Άρης, χωρίς γκολ και xGoals

Άρης, χωρίς γκολ και xGoals

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Άρης, χωρίς γκολ και xGoals

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει μέσα από το Wyscout την επιθετική απόδοση του Αρη,τη συγκρίνει με αυτές των άλλων ομάδων της Superleague και γράφει για την ανάγκη του Αρη να βγάλει λαγό απ’ το καπέλο του στις μεταγραφές.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Άρης δημιούργησε στην Λαμία ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα του προβλήματος που αντιμετωπίζει στην διάρκεια της σεζόν. Αυτό ήταν το πιο χαρακτηριστικό, δεδομένου ότι ολοκλήρωσε χωρίς γκολ ένα ματς στο οποίο οι ευκαιρίες του αναλογούσαν σε 2,5 γκολ (xG: 2.48), δεδομένου ότι έστησε δύο φορές την μπάλα στην βούλα του πέναλτι. Στο πρώτο ματς των δύο ομάδων για την προημιτελική φάση του κυπέλλου, ο Άρης έμεινε στο μηδέν με ευκαιρίες στις οποίες αναλογούσε τουλάχιστον 1 γκολ (xG: 1.39).

Στο πρωτάθλημα, ο Άρης είναι η 4η ομάδα σε σουτ ανά παιχνίδι (11,7 ανά ματς). Όταν όμως κοιτάζεις την ευστοχία, τον βρίσκεις στην 10η θέση, με το 32% των εκτελέσεών του να βρίσκουν εστία. Κι όταν κοιτάζεις την ποιότητα των ευκαιριών (xGoals), τον συναντάς στην 7η θέση. Εκεί που εντυπωσιάζεσαι όμως είναι όταν κοιτάζεις τα γκολ που έχει πάρει από τις κλασικές ευκαιρίες του. Όλες οι ομάδες που προηγούνται στην λίστα των xGoals έχουν καταφέρει να πετύχουν περισσότερα γκολ από όσα αναλογούν στις ευκαιρίες τους. Ο Άρης είναι ο μόνος από τις 7 ομάδες που έχει πετύχει λιγότερα γκολ (17) από τα xGoals του (22,7). Ο Άρης σήμερα είναι 10ος στην λίστα των γκολ και 7ος στην λίστα των xGoals. Με απλά λόγια, είναι μια ομάδα που δυσκολεύεται να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες, και επιπλέον δυσκολεύεται να αξιοποιήσει και αυτές που δημιουργεί.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν λειτούργησε προνοητικά το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης, σε μια μεταγραφική περίοδο κατά της οποίας την διάρκεια ήταν παραπάνω από δραστήριος. Δεν ξέρω ποιος έκανε την επιλογή να μην επιδιώξει την απόκτηση ενός σέντερ φορ με βιογραφικό των 10+ γκολ ανά σεζόν, δηλαδή έναν επιθετικό σαν τον Φαν Φέερτ που επέλεξε ο Βόλος. Ο Άρης πληρώνει πολύ ακριβά αυτό το λάθος που έκανε το περασμένο καλοκαίρι και τελικά αδικεί τον εαυτό του, δηλαδή την ομάδα που δημιουργούσε από την προηγούμενη σεζόν. Τώρα πια είναι γεγονός ότι έχουν χαθεί αρκετά στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητας που είχε κατά την διάρκεια της προηγούμενης σεζόν: δεν έχει την ίδια ένταση στις μονομαχίες, δεν είναι το ίδιο επιθετικός και αποφασιστικός όταν αμύνεται, έχει γίνει πιο συντηρητικός και επιτίθεται με λιγότερους ποδοσφαιριστές στην φάση της ανάπτυξης. Όμως όλα αυτά, τα σχετικά με την αγωνιστική νοοτροπία του είναι προφανώς και ψυχολογικά. Μια ομάδα που δεν σκοράρει, κλονίζεται και χάνει το αίσθημα της ασφάλειας. Μια ομάδα που δεν σκοράρει χάνει την αυτοπεποίθησή της. Αυτό το τελευταίο ήταν ευδιάκριτο στην στάση του Μπρούνο Γκάμα πριν από την εκτέλεση του πέναλτι στη λήξη του παιχνιδιού. Έβλεπες έναν ποδοσφαιριστή που πήγαινε παραπάνω από πιεσμένος για την εκτέλεση. Η εικόνα του φανέρωνε κακή ψυχολογική κατάσταση· όχι αποφασιστικότητα.

Και πώς λύνεται τώρα αυτό το πρόβλημα, του γκολ, για να λυθούν και τα υπόλοιπα και να επιστρέψει ο Άρης στην καλή αγωνιστική κατάσταση. Όταν ακούς τον προπονητή να δυσκολεύεται να εκφραστεί πάνω σε αυτό το θέμα, αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση είναι παραπάνω από προβληματική. Ο Ακης Μάντζιος μιλά για τη δουλειά που πρέπει να κάνει ο Άρης στο γκολ. Και, όπως φαίνεται μέσα από τα στοιχεία ανάλυσης της απόδοσης του Wyscout, είναι πράγματι ευθύνη του προπονητή να βοηθήσει την ομάδα του προκειμένου αυτή να δημιουργεί περισσότερες κλασικές ευκαιρίες. Όμως ο προπονητής δεν μπορεί εύκολα να βελτιώσει τις εκτελέσεις των ποδοσφαιριστών του και τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνουν κατά την ολοκλήρωση των επιθέσεων. Εκεί μιλά κυρίως η ατομική ποιότητα και η ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Στη δεδομένη στιγμή ο Άρης φαίνεται να πληρώνει πολύ ακριβά την έλλειψη εκτελεστή. Μένει να δούμε αν προλαβαίνει να βγάλει έναν λαγό απ’ το καπέλο του μέχρι την λήξη της μεταγραφικής περιόδου, δηλαδή να αποκτήσει επιθετικό με την ποιότητα αλλά και την ετοιμότητα για να τον βοηθήσει άμεσα στο γκολ. Αν δεν τον βρει αυτόν, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να ξαναβρεί άμεσα τον εαυτό του.

Πηγή στοιχείων απόδοσης: Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.