ΑΕΚ: Η ελεύθερη πτώση και τα «καμπανάκια» της Ευρώπης

ΑΕΚ: Η ελεύθερη πτώση και τα «καμπανάκια» της Ευρώπης

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η ελεύθερη πτώση και τα «καμπανάκια» της Ευρώπης

bet365

Η... βουτιά στο κενό συνεχίζεται για την ΑΕΚ, η οποία πάει για δεύτερη σερί σεζόν να βάλει τη ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκή παρουσία σε κίνδυνο.

Ομάδα παρατημένη στην... τύχη μοιάζει η ΑΕΚ, έπειτα από ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα και από μια απογοητευτική εικόνα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όλα είναι ανοικτά τόσο για τον Αργύρη Γιαννίκη, όσο και για άλλα πρόσωπα εντός κλαμπ. Άλλωστε η Ένωση μετά τη χειρότερη περσινή σεζόν από τη χρονιά της επιστροφής πάει να διαγράψει ακόμα χειρότερη ως το τέλος της φετινής αγωνιστικής χρονιάς με τα play offs που θα ακολουθήσουν. Για την ακρίβεια η ΑΕΚ είναι ο ορισμός του «κάθε πέρυσι και καλύτερα» και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε αναμονή αντίδρασης, με τον Γιαννίκη να πραγματοποιεί κανονικά την προπόνηση το πρωί της Δευτέρας στα Σπάτα.

Ο ορισμός του «κάθε πέρυσι και καλύτερα»

Σιμόες και Βράνιες στη Λεωφόρο

Η ΑΕΚ σε 24 αγωνιστικές μετράει τον θλιβερό απολογισμό 13 νικών, τριών ισοπαλιών και οκτώ ηττών με 42 βαθμούς και δύο παιχνίδια να απομένουν στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Πέρυσι σε 26 ματς η ΑΕΚ είχε 14 νίκες, έξι ισοπαλίες και έξι ήττες συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς. Αρνητική επίδοση, την οποία ενδέχεται να μην πιάσει καν αν δεν πετύχει το δύο στα δύο με ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης! Τη σεζόν 2019-2020 με όλα όσα συνέβησαν στο ξεκίνημα η ΑΕΚ κατάφερε να ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια με 51 βαθμούς σε 26 παιχνίδια, την προηγούμενη από αυτή σε 30 ματς συγκέντρωσε 57 βαθμούς, ενώ την πρωταθληματική σεζόν σε 30 αγωνιστικές είχε ολοκληρώσει τη σεζόν με 70 βαθμούς. Η δε ανασταλτική λειτουργία βαδίζει ακάθεκτη στο να πιάσει τα ιστορικά αρνητικά νούμερα της περσινής σεζόν. Η ΑΕΚ πέρυσι ολοκλήρωσε τη χρονιά με 45 τέρματα παθητικό, εκ των οποίων τα 29 τα δέχθηκε στις 26 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας της σεζόν. Φέτος σε 24 παιχνίδια έχει δεχθεί 26 γκολ και οδεύει για νέα καταστροφικά ποσοστά στην αμυντική λειτουργία που δεν δείχνει να γιατρεύεται με τίποτα.

Ούτε 50% ποσοστό νικών δεν φτάνει ο Γιαννίκης

Ο Γιαννίκης στη Λεωφόρο

Πέρα από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν φανερώνει σε κανέναν αγωνιστικό τομέα βελτίωση (καθώς ούτε στην επιθετική ανάπτυξη παρατηρείται κάποια εξέλιξη), η Ένωση παρουσιάζει για ακόμα μια σεζόν νοοτροπία γεμάτη από ηττοπάθεια. Αν στραβώσει κάτι γίνεται ακόμα χειρότερο, ενώ και σε παιχνίδια που έχει προηγηθεί, υπάρχει ξεκάθαρη αδυναμία διαχείρισης του σκορ. Ο Αργύρης Γιαννίκης σε 23 παιχνίδια στον πάγκο της ΑΕΚ μετά και το 3-0 της Λεωφόρου, μετράει 11 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και οκτώ ήττες. Δηλαδή ποσοστό νικών που δεν φτάνει ούτε το 50%! Συγκεκριμένα ανέρχεται στο 47,8% και αποτελεί από τα μικρότερα ποσοστά νικών σε εγχώριες διοργανώσεις που έχουν προπονητές της ΑΕΚ με διψήφιο αριθμό αγώνων στον πάγκο από τη χρονιά της επιστροφής! Ειδικά από το ματς με τον Παναιτωλικό στις 16 Ιανουαρίου και έπειτα η κατηφόρα ήταν όλο και πιο απότομη, με τον Γιαννίκη να μετράει έκτοτε σε 10 παιχνίδια τρεις νίκες, μια ισοπαλία και έξι ήττες!

Τι θα σημαίνει για την ΑΕΚ να μην βγει Ευρώπη;

Ανσαριφάρντ και Άμραμπατ στη Λεωφόρο

Την περσινή σεζόν η ΑΕΚ κατάφερε να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της παρουσία τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος των πλέι οφ. Με την πλάτη στον τοίχο είναι και φέτος καθώς μπορεί να είναι στην 3η θέση, ωστόσο με την εικόνα που παρουσιάζει και με 12 απαιτητικά ματς να απομένουν κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος. Η ΑΕΚ την επόμενη σεζόν όχι μόνο επιβάλλεται να βγει στο Conference League, αλλά να φτάσει ως τους ομίλους και να πραγματοποιήσει και καλή πορεία. Κι αυτό γιατί αφαιρούνται από του χρόνου οι 9.000 βαθμοί που είχε συγκεντρώσει με την πορεία στους 32 του Europa League τη σεζόν 2017-2018 και αν δεν κάνει υπερβατική ευρωπαϊκή χρονιά τότε θα γκρεμίσει ολοκληρωτικά ό,τι έχτιζε τόσα χρόνια.

Σε αυτήν την περίπτωση η ΑΕΚ θα κάνει βουτιά στη βαθμολογία της UEFA και όλα όσα πέτυχε με μία πρόκριση σε ομίλους του Champions League και δύο προκρίσεις σε ομίλους του Europa League τα προηγούμενα χρόνια θα πάνε εντελώς στράφι. Επίσης η ζημιά για δεύτερη σερί σεζόν σε οικονομικό επίπεδο θα είναι σημαντική. Φέτος με τον πρόωρο αποκλεισμό από τη Βελέζ η ΑΕΚ έχασε 5 με 6 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της UEFA. Ανάλογο ποσό θα χάσει και του χρόνου αν δεν βγει Ευρώπη και δεν παίξει ομίλους. Τέλος είναι και το πρεστίζ, ειδικά από τη στιγμή που την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ μπαίνει στο νέο της σπίτι, την «Αγιά Σοφιά - OPAP Arena». Τα ευρωπαϊκά «καμπανάκια» κινδύνου ηχούν για την ΑΕΚ ξανά...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα