-2, 2-0), αλλά και ο ΠΑΟΚ επίσης στα πέναλτι (τη Μίντιλαντ 0-1, 2-1)! Θα είναι δε εκπληκτικό, ο ΠΑΟΚ να γίνει η μοναδική ομάδα που το έχει κάνει δύο φορές, καθώς είχε χάσει στη Μασσαλία με 1-2.

Τι μπορεί να αποδειχθεί κομβικό για τον ΠΑΟΚ; Ότι η Μαρσέιγ έχει μόλις 11-12 διαθέσιμους από τους βασικούς παίκτες της. Όπερ σημαίνει ότι όσο το ματς πλησιάζει στο τέλος του η, ενδεχομένως και στην παράταση, δεν θα έχει να κάνει αλλαγές για να βοηθήσουν, την στιγμή μάλιστα που ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο ξεκούραστος, έχοντας αναβληθεί το προγραμματισμένο για την περασμένη Κυριακή ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Marseille

Να θυμίσω ότι πέρυσι η Μαρσέιγ είχε έρθει πάλι στην Ελλάδα, αλλά στο Καραϊσκάκη, για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι είχε χάσει 0-1 από τον Ολυμπιακό με εκείνο το γκολ του Χασάν στο 90’. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν κουτί για τον ΠΑΟΚ!

ΤΡΙΑ.

Διθύραμβοι ακούγονται για τον Έμερι μετά την πρόκριση της Βιγιαρεάλ κι επί της Μπάγερν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Ισπανού τεχνικού.

Ας δούμε, πάντως, και ολόκληρο το κάδρο: ο Έμερι είναι προπονητής πολύ καλός, αλλά για ένα καρπούζι στη μασχάλη. Δεν μπορεί να κάνει δύο μεγάλες επιτυχίες μέσα στην ίδια σεζόν, δηλαδή και να πάρει πρωτάθλημα και να πάρει και Κύπελλο Ευρώπης.

Όχι τώρα στη Βιγιαρεάλ, που την έχει 7η στην Ισπανία, όπως τερμάτισε και πέρυσι, που πήρε το Γιουρόπα Λιγκ (στα πέναλτι). Γενικά στην καριέρα του. Με τη Σεβίλλη, στις τρεις σερί σεζόν του, πήρε και τις τρεις το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στο πρωτάθλημα την είχε εκτός τετράδας Τσάμπιονς Λιγκ (5η η, 7η). Στις δύο σεζόν του με την Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία έχασε ένα πρωτάθλημα από τη Μονακό του Ζαρντίμ και κέρδισε το άλλο, στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στα πρώτα νοκ άουτ.

Με την Άρσεναλ, στην πρώτη του σεζόν, έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στο πρωτάθλημα ήταν 5η κι έχασε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στη δεύτερη σεζόν απολύθηκε Νοέμβρη μήνα. Όπως είχε απολυθεί Νοέμβρη μήνα και στην πρώτη του σεζόν στην Σπαρτάκ Μόσχας, την οποία είχε 7η στο πρωτάθλημα Ρωσίας και με τρεις πόντους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και στη Βαλένθια, σε τέσσερις σεζόν, είχε ως μάξιμουμ τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και την ίδια σεζόν 3η θέση στο πρωτάθλημα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα προπονητή να προχωράει με δύο καρπούζια στις μασχάλες, να πετυχαίνει δηλαδή δύο στόχους.

Μαρτίνς

Στην Ελλάδα το έκανε σε καλό βαθμό ο Μαρτίνς πρόπερσι, παίρνοντας το πρωτάθλημα και φτάνοντας μία ανάσα από τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου πέταξε έξω τον Ολυμπιακό ο Μαρτσίνιακ, ο Πολωνός «εκτελεστής», στον οποίο έκανε φοβερή επίθεση ο Τούχελ μετά το Ρεάλ-Τσέλσι (δεν ήταν λοιπόν μόνο ο Πέδρο…τρελός).

Και είχε κάνει το ίδιο κι ο Βαλβέρδε το 2012, με πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό και έχοντας βρεθεί τέσσερα λεπτά μακριά από τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ κι αυτός. Όπως το είχε κάνει κι ο Νιόπλιας παίρνοντας το 2010 πρωτάθλημα με τον ΠΑΟ και φτάνοντας στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, και οι τρεις είχαν κάνει νταμπλ!

Αντίθετα, ο Λουτσέσκου, όταν πήρε το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ αποκλείστηκε εύκολα από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ και φέτος που πάει καλά στην Ευρώπη, στο πρωτάθλημα είναι 11 πόντους πίσω.

Άσχετο: Θυμάστε τον γκολκίπερ Τσαρλ Ιτάντζ, που είχε παίξει χρόνια στην Ελλάδα και δη στον ΠΑΟΚ μία διετία (2013-15); Μίλησε στην Equipe με αφορμή το αποψινό παιχνίδι: «Ο ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερη ομάδα, το νιώθεις παντού…Κάποτε, με τον Ολυμπιακό, το παιχνίδι άργησε μισή ώρα να αρχίσει, γιατί τα έσπασαν όλα οι οπαδοί του, ενώ σε ένα ματς με τον Ατρόμητο είχαν επιτεθεί στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας…Δεν είναι εύκολο να είσαι παίκτης του ΠΑΟΚ, ξέρεις ότι μπορεί να σε…επισκεφθεί ο κόσμος στο προπονητικό κέντρο, αν δεν είναι ευχαριστημένος. Θυμάμαι ότι την επόμενη ενός αγώνα ένας συμπαίκτης μου είχε έρθει στην προπόνηση με το μάτι πολύ πρησμένο, είχε φάει ένα μπουκάλι στο πρόσωπο από τους οπαδούς. Μερικές φορές είχε τρομάξει λίγο».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.