Με ποιους παίκτες και με ποιο σχήμα είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι

Με ποιους παίκτες και με ποιο σχήμα είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι

Με ποιους παίκτες και με ποιο σχήμα είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο Gazzetta μία ανατομία στα πέντε φετινά ντέρμπι του Ολυμπιακού, με 10 διαπιστώσεις!

Για όποιον δεν το έχει προσέξει, και τα τρία ντέρμπι που έχουν γίνει μέσα στο 2022 έχουν λήξει ισόπαλα: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0 (πρωτάθλημα), ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο) και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 (πρωτάθλημα)…

Να επικεντρωθώ, όμως, εγώ στα ντέρμπι του Ολυμπιακού, όχι απλά στα πιο πρόσφατα, αλλά σε όλα (και στα πέντε) τα φετινά. Και να προσπαθήσω να κάνω μία ανάλυση, από την οποία να προκύπτουν πράγματα, μέσα από δεδομένα, όχι από θεωρίες…

Λοιπόν…

Ένα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τα δύο ντέρμπι (ΠΑΟΚ 2-1 μέσα κι ΑΕΚ 3-2 έξω), στα οποία έπαιξε με το κλασικό γι΄ αυτόν 4-2-3-1. Με σέντερ φορ τον Ελ Αραμπί και τον Αγκιμπού πίσω του, σε ρόλο μεσοκυνηγού. Μάλιστα, το ένα ντέρμπι, στο ΟΑΚΑ, το πήρε ο Αραμπί με δύο γκολ, ο δε Αγκιμπού σκόραρε και με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟΚ, ενώ στο δεύτερο ματς είχε και την ασίστ για το άλλο γκολ!

Δύο. Ο Ολυμπιακός έφερε ισοπαλίες και στα τρία ντέρμπι στα οποία άλλαξε σχηματισμό κι έπαιξε 4-4-2 (με ΠΑΟ 0-0 στο Καραϊσκάκη), 3-4-3 (με ΠΑΟ 0-0 στη Λεωφόρο) και 3-5-2 (στην Τούμπα). Στο β΄ ημίχρονο του τελευταίου ντέρμπι, στην Τούμπα, το γύρισε σε κάτι μεταξύ 4-3-3 και 4-2-3-1,με τον Μαντί «περίπου» σαν δεκάρι.

Τρία. Με σέντερ φορ τον Τικίνιο, που σκόραρε το χρυσό γκολ στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε ντέρμπι. Είτε παίζοντας μόνος του ο Βραζιλιάνος στην επίθεση (0-0 στο α΄ ημίχρονο στη Λεωφόρο, 1-1 στην Τούμπα), είτε μαζί με τον Αραμπί (σε όλο το 90λεπτο στο 0-0 με ΠΑΟ εντός έδρας, αλλά και σε όλο το β΄ ημίχρονο στο 0-0 με τον ΠΑΟ εκτός έδρας),. Ο Τικίνιο είχε μπει κι αλλαγή στο 60΄στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ (με το σκορ στο 2-0).

Τέσσερα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και τα δύο ντέρμπι στα οποία έπαιξε, εκτός του Μασούρα, και με εξτρέμ γραμμής: τον Ονιεκουρού στο 3-2 με την ΑΕΚ κι από ένα ημίχρονο τον Ροντρίγκες και τον Ονιεκουρού στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ (έστω κι αν ο Ονιεκουρού δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο). Στην Τούμπα έπαιξε χωρίς καν εξτρέμ στο α΄ ημίχρονο και με εξτρέμ τον Αγκιμπού στο β’. Όπως και στο 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη είχε παίξει με τον Αγκιμπού εξτρέμ. Ένας Αγκιμπού που είχε περάσει από 10άρι σε εξτρέμ και στο ΟΑΚΑ, μετά το 67’ (με το σκορ στο 2-1), όταν είχε μπει αλλαγή ο Μπουχαλάκης. Στο δε 0-0 στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός είχε παίξει με εξτρέμ ένα ημίχρονο τον Λόπες κι ένα τον Αραμπί, και οι δύο να κλίνουν συνεχώς προς τα μέσα.

Πέντε. Σε όλα τα ντέρμπι έπαιξαν, σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας, ο Βατσλίκ (κράτησε δύο φορές το μηδέν, έφαγε από ένα γκολ στα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ και δύο στο ένα ματς με την ΑΕΚ) και οι Σωκράτης, Όλεγκ (από δικό του κλέψιμο, το γκολ του Αγκιμπού με τον ΠΑΟΚ), Μαντί (από δικό του σουτ ισοφάρισε στην Τούμπα ο Τικίνιο), Μασούρας (ένα γκολ, στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ). Κι ο Σισέ, πριν πάει στο Κόπα Άφρικα, είχε παίξει και στα τρία πρώτα ντέρμπι βασικός. Ο Λαλά (μία ασίστ στο 3-2 με την ΑΕΚ) είχε παίξει βασικός και στα τέσσερα πρώτα, ενώ στην Τούμπα μπήκε βασικός στο ημίχρονο.

Λαλά

Έξι. Ο Μπουχαλάκης έπαιξε βασικός μόνο στο πρώτο ντέρμπι, το 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, όταν έλειπε ο Εμβιλά. Αλλά μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο προχθές στην Τούμπα, στο 70ο λεπτό στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ (με το σκορ στο 2-0) και στο 67ο λεπτό στο 3-2 με την ΑΕΚ (με το σκορ στο 2-1). Σε όλα τα παιχνίδια βοήθησε, αλλά σε κανένα διάστημα στο οποίο έπαιζε ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε. Το σκορ σε αυτά τα διαστήματα ήταν 1-2 εις βάρος του Ολυμπιακού.

Εφτά. Ο Βαλμπουενά έχει πολύ μικρή συμμετοχή στα ντέρμπι. Ουσιαστικά πήρε χρόνο, μόνο στο 0-0 στη Λεωφόρο, μπαίνοντας στο 57’ (απογοητεύοντας), ενώ είχε παίξει και 24 λεπτά στο άλλο 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη.

Οκτώ. Ο Λόπες έχει παίξει σε ντέρμπι ένα ημίχρονο όλο κι όλο, στη Λεωφόρο. Και σε αυτό έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Ένα ημίχρονο έχει παίξει κι ο Ροντρίγκες, στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ, αλλά ήταν πρωταγωνιστής στα πρώτα 45 λεπτά. Μόνο ολιγόλεπτες συμμετοχές (σε τρία ντέρμπι) είχε ο Βρουσάι, όπως κι ο Κούντε (δύο).

Εννιά. Ο Ανδρούτσος έχει παίξει κι αυτός ένα ημίχρονο σε ντέρμπι, στο α΄ προχθές στην Τούμπα. Κι αυτός έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Ο Καρμπόβνικ μπήκε αλλαγή στο 65’ στο 0-0 της Λεωφόρου, στη θέση του Λαλά.

Δέκα. Ο Μανωλάς έχει παίξει βασικός και στα δύο τελευταία ντέρμπι, από τότε δηλαδή που ήρθε, και τα δύο σε σχηματισμό 3-4-3. Σε αυτά βασικός έπαιξε κι ο Μπα, που προχθές έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, μετά το αυτογκόλ του. Και στα δύο δεν μπορούσε να παίξει ο Σισέ, καθότι στο Κόπα Άφρικα.

Συμπέρασμα: ο Ολυμπιακός πάει καλύτερα στα ντέρμπι, παίζοντας το γνωστό του 4-2-3-1 με Βατσλίκ, Λαλά, Σωκράτη, Σισέ, Όλεγκ, Εμβιλά, Μαντί, Αγκιμπού, Ονιεκουρού, Ελ Αραμπί, Μασούρα! Με Τικίνιο, Μπουχαλάκη, Μανωλά, Ροντρίγκες να δίνουν κι αυτοί λύσεις.

Άσχετο: Θυμηθείτε με, για τον Φαντιγκά. Αυτό το παιδί έχει πολύ ενδιαφέρον σε ρόλο οκταροδέκαρου. Λίγο πιο πίσω από τον Αγκιμπού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.