Αυγενάκης για την δολοφονία του 19χρονου: «Ζωή και όχι αρένα εγκληματιών, ο αθλητισμός»

Αυγενάκης για την δολοφονία του 19χρονου: «Ζωή και όχι αρένα εγκληματιών, ο αθλητισμός»

Newsroom
Αυγενάκης για την δολοφονία του 19χρονου: «Ζωή και όχι αρένα εγκληματιών, ο αθλητισμός»
Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Χαριλάου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εξήγησε μία σειρά από μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας, ενώ παράλληλα έδωσε μήνυμα για την επόμενη μέρα.

«Όλοι μαζί εργαζόμαστε για έναν υγιή και φωτεινό αθλητισμό. Όλοι μαζί για τον αθλητισμό που αξίζει στην Ελλάδα, που μας αξίζει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά το μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού:

Το τραγικό περιστατικό, με την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού φιλάθλου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μας συγκλόνισε. Συγκλόνισε όλη την ελληνική κοινωνία.

Ο αθλητισμός είναι ζωή, είναι χαρά και δεν είναι δυνατόν να παράγει βία. Κάθε είδους και μορφής βία, η οποία δεν έχει ούτε χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις, δεν είναι ανεκτή, καταδικάζεται και φυσικά δεν μένει ατιμώρητη.

Αυτή ακριβώς η ανάγκη, για να καταπολεμηθεί δραστικά η οπαδική βία στον αθλητισμό, αποτέλεσε εξαρχής μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας για τον αθλητισμό.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ενισχύουμε διαρκώς νομοθετικά τους μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου, με μια σειρά τολμηρών θεσμικών πρωτοβουλιών:

Με τον ν. 4639/2019 (Νοέμβριος 2019):

• Δώσαμε τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

• Θεσπίσαμε τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.

• Επεκτείναμε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Με τον ν. 4809/2021 (Ιούνιος 2021):

• Επαναφέραμε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, την απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

 Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων.

• Ρυθμίσαμε τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

• Επίσης, προβλέψαμε τη δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία συνεχίζουμε εντατικά τους εξονυχιστικούς ελέγχους λειτουργίας των εκατοντάδων Λεσχών Φιλάθλων ανά την Επικράτεια, για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει η νομοθεσία, επιβάλλοντας τις αυστηρότατες κυρώσεις όπου διαπιστώνεται η παραμικρή παράβαση.

Ειδικότερα, παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ και της Δικαιοσύνης στην εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας του Άλκη. Ενημερωνόμαστε συνεχώς και αρμοδίως, σχετικά με τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν, προκειμένου να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες, παράλληλα με την ποινική διαδικασία.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η καταπολέμηση της βίας απαιτεί χρόνο και διαρκώς συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια όλου του αθλητικού κινήματος. Δημιουργούμε, όμως, τις προϋποθέσεις, φτιάχνουμε το πλαίσιο ώστε σταδιακά να σημειώνουμε βήματα προόδου.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε για έναν υγιή και φωτεινό αθλητισμό. Όλοι μαζί για τον αθλητισμό που αξίζει στην Ελλάδα, που μας αξίζει!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα