ΠΑΟΚ πωλητής VS ΠΑΟΚ αγοραστής

ΠΑΟΚ πωλητής VS ΠΑΟΚ αγοραστής

ΠΑΟΚ πωλητής VS ΠΑΟΚ αγοραστής

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, γράφει με αφορμή τις πωλήσεις και τις αγορές παικτών που επιχειρεί να κάνει ο ΠΑΟΚ. Συγκρίνει τις τελευταίες καταστάσεις και βγάζει συμπεράσματα. Σχόλια για τον Λουτσέσκου και τη διαιτησία.

Μία από τις εκφράσεις που εμφανίστηκαν στα χρόνια του… μοντέρνου ποδοσφαίρου, είναι και το… selling club. Και όμως η συγκεκριμένη… κατάσταση, γίνεται προσπάθεια να εξιδανικευτεί! Πάει να γίνει μεγάλος στόχος και να αποθεώνεται η όποια ομάδα ξέρει καλά να πουλάει παίκτες, ανεξάρτητα από τα μετέπειτα αποτελέσματα…

Πάμε στον ΠΑΟΚ και την μεταγραφική του πορεία τα τελευταία χρόνια, αφού και ο Δικέφαλος «έπρεπε» να γίνει ένα… καλό selling club. Τα κατάφερε άραγε;

ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Για να δούμε ποιους παίκτες και με ποια δεδομένα παραχώρησε ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.

1) Τώρα τον χειμώνα παραχωρείται ο Σφιντέρσκι. Ο Πολωνός που αποκτήθηκε 2 εκατομμύρια, έπαιξε τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ και παραχωρήθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων.

2) Το καλοκαίρι του 2021 ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τον Χρήστο Τζόλη έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ στη Νόριτς.

Γιαννούλης

3) Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε και η πώληση του Δημήτρη Γιαννούλη, στην ίδια ομάδα, έναντι 8,4 εκατομμυρίων ευρώ.

4) Το περσινό καλοκαίρι πουλήθηκε και ο Νίλσεν Περέιρα στη Ρόζενμποργκ, σε μία κίνηση-επιστροφής του παίκτη στη χώρα του, αφού η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ δεν «έπιασε»

5) Το καλοκαίρι του 2020 ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τον Δημήτρη Λημνιό στην Κολωνία, έναντι 3,3 εκατομμυρίων ευρώ

6) Την ίδια περίοδο πουλήθηκε και ο Τσούμπα Άκπομ στην Μίντλεσμπρο με τρία εκατομμύρια ευρώ.

7) Με 2.2 εκατομμύρια ευρώ παραχωρήθηκε στη Φενέρμπαχτσε ο Δημήτρης Πέλκας.

8) Ο ΠΑΟΚ έδωσε παίκτη και από τις ακαδημίες του. Είναι γνωστό ότι με 600 χιλιάδες δόθηκε ο τερματοφύλακας Νίκος Μπότης στην Ίντερ.

9) Τότε, με 500 χιλιάδες δόθηκε στην Τουρκική Γκέζτεπε και ο νεαρός Βόσνιος Μάρκο Μιχόγεβιτς, που δεν «έπιασε» και δεν έπαιξε στον ΠΑΟΚ.

10) Το καλοκαίρι του 2019 πουλήθηκε ο Ευθύμης Κουλούρης με 3,5 εκατομμύρια στην Τουλούζ.

11-12-13) Τότε (με μικρά ποσά) παραχωρήθηκαν και οι Ενρίκε, Κίτσιου, Χατζηϊσαίας.

14) Τελειώνουμε με τη χρονιά του πρωταθλήματος, όταν ο ΠΑΟΚ παραχώρησε με 10 εκατομμύρια τον Πρίγιοβιτς.

Πρίγιοβιτς

15) Την ίδια σεζόν δόθηκε και ο Τζάλμα Κάμπος, ο οποίος βέβαια έμπαινε στην τελευταία χρονιά συμβολαίου

16-17-18) Τότε, με μικρά ποσά και για να τελειώνει η συνεργασία, έφυγαν και οι Λέοβατς, Σάμπο, Ζάιρο.

ΑΡΑ: Από το 2018-2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 πουλήθηκαν 18 ποδοσφαιριστές. Από αυτές, οι μισές πωλήσεις έφεραν μεγάλα ποσά στον ΠΑΟΚ. Μπορούμε να μιλάμε για… επιτυχία; Κατατάσσεται ρε παιδί μου ο ΠΑΟΚ μεταξύ των selling clubs; Κατάφερε ο ΠΑΟΚ να βρει τη μέθοδο που δίνεις υπεραξία και την εισπράττεις μέσα από πωλήσεις;

Ποιος το αμφισβητεί αυτό; Μετά όμως…

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

1) Τη σεζόν του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ απέκτησε με μεταγραφή τον Ίνγκασον, δαπανώντας 4 εκατομμύρια ευρώ.

2) Τότε αποκτήθηκε και ο Λέο Ζαμπά με πέντε εκατομμύρια ευρώ.

3) Με 2 εκατομμύρια ο ΠΑΟΚ έφερε και τον Άκπομ

4) Εκείνο τον χειμώνα αποκτήθηκε με 2 εκατομμύρια και ο Σφιντέρσκι

5) Τον επόμενο χρόνο αποκτήθηκε ο Εσίτι με 3,5 εκατομμύρια

Εσίτι

6) Για τον Στοχ δαπανήθηκε 1,5 εκατομμύριο

7) Για τον Ντόουγκλας Αουγκούστο δόθηκαν άλλα τρία εκατομμύρια

8) Ο ΠΑΟΚ πήρε με μεταγραφή και τον Ενέα Μιχάι

9) Πέρσι ήρθε ο Τσόλακ με 3,5 εκατομμύρια

10) Αποκτήθηκε με 2 εκατομμύρια ο Μουργκ

11) Με άλλο ένα εκατομμύριο ο Νίκα Νινούα από τη Γεωργία

12) Με 800 χιλιάδες και ο Νορβηγός Περέιρα

Τι να πεις και τι να γράψεις γι’ αυτές τις επιλογές, ειδικά από το 2019 και μετά; Δηλαδή: Όταν ο ΠΑΟΚ άρχισε να πουλάει επιτυχημένα, τότε ξεκίνησαν και οι πολύ μέτριες-κακές μεταγραφικές επιλογές!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει τη γνώση και έχει τον τρόπο να κάνει συμφέρουσες πωλήσεις. Δίνει υπεραξία, την καρπώνεται και σε πάρα πολλές περιπτώσεις πουλάει στο «πικ» κάτι που ήδη έχει αποδειχθεί για πολλούς παίκτες του που παραχωρήθηκαν και αμέσως μετά δεν παρουσίασαν εξέλιξη. Το ποσοστό επιτυχίας του ΠΑΟΚ στις πωλήσεις είναι πολύ καλό. (Κάποιος παρατήρησε μάλιστα, ότι στις διαδικασίες πώλησης, υπάρχει και μεγάλη ταχύτητα. Πολύ μεγαλύτερη από την ανάλογη διαδικασία αγοράς παικτών…).

Και ενώ με τις πωλήσεις ο ΠΑΟΚ τα πάει… μια χαρά, ειδικά μετά το 2019 έχει πολύ κακό ποσοστό επιτυχίας στις αγορές παικτών. Όσα χρήματα και αν έδωσε, σε όποιες ηλικίες και αν πόνταρε, δεν έχει καταφέρει να αγοράσει παίκτη που του προσφέρει ικανοποιητικά μέσα στο γήπεδο. Και επειδή πολλοί μπερδεύονται. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ΔΕΝ αγόρασε. Το θέμα είναι… ΤΙ αγόρασε. (Δεν κάναμε αναφορά βέβαια σε παίκτες που ήρθαν ως ελεύθεροι, μερικοί εκ των οποίων όπως ο Ζίβκοβιτς ή ο δανεικός Κούρτιτς κάνουν τη διαφορά).

Μπότο

Άρα… Παρά το ότι ο ΠΑΟΚ πουλάει καλά, ποιος μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν μέχρι τώρα δεν καταφέρει να αξιοποιήσει σωστά τα χρήματα που κερδίζει για να κάνει νέες συμφέρουσες και επιτυχημένες αγορές παικτών;

Για να δούμε τι θα καταφέρει και αυτόν τον χειμώνα…

* Στον καιρό της εξυγίανσης που… κυνηγάει τον καημένο τον Ολυμπιακό, οι ερυθρόλευκοι (μαζί και ο Αυγενάκης) αποθεώνουν τον Κλάτενμπεργκ! Ήταν… κακός, αλλά τώρα που δεν τιμωρεί Κουμπαράκη και Τζοβάρα για όσα έκαναν στο Απόλλων-Ολυμπιακός, τώρα που τόλμησε να επαναφέρει τον Τσαγκράκη της SL2 εκεί όπου βρέθηκε μετά τα περσινά στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός, τώρα δηλαδή που ο Ολυμπιακός ευνοείται σκανδαλωδώς και με σφραγίδα, όλα στο πρωτάθλημα είναι καλά! Τώρα το πρωτάθλημα δεν είναι στημένο! Φέτος δεν τους ενδιαφέρει που δουλεύει η σύζυγος Παπαπέτρου! Άτιμη εξυγίανση τον έχεις «σκίσει» τον Ολυμπιακό! Πώς τα κατάφεραν έτσι;

Παρεμπιπτόντως ο Παπαπέτρου που παίζει αύριο στο Βόλο, ξέρει ότι δεν έχει άλλα διαιτητικά περιθώρια μετά από τόση καραντίνα.

* Πόσο εύκολο είναι να κάνεις κριτική και να ηθικολογείς για έναν προπονητή επειδή είπε ότι ο αντίπαλος έπαιξε σαν μικρή ομάδα! Καμαρώσαμε και πάλι όλους τους ηθικολόγους!

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κριτική και να «ακουμπήσεις» έναν μεγαλομέτοχο όταν αποκαλεί «μάο μάο» έναν ολόκληρο λαό.

Ευτυχώς στη δική μας περίπτωση όλοι οι ηθικολόγοι ήταν πολύ σκληροί και στον Λουτσέσκου, όπως νωρίτερα και στον Μελισσανίδη. Έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος στο παράδειγμα που αναφέρω; Με το ίδιο πάθος δεν ασχολήθηκαν όλοι οι άμεμπτοι και αδέκαστοι με μία ποδοσφαιρική έκφραση, αλλά και έναν τέτοιο χαρακτηρισμό; Γιατί ο Ρουμάνος μίλησε ποδοσφαιρικά και ο Έλληνας παράγοντας προχώρησε σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Αν επιτεθείς όμως στον έναν… ασκείς λειτούργημα. Αν κάνεις την,,, κότα με τον άλλον, είσαι απλά… ήσυχος!

Αλλά… Για να επαναλάβω την προσωπική μου άποψη όπως έκανα ραδιοφωνικά από την πρώτη ώρα και χωρίς βέβαια να περιμένω τον αγώνα για να το «παίξω» εκ του ασφαλούς…

Εκείνο το «μάο-μάο» έγινε σύνθημα και από τότε το γλέντι στην κερκίδα για τα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είναι ασταμάτητο. Γιατί το ποδόσφαιρο τιμωρεί!

Γι αυτό και προσωπικά διαφωνώ με όσα σκέφτηκε και είπε προχθές ο Λουτσέσκου. Ποδοσφαιρικά πάντα, γιατί δεν υπάρχει άλλο θέμα, όσο και αν το τραβάνε οι αλά καρτ «ηθικολόγοι».

Δε νομίζω ότι στην προσπάθεια να μεταφέρει την όποια πίεση, χρειάζονταν να δώσει έξτρα κίνητρο και να πωρώσει τους αντιπάλους,

Εγώ δεν θα το έκανα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.