Άρης: Γεμίζει λιγότερο, σκοράρει περισσότερο αλλά χρειάζεται βελτίωση στις στατικές φάσεις

Άρης: Γεμίζει λιγότερο, σκοράρει περισσότερο αλλά χρειάζεται βελτίωση στις στατικές φάσεις

Άρης: Γεμίζει λιγότερο, σκοράρει περισσότερο αλλά χρειάζεται βελτίωση στις στατικές φάσεις

bet365

Ο Άρης έχει αλλάξει διάταξη, τρόπο έκφρασης στην επίθεση αλλά συνεχίζει να πληρώνει την αδυναμία του στις στατικές φάσεις.

Η αλλαγή σχηματισμού και η τροποποίηση της ενδεκάδας σε διάταξη 4-4-2 με τον Μπαντού Ντιαγέ να αποτελεί ουσιαστικά τον παρτενέρ του Αμπουμπακάρ Καμαρά στην επίθεση είναι μία από τις βασικές τομές στις οποίες προχώρησε ο Χερμάν Μπούργος από την ημέρα ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Αρη. Αυτή συνδυάστηκε με την εντονότερη συμμετοχή των ακραίων μπακ στην επιθετική έκφρασης της ομάδας καθώς παίρνουν όλη την πλευρά, αλλά και τις εσωτερικές κινήσεις των (θεωρητικά) ακραίων χαφ. Παράλληλα, οι «κίτρινοι» δείχνουν ότι έχουν αλλάξει λογική και ως προς τον τρόπο εκτέλεσης των επιθέσεων. Επιδιώκουν το κάθετο ποδόσφαιρο, αποφεύγουν τα γεμίσματα και τουλάχιστον το τελευταίο αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς. Στα τελευταία τρία παιχνίδια (δύο με τον Ολυμπιακό κι ένα με τον Αστέρα Τρίπολης) επιχείρησαν 28 γεμίσματα, δηλαδή λιγότερα από δέκα κατά μέσο όρο. Στα 25 παιχνίδια που προηγήθηκαν είχαν 19 γεμίσματα κατά μέσο όρο!

Βέβαια, παιχνίδι από… παιχνίδι διαφέρει και η στατιστική δεν αποτελεί τον καθρέπτη ενός αγώνα. Η τακτική μιας ομάδας εξαρτάται από την αμυντική μεθοδολογία του αντιπάλου. Διαφορετικά θα λειτουργήσει όταν έχει να διαχειριστεί μια κλειστή άμυνα από μια αντίστοιχη που στοχεύει στην «καταστροφή» του παιχνιδιού του αντιπάλου. Για παράδειγμα, ο φετινός Άρης αντιμετώπισε τρομακτικό πρόβλημα στη διάσπαση κλειστών αμυνών και γενικώς ομάδων που έμπαιναν στο γήπεδο με τη λογική της μη παραχώρησης χώρων.

Η σύγκριση του Άρη στους ίδιους αγώνες

Ως εκ τούτου, για να έχει αξία η στατιστική σύγκριση θα πρέπει αυτή να γίνει στους αγώνες απέναντι στους ίδιους αντιπάλους. Απέναντι σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης (στον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος) ο Άρης είχε 7/30 γεμίσματα. Το ποσοστό του μόλις που ξεπέρασε το 23.3% και φυσικά τον διατήρησε στα χαμηλά πατώματα στον στατιστικό τομέα στον οποίον απεικονίζεται το ποσοστό αποτελεσματικότητας των γεμισμάτων στο σύνολο των ομάδων της Interwetten Superleague.

Στα αντίστοιχα δύο παιχνίδια – απέναντι στον Αστέρα στην Τρίπολη και με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης» (13/3) παιχνίδι – είχε 8/19. Δηλαδή, το… γέμισμα δεν αποτέλεσε κύριο τρόπο έκφρασης στην επίθεσης και παράλληλα ήταν πολύ πιο ουσιαστικός, κάθε φορά που το επιχείρησε. Συνολικά, στα τέσσερα παιχνίδια που μετρά ο Χερμάν Μπούργος στον πάγκο του Άρη, η ομάδα δεν μετρά περισσότερα από 12 γεμίσματα ανά αγώνα έχοντας 48 στο σύνολο εκ των οποίων τα 21 ήταν εύστοχα.

Αυτή η λογική σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί πιο αποδοτική ή τουλάχιστον αυτό λένε οι αριθμοί. Διατηρώντας στην εξίσωση και τον αγώνα απέναντι στον Ατρόμητο, οι «κίτρινοι» από ομάδα με τρομερή δυσκολία στο γκολ, ξαφνικά έγινε αποδοτική με τα οκτώ γκολ που πέτυχε σε σύνολο τεσσάρων αγώνων.

Το άλυτο πρόβλημα

Αυτό εντοπίζεται στη διαχείριση των στατικών φάσεων. Αυτό πλήρωσε ο Άρης στον αποκλεισμό του στο Κύπελλο Ελλάδας από τη Λαμία, το ίδιο έγινε και στο 2-1 από τον Ολυμπιακό ο οποίος είναι η καλύτερη ομάδα του Πρωταθλήματος στον τομέα της αξιοποίησης αυτών των φάσεων. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί και στον αγώνα που ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος (μεταξύ Άρη και Ολυμπιακού στο «Κλ. Βικελίδης) όπου ο Μαντί Καμαρά έχασε το… άχαστο. Ακόμη και στις φάσεις στις οποίες δεν δέχεται γκολ, ο Άρης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στη διαχείρισή τους. Κι αυτό το πρόβλημα είναι αναγκαίο να λυθεί καθώς – ως επί των πλείστον – στα Playoffs οι «κίτρινοι» αντιμετωπίζουν ομάδες με μεγαλύτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των στατικών φάσεων.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα