Η ψυχολογία του Τικίνιο στον Ολυμπιακό κι η χημεία με τον Βαλμπουενά

Η ψυχολογία του Τικίνιο στον Ολυμπιακό κι η χημεία με τον Βαλμπουενά

Η ψυχολογία του Τικίνιο στον Ολυμπιακό κι η χημεία με τον Βαλμπουενά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Τικίνιο, τον Βαλμπουενά και τα πέναλτι του Μασούρα!

Μεγάλο πράγμα η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές είναι το άλφα και το ωμέγα. Το σκεφτόμουν, με αφορμή τον Τικίνιο Σοάρες!

Πέντε γκολ έχει βάλει ο Βραζιλιάνος φορ στα οκτώ τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού-μάλιστα από αυτά τα οκτώ, στα μισά μόνο, έχει παίξει βασικός, στα τέσσερα, ενώ στα άλλα τέσσερα έχει μπει αλλαγή. Άλλη μία φορά μέσα στη σεζόν, στις αρχές της, είχε και τότε σκοράρει πέντε γκολ σε διάστημα οκτώ αγώνων, με τη διαφορά ότι τότε ήταν βασικός στους έξι από τους οκτώ αγώνες.

Τέλος πάντων, μοιάζει να είναι στα καλά του αυτό τον καιρό ο Τικίνιο. Κι εδώ έρχεται ο παράγοντας ψυχολογία-κι αναφέρομαι στην εκτέλεση του πέναλτι προχθές με τον Ιωνικό. Ήθελε αν μη τι άλλο καλή ψυχολογία η απόφαση αυτή του επιθετικού του Ολυμπιακού, που δεν είναι κανείς σπεσιαλίστας των πέναλτι, δεν είναι δηλαδή Ελ Αραμπί, που στην καριέρα του έχει εκτελέσει κάποιες…δεκάδες τέτοια! Ο Βραζιλιάνος στα 31 χρόνια του έχει μόλις εννιά σουτ από πέναλτι, χωρίς μάλιστα μεγάλη επιτυχία: τα έξι τα έχει βάλει και τα τρία τα έχει χάσει.

Αυτή τη φορά έδειξε σίγουρος για την εκτέλεση του, πήγε αποφασιστικά πάνω στην μπάλα και πλάσαρε εύστοχα, με τον γκολκίπερ Χουτεσιώτη να πέφτει στην άλλη γωνία. Τώρα, ποιο ήταν το τελευταίο εύστοχο πέναλτι που είχε σουτάρει ο Τικίνιο; Πρέπει να πάμε σχεδόν τρία χρόνια πίσω, στις 4.5.2019, στο Πόρτο-Άβες 4-0, όταν είχε κάνει το 2-0 με εύστοχη εκτέλεση. Μόνο που ενδιάμεσα σε αυτά τα δύο γκολ, είχε και ένα άλλο κτύπημα πέναλτι, εκεί με δράμα! Ήταν στις 17.1.2020, στο Πόρτο-Μπράγκα 1-2. Με το σκορ 0-1, ο Τικίνιο έχασε πέναλτι στο 56ο λεπτό και παρότι δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε, η Πόρτο έχασε 1-2. Έκτοτε, ο Τικίνιο δεν είχε αναλάβει ξανά να εκτελέσει «εσχάτη των ποινών». Το έκανε την Κυριακή στη Νεάπολη, δείχνοντας αν μη τι άλλο καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

Μακάρι να συνεχίσει έτσι όπως πάει σε αυτό το διάστημα ο Τικίνιο. Γιατί μετά από τα πέντε γκολ που είχε πετύχει στα οκτώ παιχνίδια στις αρχές της σεζόν, μεσολάβησε ένα διάστημα 11 αγώνων στους οποίους έκανε μόλις ένα γκολ, ένα και καλό στο 91’ στο 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε, αλλά ένα…

Τικίνιο

Σίγουρα ο Βραζιλιάνος είναι ο καλύτερος κεφαλοσφαιριστής του Ολυμπιακού στο επιθετικό κομμάτι, όπως φάνηκε και στο ακυρωθέν γκολ του αγώνα με τον Ιωνικό, με την ωραία του κεφαλιά στα δίκτυα του Ιωνικού (παρά την πίεση του…Αγκιμπού, που πήγε κι αυτός να…χωθεί στη φάση, αλλά ήταν πολύ λιγότερο δυνατός από το…θηρίο, τον Τικίνιο). Εκεί που ο πρώην επιθετικός της Πόρτο έχει θεματάκια είναι σίγουρα στο παιχνίδι χαμηλά. «Κανονικά» θα μπορούσε να κάνει εύκολα χατ τρικ την Κυριακή, καθώς έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες, φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ: στη μία, που συνδυάστηκε ωραία με τον Μαντί, κοντρόλαρε με το στήθος και τον ώμο αλλά βιάστηκε να σουτάρει, και το έκανε άσχημα, κι άστοχα, από πολύ πλεονεκτική θέση. Στην άλλη, βγήκε σε τετ α τετ με τον Χουτεσιώτη κι εκεί δεν βιάστηκε, αλλά καθυστέρησε, με συνέπεια ο γκολκίπερ να πέσει στα πόδια του και να μπλοκάρει.

Θα έπρεπε να είναι πιο killer σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ο Τικίνιο, που γενικά μοιάζει πιο εύκολος στο γκολ με το κεφάλι παρά με το πόδι: τρία από τα τέσσερα τελευταία του γκολ με το κεφάλι έχουν έρθει-με το Λεβαδειακό στο Κύπελλο και για το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ. Μάλιστα, στα δύο γκολ για το πρωτάθλημα έδειξε μεγάλη ετοιμότητα, καθώς και τα δύο ήρθαν από…σουτ των Ανδρούτσου και Μαντί, που δεν είχαν και καμία τύχη, αλλά βρέθηκε ο Βραζιλιάνος στην πορεία της μπάλας και τα κάρφωσε τα γκολάκια…

Το καλό είναι ότι ο Τικίνιο παρότι το στιλ του βαρύ σέντερ φορ, δεν είναι «περίπτερο»: δεν κάθεται στην περιοχή να περιμένει την μπάλα. Βγαίνει έξω, την ζητάει, την σπάει πίσω του, ενώ πάει και πλάγια και την γυρίζει στην αντίπαλη περιοχή. Παίζει καλά με την πλάτη γυρισμένη στην εστία και μπορεί να βγάλει καλές «σπόντες» στους παίκτες γύρω του, όπως έκανε μία στον Αγκιμπού προχθές στο α΄ ημίχρονο.

Βοηθάει με το ύψος του και στις στατικές φάσεις του αντίπαλου, κερδίζοντας κεφαλιές και γενικά κάνοντας σε κόρνερ κααι φάουλ άμυνες ακόμη και με χαμηλά την μπάλα, με ό,τι ρίσκο βέβαια συνεπάγεται όταν κάνει κάτι τέτοιο ένας φορ-θυμάστε ίσως στην Τούμπα πόσο είχε αδρανήσει και δεν είχε διώξει την μπάλα μέσα από τα πόδια του σε ένα τέτοιο «στημένο», με αποτέλεσμα να δώσει σουτ από καλή θέση στον Κούρτιτς, με την μπάλα ευτυχώς να βρίσκει το σώμα του Παπασταθόπουλου και να βγαίνει κόρνερ. Δεν ήθελε πολύ εκεί, να γίνει το 1-0 για τον ΠΑΟΚ από το 2ο μόλις λεπτό.

Τι έχω προσέξει εδώ και κάμποσο καιρό, που είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό σε σχέση με τον Τικίνιο; Αρχίζει και βρίσκει χημεία με τον Βαλμπουενά. Το μνημονεύω φυσικά με αφορμή το (ακυρωθέν) του γκολ με κεφαλιά στον αγώνα με τον Ιωνικό από τη σέντρα ακριβείας του Ματιέ, στη φάση που είχε υποδειχθεί νωρίτερα οφσάιντ ο Μαντί, αλλά νας σας θυμίσω ότι και στο 2-0 του Κυπέλλου με το Λεβαδειακό ο Βραζιλιάνος είχε σκοράρει με κεφαλιά από σέντρα του Γάλλου…

Τικίνιο

Και είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουν χημεία οι δυό τους, διότι πολύ απλά, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ο Βαλμπουενά παραμένει ο καλύτερος στον Ολυμπιακό στο κομμάτι αυτό, της σωστής σέντρας από τα πλάγια. Είναι δε αλήθεια ότι άργησαν να «ταιριάξουν» οι δυό τους, ίσως επειδή ο Βαλμπουενά έχει άριστη χημεία μετά από τόσα χρόνια με τον Ελ Αραμπί κι ο Πέδρο Μαρτίνς προτιμάει να τους βάζει μαζί αυτούς τους δύο, αν είχατε προσέξει. Τον δε Τικίνιο τον έβαζε περισσότερο μαζί με τον Ρόνι Λόπες, καθότι κι οι δύο μιλάνε τα πορτουγκέζικα κι ήταν πιο εύκολοι σε συνεννόηση. Με τον Λόπες να έχει βγάλει κι ασίστ στον Τικίνιο (για την κεφαλιά-γκολ στο Αγρίνιο). Πλέον, όμως, ο προπονητής έχει αρχίσει και «κολλάει» και τον Βραζιλιάνο με τον Ματιέ. Άλλωστε, με την ικανότητα που έχει ο πρώτος στο ψηλό παιχνίδι, θεωρητικά οι σέντρες του δεύτερου μπορεί να του δώσουν τη δυνατότητα πραγματικά και για άλλα γκολ.

Κατά τα άλλα, τα 11 γκολ του Τικίνιο σε 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τώρα στον Ολυμπιακό μπορεί να μην είναι πολλά, όμως δεν τα λες και λίγα, αν σκεφθούμε ότι στα 16 παιχνίδια έχει παίξει βασικός αλλά κι ότι τα μισά παιχνίδια στα οποία πέρασε ως αλλαγή ήταν με πολύ λίγα λεπτά συμμετοχής.

Παρεμπιπτόντως, επιτέλους έγινε γκολ κι ένα πέναλτι που κέρδισε ο Μασούρας! Διότι τα δύο προηγούμενα που είχε κερδίσει, τόσο στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Βόλο, όσο και φέτος με τη Λαμία στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα, τα είχε χάσει και τα δύο ο Ελ Αραμπί-τα μόνα πέναλτι που έχει χάσει στον Ολυμπιακό ο Μαροκινός…

Άσχετο: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10160217976034407&set=a.10151750138199407&type=3

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.