Η παγκόσμια ανταπόκριση για το Ολυμπιακός-Σαχτάρ και τι έδειξαν ο Κρίστινσον κι άλλοι «8» που παίζουν λίγο

Η παγκόσμια ανταπόκριση για το Ολυμπιακός-Σαχτάρ και τι έδειξαν ο Κρίστινσον κι άλλοι «8» που παίζουν λίγο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος ρίχνει μέσα από το blog του στο Gazzetta μία ματιά στο αγωνιστικό κομμάτι του χθεσινού σπουδαίου φιλικού του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έγραψε ιστορία χθες, με αυτό το παιχνίδι, πρώτο της Σαχτάρ, εν μέσω πολέμου, στην περιοδεία της για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας οργάνωσε όπως έπρεπε κι όπως του άξιζε ένα τέτοιο συμβάν, παρότι όλα έγιναν μέσα σε χρόνο ρεκόρ-μην ξεχνάμε ότι μόλις Πέμπτη βράδυ κλείστηκε το φιλικό! Χωρίς να κάνει πολιτική (και μικροπολιτική), ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος, με τη βοήθεια του κόσμου του που έσπευσε να πάει στο γήπεδο, έβαλε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Με το φιλικό αυτό να γνωρίζει παγκόσμια ανταπόκριση. Βλέπε το BBC, την Lefigaro, το ιταλικό Sky, το Eurosport.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η αλήθεια είναι ότι την παράσταση την έκλεψαν οι νεαροί, κυρίως, άσοι της Σαχτάρ. Για όσους δεν το κατανόησαν, η πρωτοπόρος του ουκρανικού πρωταθλήματος (του οποίου εξυπακούεται ότι ο β΄γύρος δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού συνέπεσε με την επίθεση της Ρωσίας) παίζει χωρίς τους 12 ξένους, κυρίως Βραζιλιάνους, παίκτες της που βρίσκονται εδώ και κάμποσες ημέρες στις πατρίδες τους.

Έτσι, χθες, από την πρώτη της ομάδα είχε μόλις οκτώ παίκτες: τον γκολκίπερ Τρούμπιν (21 ετών), τον εφεδρικό γκολκίπερ Σεφτσένκο (30), τον δεξιό μπακ Κονόπλια (23), τον στόπερ Μποντάρ (23), τον αριστερό μπακ Ματβιένκο (26), τον κεντρικό χαφ Μπονταρένκο (22), τον αμυντικό μέσο Στεπανένκο (33) και τον εντυπωσιακό έξω αριστερά Μούντρικ (21). Ακόμη από τη Μαριούπολη οι Μίσνοφ (28), Τοπάλοφ (24), Τσεκ (23), Στάσιουκ (28), πέντε δανεικοί, στην Μαριούπολη (Ούντοντ 18 ετών, Σόστακ 19, Ντραμπάεφ 21), την Μέταλιστ (Καπίνους 19 ετών, Κρίσκιβ 21) και την Λβιβ (Μπόριατσουκ, 26) και τρία παιδιά από τη Σαχτάρ Β (οι πιτσιρικάδες Πουζάνκοφ, Μπουλέζα, Φαρίνα).

Ο Ολυμπιακός είχε μία καθαρή ευκαιρία για γκολ και σκόραρε! Πραγματικά ωραία επίθεση, με τέσσερις πολύ καλές ενέργειες: Πρώτη η έξοχη «αλλαγή» του Κούντε με 30άρα πάσα με το αριστερό προς τον Ρέαμπτσιουκ, του οποίου η σέντρα έδιωξε αμυντικός για να πάρει το ριμπάουντ ο Μπουχαλάκης, να αφήσει στον Βαλμπουενά κι αυτός να πασάρει στον Φορτούνη. Δεύτερη η δεξιοτεχνική σέντρα του Φορτούνη από θέση μέσα δεξιά. Τρίτη η δύσκολη κεφαλιά του, υπό ασφυκτική πίεση, Μασούρα στο οριζόντιο δοκάρι. Και τέταρτη η κεφαλιά-ψαράκι του Τικίνιο στα δίκτυα.

Ο Κώστας Φορτούνης

Ατυχώς ποτέ άλλοτε δεν είδαμε καλή φάση από πλευράς Ολυμπιακού. Άντε να μην αγνοήσουμε το άστοχο σουτ του Φορτούνη σε πάσα του Βαλμπουενά, την κεφαλιά του Σισέ από καλή θέση σε κόρνερ του Καρβάλιο πάνω όμως στον γκολκίπερ και δύο όχι άσχημα σουτ του Λόπες (το ένα άστοχο, το άλλο στην αγκαλιά του γκολκίπερ). Από εκεί και πέρα, σουτ πάνω σε κορμιά αντιπάλων (από Φορτούνη, Λόπες, Μαντί, Σισέ, Λαλά), σουτ άστοχα χωρίς καμία τύχη (Μαντί, Καρβάλιο), κεφαλιά με την ίδια κατάληξη (Μαντί) και μία σέντρα σουτ του Λαλά, με την μπάλα να κοντράρει και να διώχνει ο τερματοφύλακας.

Πολύ σημαντικό: σχεδόν όλες οι τελικές του Ολυμπιακού έγιναν στα 25 τελευταία λεπτά όταν οι παίκτες της Σαχτάρ έβγαλαν κούραση, καθώς έπαιζαν με μία προπόνηση μετά από αποχή ενός μηνός…Μέχρι το 60’, που οι Ουκρανοί είχαν αντοχές, ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο επικίνδυνοι, με τον Κρίστινσον να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του αγώνα, έχοντας έξι (!) καλές επεμβάσεις. Οι τρεις ήταν μάλιστα αρκετά δύσκολες, έστω κι αν η μία δεν μέτρησε, γιατί σημειώθηκε (σωστά) οφσάιντ, αλλά ο Ισλανδός γκολκίπερ κατέδειξε με την καλή του αντίδραση, διώχνοντας με τα πόδια, ότι ήταν σε καλή βραδιά, σοβαρός, αξιόπιστος.

Εν τέλει, όμως, η καλύτερη ευκαιρία της Σαχτάρ ήρθε προς το τέλος με τον δαιμονιο Μούντρικ να αστοχεί σε κεφαλιά, ολομόναχος σε θέση μέσα αριστερά, από σέντρα από τα δεξιά. Ήταν αντεπίθεση των Ουκρανών, με τις επιστροφές των Λαλά και Λόπες από δεξιά και του Σισέ από αριστερά να ήταν μόνο «βλέποντας» κι όχι μαρκάροντας, τον δε Παπασταθόπουλο να μένει τρία μέτρα πίσω από κάθε άλλο συμπαίκτη του κι ασφαλώς να καλύπτει 1000% (κανένα οφσάιντ) τον Μούντρικ.

Ο Κουντέ

Όταν έχεις καλύτερο παίκτη, για την ακρίβεια μοναδικό διακριθέντα τον γκολκίπερ σου, αυτό μάλλον τα λέει όλα. Θεωρητικά θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πώς πήγαν οι παίκτες που παίζουν λιγότερο η, σπάνια, αφού ο Μαρτίνς έδωσε ευκαιρίες σε όλους. Όμως, ωραία πράγματα δεν είδαμε.

  • Ο Κούντε, σε ρόλο Εμβιλά, έκανε μία εκπληκτική πάσα στο ξεκίνημα του 1-0 και τίποτα άλλο σε ένα ολόκληρο ημίχρονο-ειδικά ανασταλτικά, έκοψε μόνο μία φορά, με φάουλ…
  • Ο Ονιεκούρου, σε ρόλο έξω αριστερά, απλά δεν υπήρχε! Έχασε δύο φορές το κοντρόλ στην αρχή κι έκτοτε δεν ξανακούμπησε μπάλα, με τον Ολυμπιακό σε όλο το β΄ ημίχρονο να παίζει με 10 παίκτες. Η ψυχολογία του πρέπει να είναι κάτω του μηδενός.
  • Ο Λόπες, σε ρόλο έξω δεξιά, είναι η αλήθεια ότι κάπως κουνήθηκε. Ήταν τουλάχιστον μέσα στο παιχνίδι. Αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
  • Ο Βρουσάι, σε ρόλο δεξιού μπακ, δεν έδειξε τίποτα. Άντε μία καλή προώθηση; Σαν χαμένος έμοιαζε στην άμυνα.
  • Ο Αβραάμ ήταν ο…γνωστός Αβραάμ: μαχητής, πιεστικός στο μαρκάρισμα, με δύο τάκλιν, εκ των οποίων το ένα κρίσιμο, σε σέντρα από τα πλάγια.
  • Ο Φορτούνης επίσης ο…γνωστός Φορτούνης. Με δύο φοβερές πάσες, η μία στο γκολ κι η άλλη βγάζοντας σε πλεονεκτική θέση τον Ρέαμπτσιουκ (που σαν να μην ήξερε τι έκανε), με ένα απειλητικό σουτ κι από εκεί και πέρα πολύ μικρή συμμετοχή στο παιχνίδι.
  • Ο Μπα απλά προσπάθησε να καλύψει τη θέση του. Δεν φάνηκε καθόλου.

Ο Τικίνιο

Κι ο Τικίνιο έκανε το γκολ, είχε δύο καλές συνεργασίες με Λόπες και Καρβάλιο που σούταραν άστοχα, όμως έτερον ουδέν. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι δεν είχε διάθεση, μία φορά γύρισε πολύ σωστά σε θέση αριστερού μπακ παρακαλώ καλύπτοντας τον προωθημένο Ρέαμπτσιουκ, ωστόσο έμοιαζε πολύ βαρύς, ίσως γιατί συνήθως μένει στον πάγκο εδώ και κάμποσο καιρό.

Τουλάχιστον θα έκανε λογικά λίγο καλό που έπαιξαν, ξεμουδιάζοντας χθες όλοι παίκτες πλην των Εμβιλά και Ελ Αραμπί). Με την προσδοκία να μην έχει πάθει θλάση ο Μπουχαλάκης.

Άσχετο: με βάση την φετινή πρακτική της ΟΥΕΦΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, ο ΠΑΟΚ για τα επεισόδια των οπαδών του στο γήπεδο της Μαρσέιγ θα έχει ΜΙΝΙΜΟΥΜ τιμωρία, πρόστιμο από 50 χιλ. Ευρώ και πάνω, συν απαγόρευση εκδρομών για τους οπαδούς του στα επόμενα ένα με δύο εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του και υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές των οπαδών του στην εξέδρα του γηπέδου όπου τα έσπασαν. Μίνιμουμ…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.