Αλεξάντερ Φράνσον: Το σουηδικό «οκτάρι» που φέρνει η ΑΕΚ

Δημήτρης Βέργος
Το Gazzetta με τη βοήθεια και του Wyscout, γράφει για τον 28χρονο μέσο που έρχεται για την ΑΕΚ. Ένα «οκτάρι» που μπορεί να προσφέρει και ως αμυντικός χαφ, η σύγκριση με Σιμόες και το... κιτρινόμαυρο παρελθόν του.

Παρά το γεγονός ότι από την ΑΕΚ από το βράδυ της Κυριακής, μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας έβγαινε πως δεν θα προχωρήσει στην απόκτηση χαφ καθώς δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των «εκλεκτών» τους, τελικά υπήρξε ολική ανατροπή. Όπως ανέφεραν τα σουηδικά media και επιβεβαίωσε και η Ένωση, ο Αλεξάντερ Φράνσον, ο 28χρονος Σουηδός χαφ που έμεινε ελεύθερος από τη Νόρκεπινγκ, βρίσκεται στην τελική φάση της μεταγραφής του στους κιτρινόμαυρους με τον παίκτη να αναμένεται άμεσα στην Αθήνα. Οι Σουηδοί κάνουν λόγο για συμβόλαιο διάρκειας ενάμιση έτους.

Ο Φράνσον, ο οποίος είχε προταθεί στην ΑΕΚ προ διαστήματος, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε μία ανάσα από τη μετακίνησή του στη Βίλεμ. Το deal εκεί όμως «ναυάγησε» την τελευταία στιγμή λόγω των αξιώσεων των ατζέντηδων με συνέπεια κάπως έτσι να αναθερμανθεί το θέμα με την ΑΕΚ, την οποία, όπως θα δούμε και παρακάτω, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Η φυσική του θέση είναι στο «8» και σίγουρα τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια της καριέρας του. Γι' αυτό άλλωστε και ψαχνόταν να ξαναβγεί εκτός Σουηδίας μετά το πέρασμά του πριν κάποια χρόνια από τη Βασιλεία.

Η καριέρα του Φράνσον

Ο Φράνσον γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1994 στο Νόρκεπινγκ και όπως είναι λογικό αναδείχθηκε μέσα από τις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Το 2016 μετακινήθηκε στη Βασιλεία όπου παρέμεινε για δυόμιση χρόνια. Σε αυτό το διάστημα είχε και έναν εξάμηνο δανεισμό στη Λοζάνη, πριν επιστρέψει στη Σουηδία για χάρη της Νόρκεπινγκ φυσικά. Με τη σουηδική ομάδα μετράει 197 εμφανίσεις με 17 γκολ και 18 ασίστ, ενώ με τη Βασιλεία έχει αγωνιστεί 66 φορές με τρία γκολ και 10 ασίστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μετράει 8 συμμετοχές με την Εθνική Σουηδίας, έχοντας αγωνιστεί τελευταία φορά με τη φανέλα της σε φιλικούς αγώνες το 2019.

«Οκτάρι» που μπορεί να προσφέρει και ως «εξάρι»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό που αναζητούσε η ΑΕΚ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν ένα «εξάρι» που θα είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει και στο δημιουργικό κομμάτι. Η περίπτωση του Φράνσον πάντως είναι διαφορετική καθώς όπως προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του αλλά και τους αριθμούς του αποτελεί ένα «οκτάρι» στην ουσία που μπορεί να προσφέρει και στη θέση «6». Συγκεκριμένα, ο ύψους 1,80μ. Σουηδός χαφ έχει αγωνιστεί στην καριέρα του συνολικά 133 φορές στο «8» και 91 φορές στη θέση του αμυντικού χαφ. Κάποιες ελάχιστες φορές έχει προσφέρει και ως επιτελικός μέσος.

Ρίχνοντας μια ματιά στην τελευταία του χρονιά στη Νόρκεπινγκ, ο Φράνσον είχε μια γεμάτη σεζόν με 34 συμμετοχές και μια ασίστ με τη σουηδική ομάδα. Σύμφωνα με το Wyscout στο passing game έχει 88,1% ποσοστό επιτυχίας στις μεταβιβάσεις. Οι προωθητικές του μπαλιές έχουν ποσοστό επιτυχίας 77,5%, ενώ στο μισό του αντιπάλου οι μεταβιβάσεις του είναι κατά 78,4% επιτυχημένες. Όσον αφορά τα αμυντικά του καθήκοντα, ο Φράνσον στην τελευταία του σεζόν με τη Νόρκεπινγκ είχε μέσο όρο 59,6% επιτυχία στις αμυντικές μονομαχίες, με 8,32 ανακτήσεις μπάλας ανά ματς και 4,29 κοψίματα.

Πηγή Wyscout: Το heatmap του Φράνσον

Η σύγκριση με Σιμόες

Συγκρίνοντας μέσω του Wyscout τον Φράνσον με τον Σιμόες συνολικά στην καριέρα τους, βλέπουμε ότι στο ανασταλτικό κομμάτι τα ποσοστά επιτυχίας τους στις αμυντικές μονομαχίες είναι παρόμοια με 59% κερδισμένες, ενώ ο Φράνσον έχει λιγότερες ανακτήσεις μπάλας μέσο όρο μετρώντας 6,78 ανά ματς έναντι 10,52 του Πορτογάλου μέσου. Στις δεύτερες μπάλες ο Φράνσον έχει 36,9% κερδισμένες, με τον Σιμόες να μετράει ποσοστό επιτυχίας 46,8% σε αυτό το κομμάτι, τη στιγμή που ο Φράνσον στα κοψίματα μετράει 3,17 ανά παιχνίδι, ενώ ο Σιμόες 5,23. Στα τάκλιν ο μέσος όρος των επιτυχημένων προσπαθειών στην καριέρα του Φράνσον είναι 38,5% ενώ του Σιμόες 52,7%.

Συνολικά στην καριέρα τους, στο δημιουργικό κομμάτι, το ποσοστό επιτυχίας των μεταβιβάσεων μεταξύ Φράνσον και Σιμόες είναι παρόμοιο με 87,2% του Σουηδού και 89,1% του Πορτογάλου. «Ισοπαλία» παρατηρείται και στις προωθητικές μπαλιές με τον Φράνσον να έχει 78,6% ακρίβεια μέσο όρο ανά παιχνίδι και τον Σιμόες 78,4%, ενώ παρόμοια ποσοστά διακρίνονται και στις πάσες στο μισό του αντιπάλου με 79,4% ποσοστό επιτυχίας για τον Φράνσον και 77,8% για τον Σιμόες. Όσον αφορά τις πάσες μέσα στην περιοχή του αντιπάλου, ο Φράνσον μέσο όρο ανά παιχνίδι στην καριέρα του έχει 52,5% επιτυχία με τον Σιμόες να βρίσκεται λίγο πιο κάτω με 48,1%. Τέλος όσον αφορά τις μακρινές μπαλιές ο Σουηδός χαφ έχει 52,7% επιτυχία και ο Πορτογάλος μέσος 58,6%. Ο Φράνσον έχει μέσο όρο ανά παιχνίδι 0,87 επαφές με την μπάλα στην περιοχή, ενώ ο Σιμόες 0,65 με τον Σουηδό μέσο να επιχειρεί μέσο όρο 2,15 ντρίμπλες ανά παιχνίδι με 53,9% επιτυχημένες, τη στιγμή που ο Πορτογάλος επιχειρεί 1,28 ντρίμπλες με 53,6% επιτυχημένες.

Όταν βρέθηκε ξανά κοντά στην ΑΕΚ

Η περίπτωση του Φράνσον δεν είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με την ΑΕΚ. Ο Σουηδός χαφ είχε απασχολήσει την Ένωση και τον Δεκέμβριο του 2018 όταν στη θέση του τεχνικού διευθυντή βρισκόταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Τότε ο παίκτης είχε συμβόλαιο με τη Νόρκεπινγκ, η οποία δεν είχε φτάσει σε συμφωνία με την ΑΕΚ. Μάλιστα ο ίδιος ο Φράνσον σε δηλώσεις του στα σουηδικά media είχε τονίσει: «Έγινε μια προσφορά στην Νόρκεπινγκ και ήμουν κοντά στην ΑΕΚ. Ο λόγος που δεν πήγα ήταν ότι τα δύο κλαμπ δεν τα βρήκαν στο οικονομικό. Αυτό που με έκανε να θεωρήσω ελκυστική την πρόταση της ομάδας ήταν ότι κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει στο Champions League και το Europa League. Φυσικά έπαιξε ρόλο και το οικονομικό στην προσφορά. Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη και το ίδιο η ζωή εκεί».

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image