Wyscout: Η απροσεξία της ΑΕΚ που έκρινε το ντέρμπι

Newsroom
Wyscout: Η απροσεξία της ΑΕΚ που έκρινε το ντέρμπι

bet365

Η ανάλυση του Χαρπίδη Κωνσταντίνου, σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma, με την βοήθεια του Wyscout.

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ για την 23η αγωνιστική αγωνιστική της Super League Interwetten στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και με χρυσό σκόρερ τον Yann M’Vila, πήρε την νίκη επικρατώντας με 1-0. Σε έναν αγώνα ισορροπημένο με αρκετές μονομαχίες (43% επιτυχημένων επιθετικών μονομαχιών και για τις δύο ομάδες), με τους ερυθρόλευκους να έχουν περισσότερο καθαρό χρόνο τη μπάλα στα πόδια τους (27:11 έναντι 18:59), αλλά ίδιες κατοχές (104 έναντι 103) κάτι που αναδεικνύει την πιο άμεση προσέγγιση της ΑΕΚ στον αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι ερυθρόλευκοι παρατάχθηκαν σε σχηματισμό 1-4-3-3, το οποίο ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οργανωμένης επίθεσης μετατρεπόταν σε 1-3-4-3, με τον M’Vila να τοποθετείται ανάμεσα ή στο πλάι των Μανωλά και Παπασταθόπουλο για να ξεκινήσει η κυκλοφορία του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος χαφ, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης για τους γηπεδούχους, έχοντας 21 προωθητικές πάσες με ποσοστό επιτυχίας 71% και 15 μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο με ποσοστό 93%!

12

Οι εξτρέμ του Ολυμπιακού, Μασούρας και Aguibou Camara, δεν έβρισκαν χώρους και μετά το 22ο λεπτό άλλαξαν θέσεις. Στο δεύτερο μέρος ο Pedro Martins, μετέτρεψε την διάταξη σε 1-4-2-3-1, αντικαθιστώντας τον Mady Camara με τον Henry Onyekuru. Ο Νιγηριανός εξτρέμ πέρασε στα αριστερά, ο Μασούρας δεξιά και ο Aguibou Camara πίσω από τον Tiquinho Soares.

34

Ολυμπιακός: Οργανωμένη Επίθεση

Στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα, ο Ολυμπιακός, έπαιζε κυρίως από τα δεξιά διότι ο Lala έβρισκε πολλούς κενούς χώρους από τη στιγμή που ο Zuber δε βοηθούσε αρκετά στην άμυνα. Κάπως έτσι, ήρθε η πρώτη καλή στιγμή, με τον Μπουχαλάκη να παίζει ωραία κάθετη πάσα στον Mady Camara, το σουτ του οποίου κόντραρε από το τάκλιν του Hajsafi και κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Τσιντώτα.

τΈνα σουτ από μακρινή απόσταση του Tiquinho απέκρουσε εύκολα ο Τσιντώτας και κάπως έτσι τελειώνουν οι καλές στιγμές του Ολυμπιακού για το πρώτο μέρος. Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 52ο λεπτό, η ωραία σέντρα του Lala στον Tiquinho κατέληξε στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Ωραία κινήθηκε ανάμεσα στους αμυντικούς της Ένωσης ο Βραζιλιάνος επιθετικός. Έπειτα, ο Μπουχαλάκης στο 56’ πέρασε μία ακόμη κάθετη πάσα, αυτή τη φορά στον Onyekuru, ο οποίος δεν πρόλαβε να πλασάρει, λόγω της γρήγορης κίνησης του Τσιντώτα.

6

Ολυμπιακός: Οργανωμένη Άμυνα

Ο Ολυμπιακός πίεσε αρκετά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού την ΑΕΚ. Δεν άφησε τους φιλοξενούμενους να οργανώσουν ορθολογικά τις επιθέσεις τους και ανάγκασε με αυτό τον τρόπο τους αμυντικούς και τον Τσιντώτα να διώχνουν τη μπάλα μακριά από τους δικό τους τρίτο. Αυτό, μπορούμε να το συμπεράνουμε από το γεγονός πως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ επιχείρησε 15 πάσες μετά το αμυντικό τρίτο, ενώ ο Βατσλίκ μόλις 6.

Ολυμπιακός: Επιθετική μετάβαση

Οι γηπεδούχοι δεν βρήκαν αρκετούς κενούς χώρους αλλά στη μοναδική ίσως φορά που βρέθηκαν καλές αξιώσεις, έφτασαν κοντά στο 2-0. Ο Youssef El Arabi είδε την κίνηση του Onyekuru και με πολύ όμορφη κάθετη πάσα έδωσε την ευκαιρία στον Νιγηριανό άσο να σκοράρει, αλλά το πλασέ του εξουδετέρωσε ο Τσιντώτας.

33

Ολυμπιακός: Αμυντική μετάβαση

Το ντέρμπι δεν είχε πολλές κλασικές ευκαιρίες, είχε ωστόσο καλές προϋποθέσεις και για τις δύο ομάδες. Στις καλές προϋποθέσεις της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε έντονα προβλήματα κατά την αμυντική του μετάβαση. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν αρκετούς κενούς χώρους, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, όπου με την αλλαγή του Martins στον Mady Camara, ο Μπουχαλάκης με τον M’Vila είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, μιας και ο Γάλλος μέσος βρισκόταν κοντά στους Μανωλά και Παπασταθόπουλο κατά τη φάση επίθεσης, με αποτέλεσμα να μη προλαβαίνει να κλείσει κοντά στον Amrabat, ο οποίος ήταν ο κύριος αποδέκτης και οργανωτής της επιθετικής μετάβασης της ΑΕΚ.

8

9

Ολυμπιακός: Στατικές φάσεις

Από μία στατική φάση ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Οι ερυθρόλευκοι είχαν “προειδοποιήσει” τους φιλοξενούμενους λίγα λεπτά πριν το νικηφόρο τέρμα του Yann M'Vila. Εκτέλεση από τον Mathieu Valbuena στο δεύτερο δοκάρι, πάλι ο αμυντικός μέσος των γηπεδούχων ελεύθερος, τη τελευταία στιγμή ωστόσο δεν έγινε κάτοχος της μπάλας για να τελειώσει τη φάση. Στο 84' ίδιο σκηνικό. Εκτέλεση του Valbuena στο δεύτερο δοκάρι, ελεύθερος ο M'Vila, ο οποίος με φόρα εκτέλεσε στην επαναφορά από την απόκρουση του Τσιντώτα.

1

11

ΑΕΚ

Ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 1-4-2-3-1 κατά τη φάση επίθεσης, το οποίο κατά τη φάση οργανωμένης άμυνας εμφανιζόταν το 1-4-4-2. Οι κιτρινόμαυροι παρατάχθηκαν με αισθητές απουσίες, όπως αυτή του Μάνταλου και του Sergio Araujo, παρόλα αυτά διεκδίκησαν τη νίκη, κυρίως με αντεπιθέσεις που έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Ο Nordin Amrabat ήταν αυτός που ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, διένυε πολλά μέτρα με τη μπάλα και εκμεταλλεύτηκε πλήρως τους χώρους που βρήκε. Ο Μαροκινός μέσος είχε τις περισσότερες ενέργειες από την ομάδα της ΑΕΚ (92) και 6 επιτυχημένες ντρίμπλες.

ΑΕΚ: Οργανωμένη Επίθεση

Η πρώτη καλή στιγμή του ντέρμπι ήταν της ΑΕΚ έπειτα από γύρισμα του Amrabat στον Zuber, ο οποίος πήρε την κεφαλιά που πέρασε παράλληλα από την εστία. Επίσης αρκετά δραστήριος για την Ένωση ήταν ο Levi Garcia, από την πλευρά του οποίου η ΑΕΚ επιτέθηκε περισσότερο. Εκτός από κάποια σουτ των Ρότα, Amrabat και Szymanski οι φιλοξενούμενοι δεν απείλησαν ουσιαστικά στο πρώτο μέρος. Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου όμως, η ΑΕΚ κυρίως από το 60' και μετά, ανέβασε τον δείκτη Average formation line (που σημαίνει ότι έκανε τις περισσότερες επαφές με την μπάλα ψηλότερα στο γήπεδο), παρόλο που ανέβηκε και ο δείκτης PPDA (που σημαίνει ότι έδωσε περισσότερο χώρο στον Ολυμπιακό και επέτρεψε περισσότερες πάσες). Στο 65ο λεπτό μάλιστα, η ΑΕΚ άγγιξε το γκολ στη προσπάθεια του Μανωλά να απομακρύνει.

1234

ΑΕΚ: Οργανωμένη Άμυνα

Το 1-4-4-2 στην οργανωμένη άμυνα της ΑΕΚ, την έκανε συμπαγή, οι γραμμές και οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών ήταν κοντινές. Οι κιτρινόμαυροι, υπηρέτησαν το πλάνο τους με πειθαρχία και δεν έδωσαν χώρο στον Ολυμπιακό. Lala και Μασούρας δεν έβρισκαν τους χώρους να συνεργαστούν όπως στα πρώτα 20’ λεπτά του αγώνα και η Ένωση ανάγκασε ουσιαστικά τον Έλληνα μέσο να αλλάξει πλευρά, διαβάζοντας το παιχνίδι του Ολυμπιακού και τον οδήγησε στο ρυθμό της. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η ΑΕΚ πριν δεχτεί το γκολ, δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της να της κάνει τελική από το 52ο λεπτό.

13

ΑΕΚ: Επιθετική Μετάβαση

Οι περισσότερες τελικές, ευκαιρίες και προϋποθέσεις για να πετύχει γκολ η Ένωση ήταν στην εξαιρετική ικανότητα των παικτών του Αργύρη Γιαννίκη να εκμεταλλεύονται τους κενούς χώρους. Αυτό που έλειπε για να βρει το γκολ η ΑΕΚ ήταν μια καλύτερη τελική τελική πάσα ή μια καλύτερη τελική ενέργεια. Το καλύτερο διάστημα της ΑΕΚ ήταν από το 60ό λεπτό έως και το 75ο, στο οποίο έδωσε την πρωτοβουλία στον Ολυμπιακό.

45

15

ΑΕΚ: Στατικές φάσεις

Η ΑΕΚ δέχτηκε το γκολ που έκρινε το παιχνίδι από κόρνερ. Θα μπορούσε ωστόσο να εκμεταλλευτεί ένα από τα 10 που κέρδισε, αλλά δε κατάφερε να εκμεταλλευτεί κανένα. Μάλιστα, δεν μπόρεσε να βγάλει καν τελική μέσω μιας από τις εκτελέσεις. Στο γκολ που δέχεται από εκτέλεση κόρνερ, κανείς από τους παίκτες της ΑΕΚ, δεν μάρκαρε τον M'Vila, αλλά δεν είχε και την προσδοκώμενη αντίδραση στην επαναφορά.

Η ανάλυση ήταν του Χαρπίδη Κωνσταντίνου, σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma, με την χρήση των Data και των σχεδιαστικών εργαλείων του Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα